Rasmussen: Néha jobban hiszek a játékosokban, mint ők saját magukban

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.12.01. 18:26
null
Kim Rasmussen bízik a magyar válogatott játékosaiban (Fotó: Földi Imre)
Vasárnap kezdődik Svédországban a női kézilabda Európa-bajnokság. Kim Rasmussennek ez lesz az első világversenye a magyar válogatott kispadján. A dán szakember munkáját több sérülés is hátráltatta, de ő inkább lehetőségként éli meg a helyzetet. Lássuk, mit gondol a rajt előtt a szövetségi kapitány…


... a felkészülés nehézségeiről:

„Már lengyel kapitányként is hozzászoktam a hasonló problémákhoz. A Bajnokok Ligája miatt a játékosok fokozott terhelésnek vannak kitéve, ezért gyakoribbak a sérülések. De ahogy korábban is mondtam, ettől nem leszek ideges, nem azzal foglalkozom, hogy kik nem állnak a rendelkezésemre, hanem azokra koncentrálok, akik itt vannak. Az a feladatom, hogy a keret minden tagja elhiggye, jó úton járunk, ha pedig nem így van, együtt megtaláljuk a helyes irányt.”

... a hiányzók helyébe lépőkről:
„A játékosok pontosan tudják, ha sikeresek akarunk lenni, előre kell jönniük a háttérből, és meg kell mutatniuk magukat a nagyszínpadon. Egyre több olyan játékos bizonyít, aki korábban nem volt meghatározó a válogatottban. Láthatták, Kovács Anna például milyen jól játszott a szlovénok ellen, vagy éppen Klivinyi Kinga hogyan teljesített a románokkal szemben. Az a feladatom, hogy támogassam ezeket a játékosokat, és abban a pozícióban küldjem őket pályára, ahol a legjobb teljesítményre képesek.”

... a magyar válogatott új játékstílusáról:
„Az elejétől kezdve az volt a tervem, hogy gyors kézilabdát játsszunk a csapattal, és hogy még gólra törőbbek legyünk. El szerettem volna érni, hogy rakjuk félre az egyénieskedést, és csapatként játsszunk; hogy a labdát járassuk, és ne a lányok cipeljék fölöslegesen. Ez nem változott a sérülések hatására sem, és szerintem jó úton járunk. A románok ellen már látszódott, ha gyorsan járatjuk a labdát, minden poszton meglesznek a helyzeteink.”

... Görbicz Anita szerepéről:
„Szerintem Anitának van a világon az egyik legjobb szeme a kézilabdához, és bár a média gyakran foglalkozik a játékosok korával, meggyőződésem, hogy az idő előrehaladtával egy játékos csak még érettebb lesz. Nagyon hamar megmutatta, hogy tisztában van a szerepével, és vezére tud lenni a csapatnak. Keményen dolgozott azért, hogy visszatérjen a szülés előtti formájához, és elnézve a klubjában, illetve a válogatottban az elmúlt időszakban mutatott játékát, sokat várok tőle az Eb-n is.”

... a(z ön)bizalomról:
„Nincs olyan játékos a keretben, akiről ne gondolnám azt, hogy valamit hozzá tud rakni a játékunkhoz. Mindent elkövetek, hogy a lányok tisztában legyenek a képességeikkel, higgyenek magukban, ha ez megvan, kevesebbet hibáznak, ez pedig kulcskérdés. Néha jobban is hiszek bennük, mint ők saját magukban.”

... a stábjához tartozó Midtjylland-edzőről, Kristian Kristensenről:
„A statisztikákért, a videoelemzésekért és az erőnléti edzésekért felelős. Sajnos soha nem dolgoztunk korábban együtt, pedig gyerekkorunk óta barátok vagyunk, és fiatalon évekig egy csapatban játszottunk. Nagyon képzett edző, jobb kollégát nem is találhattam volna. De az egész stábra igaz, hogy megvan közöttünk a szükséges összhang, nincsenek konfliktusok, foglalkozhatunk csak a kézilabdával.”

... az Eb-vel kapcsolatos várakozásokról:
„Könnyű ránézni a keretre, a hiányzókra és azt mondani, hogy ne kergessünk hiú ábrándokat. De én nem így dolgozom. A sérülések megnyitják a kaput mások előtt. Motivál, hogy a közvélemény mindig kiemelkedő eredményt vár el a csapattól. Alakulhat úgy, hogy utólag egy hatodik helyezéssel is elégedettek leszünk, de a torna előtt úgy kell hozzáállnunk, hogy meg akarjuk nyerni.”

... az utánpótlásról:
„Rengeteg fiatal tehetséges magyar játékos van, de nekik még sokat kell tanulniuk. Amiben problémát látok, hogy sokan csak a padon ülnek a klubjaikban, ez pedig nem könnyíti meg a szövetségi kapitány dolgát. Ha nem kerülnek pályára a mérkőzéseken, megrekedhetnek a fejlődésben. Sajnos most többen is vannak, akik nem kapnak elég bizonyítási lehetőséget, így pedig én sem tehetek mást, mint hogy egy olyan idősebb játékost hívok be, aki folyamatos terhelés alatt áll.”

... a magyarországi életről:
„Nagyon szép részen lakom Budapesten, minden szükségeset megtalálok a környéken. Imádom, hogy a város tele van élettel, a magyar konyha pedig fantasztikus. Nagyon hiányoznak a gyerekeim, de a szövetség minden támogatást megad, hogy időről időre láthassam őket.”

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT UTAZÓ KERETE
Kapusok:
JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Thüringer HC, német)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: DOMBI Luca (Mosonmagyaróvár), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Siófok)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok), SCHATZL Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

NŐI KÉZILABDA EB (Svédország, december 4–18.)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Stockholm):
Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad):
Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö):
Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg):
Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 5., 18.30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország (Tv: Petőfi Tv)
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik