A játék győzött: megvédte BL-címét a Győri ETO

Vágólapra másolva!
2014.05.04. 16:56
null
A győriek és a jól megérdemelt trófea a BL-címvédés után (Fotók: Szabó Miklós)
A Győri Audi ETO KC 27–21-re legyőzte a montenegrói Buducsnoszt Podgoricát a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének fináléjában, így megvédte címét a legrangosabb európai kupasorozatban! Első magyar csapatként! A hajrában a montenegrói szurkolók ugyan balhéztak egy sort, de ez sem ronthatta el a lányok örömét. A BL gólkirálynője Görbicz Anita lett, a döntő legértékesebb játékosának Katrine Lundét választották meg.

NŐI KÉZILABDA BL, FINAL FOUR
DÖNTŐ

BUDUCSNOSZT PODGORICA (montenegrói)GYŐRI AUDI ETO KC 21–27 (10–15)
Budapest, Papp László Sportaréna, 9500 néző. Vezette: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
BUDUCSNOSZT: WOLTERING – R. Petrovics 1/1, NEAGU 7, Cvijics 4, Sz. Lazovics, Byzdra 1, Mehmedovics 1. Csere: Zderic, M. Vukcsevics (kapus), Jezic, DALBY 5, Knezsevics 2, Gjeorgjievszka. Edző: Dragan Adzsics
GYŐRI ETO: LUNDE – Bognár-Bódi 2, Bulatovics 3, GÖRBICZ 7/2, LÖKE 4, AMORIM 4, Kovacsics 2. Csere: Herr O. (kapus), Tervel, Hornyák Á., ORBÁN A. 4, Korsós 1, Soós, Hornyák D., Sirián. Edző: Ambros Martín
Az eredmény alakulása: 10. perc: 2–4, 14. p.: 2–7. 24. p.: 6–12. 28. p.: 9–13. 38. p.: 14–17. 46. p.: 16–20. 51. p.: 17–22. 54 p.: 19–25.
Kiállítások: 10, ill. 6 perc
Piros lap: Kovacsics (56. p.)
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/2
BL-győztes: a GYŐRI ETO

A MÉRKŐZÉS LEGSZEBB PILLANATAI

1. FÉLIDŐ

Még a Vardar játékosai javában ünnepelték a bronzérmet, amikor ötven perccel a kezdés előtt nagy füttykoncert közepette előbb a Buducsnoszt, majd rögtön utána tapsvihar kíséretében a Győri ETO játékosai kifutottak a pályára melegíteni. Közben megérkezett a BL-serleg is a felezővonalhoz, míg a hangulatot a veszprémi szpíker fokozta. Ha szombaton még volt is néhány üres hely, azok vasárnapra mind megteltek. A bemutatásnál már Dragana Cvijics is nagy füttyöt kapott, de ez meg sem közelítette, ami Knezsevicsnél hallható volt.

A Győr az elődöntőhöz hasonlóan a Lunde – Bognár-Bódi, Bulatovics (védekezésben Tervel), Görbicz, Löke, Amorim, Kovacsics sorral kezdett, míg a Podgoricánál Knezsevics csak a kispadon ült az elején. Az ETO norvég kapusa többször is jól avatkozott játékba, a Podgorica hat és fél percig nem tudott betalálni, kétgólos montenegrói hátránynál Camilla Dalby bombázott a jobb felsőbe.

Sok volt a kemény párharc, Löke és Lazovics összecsapásánál utóbbi húzta a rövidebbet, míg Cvijics két percet érően állította meg Bulatovicsot. De ami ennél lényegesebb volt, hogy hátul jól zárt a Győr, a Buducsnoszt nem találta a győri védekezés ellenszerét, míg elöl az ETO-ból folyamatosan volt, aki be tudott találni, így 7–2-re elhúzott a magyar bajnok. Dragan Adzsics a 14. percben kénytelen volt időt kérni.

A sokszor tanácstalan Podgorica Cristina Neagu és Camilla Dalby átlövésgóljaival tartotta a lépést, míg győri részről sokkal jobban eloszlott a termés, a belső posztokon kívül szélről is igen eredményesek tudtak lenni. Jelzés értékű volt, hogy Clara Woltering a 23. percben lejött, és Marta Zderic állt be a helyére. A Győr biztosan tartotta ötgólos előnyét, Görbicz hetesgóljával 15–10-es hazai vezetésnél következhetett a negyed órás pihenő.

2. FÉLIDŐ

Kovacsicsot rögtön a második félidő elején eltalálta egy lövés, ezért egy időre le kellett cserélni. A montenegróiaknál visszaállt az első játékrészben mindössze húsz százalékos teljesítményt felmutató Woltering (csak összevetésképpen Lunde negyven százalékot hozott). Neagu és Dalby folytatta a gólgyártást, így mínusz háromra tudott zárkózni a Buducsnoszt. Knezsevics a 46. percben megkapta második két percét is, a közönség nagy örömére. A Győr okosan, helyzetig játszott, s a lehetőségeket jó százalékban ki is használt. Orbán és Amorim is túljárt Woltrering eszén, visszaállt az ötgólos fór, 22–17-nél kezdődött meg a záró tíz perc.

A vezér ezúttal is Görbicz Anita volt
A vezér ezúttal is Görbicz Anita volt
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE (Fotók: Szabó Miklós)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE (Fotók: Szabó Miklós)

A francia ikerpár minden durvaságnak próbálta elejét venni, hiába fejezte is ki többször nemtetszését a montenegrói kispad, megkapták a kiállításokat. Löke is nagyon bevágta a 25. percben, ezzel először vezetett hattal a Győr. Az ETO Löke két perce és Kovacsics piros lapja miatt kettős emberhátrányba került, de Lunde két elképesztő bravúrt is bemutatott. Ez már sok volt a montenegrói szurkolóknak, akik elkezdték székkel dobálni a felettük elhelyezkedő magyar szurkolókat és rendőröket. A rohamrendőrök is megérkeztek a szektorba, míg a meccs egy időre félbeszakadt. Bulatovics és a Podgorica másodedzője Bojana Popovics próbálta nyugtatni honfitársait.

A meccs ekkorra már eldőlt, így Martín beküldte a korábban nem szereplő, vagy csak alig szerepet kapó játékosokat, Herr Orsolyát, Sirián Szederkét, Soós Viktóriát és Hornyák Dórát. Cvijics összefejelt Tervellel, taps kíséretében hordágyon vitték le a pályáról. A BL gólkirálynői címét megszerző Görbicz még szerzett egy szép gólt a végén, 27–21-re nyert a Győr, megvédve elsőségét (első magyar csapatként).

Kezdődhetett az önfeledt ünneplés, a szokásos körtánc után a győriek mindkét kapunál produkáltak egy tisztességes hason csúszást, majd a levegőbe dobálták Ambros Martínt. Bogi újra elénekelte Eurovíziós slágerét, közben a háttérben készült az emelvény, míg Görbiczék a pálya szélén ölelgették egymást és táncoltak. Előkerültek a külön legyártott pólók is, miközben a Buducsnoszt átvette az ezüstérmeket.

Görbicz Anita 87 góllal lett gólkirálynő, először ő vehette át a jutalmát, majd a döntő legértékesebb játékosának (MVP) megválasztott Lunde. Ezután érkezett az egész csapat, hogy átvegye a jól megérdemelt aranyérmet Jean Brihault EHF-elnöktől és Michael Wiederer főtitkártól. A „We are the champions” dallamára emelte magasba Görbicz a trófeát. Gratulálunk, szép volt, ETO!

GÖRBICZ ANITA, HERR ORSOLYA ÉS SZEPESI IVETT NYILATKOZATA

EDUARDA AMORIM, SOÓS VIKTÓRIA, KATRINA LUNDE ÉS ORBÁN ADRIENN NYILATKOZATA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik