Kézilabda Magyar Kupa: összejött a Veszprém–Veszprém döntő!

Vágólapra másolva!
2022.04.23. 19:05
A Telekom Veszprém 30–27-re legyőzte a Pick Szegedet, és bejutott a Magyar Kupa vasárnapi döntőjébe, ahol a Fejér-B.Á.L. Veszprémmel találkozik.

FÉRFI KÉZILABDA MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, GYŐR
ELŐDÖNTŐ

TELEKOM VESZPRÉM–PICK SZEGED 30–27
(15–17)
Győr, Audi Aréna, 4000 néző. V: Horváth P., Marton B.
VESZPRÉM: Corrales – Gasper Marguc 3, J. Omar 3, Mahé 2 (1), B.Blagotinsek 1, LAUGE 4, Strlek 2. Csere: CUPARA 1 (kapus), Sipos A., A. NILSSON 4, P. NENADICS 7, Lékai 1, Ligetvári, Maqueda 2. Edző: Momir Ilics
SZEGED: Mikler R. – Sostaric 2, Tönnesen 2, M. Gaber 1, Mackovsek, Henigman, Bombac 3. Csere: Alilovic (kapus), Frimmel 2, GARCIANDÍA 4, Rosta M. 2, B. Radivojevics 1 (1), BODÓ 7, Blonz 2 (2), Martins 1. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 6. perc: 4–3. 15. p.: 6–9. 17. p.: 9–9. 21. p.: 10–12. 27. p.: 13–14. 36. p.: 20–18. 40. p: 20–20. 46. p.: 24–20. 49. p.: 25–22. 52. p.: 25–24. 57. p.: 27–26
Kiállítások: 10, ill. 14 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 6/3
MESTERMÉRLEG
Momir Ilics: – Ahogy korábban is már gyakran előfordult, most is jobban játszottunk a második félidőben, főleg védekezésben. Álltuk a sarat, segítették egymást a játékosok, ami védésekhez vezetett a kapuban. Az első félidőben idegesek voltunk és túl sok helyet hagytunk Dean Bombacnak védekezésben, ezen próbáltunk javítani a szünetben. Sikerült, ott vagyunk a döntőben, és ez a lényeg.
Juan Carlos Pastor: – A játékosaink mindent kiadtak magukból, végigharcolták a mérkőzést. A végén is vissza tudtunk jönni a meccsbe, de a kiállítások eldöntötték az elődöntőt. Mostantól az a cél, hogy regenerálódjunk a vasárnapi bronzcsatára, „helyre rakjuk” a játékosokat, ám sérülés miatt Matej Gaber valószínűleg így sem lesz bevethető.

A másik elődöntőben
Budakalász–Fejér-B.Á.L. Veszprém 27–30
(11–16)

Április 24., vasárnap
17:15:
bronzérmérkőzés – Budakalász–Pick Szeged
20:00: döntő – Fejér-B.Á.L. Veszprém–Telekom Veszprém

ÖSSZEFOGLALÓ

Nincs gyakoribb mérkőzés a férfi kézilabda Magyar Kupában, mint a Pick Szeged és a Telekom Veszprém összecsapása, amely az ezredforduló óta tizenhét alkalommal a sorozat fináléját is jelentette. Idén azonban már a négyes döntő első napján találkozott a két gárda, ami sohasem látott rangot adott az elődöntőnek, hiszen tulajdonképpen ezúttal is a két együttes párbaja döntheti el a trófea sorsát, csak kicsit korábban a szokásosnál.

Már a meccs elejétől óriási harc zajlott a pályán, a két védelem igyekezett keményen zárni, amit jól mutatott, mikor a veszprémi falban álló Blaz Blagotinsek egyszerűen lerángatta Rosta Miklós mezét, aki csodálkozva és ingerülten mutatta a játékvezetőknek a kezében lévő ruhadarabot, azt magyarázva, hogy nem magától vette le. Nem sokkal később Dejan Bombac maradt a földön, miután elakadt Sipos Adriánban, és bár az Audi Arénában túlnyomó többségben lévő veszprémi szurkolótábor rászámolt a szlovén irányítóra, a veszprémi beálló kétperces kiállítása jelezte, hogy Bombac nem a saját lábában botlott el.

Bár sérülés miatt nem játszott a szegediek legjobbja, Bánhidi Bence, mégis Juan Carlos Pastor csapata kezdte jobban a mérkőzést. A két kapus, Rodrigo Corrales és főleg az első harminc percben nyolc lövést hárító Mikler Roland fontos pillanatokban védtek bravúrral, így kiegyenlített maradt a találkozó. A Szeged elszakadni nem tudott, de többek között a nagy kedvvel játszó Bodó Richárd jó ütemben szerzett góljaival tartani tudta a lépéselőnyét, és a szünetre kétgólos előnnyel vonulhatott (15–17).

A második játékrész elején Momir Ilics együttese rákapcsolt, előbb Gasper Marguc egyenlített ki Jahja Omar háta mögött adott passzából, majd Rasmus Lauge duplájával és Vladimir Cupara kapusbravúrjaival a Veszprém öt perc alatt kétgólos hátrányból kétgólos előnyt barkácsolt össze – még az is belefért, hogy Manuel Strlek a pálya közepétől másfél méterrel az üres kapu fölé bombázzon.

A Veszprém átvette az irányítást, amit Cupara egész pályás gólja is jelzett, a Szeged pedig mintha megtorpant volna, a veszprémi szurkolók hangorkánja közepette egyre nehezebben találta meg a rést az ellenfél egyre keményebb védelmén. Az utolsó negyedóra előtt, négygólos veszprémi vezetésnél az volt a kérdés, Juan Carlos Pastor együttese meg tudja-e állítani valahogy az ellenfél lendületét, és újra a maga javára tudja-e fordítani a mérkőzést.

Bár a Szeged nem adta fel, szívósan küzdött, az utolsó percekre nagyon nehéz helyzetbe került, ugyanis Matej Gaber sérülésével és Rosta Miklós végleges kiállításával nem maradt beállója a hajrára, amely egyébként is egyre feszültebbé vált, a játékosok nemcsak játék közben aprították egymást, hanem egyre több szócsatát is vívtak egymással. Tizenkilenc másodperccel a vége előtt ugyan Sipost is kiszórták, de az idővel jól játszó Telekom Veszprém ekkor már két góllal vezetett, ami csak valamilyen csodával lett volna ledolgozható. Csodák azonban nincsenek, az Építők nemcsak megtartotta a labdát, a tisztára játszott Petar Nenadics be is állította a 30–27-es végeredményt.

Nem ez volt a két csapat eddigi legjobb mérkőzése, de kétség kívül izgalmas, a Szeged az elején, a Veszprém pedig a végén volt hajszállal jobb. És annak ellenére, hogy a vasárnapi bronzmeccs és a döntő igazából már lefutott meccsek, Veszprém az első nap nagy nyertese, ugyanis még sosem jutott be két városi csapat a Magyar Kupa döntőjébe.

PERCRŐL PERCRE




Forrás: mksz.hu


60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! 27–30!

60. perc
Lauge passzol higgadtan Nenadicshoz, aki jobbal hétről bedobja a ziccert, ezzel vége is.

60. perc Ilics mester időt kér. 27–19. 19 másodperc.

60. perc Bombac hevesen reklamál, szabaddobást.

60. perc Piros lap Siposnak, ő sem csodálkozik. De a labda a Veszprémé, és fél perc van vissza csak. A mór megtette...

59. perc A Veszprém most eldöntheti... Jahja a bal szélről gyorsan gólt dob. Garciandía átlövése a kapufán csattan, de Bodó megmenti, Cupara fogja Bombac lövését, Bombac kap egy ütést Sipostól, ebből is piros lap lesz. Kis lökdösődés, Blagotinsekkel a főszerepben.

59. perc Rosta kiáll harmadik két perccel, lábbal mentett Lauge elől. Jogos.

59. perc Mackovsek ziccerét fogja Cupara, a kipattanó a szegedieké, Bodó köszöni szépen! Átlövésből eredményes. A szaggatottról.

58. perc Jól és acélkeményen védekezik most a Szeged. De Jahja átlövése is világszínvonaló: 26–18! Ballal kilencről a jobb alsóba.

57. perc Lauge keze elsül, micsoda átlövésgól! Bodó hasonló stílusban és formában válaszol! 26–27!

55. perc
Nenadics kísérlete sem jobb, Garciandía a hatos előtt marad, és a bal alsóba talál.

54. perc Blonz a lécre pattintja a hetest! 24–26!

54. perc Hibák itt és ott, Nenadics hétről szerencsés gólt lő. Hét a hat ellen a Szeged... és hetes, plusz Blagotinseknek két perc, ellökte a Bodó-passz után Gabert.

52. perc Veszprémi időkérés!

52. perc
Jahja az oldalhálóba lő kissé balról, Garciandía megvillan, felugrásból jobbal a jobb alsóba lő nyolcról, középről.

51. perc Bodó szélről nem tudja ellőni a labdát Cupara mellett, Nenadics passzát Gaber ziccerből a kapufára teszi, Bombac azonnal büntet!

50. perc Gabernek két perc, de Nilsson így is a léc alá pattint a hatosról, Nenadics sokadik zseniális passza után.

A Fejér-B.Á.L. Veszprém jutott be elsőként a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjébe, miután 30–27-re nyert a Budakalász ellen az elődöntőben. Fazekas Gergő és Hári Levente is széles mosollyal az arcán nyilatkozott az NSO Tv-nek a biztos éremszerzésről, míg Varjú Martint a vereség okairól kérdeztük.

47. perc
A volt veszprémi Alilovic véd egyet Nilsson ziccerénél, Gaber ellépi, Cupara eladja! Bodó egy betörés után kissé balról a bal sarokba talál jobbal, minimális felugrással.

47. perc Rosta kiharcol egy hetest Sipos mellett. Blonz jobbal a jobb sarokba pörget félmagasan. 21–24!

46. perc Szegedi időkérés. Pastor nem higgadt most... 16 perc alatt három gólt dobott a csapata...

46. perc Martins újabb nagy hibája után Maqueda ziccerezhet, 20–24!

45. perc Martins hétről a jobb alsó mellé lő, Blagotinsek ziccerét kifejeli a jobb sarok elől Mikler! De igazából hetes járt volna.

44. perc Martinst szereli Blagotinsek, Sipos ziccerben... és ellépi!

42. perc Cupara elkapja Garciandía átlövését, Nenadics betör a falba, jobbal a jobb alsóba lő, először vezet ilyen sokkal a Veszprém! 20–23!

42. perc Cupara fogja Martins pocsék lövését, majd az üres kapuba talál. 20–22!

41. perc Mahé jobbal a jobb alsóba lő.

40. perc
Jahja bombája a lécen csattan, Gaber sántikál, a bal bokája fáj... Martins meg nagyon messziről eredményes. Egyenlő, Jahja meg kap egy nagyleves a vonalon Rostától, hetes és két perc.

38. perc Mahé nyolcméteres átlövéést kiszedi a jobb sarokból jobb lábbal Mikler, Martins passzából Garciandía a földről ballal a bal felsőbe lő kissé jobbról, hétről. 19–20!

37. perc Cupara nagyot véd, 11-ről az üres kapus mellé emel középről Strlek. Cupara mágus kirúgja a jobb alsó elől Bodó átlövését, a kapufa is segített neki.

36. perc Szegedi időkérés. 18–20.

36. perc Bodó átlövése kapuscsemege, Nenadics ziccerbe hozza Laugét, aki jobbal bal sarokba lő a hatosról.

35. perc Bombac ellépi, majd kilencről kapura lő, Cupara jobb kézzel véd. Lauge betörése pazar, Tönnesennek ráadásul két perc! 18–19!

33. perc Bodó eladja, Marguc a jobb szélről egyenlít, Jahja a háta mögött adott asszisztot. 18–18!

31. perc Garciandía átlövésből, Jahja betörésből eredményes. Bombac passza rossz, Nenadics Blagotinsekhez talál, aki ziccerezhet: 18–17!

31. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila
(mksz.hu)
(mksz.hu)


Tudnivalók a férfi Magyar Kupa négyes döntőjéről

• A kétnapos eseménynek (április 23–24.) az Audi Aréna Győr ad otthont
• Az elődöntőben és a helyosztóknál döntetlen eredménynél azonnal hétméteres dobások következnek
• Minden mérkőzésen 16 játékos szerepeltethető
• Óvást a meccs befejezése után harminc percen belül kell a jelenlévő versenyalbizottságnak átadni
• Egy csapat három alkalommal kérhet időt a nemzetközi szövetség (IHF) szabályzata alapján
• A találkozókon használni kell a videoismétlő rendszert (VIR)


FEJÉR-B.Á.L. VESZPRÉM

Éles József csapatának újabb részvétele a négyes döntőben már csak a fiatal magyar játékosok miatt is örömteli, ráadásul egymás után másodszor jutottak be a tavalyi bravúr után. Mivel most már mindenki tudja, mire képesek, győri szereplésük nem akkora meglepetés, sőt, ezúttal már nagyobb a tét. A fiatalokat azért is fűtheti a bizonyítási vágy, mert a következő idényben távozik a csapat két oszlopa, a Fradiba igazoló válogatott kapus, Borbély Ádám, illetve a Telekom Veszprémen keresztül a Wisla Plockba tartó irányító, Fazekas Gergő, aki a válogatottnak is az egyik nagy reménysége lehet – kiemelt eseményen utoljára állhatnak fel ebben a formában. Irányításukat nyártól Konkoly Csaba veszi át, ami valószínűleg szerkezeti változtatásokkal is jár majd a gárdában, vagyis minden adva van az utolsó nagy összefogásra az idényben.

A férfiak ritka vendégek az Audi Arénában
Az 5500 férőhelyes Audi Arénában elsősorban női kézilabda-mérkőzéseket láthatnak a nézők, a csarnok 2014 óta az ötszörös Bajnokok Ligájában-győztes Győri Audi ETO KC otthona. A létesítmény már átadása után alig egy hónappal otthont adott a női kézilabda Európa-bajnokság csoportmeccseinek, később a magyar győzelemmel végződő 2019-es női junior Eb-nek, de tavaly ott ünnepelte felnőttválogatottunk az olimpiai kijutását. Férficsapatok ritkán látogatják az arénát, játszott már itt Eb-selejtezőt és Eurokupa-meccset felnőttválogatottunk, a Tatabánya pedig 2017-től új multifunkciós csarnoka idei átadásáig itt játszotta hazai EHF-kupa- és Európa-liga csoportmeccseit.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Mahé a háta mögött passzol Strlekhez, aki jobbal a bal felsőbe lő... de időn túl. 17–15!

30. perc Bodó tízről meglepi Corralest, labda a jobb alsóban. Rosta odacsap Mahének, két perc.

29. perc Maqueda ballal a jobb alsóba lő a hatosról egy gyors támadás után.

28. perc Nilsson és Tönnesen gólváltása, Mikler meg kitolja a léc alól Jahja átlövését!

Jelenleg a Fejér-B.Á.L. Veszprém férfi kézilabdacsapatának edzői stábjában dolgozik Danyi Gábor, akit az idény folyamán Éles József kért fel szakmai tanácsadónak. Danyi 2011 és 2021 között napjai nagy részét az Audi Arénában töltötte, ahol 2018-ig másodedzőként, majd vezetőedzőként dolgozott a Győri Audi ETO KC női csapatánál, és mindkét pozíciójában megnyerte a Bajnokok Ligáját, a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is. A trénernek a válogatott élén ugyancsak jó emlékei lehetnek a csarnokról, Elek Gáborral közösen irányítva a nemzeti csapatot itt vívták ki az olimpiai szereplést, és hétvégén a jelenlegi csapatával is történelmet írhat, mert döntőbe jutott.

28. perc Jobbal a léc alá lő három dobócsel után Blonz!

27. perc Bodó és Nilsson is eredményes betörésből, Bodó kiharcol egy hetest Lauge mellett. 14–13!

26. perc Nem, Bombac kézre ütött. Nenadics ziccerét meg eléri a jobb felső előtt Mikler!

25. perc Bodó bejátszása rossz, Rosta hiába harcol, Marguc a hatosig gyalogolhat, gól is. Garciandía átlövése ismét rossz, lassú vesztpréi támadás, Maquedánál láb...

24. perc Nenadics és Garciandía is ziccert ront, Bombac kap az orrára Maquedától... nem, Sipostól.

23. perc Mikler-bravúr hátul, Bodó-ziccer elöl, 13–11!

22. perc Maqueda most hátul szorgoskodik, hetes. Frimmel jobbal a bal alsó mellé lő!

21. perc Bodó jobbal a jobb alsóba talál tízről, remek felugrás után, Marguc a jobb szélről válaszol, Maqueda középről kipasszolt labdájából. 12–11!

21. perc Sipos kiáll? Ballal arcon veri Bombacot. Videózás, ápolás. Megúszta két perccel...

20. perc Őrült rohanás, Rosta belövi, Mikler fogja Strlek pörgetését.

C asado a következő idényt a fehérorosz Meskov Bresztnél kezdte volna meg, de az orosz-ukrán háborús helyzet, s az EHF szankciók miatt nem lép hatályba a szerződése, így Veszprémbe szerződhet. Casado tagja volt az idei Eb-ezüstérmes spanyol válogatottnak. A La Rioja színeiben 87 gólt szerzett az Európa-liga 2021–2022-es kiírásában, a spanyol bajnoksában a 7. legeredményesebb játékos.

A BM Logrono La Rioja 25 éves, Eb-ezüstérmes spanyol irányítója, Agustín Casado a Veszprémnél folytathatja a pályafutását.

19. perc Lékai magára vállalja, a földről lő gólt, Az újabb lövése rossz, miután Bodó ellépte, Corrales kirúgja a bal alsó elől Tönnesen abszolúta nagy ziccerét!

19. perc Jahja ziccere Mikleré, Bombacot hagyják lőni nyolcról, labda a bal alsóban! 10–9!

18. perc Gaber kiharcol egy hetes Jahjával szemben, Radivojevics ballal most a jobb oldali kapufát találja el, Corrales beleér, majd elkapja a labdát a gólvonalon!

18. perc Szegedi időkérés.

17. perc Bodó bejátszása rossz, Jahja egy lövőcsel után Gaber elő jobbal a bal alsóba lő nyolc méterről. Egyenlő!

16. perc Nilsson válaszol azonnal, Tönnesen bombája a lécen csattan, az előbb gólpasszt adó Nenadics áttöri egy csellel a falat, 9–8!

15. perc Tönnesen kiharcol Nilsson mellett egy hetest. Radivojevics belövi!

14. perc Nenadics átlövésből a jobb felsőbe lő kissé balról, nyolcról.

Lauge is távozik hamarosan.

13. perc Lauge eladja, Tönnesen a hatoson Bombac okos passzával, kitalálják... 8–5 és veszprémi időkérés.

12. perc Sipos leszedi a mezt Rostáról, szó szerint. Bombac megtalálja a jobb szélen Sostaricot, aki hatalmas gólt lő szélről. Lauge ziccerét fogja Mikler, Tönnesen beugrása tökéletes, 7–5!

11. perc Bombac rossz bejátszásáért megharcol Rosta, ott is a gól, a bal szélről cunderrel válaszol Strlek!

10. perc A beállós Gaber próbálkozását meg Corrales hatástalanítja! Jahja átlövésést fogja Mikler, ám Gabernek két perc közben Lauge orron veréséért.

9. perc Mikler fogja Blagotinsek ziccerét! Blaz Blagotinsek 2016-ban érkezett Magyarországra, a Telekom Veszprémmel két magyar bajnoki címet, három Magyar Kupát és két SEHA-ligát nyert. 243 mérkőzésen 403 gólt szerzett a csapat színeiben.

8. perc Lassú szegedi támadás, Tönnesen utolsó passzát Gaber beállóból a jobb felsőbe vágja!

7. perc Rossz szegedi támadás után zseniális Strlek-emelés balról. Mesekönyvbe illő! 3–4!

A szlovén Blaz Blagotinsek 2023 nyarától a német SG Flensburg-Handewitt csapatában folytatja pályafutását.

7. perc Cseles szabaddobás, Nenadics a hatosig gyalogolhat, tudjuk, mit jelent ez. 3–3!

6. perc Az előbb szerelő Tönnesen nagy passzt ad Sostaricnak, aki jobbról ballal a léc alá lő beugrásból. Henigman odacsap Blagotinseknek, két perc. Szlovének egymás között.

5. perc Mahének két perc egy rossz támadás után, ellökte a bal szélen Sostaricot.

4. perc Mahé
meglepi a földről Miklert, Henigman emelése után Frimmel a bal szélről jobbal kegyetlen nagy gólt lő a hosszú felsőbe. Egyenlő.

3. perc Bombac a középkezdésből a hatosig gyalogol, plusz két perc Blagotinseknek, mert ellökte őt. 1–1!

2. perc Corrales meg ölbe kapja Mackovsek átlövését, Lauge nagyot ugrik, jobbal a jobb alsóba lő kilencről, felugrásból. 0–1!

1. perc Mikler eléri a bal sarok előtt Mahé átlövését.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A veszprémiek tiszta fehérben, a Szeged tiszta sötétkékben.

A másik ágon a Fejér-B.Á.L. Veszprém 30–27-re legyőzte a Budakalászt, így bejutott a vasárnapi fináléba.

(Fotó: Török Attila)


Kiscsapatok nagy lehetősége – Vincze Szabolcs jegyzete.

A vérfrissítés ugyanakkor mindig jól jön, az idén ráadásul a sorsolásnak köszönhetően nemcsak a kupa négyes döntőjében avatunk újoncot, hanem egyikük a fináléban is debütál. Érdekes módon a nagyok mellett két olyan gárda jutott el a győri végjátékig, amelyik a bajnokságban a középmezőny alsó felében helyezkedik el, vagyis – egyáltalán nem megbántva őket – bátran hívhatjuk kiscsapatoknak őket, főleg a Szeged és a Veszprém volumenéhez képest.

Ha férfi kézilabdáról van szó, akkor klubszinten az elmúlt több mint két évtizedben Magyarországon a Telekom Veszprém és a Pick Szeged – illetve ahogy éppen aktuálisan hívták őket – küzdelme jut eszünkbe. Nem számított, hogy bajnokság vagy Magyar Kupa, a két gárda rövid időn belül egymás legnagyobb hazai riválisa lett, sokáig az Építők volt lépéselőnyben, ám az elmúlt években kiegyenlítődni látszik a küzdelem.

„A válogatott szünet után rendeztük a sorokat, úgy tértünk vissza a klubhoz, hogy innentől új időszámítás kezdődik, hiszen mostantól trófeákat osztogatnak. Első lépésként szeretnénk megnyerni a Magyar Kupát, ehhez viszont sikerrel kell venni a Veszprém elleni elődöntőt, amely felér egy fináléval. Mivel a négyes döntő első napján találkozunk a veszprémiekkel, arra számítok, hogy hozzánk hasonlóan frissek lesznek, nyilván ők sem fognak vasárnapra tartalékolni. Jól ismeri egymást a két együttes, nem tudjuk meglepni a másikat, úgyhogy ezúttal is nüanszok dönthetnek, például, hogy ki milyen lábbal kel fel. Mentálisan, fizikailag késznek érzem a társaságot, az utolsó edzéseken a taktikai elemeket gyakoroltuk. Nem görcsölöm túl, hogy Bánhidi Bencét kell helyettesítenem, inkább próbálok örülni a lehetőségnek, közben persze sajnálom, hogy sérült és nem lehet velünk, mert a világ egyik legjobb beállója, bármelyik csapat megérezné a hiányát.”
ROSTA Miklós, a Pick Szeged beállója

„Miután itt már nincs kiemelés, benne volt a pakliban, hogy a négy között összefutunk a Szegeddel – úgy is lett. A lényegen nem változtat a sorsolás, meg akarjuk védeni a címünket. Kicsit furcsa, hogy válogatott hét után rendezik a négyes döntőt a Magyar Kupában, általában több idő van felkészülni rá. Jó formában vagyunk, jó a hangulat az öltözőben, egész héten azt éreztem a srácokon, hogy tudják, fontos feladat előtt állunk, a következő meccseknek már nagy tétjük van. Rövid időn belül kétszer találkozunk a szegediekkel, a kupaelődöntő viszont sokkal fontosabb a bajnokinál, hiszen az utóbbi csak az alapszakasz-helyezésekről dönt. Ezen a rangadón nem számít, hogy kinek mennyi sérültje van, a bevethető játékosok közül bárki előrukkolhat ihletett teljesítménnyel, foghat ki remek napot, ezért ezúttal is nagy csatára, hatalmas küzdelemre számítok. Volt egy kis problémám a térdemmel, de most már túl vagyok rajta, minél hamarabb szeretném visszanyerni a régi formámat.”
LÉKAI Máté, a Telekom Veszprém irányítója

Sokszor úgy tűnt, hogy megbomlott a csapategység, a játékosok nem tudták felvenni a ritmust, a Gyöngyös ellen pedig kifejezetten feszült volt a légkör, a játékosok nemcsak a bírókkal, hanem egymással is ingerülten viselkedtek. Ugyanakkor Pastor sokszor bebizonyította már, hogy bármilyen helyzetben össze tudja kapni a csapatot, és a Szeged–Veszprém rangadó sosem lefutott. A két gárda eddig húsz alkalommal találkozott egymással az MK döntőjében, a Szeged ebből négyszer nyerni tudott, története során összesen hétszer, legutóbb két éve, 2019-ben egy góllal.

Juan Carlos Pastor együttese óriási hátrányból fut neki a sorozat végjátékának, ugyanis sérülés miatt biztosan nem lép pályára legnagyobb erőssége, a világklasszis magyar válogatott beálló, Bánhidi Bence, a horvát jobbátlövő Luka Stepancic pedig szinte menetrendszerűen sérült. Persze középen Matej Gaber és Rosta Miklós képes megoldani a feladatot, az viszont aggasztó lehet, hogy a csapat az elmúlt időszak tétmérkőzései alapján nincs igazán jó formában. A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában nem bírt az átlagos formában kézilabdázó Flensburggal, a hazai bajnokságban pedig a sovány, háromgólos győzelem a sereghajtó Kecskemét otthonában már jelzésértékű volt, a kétgólos gyöngyösi vereség pedig annál is több.

Az Építőknek leginkább a védelmet kell összeraknia, amely az elmúlt időszakban többször is betlizett a meccseken, a támadások hatékonysága azonban sokszor így is kihúzta a csapatot a slamasztikából. Erre azonban nem lehet bazírozni a nagy rivális Szeged ellen, amely mindig veszélyes ellenfél. A Veszprémet a múlt is kötelezi, tavalyelőtt a koronavírusjárvány miatt ugyan elmaradt a finálé, de ezt leszámítva 1986 óta nem volt olyan év, amikor a csapat ne jutott volna be a Magyar Kupa döntőjébe, ebből a harmincöt fináléból huszonhét alkalommal meg is nyerte a trófeát, története során pedig összesen huszonnyolcszor állt a dobogó tetején, ami abszolút, behozhatatlannak tűnő rekord.

Bár a Szeged elleni rangadón bármi megtörténhet, Momir Ilics együttesének ezúttal jó esélye van arra, hogy megvédje a címét. Az északmacedón balszélső, Dejan Manaszkov kivételével minden játékos az edző rendelkezésére áll, ráadásul a csapat egyre jobb formában van, a hazai bajnoki alapszakaszban lépéselőnybe került, a Bajnokok Ligájában pedig a negyeddöntőbe jutásért vívott párbajban simán legyőzte az RK Vardar gárdáját úgy is, hogy a visszavágó utolsó tíz percét elszórakozta és biztos győzelmet engedett ki a kezéből.

Az idén mindenképpen újonc játszik a kupadöntőben, ugyanis két Bajnokok Ligája-csapatunk már az elődöntőben találkozik egymással, rajtuk kívül története során először jutott el idáig a Budakalász, amelynek az ellenfele az elődöntőben a fiatalokból álló Fejér-B.Á.L. Veszprém lesz. Utóbbinak nem ismeretlen a közeg, egy éve, első élvonalbeli idényében máris a négy közé jutott, az idén pedig a sorsolásnak köszönhetően még előrébb léphet és a döntőbe jutással kiharcolhatja a nemzetközi kupaszereplés jogát.

Már tizenegy éve annak, hogy a Magyar Kupa döntőjét nem hazánk két legerősebb férfi kézilabdacsapata, a Pick Szeged és a Telekom Veszprém játszotta egymással, akkor a négy közé sem jutó szegediek helyett a PLER KC nézett szembe Mocsai Lajos együttesével, és kapott ki tőle simán, 37–19-re, ami a mai napig a legnagyobb különbségű finálé a sorozat 1951 óta íródó történetében.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZEGED–VESZPRÉM MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik