Férfi kézi: Nagy László spanyol útlevélről, edzőbuktatásról, Vranjes alkoholvádjáról

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 18:19
null
Nagy László a mostani idényben már David Davis mellett tűnik fel a veszprémi kispadon (Fotó: Tumbász Hédi)
A nyáron visszavonult Nagy László volt a Vaxerencse nevet viselő kézilabdás podcast legutóbbi adásának vendége, ahol a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöki és a Telekom Veszprém sportigazgatói posztját betöltő korábbi világklasszis átlövő több témáról is őszintén beszélt. Így elmondta többek között, mekkora realitása volt a spanyol válogatottságának, hogyan viszonyult a magyar szurkolók kritikájához, valóban buktatott-e edzőt Veszprémben, és Ljubomir Vranjes italozós megjegyzésére is reagált.

Nagy László az előző idény végén hagyott fel az aktív kézilabdával, de a sportág továbbra is az élete meghatározó része maradt, miután Veszprémben sportigazgatói feladatot lát el, míg a magyar szövetségben ő lett a férfiszakágért felelős alelnök.

„Amikor Veszprémbe igazoltam, már szó volt róla, hogy a visszavonulásom után a klubban szeretnének nekem valamilyen posztot találni – kezdte a podcastban Nagy. – Ez már olyan útra terelt, amivel én is tudtam azonosulni. E mellé jött a szövetségben vállalt feladatom, a kettő együtt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nyári befejezés mellett döntöttem. Mert egyébként fizikailag bőven éreztem magamban elég erőt és motivációt ahhoz, hogy legalább még egy évet a legmagasabb szinten kézilabdázzak.”

Kérdésre válaszolva Nagy hozzátette, nem szült Gulyás Istvánnal feszültséget, hogy átvette a helyét a sportigazgatói poszton, mert az azóta a férfiválogatott élére kinevezett szakember is tisztában volt vele, hogy ha visszavonul, akkor neki szánják ezt a feladatot Veszprémben.

„Többet vagyok távol a családomtól, mint korábban – folytatta az új szerepkörével kapcsolatban. – Viszont úgy osztom be az időmet, ahogy akarom. Eddig mondhatom, hogy nagyon megtaláltam a számításaimat. Az idei nyár volt az első, amikor nem volt felkészülésem. Ez már maga a tökély volt, viszont így is csak négy nap pihenés jutott a családdal Korfun, meg a kislányommal voltam egy sátortáborban.”

A többi időt elvitte a következő idényre való felkészülés, a válogatott körüli teendők, a saját kézilabdás tábora és a Spanyolországban végzett edzői kurzus. A megváltozott szerepe a korábbi játékostársakkal való kapcsolatán is érződik:

„Már észrevehető a távolságtartás a játékosok részéről, de én sem megyek be annyit az öltözőbe, inkább csak a meccsek előtt biztatni őket. Kiszorulni azért nem szeretnék a csapat életéből, folyamatosan kapcsolatban vagyok velük. Hét játékosnak is lejár a szerződése Veszprémben, és biztos lesz köztük olyan, aki nem fog maradni.”

Nagy pályafutásával kapcsolatban megkerülhetetlen az az időszak, amikor nem szerepelt a magyar válogatottban, és az is szóba került, hogy spanyol állampolgár lesz. Ezzel különböző felületeken azóta is rendszeresen megtalálják.

„Kezdetben fájó volt és frusztrált a szurkolók reakciója. Lett volna valóságalapja, hogy a spanyol válogatottban játsszak, de soha nem ért el eddig a történet. Nincs spanyol útlevelem és már nem is lesz. A hazajövetelemben nagy szerepet játszott, hogy komoly szakmai jövőképet vázoltak fel nekem. Ráadásul amíg én négy évben gondolkodtam, Barcelonában harminc éven felül mindig csak egy-egy évet ajánlottak a játékosoknak.”

„Jellemző, hogy ezek a negatív vélemények általában nem szemtől szemben érkeztek; miután Veszprémbe igazoltam, egy szurkoló jött oda hozzám elmondani, hogy ő is az engem szidók között volt. Nem kell mindenkinek mindenkit szeretnie, amit teszek, azt a magyar kézilabda érdekében teszem.”

Spanyolországban megtanulta, milyen fontos a szurkolók és a média kiszolgálása, így azóta is igyekezett a legtöbb felkérésnek eleget tenni.

Itt került szóba az utolsó mérkőzése után mondott beszéde, amelyben kitért a szurkolóktól kapott kritikákra is. Ezek őt mindig arra sarkallták, hogy még jobb legyen. Viszont sosem értette azokat a drukkereket, akik kedvezményesen jutottak be a mérkőzésekre (miközben sokan be sem fértek), mégis volt, hogy hátat fordítottak a csapatnak. „Ha én lettem volna a klubvezető, valahogy biztosan kezeltem volna ezt a helyzetet.”

A veszprémi időszakkal kapcsolatban előjött az a pletyka is, hogy miatta nem nevezték ki Veszelin Vujovicsot vagy hogy Ljubomir Vranjes menesztésében is kulcsszerepe volt.

„Én csak azt mondtam az elnökségnek, hogy egy balkáni edzőt nem tartanék jó ötletnek, ráadásul nem is volt mindenki róla túl jó véleménnyel” – mondta Vujovicsról, majd Vranjes elküldéséről kifejtette: „A vak is látta, az ő munkássága itt kudarcba fulladt, de nemcsak Veszprémben, hanem a válogatottnál is. Vagy mi nem vettük az üzenetét vagy ő nem találta meg a közös hangot a csapattal. A végén már bizalmatlanok is voltunk vele szemben.”

Az azóta a Kristianstad edzőjeként dolgozó Vranjessel kapcsolatban előjött az a sok helyen megjelent nyilatkozata, melyben a veszprémi csapat alkoholproblémáiról beszélt, mindezt Nagy határozottan visszautasította.

„A Veszprém kirakatcsapat, de mégis egészen elképesztő kitalációk is napvilágot láttak. Nehogy ne férjen bele az, hogy egy meccs után valaki megiszik egy sört vagy egy fröccsöt. Ehhez képest már arról beszéltek, hogy mi mérkőzés előtt részegen szálltunk fel a buszra. Azért álljon már meg a menet!”

Nagy biztos benne, ha Xavier Sabaté után is tovább tudták volna vinni a spanyol vonalat, az előnyösebb lett volna. Mint ismert, Vranjest követően újra egy spanyol edző, David Davis kapta meg a karmesteri pálcát, aki első, nem teljes idényében BL-döntőig vezette a csapatot, de valószínűleg csak a mostani évben fog meglátszódni a keze munkája a Veszprémen.

A spanyol vonal a válogatottnál is újra meg fog jelenni, miután a korábbi veszprémi Chema Rodríguez is helyet kapott Gulyás István stábjában. Vele szemben nem volt elvárás a főállás, Nagyék éppen ma utaztak ki hozzá Párizsba tárgyalni a további teendőkről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik