Az első félidei álomjáték elég volt: BL-bronzérmes a Győr!

Vágólapra másolva!
2023.06.04. 15:00
A női kézilabda Bajnokok Ligája bronzmérkőzésén a Győri Audi ETO KC 28–27-re megverte az Esbjerget az MVM Dome-ban.
A bronzérmes győriek (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A bronzérmes győriek (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ (MVM Dome)
BRONZMÉRKŐZÉS
Győri Audi ETO KC–Esbjerg (dán) 28–27 (16–9)
Budapest,
MVM Dome, 18 387 néző. Vezette: Hatipoglu, Simsek (törökök)
GYŐR:
SANDRA TOFT 1 – Faluvégi D., GROS 6 (1), Brattset 3, Haugsted 2, NZE MINKO 3, S. OFTEDAL 5. Csere: Leynaud (kapus), Fodor Cs. 1, Blohm 4, Győri-Lukács 2, Schatzl Nadine, Rju Un Hi 1, Anne M. Hansen. Edző: Ambros Martín
ESBJERG:
Milling – M. Jacobsen 1, Tranborg 2, BREISTÖL 4, INGSTAD 6, REISTAD 5 (2), Sanna Solberg. Csere: Kristensen (kapus), Heindahl 2, N. Mörk 4 (2), Türkoglu 3, Petersen, Nielsen. Edző: Jesper Jensen
Az eredmény alakulása. 6. perc: 2–3. 13. p.: 6–4. 19. p.: 11–4. 28. p.: 16–8. 32. p.: 18–9. 39. p.: 20–13. 44. p.: 20–18. 48. p.: 22–22. 52. p.: 25–24. 55. p.: 25–25. 58. p.: 28–26
Kiállítások: 6, ill. 4 perc. Hétméteresek: 1/1, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Jesper Jensen:
–Elismerésem a Győrnek és Ambros Martínnak a bronzéremhez. Minden jót kívánok neki, büszke lehet arra a nagyszerű munkára, amit a győri csapatnál végzett. Sokat tanultunk a tavalyi négyes döntős szereplés és a negyedik hely óta, most közelebb kerültünk a fináléhoz. Az elveszített elődöntő után csalódottak voltunk, nem is kezdtük jól a helyosztót. Ettől függetlenül büszke vagyok a csapatra, amelyre csütörtökön fontos meccs vár.

ÖSSZEFOGLALÓ

Utolsó mérkőzésén dirigált a győri kispadon Ambros Martín az Esbjerg elleni helyosztón vasárnap délután. A nyártól hazája női válogatottjának irányítását átvevő spanyol tréner a kezdés előtt magyarul szólt az ETO-szurkolókhoz a pálya széléről, leszögezte, hogy a szombati nap nagyon nehéz volt, bocsánatot kért a Vipersszel vívott vesztes elődöntő miatt, és csapata nevében is megköszönte a szurkolást.

A másik elődöntőben az FTC-vel szemben őrületes csatában alulmaradó esbjergi szakvezető, Jesper Jensen eközben a dán TV2-nek arról beszélt, nekik immár fontosabb az Odense elleni bajnoki finálé csütörtöki, második találkozója.

Ki tudja, talán már tényleg a hazai aranycsata járt az északi játékosok fejében, mindenesetre a győriek az első félidőben szinte szétkapták riválisukat. Sokkal jobban kezdett a magyar bajnok, mint szombaton (valószínűleg a legidősebb Rába-parti szurkolók is csak vakarnák a fejüket, ha azt kellene megmondaniuk, hogy csapatuk mikor kapott legutóbb 23 gólt egy félidő alatt, és mikor kért időt kétszer is alig húsz perc elteltével...). Ami a Vipers ellen hiányzott, most megvolt, keményen és hatékonyan védekezett a Martín-csapat, Sandra Toft pedig ihletett formában védett. Az indiszponált dánok sokszor nem találták el a kaput, amikor célt találtak, akkor viszont a győri hálóőr hárított. Az üres kapus gólt is szerző Toft az első kilenc percben nyolc lövésből ötöt megfogott (káprázatos, 63 százalékos védési hatékonyság), míg húsz perc elteltével már tíz védésnél járt. Ennek a stabil alapnak köszönhetően megnyugtató előnyt épített ki a Győr a szünetig (16–9).

A második játékrészt ellenben a láthatóban jóval összeszedettebb Esbjerg indította jobban, amely egy 9–4-es sorozattal a 44. percben 20–18-ra felzárkózott, majd négy perccel később egyenlített (22–22), nyílttá téve a meccset. A hajrában viszont helyén volt a győriek szíve, az első harminc perces előnyből egyet végül sikerült megőrizniük, és – csakúgy, mint egy éve – idén is harmadikként zártak. A két időszakban (2012–2018 és 2021–2023) irányító Martín így az elitsorozatban szerzett négy arany-, két ezüst- és két bronzéremmel búcsúzik a győriektől.

A győriekkel kapcsolatos friss hír, hogy sajtóinformációk alapján az együttes karmestere és motorja, Stine Oftedal jövő nyáron távozik.A 31 éves irányító a Verdens Gang című norvég portálnak elmondta, már értesítette a klubot, hogy a jövő nyári olimpia után nem hosszabbítja meg szerződését, sőt valószínűleg befejezi a pályafutását. 28–27

VÉLEMÉNYEK
Linn Blohm, a Győr beállója:
– Mindenki az aranyéremért jött, nehéz volt a harmadik helyért játszani, megtalálni a motivációt, az erőt és a koncentrációt, fizikailag is megfelelő állapotba kerülni. Jól kezdtünk, a védekezés és a kapusteljesítmény is kiváló volt. A szünet után gondjaink akadtak hátul, azonban csapatként teljesítettük a találkozót, így végül is pozitívan zártuk a hétvégét, de a célunkat nem értük el.
Nora Mörk, az Esbjerg jobbátlövője:
– Sok helyzetet kihagytunk az első félidőben, ez bosszantó, de vissza tudtunk kapaszkodni, büszke vagyok, ahogy együtt, csapatként felzárkóztunk a végén. Nem ezért jöttünk, nehéz mit mondani, csalódott, frusztrált és fáradt vagyok. Az utolsó másodpercben kapott góllal elbukott elődöntő talán a legrosszabb vereség a karrierem során.

PERCRŐL PERCRE

Reistad a BL gólkirálynője! Az Esbjerg norvég kiválósága öt gólt szerzett, ezzel 142 találattal zárta a 2022–2023-as Bajnokok Ligája-idényt. Mögötte második helyen a román CSM Bucuresti klasszisa, Cristina Neagu áll a góllövőlista második helyén 118 góllal, míg a harmadikon a még versenyben lévő Vipers Kristiansand cseh játékosa, Markéta Jerábková, aki 114 gólnál jár, de aligha szerez több, mint 30 gólt az FTC ellen, ám a korábban Érden is játszó átlövőt még beérheti az FTC magyar válogatott jobbátlövője, a 112 gólos Klujber Katrin.

A bronzmérkőzésen pedig átlépte a 100 gólos határt Ana Gros is, aki 104 góllal fejezte be a kiírást.

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Brattset eladja... de Reistadnál belemenés! MEGVAN A GYŐZELEM! 28–27!

59. perc Magyar időkérés.

59. perc Ingtad marad a hatoson egyedül, nem is ront.

5

8. perc Dán időkérés. 28–26!

58. perc Grosban lehet bízni, nagyon fontos gólt szerez!

57. perc Nze Minko átlövését a léc fölé tolja Kristensen.

56. perc Haugsted kap két percet Reistad mezének megtépéséért. A sértett azonnal büntet a hatosról.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

54. perc Breistöl ziccerét védi Leynaud, Brattset beállóból a jobb felsőbe lő, 27–25.


53. perc Mörk bevetődve eredményes, jön Leynaud. És egy Oftedal-gól!

52. perc Breistöl keze ismét elsül... Nze Minko szerencsés lövéssel válaszol. 25–24!

51. perc Dán hetes, Reistad jobbal a bal alsóba lő. 23–23, de Nze Minko hatalmas léptekkel a hatosig repül, és a bal felsőbe lő jobbal kissé jobbról.

51. perc Dán időkérés.

50. perc Tranborg kiáll, másodjára már, majdnem letépte Brattset mezét. De lépéshiba Nze Minkótól...

BREAK NEWS! A norvég vg.no értesülései szerint nem hosszabbítja meg 2024 nyarán lejáró szerződését a Győri Audi ETO KC-val a klasszis irányító, Stine Oftedal, aki azt tervezi, hogy a párizsi olimpia után befejezi pályafutását.
Az irányító elmondta, tervei szerint Kielbe költözik párjához Rune Dahmkéhoz, akivel a családalapítást tervezik.


49. perc Gros átlövésgólja nagyon kellett... és Reistad rossz passza is!

49. perc Breistöl bejátszása zseniális, Ingstad beállóból jobbal a jobb alsóba lő. 22–22

47. perc Breistöl a hatosig ugrik, és Toft lába között a kapuba lő jobbal.

46. perc Türkoglu lő a bal alsóba a bal szélről, de előtte és után Gros megrázza magát. Nagyon kellett! 22 itt, 20 ott.


45. perc Reistad megszerzi a 140. gólját az idényben, és a final fourok örök góllövőlistájának az élére ugrik. 21–19

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

45. perc Két perc Haugstednek.

4

4. perc Haugstednél lépéshiba... Breistöl meg gigászi gólt lő a bal felsőbe a szaggatottról, kissé balról. 20–18

43. perc Magyar időkérés.

43. perc Ingtad lövése sokkal jobb, majd Oftedal is eladja, Ingstad köszöni szépen...

43. perc Lukács ziccere Kristensené. 12 lövés, 6 védés, jól szállt be a meccsbe.

A szombati elődöntőben is visszafogott teljesítményt nyújtó dél-koreai átlövőt, Rju Un Hit lecserélte Ambros Martín két gyenge ejtése után, ezt pedig nagy elégedettséggel fogadták a győri szurkolók – jelentik a helyszínről.


42. perc Rju rossz emelése után Tranborg futhat el a jobb szélen, máris 20–15...

40. perc Mörk ziccerezhet, nem rontja el... Türkoglu igen, zavarban a Győr. 20–14

39. perc Oftedal kiválóan tör be, Reistad ziccere Tofté.

38. perc Brattset kiáll két percre, hetes, Mörk... a szokásos. 19–13

38. perc Nze Minko labdát szerez, és bevetődhet, hat perc után újra magyar gó!

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

37. perc Nem megy most a Győrnek, éledezik a dán csapat.

36. perc Ingstad nagyon üresen marad középen a hatoson, köszöni szépen.

35. perc Rju nincs ma csúcsformában.

34. perc Türkoglu a bal szélről meglepi Toftot, rossz győri támadások között, 18–11.

33. perc Reistad nagy gólt lő átlövésből.

32. perc Mörk-lövés után Toft-védés itt, Lukács-gól ott.

31. perc Gros jobbal a jobb felsőbe lő. 17–9

31. perc Tranborgnak két perc Brattset ellökéséért.

31. PERC FOLYTATJUK!


Elek Gábor is megérkezett a lelátóra, s az első sorokból nézi a Győr bronzmeccsét.

A statisztika alapján is mindenben jobb az ETO. A dánoknak volt több lövésük (kettővel) mégis nyolcgólos hátrányban vannak, hiszen 10-zel (!) több hibát vétettek, valamint a közel 60 százalékkal védő (24 lövésből 14 védés) Sandra Tofttal sem bírnak, miközben a két dán kapusnak mindössze négy védése van.


Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Mörk passza remek, Reistad bevetődhet... Toft fogja ezt is. Előtte meg a bal oldali kapufára tolta Mörk átlövését. 16–9

30. perc Mörk eladja, Blohm az üres kapuba lő.

29. perc Heindahl lő a bal szélről gólt, két szép, de pontatlan győri attak után.

28. perc TOFT CSAK GÓLT NEM DOBOTT MA. EDDIG... A saját hatosán belülről, üres kapuba talál be, a 7 a 6 elleni játékot és egy eladott labdát kihasználva.

29. perc Hansent ellökik, a szabaddobás után Oftedal Rjut találja meg, a labda meg az utat a jobb alsóba a dél-koreai hétméteres lövése után. 15–8.


26. perc Petersen szélről lőne gólt, ha Toft hagyná. De nem hagyja.

25. perc Lukács belülvédekezik, Mörk ballal a jobb felsőbe lövi a hetest.

24. perc Türkoglu a bal szélről, Blohm beállóból lő gólt, utóbbi Rju pattintott passza után. 14–7

22. perc Tranborg szerencsés, megpattant lövéssel szépít. Oftedahl bejátszása tökéletes, hát még Blohm bevetődése!

21. perc Tranborg majdnem letépi Hansen fülét, de nincs hetes. Oftedal jobbra emel, Lukács a jobb szélről ballal a hosszú sarokba talál.

21. perc Heindahl eredményes beállóból a kapus lába között, 11–5.

20. perc Újabb Toft-védés, Oftedal oda sem néz, úgy ad gólpasszt a bevetődő Blohmnak. Toft fogja Petersen szélsőlövését a bal, azaz a rövid felső sarok előtt!


19. perc Ingtad lövése rossz, Oftedal meg azonnal büntet! 10–4!


19. perc Dán időkérés.

18. perc Nze Minko labdát szerez, Haugsted meg üres kapura eredményes.

17. perc Blohm eredményes beállóból, 8–4. Régen volt gól már.

16. perc Folytatódik az Töft-parádé, de Oftedal eladja elől, Solberg lövése meg a lécen csattan.

15. perc Jó magyar védekezés, Breistöl szabaddobása Töfté, Oftedal közbelövése a másik kapusé.

14. perc Fodor első lövése... és bent is van!

13. perc Remek csel, bátör betörés Haugstedtől... de Ingtadtól is. 6–4

12. perc Hosszas támadás végén Gros kilencről a léc fölé talál. Mörk beáll... Toft védi az ő lövését is! Toft tegnap 22 lövésből 4-et védett, ma 9-ből hatot...

10. perc Oftedal és Tranborg próbálkozása sem az igazi.

9. perc Oftedal a szaggatottról eredményes, ismét gyors középkezdés, Heindahl ziccerét fogja Toft! 8 lövés, 5 védés!5–3

8. perc Tranborg a léc fölé talál, Toft fogja Breistöl átlövését.

7. perc Brattset ismét betalál a hatosról bevetődve.

6. perc Brattset beállóból eredményes, Nze Minko okos ejtése után, Tranborg ziccert ront. 3–3

5. perc Toft véd kettőt, de rosszak a győri támadások, Reistad meg hamarosan a final fourok örök gólkirálya lesz még két góllal. Bombagól 10-ről.

4. perc Oftedal betörésből, Breistöl átlövésből eredményes, 2–2!

2. perc Brattset lövése nem az igazi, de véd egy nagyot a győri kapus, Gros pedig gyors gólt dob.

1. perc Jacobsen lövése jobbról a jobb felsőbe jut. 0–1

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat tiszta zöldben, a dánok piros-fehér mezben és fekete nadrágban.

Egy helyen változtatott szombati, Vipers elleni keretén a Győr, Jelena Deszpotovics helyett Farkas Júliát nevezte Ambros Martín az Esbjerg elleni bronzmeccsre.


Elkezdődött a 2022–2023-as Bajnokok Ligája-idény utolsó játéknapjának megnyitó ünnepsége.

Fotó: DBS
Fotó: DBS


KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ
ELŐDÖNTŐ
FTC-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg (dán) 30–29 (13–17)
Győri Audi ETO–Vipers Kristiansand (norvég) 35–37 (18–23)

„Először egy kicsit sokkolt, mert nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Nyugodtnak éreztem magam és magabiztos voltam, hogy meg tudjuk csinálni. Csak néhány apróság hiányzott a játékunkból és ez azt mutatja, hogy nem tartunk ott, ahol szeretnénk”mondta az FTC ellen hét gólt szerző, s ebben a BL-idényben már 137 gólnál járó esbjergi kiválóság, a norvég Henny Reistad.

„Ez a harmadik hely van olyan fontos, hogy mindent beleadnak?” – kérdezték Jensentől.

„Nem, nem az, de a final four megérdemelné. Elég nehéz helyzetben vagyunk, hogy a harmadik helyért játszhatunk, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindent egy lapra feltegyünk, mert még két bajnoki döntőnk lehet a közeljövőben. Remélem, ez óriási figyelmeztetés azoknak, akik tervezik a versenynaptárat, és soha többé nem fordul elő, hogy választanunk kell (a bajnoki döntő és a BL final four között)” – hangsúlyozta Jesper Jensen.

„És ez hatással lehet arra az összeállításra, amely a Bajnokok Ligája bronzérméért játszik” – mondta Jensen, utalva a dán bajnokság csütörtökön folytatódó, az egyik fél második győzelméig tartó döntőjére.

Az Esbjerg nem tudott kellően rápihenni a budapesti MVM Dome-ban zajló Bajnokok Ligája négyes döntőre, hiszen szerdán kezdte az Odense elleni döntőt a dán bajnokságban, s 27–26-ra nyert vendégként.„Mi a fontosabb: a bajnoki arany vagy a Bajnokok Ligája-bronz?” – tette fel a kérdést a dán Tv2 Jesper Jensennek, az Esbjerg edzőjének, aki határozottan kijelentette, hogy a bajnoki aranyérem.

Mint ismert, az FTC női kézilabdacsapata ismét csodát tett és története első Bajnokok Ligája négyes döntős szereplése alkalmával a dán Esbjerg 30–29-es legyőzésével bejutott a címvédő norvég Vipers Kristiansand elleni fináléba. A dánok edzője, Jesper Jensen a Tv2-nek a mérkőzés után többek között arról beszélt, hogy jelenleg fontosabb számukra a dán bajnokság döntője, mint a Győr elleni bronzmeccs.

Kár, hogy nem volt még öt percünk – Schatzl.

Videónkban hasonló véleményt fogalmazott meg Ana Gros is, valamint a Vipers kapusa, Katrine Lunde is elmondja, mi döntött az elődöntőben az ő javukra.

„Huszonhárom gólt kapni egy félidő alatt, az egyszerűen túl sok. Így nem lehet megnyerni egy elődöntőt”Stine Oftedal szerint ez vezetett a Győr vereségéhez, s bár a második félidő jobban sikerült, amikor egy csapat 55 percig fut az eredmény után, annak már a végén nehéz a maga javára fordítania a meccset.

Gyorsabban játszott a Vipers Kristiansand, a Győri Audi ETO KC pedig nem tudta tartani vele a lépést. Egyöntetűen ezt látta a vereség okának Stine Oftedal és Ana Gros is, illetve Katrine Lunde is úgy véli, a sebességükjuttatta őket a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A GYŐR–ESBJERG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik