Női kézi Eb: Nagyon szép megoldásaink voltak, olykor bravúrosak is – Klujber Katrin

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 23:04
null
Klujber Katrint a meccs emberének is megválasztották (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott kétgólos vereséget szenvedett Dániától az Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában. A mérkőzést követően az MVP-nek választott Klujber Katrin kiemelte, extrákat is tudtunk mutatni támadásban, míg Márton Gréta a hajrában történt ütközéséről is beszélt. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint apróságokon múlott a győzelmünk. 


MÁRTON GRÉTA: EGY PILLANATRA ELSÖTÉTÜLT MINDEN

Mi történt a mérkőzés végén, ami miatt nem tudott visszatérni?
– Az egyik indítás után annyira a labdára fókuszáltam, hogy nem vettem észre, előttem áll már a védő, aki időközben visszaért, és az állam ütközött a vállával – válaszolta Márton Gréta a Nemzeti Sportnak. – Egy pillanatra ott elsötétült minden, de minden rendben van, csak kellett néhány másodperc, hogy magamhoz térjek.

Belülről is azt lehetett érezni, hogy sokáig tartottuk a lépést a dánokkal?
– Igen, és talán azt lehet mondani, hogy mindkét félidőben az utolsó öt-hét percben követtünk el olyan hibákat, amelyekből fordítani tudtak. Így lett az első félidő végére kétgólos hátrány, illetve így tudtak a legvégén is rákapcsolni és fordítani, pedig nagyon boldog voltam, amikor a háromgólos előnyért támadtunk.

– Mi történt a csapattal a legvégén?
– Kicsit elbizonytalanodhattunk, és ahogy közeledett a mérkőzés vége, talán elfogytak az ötleteink. Ezért is voltak jók az időkérések, akkor próbáltunk gyorsan átbeszélni mindent és utána megvalósítani ezeket. Sajnos nem úgy jöttek ki a dolgok, nagyon sajnálom, mert most úgy éreztem, hogy tényleg pontot szerezhetünk.

– Jókor jön most a három nap pihenő?
– Mindenképpen jól fog jönni, kicsit kikapcsolódhatunk és több időnk lesz felkészülni a következő meccsre, mert eddig mindig csak egy-egy napunk volt rá. Bízom benne, hogy több információval a tarsolyunkban több mindent meg tudunk majd oldani.

„Az elején meg tudtuk oldani a védekezést, a végén ez már nem sikerült, beállóban sok gólt kaptunk. Elöl pedig elkapkodtuk, persze el is fáradtunk és nem volt ott az eszünk már teljesen. Úgy gondolom, hogy nagyon szép megoldásaink voltak, olykor bravúrosak is, az eredmény is mutatja, hogy tényleg nagyon nagy tempót mentünk és azt folytattuk, amit a norvégok ellen abbahagytunk. Szerintem ma itt senki nem lehet csalódott, meg tudtuk mutatni, hogy mi így tudunk játszani, vesztenivalónk már nincsen, megyünk tovább, készülünk a következő mérkőzésre” – nyilatkozta a nyolc gólig jutó Klujber Katrin a találkozó után az M4 Sportnak.

„Ma sem volt semmi teher, nem volt feszültség, úgy akartunk nekimenni ennek a meccsnek, hogy lendületet viszünk bele, élvezzük a játékot és ez látszott is rajtunj. Úgy gondolom, hogy nagyon jó mérkőzést játszottunk, sajnálom, hogy a végén ők egy kicsit higgadtabbak tudtak maradni.”

Az FTC jobbátlövője később a magyar újságíróknak hozzátette, olyan extrákat is előhúztunk, amire a dánok nem voltak felkészülve

„Nagyon jó mérkőzés volt, az egyik szemünk sír, a másik nevet, mert benne volt a győzelem. Annak örülök, hogy láttam én is, miket tudunk csinálni, olyan extrákat, amiket az Eb alatt még nem csináltunk, például a kínai gólok, helyzetek. Voltak támadásban olyan megoldások, amik teljesen váratlanok voltak, a dánok fel sem tudtak rájuk készülni. Mindenki bátor volt, mindenki felszabadult volt, nagyon akartunk. Azért vagyok csalódott, mert a végén nem voltunk okosak és a dánok ezt kihasználták. Érzi mindenki, hogy fáradunk, talán ez a három nap most egy picit sok, de ki fogjuk használni pihenéssel és edzéssel. Már ebből is elegünk van, hogy tök jól megyünk, vezetünk, és a végjátékban meg így jövünk le, hogy csalódottnak is kell lennünk.”

„Remélem, a svédek ellen semmi csalódottság nem lesz bennünk. A norvég mérkőzés után kicsit visszakanyarodtunk az első két meccsre, és megbeszéltük, hogy ha ott úgy tudtunk volna játszani, akkor lehet, hogy nyertünk volna, de ennyi volt, elfelejtettük, lehet, hogy a sors így akarta. Ez a sport ilyen, kellett egy pofon, hogy így tudjunk játszani. Ha így folytatjuk, akkor győztesen fogunk lejönni a pályáról. Amit a norvég meccsen elkezdtünk és amit ma megmutattunk, ez vagyunk mi, ez a csapat igazi arca, nagyon kemények voltunk ma elöl-hátul” – zárta Klujber.

„Sajnos a végjátékban nem sikerült kivédekeznünk a támadásaikat, nekem sem sikerült védeni, ez nagyon bosszantó volt – értékelt Szikora MelindaMindenki látta, hogy ez az út, hogy ha csapatként küzdünk, akkor sokkal eredményesebbek lehetünk: próbáltunk összefogni és ugyanazt a hangulatot tartani mind a pályán, mind a pályán kívül is. Most lesz három nap pihenőnk, ez jól fog jönni a csapatnak, ma mindenki kijátszotta magából a maximumot, nagyon elfáradtunk a végére.

Ki kell használnunk minden pillanatot arra, hogy regenerálódjunk, és majd nekiesünk ugyanilyen lendülettel, csapatként a svédeknek. Tudtuk, hogy ez a dán válogatott nagyjából hasonló játékot fog játszani, mint a norvég, próbáltuk a második félidő elején összeszedetten és higgadtan befejezni a támadásokat, hogy ott ne menjenek el könnyű labdák, abból ne induljanak le minket, hiszen ez volt a kulcs a norvégok ellen, hogy beragadtunk és abból könnyű gólokat tudtak lőni. Nagyjából ez volt a két meccs közötti különbség, hogy a dánok nem tudtak olyan szinten lerohanni minket. Mindenkin látszott, hogy elfáradt a csapat és tényleg büszke vagyok a lányokra. Azt gondolom, hogy jobb volt, kapaszkodtam foggal-körömmel magamba, sajnos a végére nem jött a bravúr, volt, hogy csak centik hiányoztak. Nagyon elfáradtam én is a végére, úgyhogy ebből nekem is tanulnom kell. Meg fogjuk nézni a kapusedzőmmel a meccset és ezeket a hibákat próbáljuk a svéd meccsre kijavítani, mert azt gondolom, hogy ők is azt fogják játszani, mint a dánok.”

GOLOVIN: OLYKOR AZ APRÓ DOLGOKON MÚLNAK A NAGY DOLGOK

Mennyire sikerült megvalósítani az elképzelt taktikát?
– Szerintem többségében sikerült, persze voltak hibáink, de a mérkőzés nagyobb részében azt láttam, amit szerettem volna. A tempó is kedvezett nekünk, a norvégok tegnapelőtt sokkal gyorsabban játszottak. Azzal, hogy rendszeresen kettőket cseréltek, nekünk is sikerült pihentebbnek lennünk – kezdte értékelését Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A hajrában a legrosszabbkor torpantunk meg, mi történt ekkor?
– Egyszerű a magyarázat, elfogyott az oxigén, és így elmaradtak a labda nélküli mozgások is, sok volt az egy-egyezés. Ilyenkor a könnyűsúlyú és a nehézsúlyú közül mindig a nehézsúlyú nyer... Nincs mit szépíteni, sajnos elfogytunk a végére.

Tudatosan a korábbiaknál kevesebb cserével játszottuk végig a mérkőzést?
– Biztos ez is közrejátszott abban, hogy elfáradtunk a végére. A kezdősornak is szüksége van a pihenésre, de most úgy terveztük, hogy mivel három nap pihenő következik, tudnak a majd kulcsjátékosok is regenerálódni.

Egyértelműen ez volt az eddigi legjobb meccsünk, ön hogyan látja?
– Egyetértek a megállapítással. Bárki bármit mond, a legfontosabb most a lelkivilágunk. Küzdünk tovább, aztán meglátjuk, mi lesz. A papírforma alapján sokkal jobb nálunk a dán válogatott, mégis felvettük vele a versenyt. Olykor az apró dolgokon múlnak a nagy dolgok, ha így játszunk, akkor eltűnhet az egyébként meglévő különbség.

 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
I. CSOPORT
DÁNIA–
MAGYARORSZÁG 29–27 (14–12)
Ljubljana, 4126 néző. V: M. Sá, V. Sá (portugálok)
DÁNIA: S. TOFT – ÖSTERGAARD 4, TRANBORG 2, HEINDAHL 3, R. IVERSEN 1, Anne M. Hansen 3, FRIIS 7 (3). Csere: Reinhardt (kapus), Burgaard 4, Petersen 1, Jörgensen, S. Iversen 1, Höjlund 3, Möller. Szövetségi kapitány: Jesper Jensen
MAGYARORSZÁG: SZIKORA – GYŐRI-LUKÁCS V. 3, KLUJBER 8 (2), VÁMOS P. 4, Füzi-Tóvizi 2, Kuczora 2 (2), MÁRTON G. 6. Csere: Janurik (kapus), Hornyák D. 1, Bordás, Debreczeni-Klivinyi 1, Kácsor, Korsós. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 1. p.: 0–1. 5. p.: 2–2. 7. p.: 5–4. 14. p.: 7–8. 19. p.: 10–9. 22. p.: 11–11. 32. p.: 15–14. 42. p.: 19–19. 45. p.: 20–21. 51. p.: 23–25. 55. p.: 26–26.
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 6/4
MESTERMÉRLEG
Jesper Jensen: – A magyar válogatott kemény ellenfél volt, egészen a végéig ki-ki meccset játszottunk egymással. El kell ismernem, kis szerencse is kellett a győzelmünkhöz. Szerdán utaztunk, emiatt talán kicsit tompábbak voltunk. Örülünk a két pontnak, mert ezáltal a saját kezünkben van a sorsunk az elődöntőbe jutást illetően.

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia2264–45+194
2. Dánia32180–78+24
3. Szlovénia32176–77–14
4. Svédország21156–47+92
5. Horvátország31262–76–142
6. MAGYARORSZÁG3367–82–150
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik