nemzetisport.hu 2016.10.04 19:34 Frissítve: 2016.10.05 10:26

Női kézi: Ambros Martín román szövetségi kapitány lesz

Ambros Martín, a Győri Audi ETO vezetőedzője lett a román női válogatott szövetségi kapitánya, szerződése október 5-én lép életbe és 2020-ig érvényes. A hírt a győri klub honlapja jelentette be és a román szövetség közleménye is megerősítette.

A győri klub nem tudta megvétózni a tréner döntését (Fotó: Korponai Tamás)

 

A győri klub nem tudta megvétózni a tréner döntését, ugyanis 2018. júniusáig érvényes szerződése szerint erre lehetősége volt. Martín tehát az ETO-nál végzett munkájával párhuzamosan látja el a romániai feladatát. A spanyol szakember régóta szerette volna magát kipróbálni főállású szövetségi kapitányi pozícióban. A románok nem először kerültek képbe esetében, másfél évvel ezelőtt is körvonalazódott egyfajta kapcsolat, amiből végül nem lett szerződéskötés.

KORÁBBAN MÉG MÁSKÉNT GONDOLTA...

A spanyol szakember a napvilágot látott hírt 2015. márciusában még egészen más szemszögből kommentálta: „nem leszek román szövetségi kapitány! Nem tehetek olyasmit, ami rossz a csapatomnak, a városomnak, az országomnak, a szurkolóimnak, márpedig nekem most az ETO a csapatom, Győr a városom, Magyarország az országom, és akik nekünk drukkolnak, azoknak nem árthatok. Ez a legfontosabb. Kapjak bármilyen ajánlatot, ha úgy érzem, hogy a kapitánykodás bármilyen módon, akár közvetve is az itteni munka rovására megy, nemet mondok”.

Martín most a civil szférában munkát vállaló, így távozó Tomas Ryde posztját örökölte meg, és szerda délelőtt mutatják be hivatalos sajtótájékoztatón.

„Ambros Martín topkategóriás edző a női kézilabdában, az ő szerződtetése fontos lépés. Miként a férfiak esetében Xavi Pasqual érkezése is – mondta Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke. – Örülök, hogy topedzőket sikerült a román válogatotthoz hozzunk. Meggyőződésem, hogy szövetségi kapitányként és klubedzőként is a legmagasabb szinten végzik majd el a munkájukat.” 

Martín idén tavasszal még a magyar női válogatottat irányította Elek Gáborral közösen, de a sikeres Eb-kvalifikáció után a trénerek megbízatása lejárt, a magyar szövetség pedig Kim Rasmussent bízta meg a nemzeti együttes irányításával.

A háromszoros vb-győztes (1956, 1960, 1962) román női kézilabda-válogatott tavaly Dániában vb-bronzérmet szerzett, a 2014-es Eb-n a 9. helyen zárt. A riói olimpiára a pótselejtezős tornáról kvalifikálta magát, de ott két győzelemmel és három vereséggel – Brazília, Norvégia, Spanyolország és Angola mögött végezve – a csoportkörben ragadt. A 2016-os Eb-n a magyar és a román válogatott külön csoportban, de azonos középdöntős ágon van, és a papírforma alapján jó eséllyel találkozik is egymással.

Hogyan fogadta, hogy a győri kézisek edzője, Ambros Martín román szövetségi kapitány lesz?

Eredmények állása
 
2022.06.23 22:41:54

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Itt igenis a cél a fontos, ezért nevezzük sportnak.

2022.06.19 21:06:54

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Európa és így a világ negyedik legjobb klubcsapatának lenni igenis büszkeség.

2022.06.19 17:26:12

Kézilabda H. Á., N. T.

A katalánok elsőként védték meg Bajnokok Ligája-címüket a kölni final fourban.

2022.06.19 14:41:54

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A csalódott csapatok csatájában a Veszprém szinte végig vezetett, mégis drámai hajrá végén a Kiel győzött.

2022.06.18 17:31:32

Kézilabda H. Á.

A címvédő Barcelona lesz a Kielce ellenfele a vasárnapi döntőben, a Veszprém a Kiellel játszik a bronzért.