Férfi kézi: Most talán lehetőségem lesz még több időt adni a fiataloknak – Chema Rodríguez

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.03.14. 08:22
null
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez a további selejtezőkön még több időt adhat a fiataloknak (Fotó: Török Attila)
Egyértelműen jobb volt Svájcnál a magyar férfi kézilabda-válogatott a múlt héten rendezett két Európa-bajnoki selejtezőn, amelyeken olyan kulcsjátékosok hiányoztak, mint a beálló Bánhidi Bence, a kapus Mikler Roland vagy a balátlövő Bodó Richárd, az együttes mégis magabiztosan oldotta meg feladatát, és két győzelmével csoportelsőként jutott ki a jövő januári, németországi Európa-bajnokságra.


Chema Rodríguez szövetségi kapitány több olyan fiatal játékosnak – Andó Arián, Fazekas Gergő, Krakovszki Bence és Zsolt – is lehetőséget adott, aki idővel nagyobb szerepet kaphat a nemzeti csapatban, és a spanyol szakember szerint ezen a két összecsapáson úgy játszott, mintha évek óta kerettag lenne.

MÁTHÉ DOMINIK, A VÁLOGATOTT JOBBÁTLÖVŐJE
„Az első hetesnél meglepett a kapus, túljárt az eszemen, azt hittem, a fej melletti részt feladja, de ő nem így gondolta. A második félidőben szerintem tudtam javítani, kicsit túl is pörögtem, volt egy-két túl távolról eleresztett lövésem. Jól érzem magam fizikailag, itthon folytatódott a rehabilitációm, teszteket végeztünk a válogatottnál is, két napot edzettem a csapattal, jól bírtam a meccset is, remélem, egyre több időt kapok majd, hogy erősödjön a térdem, aztán áprilistól kezdődik a nagyobb terhelés. Örülök, hogy a PSG-nél is bíznak bennem, szerintem megálltam a helyem, Kristopansszal jó párost alkotunk, nyáron pedig fel akarom magam hozni, hogy a következő idénynek már százszázalékosan tudjak nekifutni.”

„Nem rossz csapat a svájci, amely ellen mindkét meccsen jól játszottunk, de Tatabányán jobban  – mondta a Nemzeti Sportnak Chema Rodríguez Schaffhausenben nehéz dolgunk volt az első ­félidőben, a szünetben csak két góllal vezettünk, a második játékrészben keményebb lett a védekezésünk, aminek meg is lett az eredménye, nem tudtak annyi könnyű gólt szerezni, mint korábban.”

A kapitány szerint a Svájc elleni két mérkőzésen remek volt a csapatszellem, és ezért nagyon hatékony volt a csapatmunka is, kifejezetten jól játszottak a fiatalok, és megbízható teljesítményt nyújtottak a tapasztalt válogatott játékosok, Lékai Máté, Sipos Adrián, Ligetvári Patrik, Rosta Miklós vagy Szita Zoltán, akik a kapitány szerint ha a csapatban vannak, a fiatalabbaknak is könnyebb dolguk van.

„A múlt heti két találkozó volt talán a két legfontosabb a selejtezősorozatban, és jó előjel volt, hogy az első kettőn is jól játszottunk, Litvánia ellen itthon, Grúzia ellen pedig idegenben, ahol ráadásul negyvenegy gólt lőttünk
– fogalmazott a kapitány. – A srácok újra megmutatták, hogy bárhol, bárki ellen készen állnak a harcra, és nekem ez a legfontosabb. Ha az erőviszonyokat nézzük, papíron Svájc a legkeményebb ellenfél a csoportban, de a hátralévő két csoportmeccsen sem lesz könnyű dolga, mert bár esélyesebb, az első mérkőzéseken Litvániát és Grúziát is csak egy góllal tudta legyőzni, utóbbit ráadásul hazai pályán. Az utolsó két meccsen nekünk is nyernünk kell, hiába jutottunk ki csoportelsőként. Eddig nem foglalkoztunk ezzel, csak Svájccal, de most talán lehetőségem lesz még több időt adni a fiataloknak.”

A tatabányai mérkőzés egyik legfontosabb pillanata Máthé Dominik visszatérése volt, aki a magyar válogatott első számú jobbátlövője, és legutóbb a tavalyi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon lépett pályára a nemzeti csapatban, aztán csak februárban tért vissza súlyos térdsérüléséből. A másik örömteli tény Andó Arián remek teljesítménye a kapuban, Chema Rodrígueznek és stábjának ugyanis egy-másfél éve van még megtalálni Mikler Roland utódját, aki az olimpia után visszavonul a válogatottól. Őt minden bizonnyal a Tatabányán szenzációs teljesítményt nyújtó Székely Márton követi első számú kapusként, de nem mindegy, hogy ki áll majd mögötte. Erre Andó mellett esélyes a Ferencvárosban remek teljesítményt nyújtó Borbély Ádám is.

A magyar válogatott előtt még két Eb-csoportmeccs áll, április 27-én Litvániában lép pályára, 30-án pedig Grúziát fogadja, az Európa-bajnokságot 2024. január 10. és 28. között rendezik Németországban.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
6. CSOPORT, 4. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SVÁJC 36–27 (16–10)

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG44

150–1068
2. Svájc42
2110–1224
3. Grúzia41
3106–1182
4. Litvánia41
3102–1222

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik