Férfi kézi-vb: „A brazilok játéka jobban fekszik nekünk, mint a skandináv stílus”

Vágólapra másolva!
2023.01.19. 15:53
null
A mieink számára még elérhető a nyolc közé jutás (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott sima vereséget szenvedett a társházigazda Svédországtól a világbajnokság középdöntőjének első fordulójában, mégsem szállt el az esélye a negyeddöntőbe jutásra, azonban többet már nem hibázhat. Első körben pénteken a portugálokkal ikszelő brazilokat kellene legyőzni – ami bizakodásra adhat okot, hogy a mieink szerint a dél-amerikaiak játéka jobban fekszik nekünk, mint a skandináv stílus.

Nem könnyű túltenni magunkat egy ilyen mérkőzésen. Este még összeültünk páran a srácokkal, és megbeszéltük, mi ez a blokk, ami meccs közben érezhető a csapaton és több találkozónkon is előjött. Ezt próbáljuk együtt megfejteni, mert nyilvánvalóan csak együtt tudunk belőle kijönni, és csapatként tudunk sikeresek lenni. Még mindenkiben benne van a svédek elleni találkozó, de már nem szabad rá gondolnunk, hanem a brazilokra kell koncentrálnunk” – mondta Szöllősi Szabolcs a magyar újságírók gyűrűjében a mieink csütörtök kora délutáni sajtófélóráján.

A Dabas beállója is látja a kulcsembereken, hogy egyre fáradtabbak, a maga részéről próbál segíteni a gárdának a neki jutó időben. Problémának érezte, hogy a svédek ellen is hamar négy-öt gólos hátrányba kerültünk, és utána már futnunk kellett az eredmény után, ami sokat kivett az együttesből.

Ez nemcsak a svéd meccsre igaz, hanem az utolsó csoportmérkőzésünkre is. Amíg Izland ellen sikerült, hogy visszajöttünk és megfordítottuk az eredményt, addig a legutóbbi két találkozón ez nem jött össze. Remélem, hogy a brazilok ellen máshogy indítjuk a meccset, és végig mi tudunk dominálni, védekezésben és támadásban egyaránt” – folytatta, majd kitért a pénteki ellenfelünk stílusára.

Ez egy világbajnokság, Dél-Korea vagy Zöld-foki-szigetek sem könnyű ellenfél. A brazilokról tudjuk, hogy nagyok, erősek, de stílusukban inkább fekszenek nekünk, mint a skandináv kézilabda. Izlandnál rengeteg egy-egy volt, a svédek is alkalmazták, valamint folyamatosan hozták ránk a labdát, nekünk a kettő-kettő és a brazil játék jobban fekszik. Ettől függetlenül biztos nem lesz könnyű mérkőzés. A csütörtöki napunk arról szól, hogy kielemezzük őket, és megpróbáljuk begyakorolni azokat az elemeket, amelyek sikeresek lehetnek.”

Bizony, alaposan fel kell készülnünk a dél-amerikaiakból is, akik a portugálok elleni döntetlen során már bizonyították, hogy számolni kell velük.

Szöllősi Szabolcs (középen) szerint jobban fekszik nekünk a brazilok stílusa (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Szöllősi Szabolcs (középen) szerint jobban fekszik nekünk a brazilok stílusa (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Hanusz Egon is egyetértett azzal, hogy a svédek voltak az eddigi legkomplexebb ellenfelünk, minden hibát kíméletlenül megbüntettek. Viszont a Stuttgart irányítója sem gondolja, hogy ekkora különbség lenne a javukra, mint amit a szerdai végeredmény mutatott.

Nagy élmény volt ennyi ember előtt játszani, de mégis, Izland ellen jobb volt a hangulat, egy ekkora csarnokban elveszett a hang, nem olyan volt az akusztika” – jegyezte meg Hanusz, aki szintén jó véleménnyel volt következő ellenfelünkről.

Néztük a portugálok meccsét, a második félidőt telefonon, és láttuk, milyen játékerőt képvisel Brazília. Erős csapatuk van, nagyon jó a védekezésük, és támadásban türelmesen játszanak, keveset hibáznak. A brazil kézilabda évről évre egyre jobb. Próbálunk úgy készülni, hogy ez egy nagyon komoly mérkőzés lesz, és százszázalékos koncentráció kell ahhoz, hogy megnyerjük. Ha a svédek vagy a portugálok elleni meccsben ragadunk, akkor nagyon meg fogunk szenvedni a következő két találkozón is. Ha fel tudunk állni belőle, s mindenki odateszi a tudást és a koncentrációt, akkor azt gondolom, meg fogjuk csinálni.”

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Sipos Adrián Portugália ellen már az első percben piros lapot kapott, majd a svédekkel szemben végig őt cserélte be hármas védőbe a szakmai stáb. A Veszprém védőspecialistája elismerte, nem volt jó meccsünk a saját kapunk előtt, ennek ellenére sokáig ott tudtunk lenni az Eb-címvédő nyomában, így társaihoz hasonlóan sajnálja, hogy a végére ekkora lett a különbség.

A brazilok más stílust képviselnek, nem lesznek olyan gyors lerohanások, ez segít a visszarendeződésben. Ugyanakkor a beálló körüli játékuk erős, csakúgy, mint a lövőik. Az egyéni mozgásaikról már kaptunk videókat, de a közös elemzés délután következik. Egyértelmű, hogy fárad a társaság, de mások is. Nyernünk kell pénteken, nincs mese. Tisztában vagyunk vele, mit tudunk, és mit kell csinálnunk” – mondta Sipos, akinek felvetették, a falban nagy harcot vívhat azzal a Rogerio Moraessel, akinek a helyére érkezett 2021-ben Veszprémbe.

Remélem, meg tudom mutatni, hogy jó csere volt” – reagált rá viccesen.

A végkimenetelt illetőn még sok forgatókönyv lehetséges, egy biztos, ha a mieink is és a svédek is megnyerik a hátralevő két összecsapásukat, akkor bejutunk a célként kitűzött legjobb nyolc közé, ami olimpiai selejtezőtornán való indulást ér.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ

A II. CSOPORT (GÖTEBORG) PROGRAMJA
1. 18. 15.30
Portugália–Brazília 28–28
1. 18. 18.00
Zöld-foki-szigetek–Izland 30–40
1. 18. 20.30
Svédország–MAGYARORSZÁG 37–28
1. 20. 15.30
Zöld-foki-szigetek–Portugália
1. 20. 18.00
Brazília–MAGYARORSZÁG
1. 20. 20.30
Izland–Svédország
1. 22. 15.30
Zöld-foki-szigetek–MAGYARORSZÁG
1. 22. 18.00
Brazília–Izland
1. 22.20.30

Svédország–Portugália

A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 3 3 97–73 +24 6
2. Izland 3 2 1 98–86 +12 4
3. Portugália 3 1 1 1 81–78 +3 3
4. Brazília 3 1 1 1 76–82 –6 3
5. MAGYARORSZÁG 3 1 2 78–92 –14 2
6. Zöld-foki-szigetek3385–104–190

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Palasics Kristóf (NEKA), Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Veszprém), Leimeter Csaba (PPD Zagreb – Horvátország)
Irányítók: Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Lékai Máté (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd, Szita Zoltán (mindkettő Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik