Gyász: óriási veszteség a magyar kézilabdának – elhunyt Andorka Sándor

Vágólapra másolva!
2021.03.25. 17:38
null
Andorka Sándor (Fotó: somkezi.hu)
Életének 76. évében elhunyt Andorka Sándor, a magyar kézilabda történetének egyik legnagyobb hatású játékvezetője és sportdiplomatája, az MKSZ nemzetközi bizottságának egykori elnöke, nemzetközi játékvezető, az Európai és a Nemzetközi Kézilabda-szövetség játékvezetésért felelős testületének korábbi tagja – számolt be róla az mksz.hu.

Andorka Sándor három sportágban is, röplabdában, labdarúgásban és kézilabdában egyaránt NB-s szinten működött közre játékvezetőként, de az igazán nagy sikereket kézilabdában érte el. A Schóber Ottóval alkotott legendás párosuk 1981-től idehaza, 1983-tól nemzetközi színtéren szerzett komoly hírnevet. Kettősük az évek során közel 450 NB I-es mérkőzést, 10 Magyar Kupa-döntőt, 297 nemzetközi találkozót dirigálhatott, beleértve „A” és alacsonyabb kategóriás női, férfi felnőtt és korosztályos világbajnokságot, illetve a barcelonai előolimpiát is.

Az aktív játékvezetést követően sem szakadt el a kézilabdázástól, 2002 és 2012 között az Európai Kézilabda-szövetség versenybizottságának tagjaként a játékvezetésért felelt, egyúttal az IHF játékvezetői testületének tagja volt, majd az EHF versenybizottságában a klubversenyeket felügyelte, emellett az IHF lektoraként is tevékenykedett. Aktívan részt vett a játékvezetők képzésében, delegátusként pedig rendszeresen jelen volt az európai kupamérkőzéseken, továbbá két olimpián, nyolc felnőtt vb-n, tizennégy Eb-n, valamint több EHF-kupa- és BL-döntőn is.

Az utóbbi években a Magyar Kézilabda-szövetség nemzetközi bizottságának elnökeként, a válogatottak csapatvezetőjeként sokat dolgozott a magyar kézilabdázás sportdiplomáciai sikereiért a világversenyeken és a mindennapokban egyaránt, csakúgy, mint korábbi nemzetközi megbízatásai során.

2011-ben megkapta az EHF Special Award-kitüntetést az európai szövetségtől, míg a magyar szövetség 2020-ban legmagasabb kitüntetését, a Török Bódog Életműdíjat adományozta neki.

„Nehéz megszólalni, hiszen óriási veszteség érte a magyar kézilabdázást, de az egész magyar sportot, ezt jól tudják azok, akik ismerték Sanyit. Akik pedig ismerték, mindannyian szerették is, ebben biztos vagyok – hangsúlyozta Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára. – Óriási szerepe volt számos, az elmúlt évtizedekben a háttérben elért magyar sikerben, ezek közül is kiemelkedik, hogy elnyertük a 2022-es férfi Európa-bajnokság rendezési jogát két és fél évvel ezelőtt Glasgow-ban, de rengeteget köszönhetnek neki a magyar klubok és játékvezetők is, mindenkinek a mentora volt, aki a nemzetközi kézilabdaéletben bármilyen szerepet játszott Magyarország részéről, rengeteget tanultunk tőle, pár napja is még felajánlotta segítségét a közelgő EHF-kongresszus kapcsán. Betölthetetlen űrt hagyott maga után, ám a sportág szereplőinek lelkében örökre itt marad velünk.”

„Mély megdöbbenéssel és megrendüléssel hallottam a hírt, hiszen Andorka Sándor minden magyar kézilabda-játékvezető számára irányadó volt, szakmailag és emberileg is, és sportdiplomataként az én játékvezetői pályafutásomat, valamint sok kollégámét is végigkísérte, határtalan segítőkészséggel, így nehéz most megszólalni – mondta el Herczeg Péter, az MKSZ játékvezetői albizottságának elnöke. – Minden utánpótlás- és felnőttvilágversenyen ott volt, ahol járhattam, fantasztikus hátteret adott nekünk, és a játékvezetői albizottság munkájában is rengeteget segített, szakmai és vezetői, sportdiplomáciai tapasztalatával egyaránt. Halála óriási veszteség, számomra emberileg, és a magyar kézilabda-játékvezetői szakma számára is. Őszinte részvétem a családjának is. Nyugodj békében, Sanyi!”

Andorka Sándort a Magyar Kézilabda-szövetség saját halottjának tekinti, emlékét megőrzi. Tiszteletére a hétvégi mérkőzéseket egyperces gyászszünet és főhajtás előzi meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik