nemzetisport.hu 2016.12.02 16:51 Frissítve: 2016.12.02 16:51

Női kézi Eb: fiatalítás itt is, ott is – klasszis hiányzók

Olimpia után a legtöbb csapatsportágban megszokott jelenség a fiatalítás, így van ez a vasárnap kezdődő női kézilabda-Európa-bajnokság résztvevőinek esetében is. Vannak persze, akik sérülés vagy egyéb okok miatt maradnak le a kontinenstornáról. Az alábbiakban rövid bemutatót olvashatnak a 16 válogatottról.

Linn-Kristin Riegelhuth (balra) és Nora Mörk közül csak utóbbit láthatjuk a svédországi Eb-n (Fotó: Reuters)

 

A-CSOPORT

SVÉDORSZÁG

A svédek 2010-ben ezüst-, 2014-ben bronzérmet szereztek az Európa-bajnokságon, most hazai pályán próbálhatják meg begyűjteni a még hiányzó aranyat. Ehhez szükségük lenne arra, hogy Isabelle Gulldén hasonlóan játsszon, mint két évvel ezelőtt, amikor megválasztották a torna legjobbjának.
Henrik Signell csak idén május óta tölti be a szövetségi kapitányi posztot, ám a Sävehofnál – amelyet 11 éve irányít – már volt edzője a válogatott játékosok többségének, jól ismeri tehát őket.


Részletes program és menetrend – a 2016-os svédországi női kézilabda Európa-bajnokság adatbankja
SZERBIA

A 2013-ban világbajnoki másodikként végző szerb válogatottból többek között Andrea Lekics és Dragana Cvijics sincs már ott a mostani csapatban (mindketten lemondták a válogatottságot), a fiataloknak kellene bizonyítaniuk. Az Érdet erősítő Katarina Krpezs az egyetlen a jelenlegi keretből, aki több mint százszoros válogatottnak mondhatja magát. A selejtezőket csoportelsőként zárták, bár nem voltak világverő ellenfeleik (a csehekkel, az ukránokkal és az olaszokkal voltak egy csoportban).

SPANYOLORSZÁG
A 2014-es magyar-horvát rendezésű Eb ezüstérmesei Svédországban is dobogóra állhatnak, legnagyobb hiányzójuk Eli Pinedo lesz, aki a riói olimpia után visszavonult. A többi „öreg harcos” ismét Jorge Duenas rendelkezésére áll, Silvia Navarro, Macarena Aguilar, Marta Mangue, Nerea Pena, Alexandrina Barbosa vagy éppen Carmen Martín rutinból „lehoz” egy világeseményt, újra megcélozva a még hiányzó aranyérmet, amelyet eddig olimpián, világ- és Európa-bajnokságon is hiába üldöztek az ibériai hölgyek.

SZLOVÉNIA
A szlovénok 2010 után jutottak ki ismét Európa-bajnokságra, hat évvel ezelőtt utolsóként végeztek. Most a legjobb csoportharmadikként kvalifikálták magukat a selejtezőből, nagyban Uros Bregarnak köszönhetően, akit a selejtezők kezdete előtt neveztek ki a válogatott élére. A 37 éves szakember – aki tavaly ősszel a Váccal párhuzamosan irányította a szlovén nemzeti csapatot – élvezi a játékosok bizalmát, nem mellesleg a Krim Ljubljana edzőjeként több játékosát kiválóan ismeri a klubjából is. Könnyen lehet, hogy Szlovénia számára az első, Szerbia elleni mérkőzés sorsdöntő lesz.

B-CSOPORT

HOLLANDIA

A tavalyi vb-ezüstérmük után a hollandokra már nem tekinthetünk sötét lóként, ez a korosztályuk minden világversenyen dobogóesélyesként indul, a riói olimpián negyedikek lettek a németalföldi hölgyek. Akik közül hárman a Győri ETO-ban (Nycke Groot és Yvette Broch), illetve a Ferencvárosban (Danick Snelder) légióskodnak, de Lois Abbingh, Estavana Polman vagy éppen Laura van der Heijden is bármikor vezérré tud előlépni. A selejtezőben a spanyolokat is megelőzve lettek csoportelsők, hazai pályán 31–21-re legyőzve Penáékat. Akkor még Henk Groener volt a szövetségi kapitányuk, akit azonban október elején a dán Helle Thomsen váltott a kispadon. Kérdés, ez milyen hatással lesz Grooték játékára.

FRANCIAORSZÁG
A franciák a világbajnokságokon hagyományosan jobban szerepelnek, mint az Eb-ken, ettől persze még nem szabad leírni őket. Főleg annak tudatában, hogy néhány hónapja a döntőig meneteltek az olimpián. A riói keretük nem sokat változott, a korábbi évek húzóemberei (Alexandra Lacrabere, Allison Pineau, Siraba Dembélé, Amandine Leynaud) játékra készek, és a szövetségi kapitány, Olivier Krumbholz is megélt már néhány nagy csatát. A szakember valamelyest már a 2018-as Eb-re gondolva jelölte ki keretét, hiszen két év múlva ők lesznek a kontinenstorna házigazdái.

NÉMETORSZÁG
A mostani Eb a németek számára is részben a csapatépítés jegyében telik, hiszen ők meg a jövő évi vb-t rendezik meg. Idén áprilisban Jakob Vestergaard helyére Michael Biegler érkezett a szövetségi kapitányi posztra, aki a lengyel férfiválogatottal hazai pályán csak hetedik lett a januári Eb-n, miután 14 góllal kikaptak a horvátoktól. A német szövetség emberei azonban bíznak benne, ő pedig a rutinos játékosok (Clara Woltering, Katja Kramarczyk, Anna Loerper, Kerstin Wohlbold) mellett olyan fiatalokban bízhat, mint például a lipcsei Anne Hubinger, akinek „tűzerejét” BL-meccseken a Ferencváros játékosai is megtapasztalhatták. Az exgyőri Susann Müllerre nem számít Biegler, míg a balátlövők közül Nadja Nadgornaja gyermeket vár, Xenia Smits és Shenia Minevskaja sérült, így főszerepet kaphat a német női kézilabda legnagyobb ígérete, a 19 éves Emily Bölk.

LENGYELORSZÁG
A lengyel válogatott elveszítette legnagyobb értékét és erősségét, aki történetesen nem egy játékos, hanem Kim Rasmussen. A dán szakember 2013-ban és 2015-ben is vb-elődöntőbe vezette az egyébként kevésbé acélosnak gondolt lengyeleket, ma már azonban a magyar válogatott sikeréért dolgozik. Utódjának, Leszek Krowickinak tehát fel van adva a lecke, amelyet jelentősen megfiatalított együttessel próbál megoldani. Karolina Kudlaczra ettől függetlenül számított volna, ám a klasszis balátlövő hátsérülése miatt nem játszhat az Eb-n. Távollétében Kinga Byzdra, Alina Wojtas és Kinga Grzyb képviseli a rutint.


C-CSOPORT

Rasmussen: Néha jobban hiszek a játékosokban, mint ők saját magukban
Ezúttal nincs konkrét elvárása a magyar szövetségnek
Kovács Anna berobbanna a válogatottba
„Hülye egy szabály” – Rasmussen nehéz helyzetben
Jó játékkal, biztosan győzte le Romániát a magyar női válogatott

MAGYARORSZÁG
Kim Rasmussen a lengyel válogatott élén és a CSM Bucuresti edzőjeként is bizonyította, hogy a világ egyik legjobb szakembere. Magyar kapitányként első nagy feladatát több sérülés nehezíti, Tomori Zsuzsannára, Zácsik Szandrára, Mayer Szabinára, Korsós Dorinára, Kovacsics Anikóra nem számíthat, Szucsánszki Zita szereplése erősen kérdéses, Triscsuk Krisztina a vállával bajlódik, van gond tehát bőven, főleg a középső posztokon. A dán edző azonban jó skandinávhoz méltón töretlenül optimista, már csak az kell, hogy a játékosai is bízzanak magukban, és kihozzák magukból a maximumot.

MONTENEGRÓ
A riói olimpián mind az öt csoportmérkőzését elveszítette a néhány éve még rettegett montenegrói válogatott, Dragan Adzsics le is mondott a szövetségi kapitányi tisztségéről. Nem sokkal később azonban meggondolta magát, így továbbra is ő irányítja a nemzeti csapatot. A Buducsnoszt Podgorica trénere a nyári fiaskó után erőteljes fiatalításba kezdett – részben kényszerből –, a mostani keretben már hiába keressük Radmila Petrovics, Andjela Bulatovics, Szonja Barjaktarovics, Marija Jovanovics, Katarina Bulatovics és Jovanka Radicsevics nevét. Van viszont hét (!) olyan játékos, aki még nem töltötte be a 21. életévét, és a 26. születésnapjukon is csak hárman vannak túl a Svédországba utazók közül.

DÁNIA
A dánok sem matrónákkal vágnak neki az Eb-nek, bár valamivel rutinosabb társaságot válogatott össze Klavs Bruun Jörgensen, aki Jan Pytlicket váltotta a kapitányi poszton a 2014-es Eb-8. hely után. Ő a tavalyi vb-n a 6. helyig kormányozta a csapatot, az olimpiára nem jutottak ki. Az utánpótlás szinten az utóbbi években elért remek eredmények eddig nem mutatkoztak meg a felnőtteknél, remélhetőleg nem a mieink kárára történik meg az áttörés, ha egyáltalán megtörténik. Az idei junior-vb-t megnyerő csapatukból csak a kapus Althea Reinhardt kapott meghívót az Eb-keretbe.

CSEHORSZÁG
Azok után, hogy a 2014-es Eb-ről és a 2015-ös vb-ről is lemaradtak, már annak is örülhetnek a csehek, hogy a svédországi viadalra kijutottak. Az utóbbi években több játékosuk igazolt külföldre (német, svéd, francia, magyar klubba), mi a győri Jana Knedlíkovát ismerhetjük közülük a legjobban. A válogatott élén 2010 óta Jan Basny áll, aki egyben a francia Nantes vezetőedzője is.

D-CSOPORT

NORVÉGIA

A világbajnoki és Európa-bajnoki címvédők Rióban „csak” bronzérmesek lettek, ami azonban semmit sem jelent. Az már annál inkább, hogy olyan klasszisok kerültek ki az olimpia után a keretből, mint Katrine Lunde, Ida Alstad, Linn-Kristin Riegelhuth, míg Heidi Löke gyermekvárás miatt hagyja ki az Eb-t. Így sem ajánlatos persze lebecsülni a norvégokat, hiszen klasszisból még mindig maradt nekik bőven (Kari Aalvik Grimsbö, Nora Mörk, Stine Bredal Oftedal, Camilla Herrem), és a Möbelringen Kupán mutatott teljesítményük is óvatosságra intheti az ellenfeleket.

OROSZORSZÁG
Az a csapat, amely le tudja győzni az olimpián a norvégokat, bármire képes. Az oroszok aranyéremmel tértek haza Rióból, náluk tehát sikeres (volt) a fiatalítás. Jevgenyij Trefilov azonban már az újabb olimpiai ciklusban gondolkozik, hiszen az Eb-re több olyan ifjú reménységet magával visz, aki az olimpiai sikernek még nem volt a részese. Nem tudni, hogy ez mennyire veti vissza őket. Európa-bajnokságot mindenesetre még sosem nyertek az orosz hölgyek.

ROMÁNIA
A románoknak kevésbé sikerült jól az idei olimpia (9. hely), de ha Cristina Neagu egészséges, bármire képesek lehetnek. Paula Ungureanu és Oana Manea is biztos pont keleti szomszédainknál, akiket erre a tornára már Ambros Martín készített fel. A Győr edzőjét októberben nevezték ki szövetségi kapitánynak, olyan nagyon tehát még nem lehet összeszokva a román játékosokkal.

HORVÁTORSZÁG
Ha hiszik, ha nem, a horvátoknál is fiatalítás zajlik. Száznál több válogatott mérkőzésen csak a korábbi győri Vesna Milanovic-Litre és a horvátok Neaguja, Andrea Penezic lépett pályára. A horvát női válogatott világversenyen legutóbb a 2011-es világbajnokságon jutott tovább csoportjából. Nem lenne bombameglepetés, ha ez a rossz sorozata most sem szakadna meg.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT UTAZÓ KERETE
Kapusok:
JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Thüringer HC – Németország)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: DOMBI Luca (Mosonmagyaróvár), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Siófok)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok), SCHATZL Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

NŐI KÉZILABDA EB (Svédország, december 4–18.)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Stockholm):
Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad):
Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö):
Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg):
Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 5., 18.30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország (Tv: Petőfi Tv)
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport)

SZURKOLÓI SZOFTVER AZ EB-RE: A számítógépes Excel-alkalmazást letöltheti a fotóra kattintva!

 

2021.09.22 18:07:10

Kézilabda R. Gy.

A biztos hazai győzelem mellett megszületett a Pick Szeged 6000. gólja a BL-ben.

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.