Férfi kézi-vb: Hansenék szétszedték a franciákat, Norvégiával döntőznek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.25. 22:06
null
Mikkel Hansen azt csinált a pályán a franciák ellen, amit akart (Fotók: AFP)
Az olimpiai bajnok dán válogatott Mikkel Hansen tizenkét találatának és Jannick Green kapus parádés teljesítményének köszönhetően 38–30-ra megverte a címvédő Franciaországot a férfi kézilabda-világbajnokság elődöntőjében, ezzel társházigazdaként bejutott a vasárnapi fináléba, amelyben a németeket legyőző Norvégia vár rá.

DÁNIA–FRANCIAORSZÁG

Óriási csatát ígért, ám az elmúlt 22 év legegyoldalúbb világbajnoki elődöntőjét hozta az olimpiai bajnok Dánia és a vb-címvédő Franciaország ütközete, amelyben az elmúlt öt világbajnokságból négyet megnyerő, masszív védekezéséről messze földön híres francia válogatott az első félidőben 21 gólt kapott! Annyit, mint a Szerbia elleni meccsen összesen, és eggyel kevesebbet, mint Brazíliától, Oroszországtól és Izlandtól két félidő alatt.

A mérkőzés első percétől ellenállhatatlanul támadó Dánia húsz perc után már öt góllal vezetett (13–8), miközben a franciák kétségbeesetten próbáltak kapaszkodni, hogy legalább az első játékrész végéig ne ússzon el minden esélyük a továbbjutásra. Nagy szenvedés árán sikerült is öt találaton maradniuk, ám Mikkel Hansen talpról eleresztett bombájának köszönhetően a társházigazda hatgólos fórral mehetett pihenőre (21–15).

A második félidőben folytatódott a címvédő amortizálása, Hansen a szünet után is szenzációsan kézilabdázott, míg Jannick Green 33 százalékos hatékonysággal védett – ami ugyan nem kimagasló adat, de az biztos, hogy a francia lövők idegrendszerét (és önbizalmát) alaposan megtépázta a Magdeburg kapusa. Nem Green kezdett egyébként a dán kapuban, hanem Niklas Landin, akit 13/2-es védési mutatóval elég hamar lecserélt Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány.

A második játékrész közepén kialakult a tízgólos különbség a felek között (30–20), amiből a franciáknak sikerült faragniuk, ám a súlyos, kiütéses vereséget nem kerülhették el. Dánia ezen a meccsen a játék minden elemében Franciaország fölé nőtt, és a svéd válogatott 1997-es, Magyarország felett aratott 31–19-es diadala óta a férfi kézi-vb-k történetének legnagyobb különbségű győzelmét aratta az elődöntőben.

Mikkel Hansen 15 lövésből 12 góllal zárta a meccset, így már 65 találattal vezeti a világbajnokság góllövőlistáját.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Sander Sagosen döntőbe vezette a norvég válogatottat
Sander Sagosen döntőbe vezette a norvég válogatottat

NÉMETORSZÁG–NORVÉGIA

A második elődöntő valamivel nagyobb csatát hozott, de Norvégia teljesen megérdemelt és magabiztos győzelmet aratott a társházigazda Németország felett. A 2016-os Európa-bajnokság elődöntőjében a németek túlórában 34–33-ra felülmúlták a norvégokat, ezúttal azonban szó sem volt arról, hogy hosszabbításba torkolljon a meccs, Uwe Gensheimerék ugyanis a 22. perctől végig az eredmény után futottak – vajmi kevés sikerrel.

A legutóbbi világbajnokságon is döntőbe jutó vikingek a második félidőt már végig kézben tartották, Bjarte Myrholt beállóban nagyon sokszor meg tudták játszani, és Sander Sagosen is megmutatta, hogy a Handball-Planet tavaly miért választotta meg a világ legjobbjának. A házigazdánál Gensheimer mind a négy hetesét bedobta, rajta kívül még Fabian Böhm tette a legtöbbet azért, hogy a németek 2007 után ismét döntőbe jussanak hazai közönség előtt, ám Fabian Wiede 57. percben szerzett góljával ellőtték az utolsó puskaporukat (25–27). A kiélezett végjáték helyett a norvégok a végén minden addiginál nagyobb különbséggel, hat találattal lerázták magukról Németországot.

Az utolsó percben Sagosen azzal haragította magára a német drukkereket, hogy egyik gólja után kimutatott nekik, Goran Johannessen pedig úgy szerezte meg a meccs utolsó találatát, hogy a németek már csak sétáltak a pályán, nem is igyekeztek vissza védekezni, és a kapusuk sem állt bent a kapuban (25–31).

Norvégia egymást követő második alkalommal jutott be a vb-döntőbe, amelyet követően biztosan új világbajnokot avatunk, hiszen korábban Dánia sem szerzett még aranyérmet.

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Dánia–Franciaország 38–30 (21–15)
Ld:
M. Hansen 12, ill. Mahé 8

Németország–Norvégia 25–31 (12–14)
Ld:
Gensheimer 7, ill. Röd 7

A TOVÁBBI PROGRAM
A 7. HELYÉRT
Január 26. (szombat), 17.30:
Spanyolország–Egyiptom (Herning)
AZ 5. HELYÉRT
Január 26. (szombat), 20.30:
Horvátország–Svédország (Herning) (Tv: M4 Sport)
A 3. HELYÉRT
Január 27. (vasárnap), 14.30:
Franciaország–Németország (Herning) (Tv: M4 Sport)
DÖNTŐ
Január 27. (vasárnap), 17.30:
Dánia–Norvégia (Herning) (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik