Női kézi-vb: a dánok elrontották a végét, a franciák készülhetnek a döntőre

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.12.17. 19:07
null
Nocandy is fontos gólokat lőtt a franciáknál (Fotó: AFP)
Az olimpiai címvédő Franciaország jutott be elsőként a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság döntőjébe, miután a hajrához érve megfordította a Dánia elleni elődöntőt. A fináléban Norvégia lesz az ellenfele.

 

A dánok másfél nappal többet pihenhettek az elődöntőre, míg a franciák edzést is töröltek, hogy a játékosok kiszellőztethessék a fejüket az éremcsatára.

Ilyen előzmények után aztán idegesen, több hibával kezdtek a csapatok, ugyanakkor az már az első percek után világos volt, hogy a kemény védekezéssel mindkét fél alaposan megnehezíti az ellenfele dolgát. Az olimpiai címvédő franciák csak nyolc perc után lőtték az első akciógóljukat, miközben a dánoknál egy fejlövést követően Althea Reinhardtot kellett a kispadon ápolni. A franciák meglepően sok pontatlanságát kihasználva (a győri Estelle Nze Minkót le is kellett kapnia Olivier Krumbholznak), gyorsindításos gólokkal hárommal ellépett az északi együttes. Tizenöt perc után már hét eladott labda volt a franciák neve mellett, míg a lövéseiknek csak a fele volt sikeres.

A franciákat irányító Krumbholz időt is kért, de közvetlenül utána Béatrice Edwige-nek kellett kimennie rossz csere miatt. Méline Nocandy villanásai jókor jöttek a kékeknek, azonban a balátlövő védekezés közben rosszul ért talajt, és lebicegett. Reinhardt viszont a fejlövés után visszatérve több bravúrt is bemutatott, szükség is volt rá, mert a dánok játékában szintén akadt egy rövid kihagyás, így azonban meg tudtak őrizni a szünetre két gólt a négygólos vezetésükből (10–12). Több is lehetett volna, de Laura Glauser szokatlan technikával (a térdére támaszkodva várta, milyen lövést választ a vele szemben álló) megfogta Simone Petersen időn túli hetesét. Érdekesség, hogy az irányító a korábbi 12 büntetőjét kivétel nélkül értékesítette a vb-n.

A győri kapust ennek ellenére Cléopatre Darleux váltotta a második félidőre, a Brest játékosa igyekezett felvenni a versenyt a túloldalon jól teljesítő Reinhardttal. Line Haugsted azonban a védekezés mellett jól ért fel a támadásokhoz, a találataival a dánok visszaállították a négygólos előnyüket. A franciák nagy erőket mozgósítottak, de támadásban inkább csak szenvedtek, míg a dánoknál mindig volt valaki, aki a nehéz helyzetekben betalált, Mie Höjlund például kettős emberhátrányban volt eredményes.

Utána azonban a bal szélről belehibáztak a dánok, és a zavarót védekező Nze Minko is több labdát szerzett, Grace Zaadi pedig az utolsó tíz perchez érve egyenlített (20–20). Sandra Toft elképesztő módon szállt be a meccsbe, előbb megfogta Allison Pineau hetesét, majd egy francia ziccernél „duplázott”. A dánok számukra a legrosszabbkor zárkóztak fel labdaeladásokban a franciákhoz, úgy tűnt, megzavarta őket a franciák védekezése.

Alicia Toublanc révén a meccsen először kerültek előnybe a Pauletta Foppát a falban is egyre többször megtaláló kékek. A beálló negyedik gólja döntőt ért a franciáknak, bár a végén még a dánok támadhattak az egyenlítésért, de nem jutottak el igazi helyzetig (23–22). A franciák továbbra is hibátlanok a vb-elődöntőkben, hatodik alkalommal is döntőt vívhatnak, ezt megelőzően 2003-ban és 2017-ben értek fel a csúcsra. Ellenfelük a házigazda spanyolokat búcsúztató norvég válogatott lesz.

A Győri ETO játékosai közül Nze Minko három, Anne Mette Hansen négy góllal zárt.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
ELŐDÖNTŐ
(Granollers)
Franciaország–Dánia 23–22 (10–12)
Ld: Foppa 4, ill. Haugsted 5

KÉSŐBB
Norvégia–Spanyolország 27–21 (11–11)

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ
17.30:
Franciaország–Norvégia
A 3. HELYÉRT
14.30:
Dánia–Spanyolország

A VB VÉGEREDMÉNYE
5. Svédország
6. Brazília
7. Németország
8. Orosz csapat
9. Hollandia
10. MAGYARORSZÁG
11. Japán
12. Szerbia
13. Románia
14. Dél-Korea
15. Lengyelország
16. Ausztria
17. Szlovénia
18. Horvátország
19. Csehország
20. Puerto Rico
21. Argentína
22. Montenegró
23. Kongó
24. Kazahsztán
25. Angola
26. Szlovákia
27. Tunézia
28. Kamerun
29. Paraguay
30. Üzbegisztán
31. Irán
32. Kína

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik