Férfi kézi: már nem Dinart a francia szövetségi kapitány – hivatalos

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2020.01.28. 12:04
null
Didier Dinart távozik a francia válogatott éléről (Fotó: AFP)
Igaznak bizonyult a L’Équipe információja: a Francia Kézilabda-szövetség menesztette Didier Dinart-t, a férfi válogatott szövetségi kapitányát. Helyét ideiglenesen segítője, Guillaume Gille veszi át.

 

Mint ismert, a francia válogatott óriási meglepetésre nem jutott tovább a csoportjából a nemrég véget ért svéd, norvég, osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságon. Nikola Karabaticék a 14. helyen végeztek a 2020-as kontinenstornán, kikaptak Portugáliától és Norvégiától.

A játékosként kétszeres olimpiai bajnok Dinart 2016-ban vette át a francia csapat irányítását, 2017-ben világbajnoki címig vezette a nemzeti együttest, 2018-ban az Európa-bajnokságon, 2019-ben a világbajnokságon szerzett bronzérmet, a hírek szerint azonban kapcsolata megromlott a játékosokkal.

„Figyelembe véve az időzítést és a hatalmas tétet, a kapitányváltás mellett döntöttünk. Nem lenne igazságos, ha Didier nyakába varrnánk a felelősséget. Mindenkinek megvan a maga szerepe a kudarcban, így nekem is. Ezt mondtam a stáb tagjainak is” – így Joël Delplanque, a szövetség elnöke.

A válogatottat az olimpiai selejtezőtornán Gille irányítja majd. A franciák rendezik a csoportjuk küzdelmeit, amelyben a portugálokkal, a horvátokkal és a tunéziaiakkal találkoznak. Hat hely kiadó még a tokiói olimpiára, a három selejtezős csoport első két helyezettje jut ki a játékokra.

A 2008-ban és 2012-ben olimpiai aranyérmes, hatszoros (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017) vb-győztes franciák 1992-től minden olimpián részt vettek, ezeken öt alkalommal kerültek a négy közé, 2008-tól pedig egy év (2013) kivételével minden esztendőben szereztek érmet világversenyen.

FÉRFI KÉZILABDA, AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ CSOPORTBEOSZTÁSA
A franciaországi selejtezőcsoport:
Franciaország, Horvátország, Portugália, Tunézia
A németországi selejtezőcsoport: Németország, Svédország, Szlovénia, Algéria
A norvégiai selejtezőcsoport: Norvégia, Brazília, Chile, Dél-Korea

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik