CS. B., MTI 2022.05.21 11:56 Frissítve: 2022.05.22 00:10

Kézilabda: A NEKA a fiatalok játéklehetőségével támogatja a sportágat – Mocsai

Mocsai Tamás ügyvezető szerint a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) azzal próbálja támogatni a magyar kézilabdázást, hogy felnőttcsapataiban is kizárólag fiatal játékosokat szerepeltet.

 

Mocsai Tamás szerint a NEKA azzal próbálja támogatni a magyar kézilabdázást, hogy felnőttcsapataiban is kizárólag fiatal játékosokat szerepeltet (Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló)

 

Az MTI-nek adott interjújában az ügyvezető kiemelte, különösen büszkék rá, hogy a következő idényben a felnőtt férfi és női együttesük is az élvonalban szerepel majd.

„Alapvetően utánpótlás-neveléssel foglalkozunk, de azzal szembesültünk, hogy a beválás miatt a felnőttek között is indítanunk kell a csapatainkat” – nyilatkozta Mocsai.

A balatonboglári intézmény női együttese az előző idényben volt újonc az első osztályban, és bár kiesett, Bohus Beáta vezetőedző irányításával sikerült azonnal visszajutnia az NB I/B második helyezettjeként. Sótonyi László férficsapatának a mostani az első idénye az NB I-ben, már két héttel ezelőtt biztossá tette a bennmaradását, és a szezont a 10., a 11., vagy a 12. helyen zárja majd. Az ügyvezető elmondása szerint a jelenlegi évadban a férfikeretük 20.4 év, a női pedig 18.1 év átlagéletkorú.

„Ezekkel a fiatalokkal fel tudtunk jutni, illetve bent tudtunk maradni az élvonalban, számunkra ez azt mutatja, hogy az akadémiai képzés működik, és van értelme” ˜– magyarázta. Hozzátette, egy koncepcióval, strukturált játékkal, egységes csapatszellemben gondolkodva indultak el a férficsapatukkal az élvonalban tavaly augusztusban, de akkor még nem tudták pontosan, hova fognak beérni az NB I-ben a játékosaik. Megjegyezte, látnak olyan tehetségeket, akiknek kell még egy év, de nagyon nagy potenciál van bennük.

„Az időt nem lehet meghazudtolni, a fiataloknál nagy hullámvölgyek vannak, de a beválás, a tapasztalatszerzés elengedhetetlen. Mi ezekkel a fiatalokkal próbáljuk támogatni a magyar kézilabdázást, mert máshol kevés lehetőséghez jutnak” – fejtette ki a játékosként 190-szeres válogatott Mocsai.

Mint elmondta, a férfiaknál már jól működik, így a nőknél is meg akarják valósítani, hogy azok, akik máshol nem kapnak elegendő lehetőséget, kölcsönben eltöltenek egy évet a NEKA-n, ahol sok időt tölthetnek a pályán. Többen érkeztek már ennek az elgondolásnak a részeként a veszprémi, a balatonfüredi és a szegedi akadémiáról is.

„Mindez azért lehetséges, mert csapatban gondolkodunk, ez a szakmai stábra is vonatkozik, és van egy komoly tudományos hátterünk. Mérjük a játékosokat, hogy milyen terhelést kapjanak, mennyire fáradtak, hogyan tudjuk az edzésterhelést lekövetni és vezényelni. Ebben úttörő szerepet vállalunk, haladunk előre, és remélem, a következő szezonban még kiforrottabban és jobban fog működni” – nyilatkozta Mocsai Tamás.

Hangsúlyozta, Éles József csapata, a Fejér-B.Á.L. Veszprém is nagyon szimpatikus számára, mert szintén fiatal magyar játékosokkal indult az élvonalban, s tavaly és az idén is sikerült benn maradnia.

„Ez az irány nagyon jó, segít a magyar kézilabdázásnak” – jelentette ki.

(MTI)

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.

2022.06.23 22:41:54

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Itt igenis a cél a fontos, ezért nevezzük sportnak.

2022.06.19 21:06:54

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Európa és így a világ negyedik legjobb klubcsapatának lenni igenis büszkeség.

2022.06.19 17:26:12

Kézilabda H. Á., N. T.

A katalánok elsőként védték meg Bajnokok Ligája-címüket a kölni final fourban.