Nagy csalódás: kiesett a válogatott

Vágólapra másolva!
2010.01.22. 20:10
null
Katzirzék elbuktak az Eb-teszten (fotó: Mirkó István)
Címkék
Az ausztriai férfi kézilabda Európa-bajnokságon péntek este utolsó csoportmérkőzését vívta a magyar válogatott, és a sorsdöntő összecsapáson 33–26-ra kikapott Csehországtól. Csoknyai István együttese ezzel búcsúzott a kontinenstornától, miután az olimpiai és világbajnok Franciaország ellen szerzett egy ponttal negyedik helyen végzett a D-csoportban.

A mérkőzés előtti hangulatról itt olvashatja helyszíni tudósításunkat!

A magyar kézilabda-válogatott délután hat óra előtt pár perccel ért ki a Csehország elleni mérkőzés színhelyére, a bécsújhelyi csarnokba. A fiúk belenéztek a francia–spanyol mérkőzés első félidejébe, a második játékrészt azonban már nem láthatták a játékosok, mert elkezdtek készülni a „fő” meccsre.

Így a mienk arról is lemeradtak, hogy a hispánok a második féliődben feljöttek a világbajnokra, így 24–24-re végzett egymással a két csapat. Ez azt jelenti, hogy ha a Csoknyai-csapat jut tovább, akkor a spanyolok három, a franciák és a magyarok egy-egy pontot visznek tovább a középdöntőből.

Laluska Balázs góljaival a magyar válogatott szerzett étgólos előnyt a mérkőzés elején, ám a csehek hamar ocsúdtak, és Filip Jícha vezetésével átvették a vezetést. A mieink elég indiszponált teljesítményt nyújtottak az első negyedórában, az ellenfél mintha jobban felpörgött volna a sorsdöntő találkozóra.

Jellemző, hogy Jícha olyan helyzetből is betalált, amikor rajta kívül mindenki úgy gondolta, hogy a labda már a mienk – sajnos, a védőink is, így már 8–5-re is vezettek a csehek.

Katzirz Dávid két góljával pillanatnyi ideig úgy tűnt, hogy a csapat rátalál a helyes útra, Jan Filip találatai után azonban ismét állandósult a négygólos különbség a két együtes között. Csoknyai István a 22. percben kénytelen volt időt kérni, hogy ne húzzon el túlságosan a fehér mezes cseh csapat (13–8).

FÉLIDEI HANGULATJELENTÉS
Fülsüketítő a hangzavar. A kamerákkal szembeni oldalon egymás mellett a cseh szurkolótábor és néhány magyar – nincs sok esélyük a tardosiaknak arra, hogy túlkiabálják a cseheket. A tiszta pirosba öltözött cseh szurkolók mindenesetre jól elszórakoztatták magukat a szünetben is, hatalmas hangerővel harsogták a slágereket...

Szerencsére ekkor időben eszmélt a magyar válogatott, és Katzirz mellett a szintén remek cserének bizonyuló Császár Gábor góljával közelebb került ellenfeléhez a válogatott, sőt ki is egyenlítettünk, ám a szünetre – nem érdemtelenül – a csehek vonultak egygólos előnnyel.

Szemezgetés a félidei statisztikából. Ami igazán árulkodó, Jícha, Filip és Nocar lövőlapja: 6/8, 5/6, 2/2. Fazekas nem rossz, 33 százalékkal védett az első játékrészben (7/21), ám Martin Galia őt is felülmúlta (10/23; 43%).

A szünet sem hozott komoly változást a játékban. Jíchát egyszerűen képtelenek tartani a mieink, így ismét ötgólos hízott a két csapat közötti különbség. 40. perc: 15–20, magyar időkérés...

HÁROM CSEH LEGÉNY OKOZTA A MIEINK VESZTÉT

A csehek három embere több gólt dobott, mint a magyar válogatott, Filip Jícha 14, Jan Filip 11, Karel Nocar pedig 5 góllal terhelte meg a hálónkat, és ez összesen 30, azaz néggyel több mint a miénk... Mindhárman 70 vagy afölötti százalékban értékesítették a helyzeteiket (Filip 69%-a közel a hetvenhez), és rajtuk kívül mindössze két játékos ért el gólt a cseh válogatottból. Sőt ami még feltűnőbb: a cseheknél mindössze hat játékos vállalkozott kapura lövésre.  

A meccs magyar játékosa: Császár Gábor

A meccs cseh játékosa: Martin Galia (kapus)

Sajnos,Csoknyai István tanácsai sem segítettek, állandósult a különbség. A mieink egy-egy egyéni villanást leszámítva nem alkottak maradandót, miközben a csehek minden egyes labdáért küzdöttek, a magyar csapat csak kapkodott, és enerváltan, már-már tehetetlenül küszködött önmagával és az ellenféllel is (20–25).

A Fazekas Nándor helyét átvevő Puljezevics Nenad is alig találkozott a labdával, miközben a Jícha, Filip, Nocar hármas az 50. percre 25 gólt hozott össze – többet, mint az egész magyar válogatott.

Az utolsó percekre ennek ellenére maradt némi halvány remény a döntetlenre, ám mindent elmond, hogy emberelőnyben is képes volt eladni a labdát a csapat, amely a Franciaország elleni bravúrdöntetlen után két fájó vereséggel búcsúzott a kontinensviadaltól. Csehország 33–26-ra nyert, és továbbjutott.

FÉRFI KÉZILABDA EB
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG-CSEHORSZÁG 26–33 (13–14)
Bécsújhely, 5000 néző. Vezette: Olesen, Pedersen (dánok)
Magyarország: Fazekas, Puljezevics (kapusok) – Császár 6, Katirz 5, Krivokapics 3, Törő 3, Gál 2, Iváncsik G. 2, Zubai 2, Laluska 2, Iváncsik T. 1., Ilyés, Eklemovics, Gulyás,  Schuch. Szövetségi kapitány: Csoknyai István
Csehország: Galia, Stochl (kapusok) – Jícha 14, Filip 11, Nocar 5, Vitek 2, Vrany 1, Mickal, Zdráhala, Kubes, Piskac, Sobol, Mráz, Stehlik, Hynek, Sklenák. Szövetségi kapitány: Martin Lipták
Hétméteresek: 3/4,  ill. 3/5
Kiállítások: 12, ill 8 perc
 
 A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
 1. Spanyolország 3 2 1 95–74 21 5
 2. Franciaország 3 1 2 74–73 1 4
 3. Csehország 3 1 2 78–84 -6 2
 4. MAGYARORSZÁG 3 1 2 80–96 -16 1
 A KÖZÉPDÖNTŐ II. CSOPORTJA
 1. Spanyolország 2 1 1 61–49 12 3
 2. Lengyelország 2 1 1 57–55 2 3
 3. Franciaország 2 1 1 45–44 1 3
 4. Szlovénia 2 2 64–64 0 2
 5. Németország 2 1 1 59–61 -2 1
 6. Csehország 2 2 45–58 -13 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik