Őrületes finálé: a Szeged az utolsó másodpercben nyerte meg a bajnokságot!

VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)VINCZE SZABOLCS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.06.11. 17:35
null
A szegediek ünneplése (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
A Pick Szeged a hazai vereség után a bajnoki döntő második mérkőzésén győzni tudott a Telekom Veszprém otthonában, és idegenben szerzett több góllal ismét megnyerte a férfi kézilabda-bajnokságot, először megvédve címét!



FÉRFI KÉZILABDA NB I
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
TELEKOM VESZPRÉM–PICK SZEGED 29–30 (14–14)

Veszprém, 5100
néző. V: Bócz, Wiedemann.
VESZPRÉM: Corrales – Gasper Marguc 3, Jahja Omar 2, B. Blagotinsek 1, LIGETVÁRI, LAUGE 5, Strlek. Csere: Cupara (kapus), MAHÉ 7 (2), Maqueda 1, A. Nilsson 2, Manaszkov 2, Nenadics 5, Sipos 1. Edző: Momir Ilics
SZEGED: MIKLER – B. Radivojevics 4 (4), Tönnesen 3, BOMBAC 6, Gaber 1, Mackovsek 2, Frimmel. Csere: Alilovic (kapus), Henigman 1, Bánhidi 1, Bodó 2, Garciandia, MARTINS 4, ROSTA M. 6. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–0. 7. p.: 4–4. 15. p.: 6–8. 20. p.: 11–10. 25. p.: 13–12. 38. p: 17–20. 47. p.: 23–24. 53. p.: 26–26. 56. p.: 27–28. Kiállítások: 2, ill. 8 perc. Hétméteresek: 4/2, ill. 4/4
Bajnok: a Szeged, 58–58-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal

ÖSSZEFOGLALÓ

Hiába harcolt ki minimális, egygólos előnyt a magyar bajnoki döntő első mérkőzésén a Pick Szeged otthonában a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, ez legfeljebb lélektani szempontból számíthatott, ugyanis Juan Carlos Pastor együttese az elmúlt időszakban rendre jól játszott a Veszprém Arénában, idén az alapszakaszban 26–26-os döntetlent harcolt ki ott, egy évvel ezelőtt pedig 37–36-os győzelemmel szerezte meg a bajnoki címet.

A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
Bajnok: Pick Szeged (Mirko Alilovic, Bánhidi Bence, Alexander Blonz, Bodó Richárd, Dean Bombac, Sebastian Frimmel, Matej Gaber, Imanol Alustiza Garciandia, Hegedűs Patrik, Nik Henigman, Luka Krivokapics, Ludmán Marcell, Borut Mackovsek, Miguel Martins, Mikler Roland, Bogdan Radivojevics, Radvánszki Zsolt, Rea Barnabás, ifj. Rosta Miklós, Mario Sostaric, Szilágyi Benjámin, Kent Robin Tönnesen, Varga Mihály. Edző: Juan Carlos Pastor),2. Telekom Veszprém, 3. Balatonfüredi KSE, 4. Ferencvárosi TC, 5. Grundfos Tatabánya KC, 6. HE-DO B. Braun Gyöngyös, 7. Sport36-Komló, 8. Schieszl-Budakalász Kzrt., 11. Fehér-B.Á.L. Veszprém, 12. NEKA, 13. SBS-Eger, 14. Kecskeméti TE-Piroska szörp
Az Eger és az Kecskemét kiesett az NB I-ből, a HÉP-Cegléd és a Budai Farkasok-Rév Group feljutott az élvonalba. A Pick Szeged a Bajnokok Ligájában, a Balatonfüred, az FTC és a Magyar Kupa-győztes Fehér-B.Á.L. Veszprém az Európa-ligában indulhat. A Telekom Veszprém szabadkártyáért folyamodhat a BL-ben.

A szegediek spanyol mestere azt mondta a mérkőzés előtt a játékosainak, ha az első gólt megszerzik, máris döntetlenről folytatódik a párbaj. Erre a vendégeknek meg is volt az esélyük, ők támadtak először, de Kent Robin Tönnesen lépéshibája miatt az Építők talált be, Rasmus Lauge nem hibázott. Sőt, Gasper Marguc hetesével máris két góllal vezettek a fegyelmezetten védekező hazaiak, akiknek meccskeretéből ezúttal Lékai Máté maradt ki.

Ám a Szeged nem illetődött meg, és a tizenharmadik perc végén átvette a vezetést, Dean Bombac találatával 7–6, Bánhidi Bence góljával pedig már 8–6 volt az állás a vendégeknek, akik azonban nem tudtak mit kezdeni a lépéselőnnyel, elsősorban Bodó Richárd kétperces kiállítása miatt, aki Kentin Mahét gyűrte le a földre, mire a sértettel együtt az egész csarnok felháborodottan zúgni kezdett.

Majd akkor is, amikor a védekező Bánhidi Bence arcon csapta Petar Nenadicsot, legalábbis ez történt a játékvezetők szerint, akik rövid videózás után a beállót végleg kiszórták piros lappal, ugyanakkor a visszajátszás alapján Bánhidi ütése inkább a zsenialitás mellett némi drámai érzékkel is megáldott veszprémi irányító kezét találta el, mintsem az arcát, így a játékvezetői döntés nemcsak túlzónak tűnt, de húsz perc játék után végleg kiállítani az egyik csapat kulcsjátékosát akár a végeredményt is befolyásoló hibás döntés lehetett volna.

AZ EDDIGI BAJNOKOK
26:Veszprém
14:Bp. Honvéd
5:Bp. Spartacus, Szeged
4:Bp. Vörös Meteor, Elektromos, Tatabánya
3:Rába ETO
2:Újpesti Dózsa
1:VM Közért, Bp. Kinizsi, Debreceni Dózsa, Dunaferr

Az első félidőben ugyanakkor semmi sem dőlt el, a hazaiak nem tudtak elszakadni, sőt még a vezetést sem megszerezni, miután Jahja Omar időn túli szabaddobását Mikler Roland könnyedén védte, így 14–14-es döntetlennel mehettek pihenni a csapatok. A szünet után kiderült, hogy az öltözőben a Szeged szívta fel jobban magát, és az első tíz percben három góllal is meglépett. Az előnyt sikerült megtartania az újra magára találó Veszprém egyre keményebb védekezése és egyre összeszedettebb támadásai közepette is, így vezetéssel fordult a bajnoki döntő párbajának utolsó negyedórájára.

Mikor alig két perccel a vége előtt Nenadics megverte a védőjét és betalált, az állás 29–29 lett, így már lehetett tudni, hogy semmiképpen sem hetesekkel fog eldőlni az idei bajnoki cím sorsa, ám az továbbra is nyitva állt, ki hódítja el a címet. Miután Bodó Richárd telibe találta a felső lécet, a Veszprém került lépéselőnybe az utolsó percben, de nem tudott élni a lehetőséggel, a Szeged viszont igen, pedig csak másodpercei maradtak a bajnoki cím megvédésére. A beálló Rosta Miklós tisztán maradt középen, kapta is a labdát Dean Bombactól, és utolsó másodperces góljával megnyerte a párbajt, egyúttal a trófeát a Szegednek, amely története során ötödször nyert bajnokságot, és először védte meg a címét.

Útját állták a veszprémi aranyálmoknak... (Fotó: Tumbász Hédi)
Útját állták a veszprémi aranyálmoknak... (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

PERCRŐL PERCRE

Ötödször lett magyar bajnok a Szeged, először címvédő!

Forrás: mksz.hu

 

IDEGENBEN SZERZETT TÖBB GÓLLAL A SZEGED LETT A BAJNOK!

60. perc Belemenés Mahénél az utolsó passz után (Jahja passzolt lövés helyett), a Szeged bajnok lehet. ROSTA BEDOBJA BOMBAC PASSZÁT, BAJNOK A SZEGED, AZ UTOLSÓ MÁSODPERCBEN!!! NEM IGAZ!

Ilics mosolyogva bízza a lövést Jahjára...

60. perc Az utolsó időkérés, 6 passz lehet vissza még ebből a bajnokságból.

2012 óta nem ünnepelt odahaza bajnoki címet a Veszprém...

60. perc Egy góllal bajnok lehet a Veszprém. Lassú támadás, Nenadics megindul, ellökik. Hazai időkérés lesz.

59. perc Hét emberrel támad a Szeged, aki innen nyer, az nyer. Bodó nyolcméteres bombája a lécen csattan!

59. perc Nenadics egy szerencsés lövőcsel után a hatosról jobbal a jobb felsőbe lő. Egyenlő.

58. perc Hosszas hazai támadás, jó védekezés a Szegedtől, szabaddobás szabaddobás hátán. Mikler fogja Mahé ziccerét, de szabaddobás.

57. perc Bodó szót fogad, góllal lepi meg Cuparát. 28–29!

57. perc Az utolsó szegedi időkérés.

57. perc Bombac eladja, Manaszkov üres kapus gólt szerezhet!

56. perc Bombac passzát a hatosról bedobja Gaber, Maqueda kissé balról ballal félmagasan a jobb sarokba lő, Mikler csak belekapni tud. 27–28!

A párbajban az egyértelmű győzelmen túl az idegenben szerzett gólok szabálya dönt, gólazonosság esetén az a csapat a bajnok, amelyik több gólt szerzett idegenben. Ha a meccs vége a rendes játék­időben 29–28 lesz a Szeged javára, akkor rögtön hetesekkel dől el a bajnok cím.

56. perc Tönnesen átlövésből eredményes hét emberrel támadva, Siposé a kipattanó... és a lécre lő!!!

55. perc
Ismét vezethet az Építők. Gaber blokkolja Nenadics átlövését, szögletdobás. Maqueda átlövésből a bal sarok mellé lő!

A Sipos, Ligetvári kettős sokkolta a Szegedet.

54. perc Bombac nem figyel, szép kontra, Marguc egyenlít, majd Bombac lövését blokkolja Ligetvári.

53. perc Szegedi időkérés.

A sokadik magas labdát nem tudja lecsapni a Szeged.

51. perc Martins lövését beejti Cupara! 24–16, a támadást elrontja Lauge... a kontrát meg Tönnesen, Sipos ziccerezhet, és a hatosról beugorva a jobb alsóba lő.

Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly
Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly



50. perc Mahé tízről a földről lő, Mikler jobb lábbal véd. Bombac a hatos elől a kapu mellé lő, Manaszkov a bal szélről középre tör, és a lövés is pontos.

49. perc Rosta betör Ligetvári mellett, jobbal félmagasan a bal sarokba lő, picit jobbról. Mestermunka! 23–25, per pillanat a Szeged a bajnok.

48. perc Szoros emberfogás Sipostól, de nem kell új mezt kérnie Bombacnak. Majd kétszer löki 5 másodpercen belül Martinst a magyar védő.

48. perc Beáll Sipos, az eleső Bombac megfejeli estében Ligetvári térdét... Folytatja.

47. perc Mikler hetest véd, de a kipattanó Mahéé!

47. perc Rosta három ember között kap pattintott csodapasszt Martinstól, és nem is ront a hatosról.

47. perc Nenadics kiharcol egy hetest Tönnesen mellett, Mahé a bal alsóba lő Cupara bal lába mellett. 22–23!

46. perc Mindenki ideges már, kivéve a ziccerező Rostát. 21–23!

44. perc Jahja bejátszása tökéletes, Nilsson a hatosról beugorva nem hibázhat. 21–22!

43. perc Martins távolija Cuparáé, Tönnesen ballal a szaggatottról nem hibázik. Kép védés között. 20–22!

41. perc Rosta ziccerét fogja Cupara, Mahé kissé balról a bal alsóba lő a szaggatottról beugorva.

42. perc Blagotinsek most a zárásban jeleskedik, Jahja köszöni szépen, a hatosig futhat.

41. perc
Bombac emelését Rosta a kapus lába között teszi a kapuba hétről, középről.

40. perc Jahja keresztpasszát Blagotinsek nem rontja el a hatosról beesve! 18–20!

20 százalékos a hazai kapusok védési aránya, Mikleré 40!

57 százalékos pontossággal lőnek a hazaiak, 67-tel a vendégek.

Fotó: Tumbász Hédi
Fotó: Tumbász Hédi

 

40. perc Hazai időkérés.

39. perc
Tönnesen a jobb szélről ballal ziccert ront.

39. perc Mikler védi Nenadics ziccerét!

38. perc Mikler hárítja Jahja átlövését, Rosta blokkolja Nenadicsot, Cuparát meg meglepi a pályán végigfutó Mackovsek! 17–20!

38. perc Martins
újra nagy gólt lő tízről, de emberhátrányban. 17–19!

37. perc Strlek is cunderezne jobbal a bal szélről, de Mikler nem hagyja, bal lábbal védeni tud!

36. perc Elsül Martins keze, Henigmannak azonban két perc Mahé orron csapásáért.

35. perc Jahja első gólja nagyon jókor jön a hazaiaknak. Bombac jobbra forgat Tönnesennek, aki ballal a jobb sarokba lő. Mahé másodpercek alatt válaszol, csodás cunderrel ziccerezve!

34. perc Rosta egyedül marad a hatos előtt, vezet a Szeged!

33. perc A kapusok percei ezek, kivéve egy Bombac-betörést.

32. perc Nenadics jobbal a szaggatottról a bal alsóba lő, pici felugrás után. 15–14!

32. perc Mackovsek kiáll Jahja lerántásáért.

31. PERC FOLYTATJUK!

Telt ház, 5100 néző.

A pénteki mérkőzés a két csapat 183. összecsapása, ebből 125-ször a Veszprém, 51-szer a Szeged került ki győztesen, hét találkozó döntetlennel ért véget. Egy biztos, az alapszakasz és a Magyar Kupa után az elkövetkező több mint egy hétben az idény legkeményebb Szeged–Veszprém párbaja elé nézünk.

Fotó: Tumbász Hédi
Fotó: Tumbász Hédi



Lauge a következő évadot még Veszprémben tölti, mielőtt hazatér nevelőklubjába, a Silkeborgba, és fontosnak tartotta megemlíteni, hogy rengeteget kapott a Telekom Veszprémtől, a magyar klub a nehéz időkben, a sérülései alatt is kitartott mellette. Ő és a családja is szereti a várost, de mindent összevetve már lassan egy évtizede élnek külföldön, távol a nagycsaládtól, így eljött az ideje, hogy hazaköltözzenek, amit már akkor megbeszélt a klubbal, amikor tavaly kettő plusz egy évre hosszabbított.

Forrás: mksz.hu



Sandell 2018-ban hagyta el hazáját és az Ystads IF-et, hogy Norvégiába, az Elverumhoz igazoljon, ahonnan két szezon után távozott a dán Aalborghoz, mellyel tavaly ezüstérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, miközben hazája válogatottjában nemcsak bemutatkozott, hanem a 2021-es egyiptomi világbajnokságon második lett, míg a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a svédekkel. Címeres mezben 28 meccsen 69 gólt szerzett, míg a Bajnokok Ligája idei kiírásában 17 mérkőzésen 70-szer volt eredményes.


A svéd Expressen értesülései szerint számos klub érdeklődése ellenére a Telekom Veszprémnél folytatja pályafutását a dán Aalborg 25 esztendős vb-ezüstérmes és Európa-bajnok jobbátlövője, Lukas Sandell. Hétvégén meglátogatta Magyarországon honfitársát, a Telekom Veszprémmel a bajnoki döntőre és a Bajnokok Ligája négyes döntőjére készülő Andreas Nilssont a 25 esztendős svéd válogatott Lukas Sandell, aki az Expressen értesülései szerint eldöntötte, hogy a bakonyiaknál folytatja pályafutását, pedig a kézilabdázó iránt több klub, például a német THW Kiel is élénken érdeklődött.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Laugét ellöki, időn túli hazai szabaddobás. Jahja ballal lő majd, játékvezetői egyeztetés után... Szóval Jahja ballal lő, Mikler véd a léc alatt. 14–14!

30. perc Hazai időkérés, van még idő egy támadásra.

30. perc Lauge eladja, hosszú támadás végén Bombac dettó.

29. perc Martins előtt szétrebben a fal, köszöni szépen. 14–14!

29. perc Szegedi időkérés.

28. perc Bodó ziccerben a kapus lábába lő nyolcról, kapkodva, rekontra, Nenadics ballal a bal alsóba lő a hatosról, be sem ugorva. 14–13!

27. perc Radivojevics a bal sarokba pattint Cupara lába között! 13–13!

26. perc Kettővel mehet ismét a Veszprém, de rossz Lauge bejátszása, kontra, Rosta kiharcol egy hetes Nilsson mellett.

26. perc Nenadics ziccerben, és nem is rontja el a beugrást... a lövést majdnem elérte jobb lábbal Mikler, de csak majdnem. Rosta elzárása is szabálytalan, hiába így Tönnesen bombagólja.

24. perc Bombac nagy formában, jobbal hétről a bal felsőbe lő, átlövésből, középről. 12–12!

22. perc Manaszkov szélről ziccert ront, Ligetvári blokkolja Garciandia átlövését. Nilssonnál rossz elzárás, jöhet ismét a Szeged.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

 

Nem, mert a vége piros lap Bánhidinek. Ő az előző két bajnoki döntőn is kiállt. Csapatkapitány nélkül a Szeged.

Volt ütés, de karra, a többi a szerb csak eljátszotta?

21. perc Bodó lő gólt Bánhidi passza után, Nenadics átrohan a falon, Garciandia meg a léc fölé lő. Nenadics elindul, nagyot csattan Bánhidin... videózás.

20. perc Maqueda körömpasszát Lauge a hatosról, a földről a bal sarokba dobja, félmagasan, lazán.

19. perc Radivojevics ballal szétlövi a bal felső sarkot. Corrales négyet, Mikler ötöt védett ma.

19. perc Lauge előtt rés, ki is használja, vezet a Veszprém. Martins elesik a bal szélen Ligetvári mellkasán, meglepő módon hetes a vége. Cupara a kapuban.

18. perc Bombac a jobb szélről lő nagy gólt, Lauge kínai figurából válaszol. És egyenlít. Nenadics emelt neki oda gyönyörűen.

17. perc Nenadics bejátszása okos, Nilsson meg a bal sarokba lő. 8 egyenlő.

16. perc Bodónak két perc, az első tolongás, pogó a játékosok között.

16. perc Lauge-átlövésből kapufás gól, Bodó ziccerben, de ellöki Nilssont.

15. perc Bánhidi bevetődve a bal alsóba lő Bombac pattintott passza után, 6–8!

14. perc Jahja átlövése Mikler-csemege, kellett ehhez Bánhidi blokkja is.

13. perc Bomba kilencről, alulról pici lendítéssel a jobb alsóba lő Bombac. Mestermunka! Vezet a Szeged.

12. perc Szép akció, Mahé-bombával a végén, Mackovsek a hatos elől okosan a léc alá lő a leülő kapus fölött. Blagotinsek is ziccerben, de kihagyja ezt is! Bodó melegít.

11. perc Bombac passza még jobb, Corrales azonban bal lábbal eléri a közeli lövést. Zavarban a szélső.

11. perc Lauge jobbal a bal sarokba lőne felugrásból 9 méterről, Mikler bal kézzel véd azonban!

10. perc A bal felsőbe lő nagy erővel Radivojevics. 5–5!

10. perc Bombac kiáll két percre, hetes, mert Mackovseket ellökte Blagotinsek.

9. perc Corrales két bravúrral válaszolhat, az első után Mahé végigrohant a pályán, beugrásból nem hibázott, a másodikat követően ellöki Bombacot Jahja.

7. perc Mikler védi Mahé átlövését!

6. perc Bombac betörése remek, jobbal a jobb alsóba lő, miután elküldi balra Corralest. Jahja emel ki szépen a jobb oldalra, Marguc a hosszú alsóba lő. Bombac betörésből, láb után Henigman felugrásból eredményes. 4–4!

5. perc Blagotinsek ismét kihagy egy ziccert... de löki őt Tönnesen finoman, hetes. Mahé ballal azonnal a bal sarokba lő, félmagasan.

4. perc Bombac lövése rossz, Mikler fogja Blagotinsek ziccerét, Tönnesen kontrázik ellöki, hetes. Radivojevics ballal a bal alsóba lő, trükközés nélkül. 2–1!

3. perc Mikler kirúgja a bal alsó elől Marguc balkezes hetesét, de a szélsőé a kipattanó, és beugrásból már nem ront.

2. perc Pocsék átlövés Mackovsektől, Blagotinsek kiharcol mellette egy hetes a másik oldalon.

2. perc Rossz szegedi támadással, Tönnesen adta el a végén, majd kontra, villámgyors Lauge-betöréssel. 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fekete mezben és fekete nadrágban, a vendégek kék-fehér mezben és világoskék nadrágban.

A hazai keretből Dörnyei Borisz és Lékai Máté maradt ki mára.



BEHARANGOZÓ. Méltó befejezés: az évad legkeményebb Szeged–Veszprém párbaja.

Fontos, legfontosabb – Thury Gábor jegyzete.

Bár lépéselőnybe került a Telekom Veszprém az első mérkőzésen, az egygólos különbség gyorsan ledolgozható, a Pick Szegednek pedig van mibe kapaszkodnia, hiszen az eső meccsen visszatért húsz percre legjobb játékosa, a beálló Bánhidi Bence, ráadásul számos olyan technikai hibának tudható be a vereség, amely fegyelmezett játékkal kijavítható.

A párbajban az egyértelmű győzelmen túl az idegenben szerzett gólok szabálya dönt, gólazonosság esetén az a csapat a bajnok, amelyik több gólt szerzett idegenben. Ha a meccs vége a rendes játék­időben 29–28 lesz a Szeged javára, akkor rögtön hetesekkel dől el a bajnok cím.

Az idén azonban megszakadt a sorozat, az Építők múlt pénteken 29–28-ra diadalmaskodott a Pick Arénában, ezzel lépéselőnybe került a címvédővel szemben.

Még sosem fordult elő a kétmeccses bajnoki döntők 2017 óta íródó történetében, hogy nem az a csapat szerezte meg a bajnoki címet, amelyik az első meccset megnyerte. Igaz, még olyan sem fordult elő, hogy az első mérkőzést ne a hazai gárda nyerje, 2017-ban és 2019-ben a Veszprém, 2018-ban és 2021-ben a Pick Szeged kezdett győzelemmel otthon, és lett végül bajnok.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZEGED–VESZPRÉM MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik