V. Á. 2022.08.04 10:07 Frissítve: 2022.08.05 10:48

Kézilabda: a dán kapitány szerint 10-15 év visszaesést okozhat a sportágnak a vaksz nélküli labda

Jelenleg is zajlik az U18-as női kézilabda-világbajnokság Szkopjéban, ahol a sportág történetében először új típusú, vaksz nélkül használatos labdával bonyolítják le a tornát. Jesper Jensen, a dán női felnőttválogatott szövetségi kapitánya szerint ez az újítás 10-15 évvel visszaveti a kézilabdát – írja a dán TV 2. A magyar válogatott ma (csütörtök) Brazília ellen kezdi a középdöntőt.

Jesper Jensen szerint nem tesz jót a sportágnak a vaksz nélküli labda (Fotó: AFP)

 

„Tíz-tizenöt év visszaesést fogunk látni a kézilabdában” – nyilatkozta a dán TV 2-nek a Team Esbjerget is irányító Jesper Jensen a vaksz nélküli labda kapcsán.

Hozzátette, teljesen más lesz így a játék, a 15, 20, de talán a 30 évvel ezelőtt kézilabdára fog emlékeztetni, amikor kevesebb volt a technika szerepe.

 
Női kézi: az első wax nélküli vb-re készül az ifjúsági válogatott

„A szélsőink nem technikás lövéssel fejezik be az akciókat, és igen, kevesebb a technikai hiba, mert megszokták” – folytatta Jensen.

A portál a dán korosztályos válogatott kulcsemberét, Julie Scaglionét is kérdezte az újításról.

„Természetesen voltak ezzel kapcsolatban kihívások. Végülis ez semmiképpen nem ugyanaz, mint vaksszal játszani. Sokszor megmentett minket a vaksz, ha nem pont ott volt a labda, ahol kellett volna, s a lövéseknél is sokat számít. Mindenképpen meg kell szoknunk.”

Flemming Dam Larsen, az U18-as dán csapat szövetségi edzője elmondta, kevesebb technikai hibát lát, mint a vakszos labdák esetében.

Fotó: IHF

A dán női felnőttválogatott sztárja, Mia Rej is kipróbálta már az új labdát.

„Nagyon nehéz vele lőni, jól kell fogni a labdát, s a technikás lövések is nehezebbé válnak, mert nincs vaksz az utolsó simításhoz.”

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) a következő években csak utánpótlás-versenyeken alkalmazza a vaksz nélküli labdát, itt próbálják javítani és elemezni a játékszert.

„Addig nem vezetünk be vaksz nélküli labdát felnőtt tornára, amíg az teljesen készen nem áll rá” – árulta el Dietrich Späte, az IHF edzői és módszertani bizottságának elnöke.

2022.08.06 23:57:19

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban törvényszerű-e a hanyatlás, és ha igen, akkor tartós és visszafordíthatatlan-e? Ha pedig szintén igen, megengedheti-e a kézilabda, amely a harmadik évezred sportágaként címkézi magát, és ezt nem is ok nélkül teszi, hogy öncsonkítás útján veszítsen a látványosságából, a mutatvány jellegéből, a vonzerejéből?

2022.07.18 22:51:28

Kézilabda VARGA ÁDÁM

A korábban öt évig a Veszprémet is erősítő északmacedón legendát stílusosan meg is koronázták.

2022.07.13 23:28:26

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL.S bár mindig azt mondják, a tehetség utat tör magának, és nyilván a legszerencsésebb eset, ha valakinek nem kell a korát, az érettségét számba venni, amikor pályára lép, de bizony a legtöbb esetben óvatosan kell adagolni a nyomást, a felelősséget, mert a megélt sikerek és kudarcok, illetve az őket követő reakciók is torzíthatják a személyiséget, ami nyilván meghatározó abból a szempontból, hogy az illető milyen pályát fut be.

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.