NAGY PÉTER 2020.11.21 09:10 Frissítve: 2020.11.21 10:01

Kézilabda: Bánhidi Bence újratöltve – éledezik a Szeged

Bánhidi Bence 68 nap után lépett ismét pályára, Juan Carlos Pastor ugyanennyi idő elteltével tudott újra 16 játékost nevezni egy mérkőzésre – éledezik a Mol-Pick Szeged férfi kézicsapata.

Bánhidi Bence visszatérésekor még a bemelegítés sorrendjére sem emlékezett (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)

Talán kijelenthető, túl van a nehezén a Mol-Pick Szeged, amely a koronavírus-fertőzés miatt szeptember 11. óta négyszer vonult hatósági karanténba, és november 18-ig csupán háromszor tudott pályára lépni. A Tisza-parti együttes eddig nyolc NB I-es, valamint négy Bajnokok Ligája-találkozóját volt kénytelen elhalasztani a járvány következményeként. A szegediek 68 napot követően tudtak újfent 16 játékost nevezni egy mérkőzésre. A sereghajtó egrieket húsz góllal győzték le a hét közben, ám annak jobban örültek, hogy hosszú idő után végre ismét úgy érezhették, van csapatuk.

„Három héttel ezelőtt kezdtem el az edzéseket, úgyhogy erőnlétileg még nem érzem magam a csúcson – mondta a Nemzeti Sportnak Bánhidi Bence, a Mol-Pick Szeged 25 éves válogatott beállója, aki szinte az összes Covid-tünetet produkálta a betegségekor.  – Mindenesetre türelmes vagyok, várom, hogy visszanyerjem a formámat.   Amikor bepakoltam a táskámba szerdán, elgondolkodtam, mit vigyek magammal, mert olyan régen játszottam. A bemelegítésnél nem emlékeztem a sorrendre, csak lassan jöttek vissza a mozdulatok. A meccsterhelés egyébként is teljesen más, ezt a saját bőrömön tapasztaltam az Eger elleni bajnokin. Mindenekelőtt szeretném ugyanúgy élvezni a kézilabdát, ahogy régen. ”     

„MINDENEN VÁLTOZTATNUNK KELLETT”

Juan Carlos Pastor,   a Szeged edzője: – Mindenen változtatnunk kellett a stábbal, a legnagyobb probléma most a tervezhetőség hiánya. Hiába szeretnénk előre kialakított program szerint dolgozni, a jelenlegi helyzetben ez lehetetlen.

Nagy Tibor,  a Szeged kapusa: – Amikor Pastor szólt, hogy »Tibi, melegíts!«, nagyon elkezdett dobogni a szívem. Izgultam, mégiscsak az Eger elleni volt az első élvonalbeli meccsem a felnőttek között. Régóta vártam erre a pillanatra, külön öröm, hogy védésekkel járultam hozzá a sikerhez.

A csongrádiak legnagyobb problémáját az jelenti, hogy a fertőzésen nem egyszerre, hanem fokozatosan estek át. Az már az idényrajt előtt kiderült, a február közepén bokasérülést szenvedő horvát Luka Stepancic mégsem ússza meg műtét nélkül, ezért Stanislav Kaspárek egyedül maradt posztján – csakhogy a cseh jobbátlövő is koronavírusos lett… Portugáliába, a Porto elleni BL-csoportmeccsre már tíz hiányzóval utazott el a Pastor-csapat, a tizenhármas keretben két-két kapussal és balszélsővel, illetve öt juniorkorú játékossal. A nyáron térdműtéten áteső Joan Canellas nem éppen lövőerejéről ismert, mégis a 34 éves spanyol irányító szállította eddig a gólok nagy részét, noha ez is kevésnek bizonyult, a Pick ugyanis mind a három Bajnokok Ligája-mérkőzését elveszítette, és az A-csoport utolsó, nyolcadik helyén áll.

„Nagyon remélem, hogy november végén-december elején már az igazi Szegedet látjuk a pályán – folytatta Bánhidi, aki szerint a pároskapcsolatok nem vesztek el az elmúlt két hónapban, ám védekezésben még szokniuk kell egymást.  – Teljesen más ez az idény, mint a többi, a legtöbb, amit tehetünk, hogy alkalmazkodunk a kialakult helyzethez. Mindegy, hányan vagyunk, ennyien kell, hogy megnyerjük a meccseket. Aki kiesik, többet dolgozik majd, hogy utolérje magát, plusz munkát végez, ahogy én is.”     

Az Elverum elleni, csütörtökre tervezett BL-összecsapás a szigorú norvég be- és kiutazási szabályok miatt elmaradt, ám az északiak közben enyhítettek a karanténkötelezettségen, így a kötelezően előírt PCR-tesztek eredményétől függően a jövő héten mégis létrejöhet ez a párharc. Bánhidi késznek érzi magát a visszatérésre az elitsorozatban, csak a következő feladatra összpontosít, a januári egyiptomi világbajnokságra még nem gondol.

„Az első néhány edzés katasztrófa volt, nagyon nehezen ment minden: a zárás, a védekezés, a futás – tette hozzá a 2019-es év legjobb magyar férfi kézilabdázója, az idei Európa-bajnokság, továbbá az elmúlt Bajnokok Ligája-idény legjobb beállója, aki csaknem egy hónapig nem mozoghatott. – Most már kezdem megszokni, hogy nemcsak kondiból és állóképesség-fejlesztésből áll a napom. Fizikailag nagyon megviselt az újrakezdés, nem kívánom senkinek ezt az érzést.”     

A MOL-PICK SZEGED TERVEZETT MÉRKŐZÉSEI 2020-BAN     
NB I

Szombat: Budakalász (idegenben). November 28.: Csurgó (otthon). December 6.: Veszprémi KKFT (i). December 17.: Telekom Veszprém (o)
BAJNOKOK LIGÁJA

November 26.: Elverum (norvég, o). December 3.: Flensburg (német, i). December 9.: Meskov Breszt (fehérorosz, o)

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”

2021.06.13 17:29:12

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Minden idők legnagyobb különbségű győzelme született az új lebonyolítás szerinti BL-döntőkben.

2021.06.09 09:42:45

Kézilabda BALLAI ATTILA

„...és onnantól, hogy erre képesek lettünk, jöttek az igazi sikerek.”

2021.06.07 23:17:52

Kézilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Kudarc után érdekesebb a helyzet, hosszabb elemzést is megérdemel, de fokozott figyelmet mindenképpen, hogyan reagálnak a vesztesek, mivel indokolnak, képesek-e hétköznapian megmagyarázni a sokszor megmagyarázhatatlant.

2021.06.07 08:58:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS, NEDELYKOV TAMÁS

Arra kértük Dudát, idézze fel a nálunk töltött időszaka legfontosabb pillanatait, 12 esztendőt 12 fejezetben.