Női kézi Eb: első ellenfelünk kapitánya nem sok értelmét látja az Eb-nek

BOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINTBOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.12.04. 10:53
null
Bízunk benne, hogy Kácsor Gréta (balról), Tóvízi Petra, Görbicz Anita szakmai tanácsadó és Elek Gábor társkapitány pénteken is örülhet (Fotó: Imago Images/Bildbyran)
Péntek este Horvátország ellen kezdi el szereplését az Európa-bajnokság csoportkörében a magyar női kézilabda-válogatott, amelynek nagy lökést adhat a biztos győzelem a nyitányon.

Vége, nincs tovább. A magyar válogatottnak nem egészen két hete volt arra, hogy a lehető legjobban felkészüljön, ráhangolódjon a 2020-as év legfontosabb eseményére, a dániai Európa-bajnokságra. A mieink Horvátország ellen kezdik el pénteken Koldingban útjukat, amely remélhetőleg sok örömmel és kevesebb bánattal lesz kikövezve. Azt már megszoktuk, hogy egy női világverseny kiszámíthatatlanabb, mint a férfiaké, ehhez adódik hozzá a vírushelyzet okozta bizonytalanság, a fertőzés pallosa folyamatosan ott lebeg a csapatok felett. A magyar válogatottal szerencsére eddig minden rendben, csütörtökön reggel is PCR-tesztelésen estek át a játékosok, és eddig nem volt pozitív eset.

„NEM SOK ÉRTELMÉT LÁTOM AZ EB-NEK”
Danyi Gábor, a magyar válogatott társkapitánya: – Az első meccs mindig különleges, a valós tudás nem mindig mutatkozik meg. Erre is készülnünk kell, meg arra is, hogy sok fiatal játékosunknak ez lesz az első mérkőzése világversenyen. A horvát kézilabdát a délszláv játékstílus jellemzi, bármilyen összeállításban lép pályára, nagyon kemény és harcos csapat vár ránk. A jó eredmény most a fő cél, a mutatott játék másodlagos vagy harmadlagos. Legyünk túl ezen a feladaton, nyerjük meg a meccset, utána meglátjuk, min kell még csiszolnunk, miben kell javulnunk.
Nenad Sostaric, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: – Nem sok értelmét látom az Eb-nek, világjárvány van és több csapatból is fontos játékosok hiányoznak. Ivana Kapitanovic és Ivana Dezic is sérülés miatt dőlt ki, míg a koprivnicaiakra a vírus miatt nem számíthatunk. Azt tervezzük, hogy visszatérünk a három-kettő-egyes védelmi felálláshoz, reméljük, az adott feltételek között ez sikerül. A magyar válogatott szinte teljesen korábbi és jelenlegi FTC-játékosokra épül, ami előny, mert már van megalapozott rendszerük. A lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk a legjobban felkészülni, és a gondjaink dacára sem változtatunk a céljainkon, szeretnénk továbbjutni a csoportból.

„Összességében azt mondhatom, hogy a szállásunk rendben van, előzetesen is tudtuk, hogy nagyon szigorú szabályzat szerint élünk és létezünk majd itt, és ez így is van. Néhány apróságtól eltekintve tényleg a legjobbat kaptuk” – mondta csütörtökön délután a válogatott körülményeiről Elek Gábor társ szövetségi kapitány.

A mieink a felkészülés során csupán két edzőmérkőzést játszottak – az egyiket megnyerték, a másikon kikaptak a svédek otthonában –, de ez nem kirívó eset, a többiek sem állnak jobban, sőt, akad olyan válogatott, amely egyáltalán nem próbálhatta ki magát ellenféllel szemben.

„A felkészülés elején hatan – öt játékos és én – később tudtunk csatlakozni a kerethez, de nem maradtunk le semmiben, amit szerettünk volna végrehajtani – folytatta Elek. – Nagyon jó hangulatban zajlanak az edzések. Kicsit változtattunk az ilyenkor megszokottnak gondolt edzésmunkán, azért mondom így, mert Danyi Gábor kollégámmal mindketten első világversenyünkre készülünk. A játékosaink különböző állapotban érkeztek meg a felkészülésre, próbáljuk ezt kiegyensúlyozni. Abban is megegyeztünk, hogy nemcsak alacsony intenzitású taktikai edzésekkel hangolunk, hanem minden edzésbe belecsempészünk magas intenzitású elemeket is. Elégedett vagyok a munkával, amit eddig elvégeztünk.”

A csütörtök esti technikai értekezlet után Elek azt is elmondta, hogy a 19 tagú bő keretből ezúttal a kapus Janurik Kinga, a beálló Pásztor Noémi és az irányító Tóth Eszter maradt ki, de ez nem sokat jelent, hiszen ezen az Eb-n hat alkalommal lehet cserélni. A horvátok elleni nyitányon e három játékos a pályán nem segíthet, a többiek viszont jó kezdéssel megalapozhatnák a jó hangulatot.

EZER SEBBŐL VÉREZNEK A HORVÁTOK
LEGJOBB EREDMÉNYEI
Olimpia: 7. hely (2012) – 1 részvétel
Vb: 6. (1997), 7. (2011) – 6 részvétel
Eb: 5. (1994), 6. (1996, 2008) – 10 részvétel
Magyar mérleg ellene: 27 mérkőzés, 17 győzelem, 1 döntetlen, 9 vereség, 690–631-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2018. december 3., Montbéliard. Eb-csoportkör: Magyarország–Horvátország 24–18 (13–9). Legjobb magyar dobók: Kovács Anna, Háfra N., Schatzl Nadine 5-5

A horvátokkal az elmúlt 25 évben két világbajnokságon és három Európa-bajnokságon is találkozott a magyar válogatott. A legutóbbi (tét)mérkőzést éppen az előző Eb-n vívták a mieink déli szomszédunkkal: a franciaországi csoportkörben biztos magyar siker született. A kilencvenes és kétezres évek nagy tornáin elért jó eredmények után a nemzetközi elitben egyre lejjebb süllyed a horvát válogatott, amely két 13. hely után a legutóbbi két Eb-n egyaránt utolsó lett. Nagy kérdés, hogy ezúttal sikerül-e előrébb lépnie, mivel rengeteg problémával kell szembenéznie a korábban az arab világban is edzősködő, három éve kinevezett 61 éves szövetségi kapitánynak, Nenad Sostaricnak. Elég, ha csak azt vesszük, hogy a Bajnokok Ligája-szereplő Koprivnica hat, a Varazdin egy játékosa koronavírus miatt maradt ki a keretből. Ott van viszont a 18-as listán a csapatkapitány, a Siófokban alapembernek számító beálló, Katarina Jezic, az Alba Fehérvár kapusa, Tea Pijevic és a korábban Dunaújvárosban négy évet lehúzó 194 centi magas átlövő, Camila Micijevic.

NS-SZAKÉRTŐ

Skaliczki László mesteredző: – Ezen az Európa-bajnokságon az lesz a kérdés, ki tudja megőrizni az optimizmusát és az ezzel párosuló érzelmeket, intelligens viselkedést. A magyar és a többi csapat teljesítményét is a kompetencia, a kohézió és a kreativitás minősége határozza meg. Döntő lehet, hogy egy-egy válogatottnál az úgynevezett sztárjátékosok formája mennyire lesz egyenletes és kiemelkedő, hiszen köréjük építik a taktikát, a figurákat. Általánosságban elmondható, hogy nagyon magas színvonalú lett a kézilabda, másrészt a csapatjáték egyszerűsödött is, alapkérdéssé vált, hogyan tudják az együttesek a bevett elemeket folyamatosan csiszolni, fejleszteni és adaptálni a különböző stílusú riválisokkal szemben. Lényeges szempont a kohézió kapcsán, hogy a bezártságot miként kezelik a résztvevők, mennyire észlelnek olyan tulajdonságokat a társak egymásban, amelyről eddig nem tudtak, mert ez is erősítheti az összeszokottságot és az együttműködési készséget.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR, DÁNIA
1. FORDULÓ

C-CSOPORT (KOLDING)
18.15:
Magyarország–Horvátország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.30: Hollandia–Szerbia – elhalasztva

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők:Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE), Tóth Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállók:Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:Danyi Gábor, Elek Gábor
A dőlt betűvel feltüntetett játékosok a horvátok elleni meccskeretből kimaradtak.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 6. (vasárnap), 16.00:Magyarország–Szerbia (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)
December 8. (kedd), 20.30:Hollandia–Magyarország (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik