Telt ház előtt harcolunk a továbbjutásért

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2010.01.22. 19:33
null
A szurkolókon nem múlik majd (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Nem Putics Barnát, hanem Zubai Szabolcsot nevezte 16. játékosnak Csoknyai István, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya az ausztriai Európa-bajnokságon. A mieink ma 20 óra 15 perckor Csehország ellen játszanak ki-ki mérkőzést, amelyen eldől, hogy melyik csapat jut tovább a középdöntőbe. A találkozóra már az összes jegy elkelt.

A magyar kézilabda-válogatott délután 6 előtt pár perccel ért ki a Csehország elleni mérkőzés színhelyére, hogy megnézzék a francia-spanyol mérkőzés első félidejét. A második játékrészt már nem láthatták a játékosok, mert készülniük kellett a továbbjutás szempontjából sorsdöntő, Csehország elleni összecsapásra.

A hangulat fantasztikus lesz az esti mérkőzésen, rengeteg magyar szurkoló tekinti meg ugyanis a helyszínen a találkozót.

SZENVEDVE A PAPÍRFORMÁÉRT

A csoportból Csehország ellen a legjobb a magyar csapat mérlege, méghozzá messze. Eddig húsz alkalommal találkoztunk a cseh válogatottal, tizenötször mi nyertünk, négyszer ők, egy találkozón döntetlen született. Legutóbb Plzenben, az Újévi kupán mérkőztünk meg velük 2009. január 9-én, egyetlen döntetlenünket (23-23) akkor könyvelhettük el. Eddig találkozóinkon mi 545-ször, ellenfelünk 497-szer volt eredményesek, tehát sikereinkért nagy átlagban mindig meg kellett szenvednünk.

Az Eb-ken eddig a csehek sem jutottak sokkal előrébb, mint mi. Korábban öt alkalommal vették részt kontinensbajnokságon, legjobb szereplésüket 1996-ban könyvelhették el, Spanyolországban a hatodik helyen zártak. 1994-ben, 2000-ban és 2006-ban ki sem jutottak az Eb-re, tíz közé a '96-os szereplésen kívül egyszer kerültek (2002, Svédország 8. hely).

„A családomnál távolabbról kevesen jöttek – mosolygott a meccs előtt a sok magyart nézve Ilyés Ferenc, a mieink átlövője –, hiszen édesapámék Székelyudvarhelyről kerekedtek fel, hogy itt szurkolhassanak nekünk. Szép nagy magyar zászlót is hoztak magukkal, rajta szülővárosom nevével."

A csapat még úton volt az Arena Novába, amikor a cseh és magyar szurkolók hangpárbaja már javában folyt a csarnokban.

Ausverkauft – magyarul: kivásárolva.

Ha ezt német nyelvterületen a jegypénztár ablakára írják ki, azt jelenti minden jegy elkelt, vagyis a koncertet, a színházi előadást, a mérkőzést aznap telt ház előtt rendezik. A bécsújhelyi Arena Nova pénteki két meccsére ezen a napon már a jegyüzéreknek se akadt portékájuk. Az előrelátó magyar és cseh szurkolók viszont már sokkal korábban beszerezték a bilétákat csapataik egymás elleni ütközetére, amelyről már a sorsoláskor se volt nehéz megjósolni, hogy sorsdöntő lehet a továbbjutás kérdésében. Miként arra is bátran lehetett fogadni, hogy az olimpiai és vb-aranyérmes francia, valamint a spanyol együttes nem a kiesés elkerüléséért fog megmérkőzni.

Nem biztató előjel, hogy a váll- és térdsérüléssel bajlódó Ilyést, meg a többi sérült és regenerálásra szoruló magyart (főleg a kezét fájlaló Laluska Balázst és Császár Gábort, a bokáját fáslizó Fazekas Nándort, a térdére és lábára panaszkodó Iváncsik Tamást és Zubai Szabolcsot) még pénteken is gondosan kellett ápolnia, gyúrnia, lazítania a szállodában, aztán a csarnokban a keret egészségügyi stábjának, amelynek vezetője dr. Erdélyi Gábor sebész szakorvos.

„Nekünk az lenne a legjobb, ha a keret mellett munkanélküliek lehetnénk, de Mezey Csaba és Tímár Csaba gyúrókkal együtt én is szinte éjjel-nappal talpon voltam az utóbbi napokban – mondta a doktor. – A helyzetünk sajnos nem javul, mert ahogy haladunk előre az Európa-bajnokságon, a fokozó terhelés miatt romlik a játékosok általános állapota, fogy az ereje, illetve súlyosbodnak a kisebb sérülések, rosszabb esetben kiújulnak a régiek. Persze az ellenfelek is hasonlóan állnak, a mezőnyben talán nincs is egészséges játékos."

A csehek elleni meccsen viszont minden magyar bizonyítani akar, de ez az átlövő Putics Barnának nem adatik meg, mert nem őt, hanem Zubai Szabolcs, a Szeged beállósát nevezte be 16. játékosnak az Eb-re Csoknyai István kapitány (eddig a lehetséges tizenhat helyett csak tizenöt magyar szerepelt, míg ketten várták a mester döntését).

A találkozót honlapunk szöveges formában, élőben közvetíti.

D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Franciaország–Spanyolország 18.15
Magyarország–Csehország 20.15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik