Férfi kézi-vb: Szerencsénk volt, hogy egy pontot szereztünk – Balogh Zsolt

Vágólapra másolva!
2019.01.11. 20:02
null
Balogh Zsolt gólerős játéka is csak egy ponthoz volt elég (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Meglepetésre 25–25-ös döntetlent játszott Argentínával a magyar férfi kézilabda-válogatott a német–dán közös rendezésű világbajnokság csoportkörének első fordulójában. Csoknyai István szövetségi kapitány szerint nem tudták azt játszani, amit szerettek volna, míg Balogh Zsolt úgy vélte, fejetlenség volt a pályán, és benne volt a mérkőzésben a vereség is.

 

„Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, Mikler Roli is jól védett, szinte minden támadásból gólt szereztünk. Az ötgólos előnyt aztán szépen ledolgozta az ellenfél, majd a második félidőben át is vette a vezetést. Mi pedig a hármas cseréből adódóan nem tudtunk gólt lőni, a nyitott védekezést nehezen tudtuk átjátszani – nyilatkozta Csoknyai István szövetségi kapitány az M4 Sport kamerája előtt. – A második félidőben a védekezést fel kellett keményíteni, át kellett szervezni. Amikor fordítottunk, Mikler is besegített, de istenigazából nem tudtuk azt játszani, amit szerettünk volna. Egyedül Balogh Zsolt keze sült el, a beálló körüli játékunk nem sikerült, Bánhidit nem használtuk, alig kapott labdát.”

Másik szövetségi kapitányunk, Vladan Matics a sajtótájékoztatón elmondta, egy torna első meccse mindenkinek nehéz, különösen Argentína ellen, amely rendkívül gyors kézilabdát játszik. „Mi nem játszottunk olyan jól, nem voltak lerohanásaink, sem szélső góljaink, ez pedig nagy gondot jelentett. Győzelmet reméltünk, de ilyen a sport. Holnap új nap kezdődik, készülünk a következő ellenfélre, és próbálunk jobban játszani.”

A meccs legeredményesebb játékosa, a 11 találatig jutó Balogh Zsolt még a saját játékában is talált hibát. „Nem vagyok elégedett, többet vártunk magunktól. Úgy indult, ahogy szerettük volna, az első félidő rendben volt, ám aztán mind támadásban, mind védekezésben visszaesett a teljesítményünk. Fejetlenség volt a pályán, rengeteget hibáztunk. Még én is túlvállaltam magam. A végén szerencsénk volt, hogy egy pontot szereztünk. Lesznek még érdekes meccsek, nem szabad csüggednünk. Most rossz, de lesz még körbeverés.”

Mikler Roland az IHF statisztikája szerint 15 védéssel, és ezzel 28 százalékos hatékonysággal zárt, mégis sokszor került kiszolgáltatott helyzetbe a találkozó során:

A második félidőnkön múlott a győzelem, akkor sem támadásban, sem védekezésben nem az igazi arcunkat mutattuk. Kijöttek ránk az argentinok, és a gyors lábukat kihasználva elvették előlünk a területeket, ebben mi sajnos partnerek voltunk és beleszaladtunk a csapdákba. Ezzel szemben a védekezésünket szétszedték, míg mi nem folytattuk, ami az első játékrészben működött ellenük. Rengeteg esetben lőhettek nekem ziccert, aminek a védése már inkább a szerencsén múlik, de ha sok ilyen helyzetük van, abból be fognak találni. Sajnálom ezt a meccset, mert így nem kezdtük jól a vébét.”

A Veszprém kapusa hozzátette, ez az argentin válogatott volt a leggyorsabb lábú ellenfél a csoportban, a többiek inkább a távoli zónából veszélyeztetnek, azzal szemben pedig mi is hatékonyabbak lehetünk védekezésben.

„Úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy megbeszéltük, aztán leült a játékunk, a védekezésünk nem volt hatékony, az ellenfél pedig feljött. Az ilyen csapatok ellen nagyon ott kell lenni fejben. Sokkal több volt ebben a meccsben, nem is tudom, hogy ennek az egy pontnak örüljek vagy se. Ezt az ellenfelet azonban öt-hat góllal meg kellett volna vernünk. A nyitott védekezés ellen sokkal szervezettebben, türelmesebben kell játszani. Minden támadást gyorsan be akartunk fejezni, ez volt a probléma” – mondta a négygólos Bánhidi Bence.

Szegedi klubtársa, Bodó Richárd ritkán került lövőhelyzetbe, mindössze háromszor lőtt kapura, ebből egy gól született.

„A hatosfalas védekezés ellen jól ment a támadás, a nyitott formációjuknak azonban nem találtuk meg az ellenszerét, szenvedtünk minden gólért, s ez megpecsételte a két pontunk sorsát. Sokszor csak össze-vissza szaladgáltunk támadásban, meg kell beszélni, mit játsszunk hasonló helyzetben, mert aki látta ezt az összecsapást, biztosan megjegyezte magának.”

A csapatkapitány Ilyés Ferenc elmondta, ugyan mindenki győzelmet várt a gárdától, de tisztában voltak vele, hogy nem lesz egyszerű a dolguk. „A hajrá alakulása miatt boldogok lehetünk. Még csak most kezdődött a torna, sok meccsünk van még hátra, biztos vagyok benne, hogy tovább fogunk menni.”

Nagyon jó mérkőzés volt, mindkét csapatnak megvolt az esélye a győzelemre. A vége fantasztikusan izgalmasan alakult, mindkét fél a maga javára fordíthatta volna a találkozót, a döntetlen így igazságosnak mondható” – értékelt az argentinokat irányító Manolo Cadenas.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

D-CSOPORT
ARGENTÍNA–MAGYARORSZÁG 25–25 (10–13)

Koppenhága, Royal Aréna, 4272 néző. V: Lopez, Sabroso (spanyolok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Hornyák, BALOGH ZS. 11 (5), LÉKAI 6, BÁNHIDI 4, Bodó 1, Bóka. Csere: Ligetvári, Ilyés, Sipos A., Jamali 2, Ancsin G., Juhász Á., Nagy L. 1. Szövetségi kapitány: Csoknyai István, Vladan Matics
ARGENTÍNA: Schulz – Baronetto 1, Vieyra 1, MOSCARIELLO 4, Bonanno, F. FERNÁNDEZ 4 (1), P. SIMONET 6. Csere: Maciel (kapus), S. Simonet 2, Mourino, CRIVELLI 5, Pizarro, Fischer, J. Fernández 1, Martínez 1. Szövetségi kapitány: Manolo Cadenas
Az eredmény alakulása. 10. p.: 5–0. 14. p.: 6–2. 18. p.: 8–4. 20. p.: 8–7. 26. p.: 11–8. 36. p.: 15–13. 39. p.: 15–16. 43. p.: 17–18. 48. p.: 20–21. 50. p.: 22–21. 53. p.: 23–23. 56. p.: 23–24. 59. p.: 24–25.
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 1/1

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Angola–Katar 24–23 (12–8)
Egyiptom–Svédország 24–27 (11–13)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik