Férfi kézi: „Erőnléti katasztrófa vagyunk” – Vladan Matics kifakadt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.28. 13:09
null
Matics (jobbra) őszintén beszélt a problémákról (Fotó: MTI)
„Nem bántam meg, hogy elvállaltam a szövetségi kapitányi posztot, mindent megtettem, amit tudtam. A tizedik hely a reális kép” – mondta Vladan Matics, a vasárnap véget ért világbajnokságon a minimális célkitűzéstől, vagyis a hetedik helytől elmaradó magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Digi Sport reggeli műsorában.
BÁNHIDI: OLYAN EREDMÉNYKÉNYSZER VAN NÁLUNK, HOGY SEMMIRE SINCS IDŐ

A magyar válogatott beállója, Bánhidi Bence a Kossuth Rádiónak nyilatkozott. A Szeged kiválósága elmondta, miért nem tudott gyors, modern kézilabdát játszani a magyar válogatott a világbajnokságon, valamint kifejtette, „Magyarországon olyan eredménykényszer van, hogy semmire sincs idő.”

„A világbajnokságon támadásban szinte egyedül voltam az egyik legnehezebb poszton, úgyhogy eléggé kifacsart ez a torna. Korábban itt volt még Zubai Szabolcs, de azóta sokat változott az együttes. Remélem, a jövőben érkezik egy-két fiatal mellém” – idézi Bánhidit az m4sport.hu.

„A jelenlegi válogatottban van hat ember, aki csak támad és hat, aki csak védekezik, plusz még négy ember, akik közül kettő kapus. Ez nagyon kevés. Így nagyon nehéz gyors játékot játszani, amit elvártak volna tőlünk. Egész Magyarország azon csámcsogott, hogy mi nem modern kézilabdát játszunk. Hát próbáljanak meg hat védekező játékossal modern kézilabdát játszani.”

A Szeged beállója úgy véli, nem feltétlenül volt reális elvárás a szövetség részéről az első hétbe kerülés.

„Csalódottak vagyunk, de itt tart a magyar kézilabda. Ki lehet tűzni, hogy ott szeretnénk lenni a legjobb hét között a vb-n, én is sok mindent szeretnék, csak ahhoz kellenek játékosok is. Nagyon nehéz úgy eredményeket elérnünk, hogy volt nyolc edzésünk. A kapitányok jól kiegészítették egymást, mindketten tudtak segíteni, de nekik is idő kell, hogy megismerjék a csapatot. Magyarországon azonban olyan eredménykényszer van, hogy semmire sincs idő.”

A Tatabánya vezetőedzője a Reggeli Startban részletesen elemezte a világbajnokság eredményét: azzal kezdte, hogy elhibázott dolog volt a verseny előtt Dániában részt venni egy tornán, de ezt megörökölték az előző kapitánytól. Szakmailag azért volt hibás lekötni ezeket a meccseket, mert stílusában nem a csoportellenfeleknek megfelelő csapatokkal találkoztak. „Vranjesnek biztosan jól jött volna utána hazaugrani Svédországba” – szúrt oda az előző szövetségi kapitánynak Matics.

A társszakvezető beszélt a szélsőjátékról, amelyet sokan kritizálnak. Úgy fogalmazott, hogy a sorsdöntő, Egyiptom elleni összecsapáson több, „150 százalékos” helyzete is volt a szélsőknek, de „nincs joystick nálam, hogy megmondjam, abban a pillanatban hová célozzon a játékos. Ne felülre lőjön egy ismeretlen kapusnak, hanem inkább pattintson.”

A szélsőkkel kapcsolatban Matics hozzátette: „Két balatonfüredi szélsőnk van. Nézzük meg a dán, a norvég és a svéd keretet. A dánok első számú balszélsője a Kielben, jobbszélsője a Flensburgban játszik. A második számú balszélsőjük a Barcelonában. A mieink a Balatonfüredben. Miről beszélünk? Hol a realitás? Nyolc nap alatt kellett volna megváltoztatnom az egész világot? Hát akkor én vagyok a hülye.”

Matics külön kitért néhány személyi kérdésre is. Utólag elismerte, a sérült Ancsin Gábort talán nem kellett volna elvinni a világbajnokságra, Bartók Donátot viszont Csoknyai István kapitány nem akarta. A Németországban szereplő játékos a decemberi edzéseken nem tűnt megfelelőnek a kombinatív játékban, és ezért a pályán a többiekkel sem találta az összhangot. Ezért nem került be az utazó keretbe. Matics hozzátette vele kapcsolatban, hogy klubjában, a Lemgóban két játékos is előtte van a rangsorban, ezért keveset játszik.

Ezért nem volt most a keretben Bartók Donát

Mi tiszta szívvel tettük azt, amit tudtunk nyolc nap alatt. A Veszprém és a Szeged teljesen más kategória, ott nem lehet hallani magyar nyelvet, időkérésnél vagy angolt vagy spanyolt hallunk. Régen a válogatott keret zömét ez a két csapat adta. Most Tatabányáról, Balatonfüredről meg a Ferencvárosból jönnek játékosok. Hol vannak ők a két BL-csapattól? EHF-kupában játszanak néha, de ott sem a saját csarnokukban. 1.8 milliárd forint jut a férfi szakágnak, ebből ligaülésen 1.2 milliárdot kap a Veszprém és a Szeged, a többi a maradéké és az NB/B-é – fejtegette Matics azzal kapcsolatban, hogy szinte minden anyagi forrás a főleg külföldieket foglalkoztató két sztárcsapathoz áramlik. – Két nagycsapat a bajnokság előtt már lejátszik négy-öt meccset, a BL-ben meg szépen játszik szombatonként. A németek meg minden második nap pályára lépnek. Erőnléti katasztrófa vagyunk.”

A kapitány elmondta, támadásban gondot okozott, hogy ütközik a veszprémi és a szegedi stílus. Mivel nem tudtak nyolc nap alatt új rendszert kidolgozni, azt játszották, amit Sabatéval és Vranjessel.

A beszélgetés végén Matics megerősítette, a tizedik hely a realitás, de szerencsénk sem volt. Arról már nem is beszélve, hogy támadásban a szegedi és veszprémi stílust nyolc nap alatt nem lehetett összehangolni. A Nemzeti Kézilabda Akadémiát amúgy jó kezdeményezésnek tartja, több ilyen képzőközpontra lenne szükség, mert jelenleg nincs elég nemzetközi szintű fiatal játékos Magyarországon.

A TELJES BESZÉLGETÉST A LEJÁTSZÓRA KATTINTVA TEKINTHETI MEG

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik