Férfi kézi: „Úgy álltam be, hogy nekem sem ember, sem Isten nem fog gólt lőni”

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.05.15. 16:46
null
Székely Márton nagy vágya volt, hogy a BL-ben is bemutatkozzon (Fotó: Török Attila)
Sterbik Árpád visszavonulása után ígéretes kapustrióval vág neki a következő szezonnak a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, a bakonyiak utolsó BL-meccsét végigvédő Székely Márton szerint a final four ismét alapkövetelmény.

A világ egyik, ha nem a legjobb kapusának tartott Sterbik Árpád visszavonulásával új versenyhelyzet állhat elő Veszprémben a következő idényben. A világ- és Európa-bajnok, négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, 2005-ben az év kézilabdázójának megválasztott 40 esztendős klasszis helyére a 11 évvel fiatalabb spanyol Rodrigo Corralest szerződtették a bakonyiak a PSG-től, aki a szerb Vladimir Cuparával és Székely Mártonnal küzd meg a csapatba kerülésért. A magyar válogatott szempontjából fontos, hogy Székely minél több rutint szerezzen az elitsorozatban, miután az idén csupán egy BL-mérkőzésen, a Motor Zaporizzsja ellen védett (a Montpellier és a Meskov Breszt ellen csak hétméteresekre szállt be).

SZERET TANULNI

Haris POROBIC, a Veszprém és a férfiválogatott kapusedzője: „Egy éve dolgozunk együtt Székely Mártonnal, habár már régóta »méregetjük« egymást. Nagyon megörültem, amikor Marci Veszprémbe igazolt, mivel a korát tekintve érett kapusról van szó. Szeret tanulni, folyamatosan fejlődni, ezért sem lepett meg az utóbbi időben mutatott remek formája. Nagy munkabírású, fáradhatatlan, tudatos játékos, aki minden meccsre maximálisan felkészül. Élvezem a közös munkát, kár, hogy nem hozott össze minket a sors hamarabb. Vladimir Cuparával is nagyon jó a kapcsolata, mindig segítik, támogatják egymást.”

Az egész idényben úgy edzettem, hogy minden szituációban megálljam a helyem, ha bevetnek a Bajnokok Ligájában, azonnal készen álljak. A szoros tabella miatt erre végül Ukrajnában, az utolsó csoportmeccsünkön került sor, ahol az egész találkozó az enyém volt. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, végre sikerült kipipálni ezt is az önéletrajzomban. Úgy álltam be a kapuba Zaporizzsjában, hogy nekem sem ember, sem Isten nem fog gólt lőni” – mondta a Nemzeti Sportnak Székely Márton, aki 2019 nyarán a Szegedre távozó Mikler Roland helyére Tatabányáról érkezett a 26-szoros magyar bajnokhoz.

Cupara és az újonnan szerződtetett Corrales egyaránt szerepelt már a BL négyes döntőjében, amire az idén a magyar kapusnak is meglesz lehetősége, miután az EHF döntését követően a Barcával, a Kiellel és a PSG-vel egyetemben a Veszprém is bejutott a december 28–29-i kölni final fourba.

Székely arról is beszélt, hogy nem csalódásként, sokkal inkább kihívásként élte meg azokat a mérkőzéseket, amelyekre nem nevezték vagy nem jutott szóhoz. Az új kiírásban azonban mindenki tiszta lappal indulhat.

CORRALES: 30 SZÁZALÉK FELETT

A PSG-től a nyáron Veszprémbe érkező 202 cm magas, 99 kg súlyú Rodrigo Corrales 18 bajnokin 130 védést (36.11%) mutatott be a francia élvonal idei kiírásában. A 29 éves spanyol kapus a Bajnokok Ligájában 11 mérkőzésen szerepelt a 2019–2020-as idényben és 80 lövést hárított (31%). A januári Európa-bajnokságon 9 találkozón lépett pályára az Eb-győztes spanyol csapatban, és 41 gólszerzési kísérletet (32%) akadályozott meg.

Ha a mester úgy érezte, még nem állok készen, akkor még többet dolgoztam: kértem külön edzést a kapus- és az erőnléti edzőnktől. Mindig a pozitív dolgokba próbáltam kapaszkodni, kitűztem magam elé egy végcélt, mégpedig azt, hogy a legrangosabb európai kupasorozatban lépjek pályára. Nemcsak azért hagytam el a PLER csapatát anno, mert Balatonfüreden kezdőként számítottak rám, hanem mert kíváncsi voltam, van-e helyem az NB I-ben, érdemes-e ezzel a sporttal komolyabban foglalkoznom” – folytatta a 49-szeres magyar válogatott, aki 2013-ban intett búcsút nevelőegyesületének, a Pestszentlőrinc-Elektromosnak a fürediek kedvéért, majd a balatoni évek után Csurgón is lehúzott egy évet, mielőtt átigazolta a Tatabánya.

Székely Márton elismeri, a kísérletezések ideje lejárt Veszprémben, ahol a négyes döntőbe jutás szinte alapkövetelmény, a BL-győzelemért pedig nemcsak a szurkolók, de a játékosok is „tűzbe” mennének. Ezért minden kritikát tanácsként, építő jelleggel fogott fel, s gondosan ügyelt arra, hogy kétszer ugyanazt a hibát ne kövesse el.

Nagyon sokat tanultam az összes kollégámtól, a mi szakmánkban a testi adottságok miatt eltérő stílusban védünk. A jó dolgokat próbáltam ellesni és beilleszteni a repertoáromba. Ha Sterbik Árpád A-t mondott, akkor én meg sem próbálkoztam a B-verzióval egy adott szituációban, noha tudtam, egy ilyen remek kapus mozdulatait sosem könnyű reprodukálni, főleg úgy, hogy néhány centivel magasabb nálam” – mondta a 30 éves Székely, aki szerint bármilyen pozícióban is számít a klub Sterbikre a jövőben, azzal ők, kapusok csak nyerhetnek, miután az idén visszavonuló világklasszis a magyar mellett szerbül és spanyolul is anyanyelvi szinten beszél.

A válogatottnál a januári Európa-bajnokságon parádésan teljesítő Mikler Rolanddal alkotnak stabil párost egy ideje, szegedi posztriválisára azonban sokkal inkább barátként tekint a veszprémi kapus, mindig is felnézett rá.

Roli tapasztaltabb, mint én, ettől függetlenül segítek neki, amiben tudok. Rendszerint ő a szobatársam, úgyhogy nagyon jó a kapcsolatunk. Szerencsére jól állunk ezen a poszton, hiszen az elődeink is sokat tettek a nemzeti színekért, szóval a feladat nekem is adva van.”

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik