Női kézi: „Az EHF ezúttal alulmúlta önmagát is” - reakciók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.14. 08:30
null
Milena Knezsevics fejelése után az EHF döntése is kiverte a biztosítékot
Mint ismeretes, a győri Görbicz Anitát a vasárnapi BL-meccsen lefejelő podgoricai Milena Knezsevicset két meccsre tiltotta el az európai szövetség. A döntést magyar oldalról felháborodást váltott ki, elégedetlenségének adott hangot az ETO francia játékosa, Raphaëlle Tervel és a klub elnöke, Kelecsényi Ernő is. A reakciók azonban nemcsak Magyarországon írnak, szólnak rendkívül enyhe ítéletről: több külföldi szakíró, szakember, játékos is botrányosnak nevezte a döntést. 

 

Tor Odvar Moen, a Larviknál dolgozó edző ugyancsak a Twitteren adott hangot hitetlenségének. „Két meccs Knezsevicsnek? Botrány! Az EHF ezúttal alulmúlta önmagát is. Hol is van a sport?” – olvasható a bejegyzésében.

GYŐRI REAKCIÓK
„Tartunk tőle, hogy ennek az ítéletnek a jövőben nem lesz visszatartó ereje az agresszív, sportszerűtlen viselkedésekkel szemben. Mivel az EHF közleménye nem fogalmazza meg egyértelműen a további lehetőségeket, a következő napokban eldöntjük, hogy lépünk-e, és ha igen, akkor mit” – olvasható Kelecsényi Ernő nyilatkozata a győri klub honlapján.

„Nem tudom elhinni, hogy csak két mérkőzés jár egy lefejelésért. Úgy, hogy az egyik összecsapásnak már nincs is tétje. Micsoda igazságtalanság...” – írta Raphaëlle Tervel az egyik közösségi portálon.

„Nevetséges és felháborító Milena Knezsevics kétmeccses eltiltása. Véleményem szerint a szabályok alapján az ilyen esetben kiszabható maximális büntetést, vagyis egyéves eltiltást és tizenötezer eurós pénzbírságot is ki lehetett volna szabni a játékosra, én arra számítottam, hogy ezt megközelíti majd a büntetés, ehhez képest az EHF egy kézlegyintéssel elintézte az ügyet. Az ítélet nincs arányban a történtekkel” – nyilatkozta a Digi Sportnak Bakos István, a győri női kézilabdacsapat korábbi kapusedzője.

Moenhöz csatlakozott a csapat klubigazgatója, Björn-Gunnar Bruun Hansen is. „Óriási botrány az EHF-től. Milena Knezsevics az ellenfél lefejeléséért két meccs eltiltást kapott. Luis Suáreznek kézilabdázónak kellett volna menni!”

De a szakírók is értetlenül állnak a döntés előtt, Brent Svele, a norvég Tv2 szakértője érthetetlennek tartja a döntést. „Ez botrányos. Egyszerű megbocsáthatatlan. Érthetetlen egy ilyen engedékeny büntetés, amikor ennyire egyértelmű a szituáció. Legalább négy meccset kellett volna kapnia, mert teljesen elismerte a tettet és legalább két kiváló felvétel is készült az esetről. Az EHF-nek egyszerűen csak példát kellene statuálni, csalódást keltő az ítélet” – nyilatkozta Svele, aki szerint alapvetésnek kellett volna lennie, hogy Knezsevics ebben a szezonban már nem játszhat.

A Buducsnoszt elfogadta az EHF döntését, és nem kíván élni a fellebbezés jogával. A klub nyilvánosságra hozta, hogy Knezsevics a szezon végéig csak a fizetése felét kapja meg, a többit jótékonysági célra ajánlják fel, továbbá az is kérdéses, hogy az irányító pályára lép-e a válogatottban a március végi, csehek elleni két Eb-selejtező mérkőzésen.

Predrag Boskovics, a Buducsnoszt elnöke – még a döntés előtt – több mint hárommeccses büntetést várt. „Kétség sem férhet hozzá, hogy Milena Knezsevics megérdemli a büntetést. Még várjuk az EHF ítéletét, de ami biztos, hogy a legszigorúbb ítéletet a klubtól fogja kapni. Magának ártott a legtöbbet, de a klubnak is, ilyesfajta viselkedés elfogadhatatlan” – nyilatkozta Boskovics, aki reméli, hogy Knezsevics megtanulja a leckét az esetből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik