Férfi kézi: Ennél még sokkal többre vagyok képes – Cupara

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.11.20. 09:39
null
Vladimir Cuparának időre volt szüksége, amíg felvette azt a ritmust, amire Veszprémben szükség van (Fotó: Török Attila)
Vladimir Cupara nagyon elkapta a fonalat a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának kapujában, és újabb elképesztő teljesítménnyel rukkolt ki a dániai Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

 

A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának különösen nagy szerencséje van a kapusokkal ebben az évadban. Eleinte a spanyol Rodrigo Corrales rukkolt ki elképesztő teljesítménnyel meccsről meccsre, és amióta koronavírusos megbetegedés miatt nem számíthat rá David Davis edző, Vladimir Cupara vette át tőle a stafétabotot. A 26 éves szerb kapus a szerdai, Aalborg elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen 51 lövésből 24-et hárított, ami 47 százalékos hatékonyságnak felel meg, de az őszi szezonban egyébként is mindegyik meccsen megbízható teljesítményt nyújtott.

„Elégedett vagyok a mostani teljesítményemmel, ami leginkább annak köszönhető, hogy a csapattársaim és az edzőim hisznek bennem. Ez nagyon sokat jelent – mondta Cupara a Nemzeti Sportnak. – Az előző évad nehéz volt, de tudtam, időre van szükségem, míg felveszem azt a ritmust, ami egy Veszprém-szintű csapatban kell. Most már sokkal nagyobb az önbizalmam, és nyugodtabb vagyok.”

A játékos szerint mentálisan rengeteget fejlődött tavalyi érkezése óta, tapasztaltabb lett, amiben óriási szerepet játszanak a vele dolgozó szakemberek is. Sokat köszönhet az erőnléti edzőnek, Marija Lojanicának, akivel egész nyáron azon dolgoztak, hogy minél jobb formában legyen, kapusedzőként tavaly Haris Porobic, idén Sterbik Árpád foglalkozik vele, utóbbi ráadásul egy éven át volt játékostársa is, így remek vele a kapcsolata.

DAVID DAVIS: MÉG SOSEM DOLGOZTAM ENNYIRE ERŐS KAPUSCSOPORTTAL

David Davis, a Veszprém edzője: – Nem vagyok meglepve Cupara mostani teljesítményén, mert már amikor átigazoltuk, a személyes találkozó alkalmával rögtön tisztázta, hogy fejlődni akar, és ezért mindent bele fog adni. Ez tényleg így is van azóta. Remek a kapcsolata a kapusedzővel, Sterbik Árpival, jó munkát végeznek, amit látványosan mutat, hogy ebben az idényben sokkal jobban teljesít, mint az előzőben, és biztos vagyok benne, hogy még ennél is jobb lesz! Közvetlen és nyitott srác, udvarias, mindenkire van egy perce. Nagy munkabírású és alázatos, pontosan tudja, mit akar. Még sosem dolgoztam ennyire erős kapuscsoporttal, mind a hárman nagyon motiváltak, és edzőként remélem, hogy ez így is marad.

„Az Aalborg elleni meccs után is azonnal hívtam Árpit, mindent megbeszélünk – folytatta Cupara. – Mind a három trénerrel remek kombinációt alkottunk és alkotunk. David Davistól és Carlos Péreztől pedig elég játéklehetőséget kapok, ami sokat jelent, mert ez az idény nagyon fontos nekem, hogy bizonyítsam, ebben a csapatban van a helyem. Mindent meg is teszek ezért, és mivel ambiciózus srác vagyok, tudom, hogy ennél még sokkal többre vagyok képes. A fő erősségem talán az elszántság, hogy mindent bevetek: ha kell, fejjel, ujjal vagy hassal hárítok, nem számít, csak valahogy kivédjem a lövést.”

Amellett, hogy Vladimir Cupara szenzációsan védett az Aalborg ellen, megszerezte első (egész pályás) gólját is veszprémi színekben – pedig úgy van vele, neki az a feladata, hogy hárítsa a lövéseket, nem az, hogy gólokat dobjon, azt meghagyja a mezőnyjátékosoknak. A dánok ellen remek alkalom adódott előtte, amit habozás nélkül kihasznált, de kapusként nem szokott felesleges kockázatot vállalni.

Remek korban van, még akkor sem keseredett el, amikor a nyáron egyik világklasszis követte a másikat a Telekom Veszprémben, Sterbik Árpád helyére Rodrigo Corrales érkezett a PSG-től. A poszt azonban nem egyemberes a csapatnál, az edzők dolgát megkönnyíti, hogy ennyire erős kapusokkal dolgozhatnak együtt.

„Nagyon összetartunk, talán ez a legfontosabb, a morálra pedig az a legjellemzőbb, hogy aki a pályán van, mindent megtesz a csapatért. Rodrigo és Székely Marci is remek srác, bármikor készek a játékra, sőt, Árpin is sokszor látom, legszívesebben ő is beállna védeni” – tette hozzá Cupara.

A Telekom Veszprém a jövő szerdán lép pályára legközelebb, amikor újra összecsap az Aalborggal a BL-ben, ezúttal a Veszprém Arénában, ahol eddig egyszer, három évvel ezelőtt látta vendégül vetélytársát, s akkor 30–24-re nyert.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA A FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJÁBAN
1. Barcelona (spanyol)66226–166+6012
2. TELEKOM VESZPRÉM651205–165+4011
3. Aalborg Handbold (dán)743211–214 –3 8
4. THW Kiel (német)6312181–166+15 7
5. HC Motor Zaporizzsja (ukrán)523144–159–15 4
6. HBC Nantes (francia)413110–122–12 2
7. Celje PL (szlovén)615166–201–35 2
8. PPD Zagreb (horvát)66144–194–50 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik