Férfi kézi: új arénák, régi-új elvárások – elkezdődik az idény

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.09.09. 12:21
null
A szegedi Bodó Richárd ebben az idényben (is) kitüntetett figyelmet kap majd a veszprémi védőktől (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
A Pick Szeged a címvédésre, a Telekom Veszprém a bajnoki trófea visszahódítására törekszik, miközben a frissen feljutók hosszú távra terveznek az NB I-ben.


Története során negyedszer vághat neki címvédőként az új idénynek a Pick Szeged, amely az elmúlt 19 évben háromszor végzett előrébb legnagyobb riválisánál, a 26 aranyérmével rekorder Telekom Veszprémnél az élvonalbeli férfibajnokságban. Ahhoz tehát nem kell különösebb jóstehetség, hogy kijelentsük, csakúgy, mint az elmúlt két évtizedben, jövőre is ez a két gárda vívja a bajnoki finálét – ahhoz sokkal inkább, melyikük nyer…

NS szakértő: Zubai Szabolcs, korábbi 211-szeres válogatott kézilabdázó
„Tavaly a Veszprém játékos­keretét gondoltam erősebbnek, most a Szegedét, amelyet még a nyári távozók-érkezők ellenére is esélyesebbnek tartok a bajnoki címre. Ki van zárva, hogy bármelyik másik csapat bele tudjon szólni az arany­éremért folytatott küzdelembe – talán ismét a Tatabánya közelíti meg őket legjobban, az elmúlt évek pénzügyi problémái után egyre biztatóbb a jövőkép a klubnál. A szegediek jól igazoltak, noha Joan Canellast én leg­alább még egy évig megtartottam volna, míg Sipos Adrián veszprémi szerződésének nagyon örültem – végre a Bajnokok Ligájában is megmutathatja magát. Juan Carlos Pastor világklasszis stratéga, ám a tapasztalatlanabb Momir Ilics, Gulyás Péter veszprémi edzőpárost sem szabad lebecsülni, ők is jó nevű spanyol trénerektől tanultak. A legnagyobb csatát a középházban várom, szinte lehetetlen megjósolni, ki végez a negyedik–nyolcadik helyen, ám ahogy legutóbb, most is az Éles József-féle fiatal veszprémi gárda lehet a mérleg nyelve. A bennmaradásért a Dabas, Kecskemét, Komló, NEKA négyes vív nagy csatát, bár a balatonboglári akadémistákról kevés információm van. A koronavírus-járvány újabb hulláma közbeszólhat, csak remélni tudom, hogy emiatt nem halasztanak el sok mérkőzést, és a végeredményt sem befolyásolja.”

Amíg a szegedieknél a jövés-menés, a veszprémieknél inkább a menés volt nagy a nyáron: a Tisza-partiaknál 11 végleg és kölcsönben távozó játékos helyére öt érkezett, míg a bakonyiaknál heten igazoltak máshová, s mindössze a beálló Sipos Adriánt szerződtették a Tatabányából. Furcsa módon emiatt két újjáalakuló, formálódó együttesről beszélhetünk, főleg az Építők esetében, amelynél nemcsak az edző, hanem a játék, a filozófia, valamint az elvárás is változott.

Kezdjük azzal, hogy a Bajnokok Ligája megnyerése ezúttal nem követelmény a Telekomnál, ami kvázi azt jelenti, hogy a magyar bajnoki cím még jobban felértékelődött. Momir Ilics ugyan rögtön SEHA-liga-győzelemmel kezdte edzői pályafutását a felnőtteknél, ám az igazi vizsga a BL-ben és a Szeged elleni rangadókon vár rá. Ahogy a csongrádiakat 2013 óta irányító Juan Carlos Pastor néhány héttel ezelőtt lapunknak nyilatkozta, elsősorban Magyarország legjobb csapata szeretnének lenni, csak utána álmodoznának Kölnről és a négyes döntőbe jutásról az első számú nemzetközi kupasorozatban – mondhatni tehát, hogy mindkét szakvezetőt az alapján ítélik meg, miként teljesít fiaival a K&H Ligában.

A lebonyolítás sajátosságából fakadóan majdhogynem mindegy, ki végez az első és második helyen az alapszakaszban, a lényeges kérdésekre úgyis az oda-vissza vágós fináléban kapunk választ. A leginkább a tervezhetőségre, stabilitásra törekvő Pastor a legutóbbi döntőben „lemeccselte” honfitársát, az azóta már elküldött David Davist, ráadásul az általa egyre többször alkalmazott hét a hat elleni játékhoz most remek alanyt kapott a portugál Miguel Martins érkezésével. Ilics ezzel szemben a rohanós, Bundesliga-iramú kézilabda híve, amelyhez jól megtervezett védelem, no meg persze kiváló erőnlét kell – kíváncsian várjuk, hogy a rangadókon mit húznak elő a kalapból a mesterek.

 

Hét távozó helyére a nyáron egyedül Sipos Adrián érkezett a rekordbajnok Veszprémbe (Fotó: Szabó Miklós)
Hét távozó helyére a nyáron egyedül Sipos Adrián érkezett a rekordbajnok Veszprémbe (Fotó: Szabó Miklós)
AZ EDDIGI BAJNOKOK
26x Veszprém
14x   Bp. Honvéd
5 x  Bp. Spartacus
4x Bp. Vörös Meteor, Elektromos,
Tatabánya, Szeged
3x   Rába ETO
2x  Újpesti Dózsa
1x  VM Közért, Kinizsi, Debreceni Dózsa, Dunaferr SE

Nem szabad elfelejteni, hogy januárban Európa-bajnokságot rendezünk a szlovákokkal, ezért több mint másfél hónapig megáll az élet a honi pontvadászatban, ráadásul erre az alkalomra a Szeged és a Tatabánya is új, minden igényt kielégítő multifunkcionális sportcsarnokot kap, így nemcsak a sportágnak, a szurkolóknak is igencsak különleges évad lesz a következő.
A kiesés elkerüléséért hatalmas harc várható, miután a feljutó Kecskemét és a balatonboglári NEKA sem átszállójegyet váltana az NB I-re.

Egyre nemesebb és fontosabb törekvés a kluboktól a magyar játékosok szerepeltetése, kérdés, hogy ez eredményességgel is párosul-e. Az mindenesetre biztató, hogy év közben egyre kevesebb edzőt küldenek el mifelénk...

Az idény...
...FELFEDEZETTJE LEHET
LUKÁCS Péter (Telekom Veszprém)

A BFKA-Veszprém U22-es csapatában 20 mérkőzésen 172 találatot, s ezzel gólkirályi címet szerzett az NB I/B Nyugati csoportjában a 19 éves irányító, aki nemcsak a kaput érzi, hanem gyors, technikás, jól lát a pályán és átlagon felüli a játékintelligenciája. A korosztályos válogatott egyik alapembere, ráadásul az Építők nyáron kinevezett szakvezetője, Momir IIics is jól ismeri. A Ferencvárostól érkező tehetség az elmúlt idényben sokat fejlődött, erősödött, ami leginkább a védekezésén látszik meg. Egy kisebb csapatban valószínűleg állandó játéklehetőséghez jutna, habár amikor lehetőséget kapott a veszprémieknél, mindig bizonyította, hogy a felnőttek között már most megállja a helyét.

...ÁSZA LEHET
Miguel MARTINS (Pick Szeged)

Eredetileg irányító, ám ha Dean Bombac pályán van, balátlövőként is bevethető. A 23 esztendős portugál válogatott játékos nevelőegyesületét, a Portót hagyta el a bajnoki címvédő szegediek kedvéért a nyáron. Fiatal kora ellenére tapasztaltnak számít a nemzetközi porondon: a Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásában 14 mérkőzésen 45-ször volt eredményes, a tavalyi Európa-, majd az idei világbajnokság után a tokiói olimpián is részt vett hazájával. Lendületes, kiválóan egy egyezik, nem ijed meg a védőktől, remekül szolgálja ki a társait, miközben talpról és távolról is jól lő. Egyedül az kérdéses, hogy védekezésben milyen szerepet szán neki Juan Carlos Pastor, aki a hét a hat elleni játékot minden bizonnyal rá építi.

...MEGLEPETÉSE LEHET
ÓNODI-JÁNOSKÚTI Máté (FTC)

A 19 éves, 193 centis utánpótlás-válogatott jobbátlövő 2012 óta a Ferencváros játékosa, az NB I elmúlt idényében 24 bajnokin 53 gólt lőtt, ráadásul a felnőtt- mellett az NB I/B-s, sőt az ifjúsági csapatban is pályára lépett, így végül 43 meccsen 157 találattal zárta az évadot. Amellett, hogy az átlagnál nagyobb lövőereje van, atletikus, nagy teherbírású is, korábban például volt olyan idénye, amikor 62 mérkőzésre nevezték, egy ízben pedig átlépte a háromszáz gólos határt az idényben. Tehetségére már a szakemberek is felfigyeltek, bekerült a Magyar Kézilabda-szövetség Elit programjába, előbb-utóbb nemzeti együttesünkben is bemutatkozhat.
A NEMZETI SPORT TIPPJEI
Bajnok: Szeged
2. hely: Telekom Veszprém
3–4. hely: Balatonfüred, Tatabánya
5–7. hely: Csurgó, Fejér-B.Á.L. Veszprém, FTC
8–10. hely: Budakalász, Gyöngyös, Eger
11–14. hely: Dabas, Kecskemét, Komló, NEKA
TUDNIVALÓK
  Az eddigiekhez hasonló versenykiírással rajtol el a 14 csapatos férfi K&H Liga: a bajnoki végeredményt a 3–14. helyezettek között a 26. fordulót követően állapítják meg, a 13. és a 14. pozícióban végző együttesek kiesnek a másodosztályba, az alapszakasz nyertese és másodikja pedig oda-vissza vágós döntőt játszik egymással. A finálé – amelyet 2022 júniusában rendeznek – első mérkőzésének pályaválasztója az alapszakasz második helyezettje. Minden bajnokin legfeljebb 16 játékos szerepeltethető. Ha 15 kézilabdázót írnak be a versenyjegyzőkönyvbe egy meccsre, közülük legalább az egyiknek, ha 16-ot, akkor pedig kettőnek magyar állampolgárságú, 1999. január 1-jén vagy később született, szabályos verseny­engedéllyel rendelkező sportolónak kell lennie. A Magyar Kupa négyes döntőjének időpontja: 2022. április 23–24. Az NB I-es Liga hozzájárulásával a nemzetközi versenynaptárban szereplő időpontokon kívül 16 extra napot kapott a Gulyás István vezette férfiválogatott, hogy együtt készüljön a januári, részben hazai lebonyolítású Európa-bajnokságra.
A férfi K&H Liga játéknapjai
2021-ben (12 forduló)
Szeptember 9., 17., 24. Október 1., 16., 22., 30. November 10., 19., 26. December 3., 10.
További információ:    nso.hu, mksz.hu, kezitortenelem.hu
Tv:  M4 Sport

FÉRFI KÉZILABDA NB I
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
CSÜTÖRTÖK
18.00: Telekom Veszprém–Csurgói KK (Tv: M4 Sport)
PÉNTEK
18.00: Kecskeméti TE-Piroska Szörp–FTC
18.00: Pick Szeged–NEKA
SZOMBAT
17.00: Budakalász Kzrt.–Balatonfüredi KSE
18.00: He-Do B. Braun Gyöngyös–Grundfos Tatabánya KC
18.00: SBS-Eger–Dabasi KC VSE
VASÁRNAP
18.00: Fejér-B.Á.L. Veszprém–Sport36-Komló

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik