VINCZE SZABOLCS
2023.05.04 15:52 Frissítve: 2023.08.28 19:25

Férfi kézi: Ne felejtsük el, mire vagyunk képesek – Chema Rodríguez

Bár az utolsó Eb-selejtező nem sikerült jól, a magyar férfi kézilabda-válogatott teljesítményére a többi mérkőzésen nem lehetett panasz, a végén pedig Chema Rodríguez szövetségi kapitány ritka jó lehetőséget kapott a kísérletezésre, amit ki is használt.

Chema Rodríguez szerint számítani kellet rá, hogy a fiatal csapata hullámzóan teljesít (Fotó: Árvai Károly)

 

Bár váratlan vereséget szenvedett a magyar férfi kézilabda-válogatott az utolsó, papíron jóval gyengébb Grúzia elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésén, több szempontból sem volt rossz ez a sorozat. A meccsek nagy részén magabiztosan nyertünk meg, a csoport élén végeztünk, kijutottunk az Eb-re, az utolsó két találkozón pedig Chema Rodríguez szövetségi kapitánynak lehetősége nyílt rá, hogy tétmeccsen kísérletezzen – ilyen esélyt edző manapság ritkán kap, és a spanyol szakember ki is használta az alkalmat.

„Számítani kell rá, hogy egy fiatal csapatnak hullámzó a teljesítménye, mondtam is a srácoknak az öltözőben: nem egy meccset nehéz megnyerni, hanem tartani ugyanazt a szintet – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Chema Rodríguez. – Látványos volt a különbség a litvánok és a grúzok elleni meccs között, utóbbin nem koncentráltunk megfelelően, és a rossz kezdés után mindig keserves a folytatás. A védelmünk nem állt össze, a rivális gyorsan szerezte góljait, sokat futott, teljesen más volt az iram, mint az előző összecsapáson, így nem könnyű ellene lerohanásból gólt szerezni, kapni annál inkább.”

 

Az utolsó két Eb-selejtezőn teljesen más meccshelyzetbe került a csapat: a grúzok ellen a félidők eleje volt a kulcs, és a rossz kezdés után a fiatal csapat nem tudott visszakapaszkodni, de a kapitány szerint ezt is meg kell tanulni kezelni. Mint ahogy azt is, hogy ha annyira szoros a találkozó, hogy hol az egyik, hol a másik csapat vezet egy góllal, mindig lutri a vége, akárcsak vasárnap: az utolsó lövést a kapusba püföltük, ők pedig egy időn túli hetessel nyertek.

Ugyanakkor a kapitány elégedett a teljes selejtezősorozattal, mert sok játékossal bővült a keret, s ez neki is több lehetőséget teremt a világversenyeken az erősebb ellenfelek ellen. És a nemzeti csapatban is élesebb lesz a versenyhelyzet, hiszen az újaknak és a régieknek is jobban meg kell harcolniuk a pozíciójukért.

„Engem nem az érdekel, hogy valaki húsz- vagy harmincéves, hanem az, hogy az adott pillanatban ki a legjobb, kire számíthatok egy tornán. Nem szabad elfelejtenünk, mire vagyunk képesek, hiszen az első négy selejtező után csoportelsőként jutottunk ki az Európa-bajnokságra, és nagyon örülök, hogy volt két meccsem kipróbálni a fiatalokat – tette hozzá a kapitány. – Ha csak az utolsó két találkozót nézzük, akkor Litvániában jól játszottunk, itthon nem, de összességében sok pozitívumot jegyezhettem fel. Sok tehetségünk van, a litvániai meccsen meg is mutatták magukat, de itthon nagyobb volt a nyomás, amit kezelni kell – ebből a szempontból talán még könnyebb is idegenben játszani.”

Idén nem lesz túl sűrű programja a válogatottnak, legközelebb szeptemberben találkozik a keret néhány napra, aztán októberben egy hétre, és decemberben kezdi el a felkészülést a januári, németországi Európa-bajnokságra, amelyet 2024. január 10. és 28. között rendeznek, a csoport beosztását pedig május 10-én sorsolják ki Düsseldorfban.

Három Eb-újonc, egy nagy visszatérő
Grúzia nem hiába volt annyira lelkes a mieink elleni mérkőzésén, hiszen tatabányai győzelmével történelmet írt, először jutott ki Európa-bajnokságra – akárcsak a Feröer-szigetek és Görögország csapata. A selejtező során három olyan csapat akadt, amely valamennyi meccsét megnyerte: Franciaország, Portugália és Ausztria, utóbbi kettő még sohasem végzett százszázalékos mérleggel az Eb-selejtezőn. A torna egyik legnagyobb visszatérője Románia lesz, amely Xavi Pascual vezetésével 28 év után jutott ki újra kontinensviadalra, legutóbb az 1996-os Eb-n vett részt.
2023.10.01 10:32:38

Kézilabda nemzetisport.hu

Történelmi vereséget szenvedett a Győri Audi ETO KC otthonában a montenegrói csapat, remekeltek a zöld-fehérek.

2023.09.30 15:31:37

Kézilabda nemzetisport.hu

Sokáig vezetett a Fradi a Rapid ellen, a hajrában aztán Böde-Bíró bravúrjai kellettek az egy ponthoz – mi lesz Albertsennel?

2023.09.30 15:51:08

Kézilabda nemzetisport.hu

A mérkőzés elején és a hajrában is sokkal jobb volt a dán Odense, háromgólos siker lett a jutalma.

2023.09.28 14:38:54

Kézilabda nemzetisport.hu

A sok hibával játszó bakonyiak idénybeli első vereségüket szenvedték el a sorozatban.

2023.09.27 16:45:09

Kézilabda nemzetisport.hu

A Tisza-partiak remek teljesítménnyel állították meg az eddig hibátlan Aalborgot.