Női kézi-vb: összejött az álomdöntő, a norvégok búcsúztatták a házigazdát

Vágólapra másolva!
2021.12.17. 21:57
null
Brattset remekelt a spanyolok ellen (Fotó: AFP)
Az Eb-címvédő Norvégia egy kiegyenlített első félidőt követően érvényesítette a papírformát a házigazda ellen a spanyolországi női kézilabda-világbajnokságon, így készülhet az olimpiai bajnok Franciaország elleni fináléra.

 

A norvégok 13. alkalommal vannak ott a legjobb négyben, erre egyetlen másik válogatott sem volt képes. Ellenfelük a spanyol válogatott volt, amely hazai közönség előtt szeretett volna először felérni a csúcsra.

Nagy tempót diktáltak a csapatok már az elejétől kezdve, a spanyolok 42 éves kapusa, Silvia Navarro több norvég kísérletnek is az útját állta. A hazaiak a becenevükhöz híven rendkívül harcos hozzáállást mutattak, de a norvég védekezés is keményen állt a lábán. Az előzetesen esélyesebbnek tartott, Eb-címvédő norvégok Nora Mörk főszereplésével az első negyedóra végén elléptek hárommal. A norvégok ekkor a gyors labdajáratással rendre meg tudták találni a messze fellépő spanyol védelem ellenszerét, ráadásul az ibériaiak elöl is többet rontottak ellenfelüknél, és kilenc percig nem tudtak betalálni Katrine Lundénak. Közben a jobbátlövő Almudena Rodríguez vállát kellett jegelni, a kiesése érzékeny veszteséget jelentett a házigazdának.

Időkérést követően kapcsoltak a spanyolok, többször feljöttek kettőre, de továbbra is idegesnek tűntek. Annak örülhettek, hogy a norvégok két hetest is elhibáztak, de aztán Lunde is megfogott egyet. Henny Reistadnak nem jöttek be a lövései, ellenben beállóban nagyon élt a győri Kari Brattset. Közte egynél Thórir Hergeirsson időt kért, azonban a jól hajrázó spanyolok Alexandrina Barbosa labdaszerzését követően még felértek, és közvetlenül a szünet előtt egyenlítettek, talpra ugrasztva a szurkolókat (11–11).

Nagy kérdés volt, a spanyolok bírják-e végig mentálisan és kondícióval a tempót, hamar meg is kaptuk rá a választ. A második játékrészt koncentráltabban kezdték a norvégok, míg ellenfelük több labdát elszórt, a skandinávok egy 4–1-es sorozattal újra előnybe kerültek. Hazai időkérést követően egyre zárkóztak a spanyolok, de a hibáikat (a 19 éves Paula Arcos rontott sokat) megbüntették Mörkék, így tovább kellett futniuk az eredmény után.

A spanyolok húsz perc alatt csak ötször találtak be, míg a norvégok Mörk vezérletével már hattal is elmentek. José Prades kénytelen volt harmadik idejét is kikérni, de csapata kettős emberelőnyben sem tudott közelebb zárkózni. Szimbolikus jelenet volt, ahogy a meccs legjobbjának megválasztott Lunde az öklét rázta, míg Carmen Martín a földre csapott egy kihagyott hazai helyzetet követően. A norvégok hatgólos sikerrel (27–21) masíroztak be a döntőbe, és visszavágtak az aktuális kapitányukkal első vereségüket elszenvedő spanyoloknak a két évvel ezelőtt vb-elődöntőben kapott fiaskóért. Mörkék a döntőben a franciákkal találkoznak, ez lesz a nyolcadik vb-fináléjuk, korábban 1999-ben, 2011-ben és 2015-ben nyertek.

A Győri ETO játékosai közül Brattset hét, Veronica Kristiansen három, Stine Oftedal egy góllal zárt.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
ELŐDÖNTŐ
(Granollers)
Norvégia–Spanyolország 27–21
(11–11)
Ld: N. Mörk 8, Brattset 7, ill. Barbosa 5

KORÁBBAN
Franciaország–Dánia 23–22 (10–12)

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ
17.30:
Franciaország–Norvégia
A 3. HELYÉRT
14.30:
Dánia–Spanyolország

A VB VÉGEREDMÉNYE
5. Svédország
6. Brazília
7. Németország
8. Orosz csapat
9. Hollandia
10. MAGYARORSZÁG
11. Japán
12. Szerbia
13. Románia
14. Dél-Korea
15. Lengyelország
16. Ausztria
17. Szlovénia
18. Horvátország
19. Csehország
20. Puerto Rico
21. Argentína
22. Montenegró
23. Kongó
24. Kazahsztán
25. Angola
26. Szlovákia
27. Tunézia
28. Kamerun
29. Paraguay
30. Üzbegisztán
31. Irán
32. Kína

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik