Női kézi BL: A legjobb kézilabdát játsszuk, amióta a Brestnél vagyok – Ana Gros

B. B., P. B., N. T.B. B., P. B., N. T.
Vágólapra másolva!
2021.05.29. 10:42
null
Ana Gros (a labdával) megállítása kulcskérdés lesz (Fotó: Török Attila)
Május 29-én és 30-án, a budapesti Papp László Sportarénában rendezik meg a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A szombati elődöntőben a Brest vár a Győri Audi ETO-ra, a francia csapat sztárja, Ana Gros szerint az utóbbi időben játsszák a legjobb kézilabdát.

 

Igen kemény ellenfelet kapott a Győr az elődöntőre, főleg ha azt nézzük, hogy a legutóbbi négy, Brest elleni meccséből három döntetlennel ért véget. Az ETO ezzel együtt rekordot jelentő 55 meccse veretlen a BL-ben, legutóbb 2018 januárjában a CSM Bucuresti tudta két vállra fektetni.

NEM MIT, HANEM MIKÉNT

– Nem egészen három hete vette vissza a csapat irányítását. Elegendő volt ez a változtatások véghezviteléhez?
– Okosan kellett hozzálátni a munkához, mert az idő rövidsége miatt nagy változtatásokat nem lehetett végrehajtani – válaszolta Ambros Martín, az ETO vezetőedzője. – Az ETO győztes csapat, az elmúlt években remek munkát végzett, sok minden működött. Most azt szerettük volna elérni, hogy kiegyensúlyozottabban, magabiztosan teljesítsünk védekezésben és támadásban is. A lányokat arra ösztökéltük, hogy legyen önbizalmuk megmutatni, mennyire jó játékosok valójában.

– A döntőbe jutáshoz le kell győzni a Brestet szombaton. Mi lehet a kulcs a sikerhez?
– A csoportmeccseken mind a kétszer döntetlenre végzett egymással a két csapat, ez azt jelzi, hogy hasonló erősségűek. Ez azonban a négyes döntő, amely nem hasonlítható máshoz, ami a múltban történt, nem számít. Biztos, hogy a korábbiakhoz képest előre kell lépnünk: a franciáknak klasszisaik vannak, akik közül többen is nagyon rutinosak, tudják, mit kell játszani a legfontosabb pillanatokban. A Brest ráadásul úgy nyerte meg hazája bajnokságát, hogy a Metz elleni döntő második mérkőzésén nagy hátrányt dolgozott le, ez biztosan sok önbizalmat kölcsönöz. Abból is előnyt kovácsolhat, hogy több kulcsjátékos távozik az évad végén, ezért a hétvégén biztosan bizonyítani akarnak.

– A mezőnyben mindenki kiválóan ismeri egymást, azonban ön csak néhány hete vette át a csapatot. Segíthet, hogy a riválisok nem tudhatják, mire számíthatnak az ETO-tól?
– Egyelőre nálunk sem arról beszéltünk, mit kellene csinálni, hanem hogy miként, vagyis csak ilyen szempontból történt változás. Néha az edzők jobban koncentrálnak az ellenfélre, mint a saját csapatukra, és talán jobban is ismerik a riválist. Mi is tudjuk, hogy a mezőnyben három kiváló ellenfél található még, de a lényeg, hogy a legjobbunkat tudjuk nyújtani a mérkőzéseken, és megmutassuk, miért vagyunk itt, miért dolgozunk nap mint nap. Leginkább saját magunkra kell koncentrálnunk!

A Brest már azzal története legjobb eredményét érte el, hogy eljutott az elődöntőig, előtte a legjobb eredménye a negyeddöntő volt a legrangosabb európai kupasorozatban, igaz az előző idényt pont ennél a szakasznál félbeszakították a világjárvány miatt.

„Nem tudom szavakba önteni, mit jelent, hogy végre pályára léphetek a négyes döntőben. Régi vágyam vált valóra, korábban már a Metzcel is hiába hajszoltam. Az előző idényben nem volt lehetőségünk lejátszani a negyeddöntőt a vírus miatt, ami pluszmotivációt ad” – mondta az európai szövetségnek Ana Gros, aki 118 találattal vezeti a BL-góllövőlistát.

„Volt néhány hullámvölgyünk ebben a kiírásban, de az utóbbi időben a legjobb kézilabdát játsszuk, amióta a klubnál vagyok. Ádáz csata vár ránk az elődöntőben, ugyanakkor bennünk van a lehetőség, hogy azonos szinten teljesítsünk a Győrrel. Tudom, nehéz megszerezni a BL-címet, de érzem, hogy képesek vagyunk rá, erős a csapatunk” – fejtegette a szlovén jobbátlövő, aki a nyáron elhagyja a francia csapatot, és egy másik mostani final four-résztvevőnél, a CSZKA Moszkvánál folytatja.

A Brest másik bombázója, a montenegrói Djurdjina Jaukovics szerint a január jelentette a fordulópontot, ugyanis kétszer kikaptak a bajnokságban, de utána sikerült ebből csapatként felállniuk. „A Francia Kupa és a bajnoki cím már a miénk, remek csapatunk van, büszke vagyok mindenkire. Tudjuk, milyen hagyományaik és eredményeik vannak a győrieknek, akik minden idényben képesek a BL-sikerre. Kétszer már szerepeltem Budapesten a négyes döntőben a Buducsnoszttal, mind a kétszer kikaptunk az elődöntőben a Győrtől – remélem, harmadszor már szerencsém lesz, és revánsot veszek” – nyilatkozta a balátlövő.

Míg a Győrnél Danyi Gábor menesztése miatt Ambros Martín a tervezettnél hamarabb visszatért, és megkezdte a munkát, addig a Brest esetében az idény végén távozik a vezetőedző, Laurent Bezeau. De a meghatározó játékosok közül Groson kívül is lesz, aki eligazol, a svéd irányító, Isabelle Gulldén a Vipersben szerepel a következő szezontól.

„Pályafutásom egyik legszebb emléke, amikor öt évvel ezelőtt a CSM Bucuresti-tel legyőztük a Győrt a döntőben. Nehéz megmagyarázni, mitől ilyen különleges esemény a négyes döntő... Minden a kézilabda körül forog ilyenkor, és mindenki erről beszél. Ha élvezed a játékot, és nyugodt vagy, sokkal nagyobb esélyed nyílik a győzelemre. A legutóbbi négy meccsünkből háromszor is döntetlent játszottunk a győriekkel, így most reális esélyünk lehet a sikerre. Nemrég edzőt váltottak, látnunk kell, hogyan alkalmazkodtak ehhez. Ők tűnnek esélyesebbnek, de azért dolgozunk, hogy nyerjünk” – mondta el várakozásait a négyes döntő előtt Gulldén.

A Győrnél ezzel a final fourral búcsúzik a nemzetközi porondtól az idény végén visszavonuló Görbicz Anita, aki egyedüliként lépte át az 1000 gólos határt a BL-ben. Mint a héten elmondta, még jobban motiválja, hogy utolsó négyes döntőjén megszerezze a hatodik elsőségét.

NS-SZAKÉRTŐ

KÖSTNER Vilmos, kétszeres EHF-kupa-győztes mesteredző: „Hektikus volt az idény, mert nemcsak a szakma játszott főszerepet, hanem a világjárvány is. Összességében hiába tudta le rendben a mérkőzéseket a Győr, és volt védve a vírustól a profi körülményeknek köszönhetően, egyszer-kétszer megszakadt a játék folyamatossága. Ez pedig mindig befolyásolja a formát, és az utóbbi hetekben történtek, az edzőváltás sem tartozik bele a szokásos menetrendbe. Ezeken túl a Brest a harmadik változó, amely miatt nem teljes biztonsággal mondhatjuk ki, hogy a Győr a legnagyobb favorit a négyes döntőben.

Van esélye az újabb aranyéremre az ETO-nak, de talán most kevesebb, mint az elmúlt években. Az idénybeli két győri döntetlen a brestiek ellen is már intő jel volt. Kifejezetten jó csapat a francia, a bajnoki döntőben mínusz hétről nyert a Metz ellen... Kétségtelen az is, hogy a helyszín és a nézők pozitív töltetet adhatnak a győri csapatnak. Az ETO világklasszisai már hozzászoktak a körülményekhez, rutinos BL-döntősnek számítanak, a klasszist pedig azért nevezzük klasszisnak, mert a legjobb teljesítményt a legfontosabb meccseken nyújtja. A búcsúzó kerettagok miatt fokozott motivációval léphet pályára a magyar együttes a záró hétvégén.”

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A NÉGYES DÖNTŐ PROGRAMJA (BUDAPEST, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA)
ELŐDÖNTŐ
(május 29., szombat)
15.15: GYŐRI AUDI ETO KC
–Brest Bretagne Handball (francia) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.00:Vipers Kristiansand (norvég)–CSZKA Moszkva (orosz) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

HELYOSZTÓK (május 30., vasárnap)
15.15:
bronzmérkőzés (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.00:döntő (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

 

A GYŐRI KERETTAGOK EDDIGI BL-MECCSEI ÉS GÓLJAI
Eduarda Amorim: 175 mérkőzés/701 gól (BL-idények száma: 15)
Kari Brattset: 51/153 (4)
Csekő Brigitta: 9/0 (1)
Béatrice Edwige: 72/75 (5)
Faluvégi Dorottya: 69/92 (5)
Fodor Csenge: 52/73 (4)
Laura Glauser: 70/0 (6)
Görbicz Anita: 187/1023 (18)
Anne Mette Hansen: 54/136 (4)
Veronica Kristiansen: 77/335 (6)
Kürthi Laura: 4/2 (2)
Amandine Leynaud: 143/4 (11)
Lukács Viktória: 90/255 (7)
Estelle Nze Minko: 42/150 (3)
Stine Oftedal: 61/253 (4)
Ogonovszky Eszter: 3/1 (1)
Puhalák Szidónia: 59/50 (5)
Silje Solberg: 17/0 (1)

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE, 2020–2021
1. Ana GROS (szlovén; Brest, francia) 118 gól
2. Cristina NEAGU (román; CSM Bucuresti, román) 115
3. Jovanka RADICSEVICS (montenegrói; Buducsnoszt, montenegrói) 94
4. Dejana MILOSAVLJEVIC (horvát; Koprivnica, horvát) 88
5. Lois ABBINGH (holland; Odense, dán) 84
6. VERONICA KRISTIANSEN (norvég, GYŐR) 83
7. ESTELLE NZE MINKO (francia, GYŐR) 79
8. Mette TRANBORG (dán; Esbjerg, dán) 77
9. Stine OFTEDAL (norvég, GYŐR) 76
10. Julija MANAGAROVA (orosz; Rosztov-Don, orosz) 71

BEK-/BL-GYŐZTESEK
13: Szpartak Kijev (szovjet)
8: Hypo NÖ (osztrák)
5: GYŐRI AUDI ETO KC
3: Radnicski Beograd (jugoszláv), Slagelse, Viborg (dánok)
2: SC Leipzig (NDK-beli), Zalgiris Kaunas (szovjet), RK Krim Ljubljana (szlovén), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
1: Stiinta Bucuresti (román), Trud Moszkva (szovjet), Sparta Praha (csehszlovák), Rapid Bucuresti (román), HG Koppenhagen (dán), TSC Berlin (NDK-beli), VASAS SC, TV Lützellinden (német), Koprivnica (horvát), BM. Sagunto Mar Valencia (spanyol), DUNAFERR SE, Kometal Skopje (macedón), Zvezda Zvenyigorod (orosz), Larvik (norvég), CSM Bucuresti (román)

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik