NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre) 2022.01.16 17:40 Frissítve: 2022.01.17 10:20

Drámai küzdelemben, kicentizett győztes góllal, de megvertük Portugáliát!

A férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörében a magyar válogatott drámai küzdelemben, Máthé Dominik góljával 31–30-ra legyűrte Portugáliát, ezzel megőrizte esélyét a továbbjutásra. Folytatás Izland ellen, két nap múlva.

 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 31–30 (14–15)
Budapest,
MVM Dome, 20 022 néző. V: Horacek, Novotny (csehek)
MAGYARORSZÁG:
Mikler R. – P. Rodriguez 2, MÁTHÉ 8 (4), LÉKAI 6 (1), TOPIC 3, SZITA 4, Bóka 3. Csere: SZÉKELY M. (kapus), Sipos A., Rosta M. 1, Bodó 1, Ancsin G. 2, Hanusz 1, Ligetvári. Szövetségi kapitány: Gulyás István
PORTUGÁLIA:
Capdeville – Areia 5 (5), Magalhaes 1, ITURRIZA 3, Salina 3, Cavalcanti 1, Branquinho. Csere: Gaspar (kapus), MARTINS 5, Rocha, Salvador, SILVA 5, Alves 1, Duarte 2, FERNANDES 4. Szövetségi kapitány: Paulo Pereira
Az eredmény alakulása.
9. p.: 2–5. 13. p.: 5–5. 19. p.: 8–6. 24. p.: 12–10. 36. p.: 18–17. 42. p.: 23–21. 50. p.: 27–24. 56. p.: 28–28
Kiállítások:
12, ill. 12 perc
Hétméteresek:
6/5, ill. 5/5

ÖSSZEFOGLALÓ

A magyar és a portugál válogatott is vereséget szenvedett az első fordulóban, így nagy volt a nyomás mindkét csapaton, mert egy újabb botlás jó eséllyel a továbbjutásba kerülhetett volna. A mieink egy nappal többet pihenhettek, készülhettek az összecsapásra, amit szóvá is tett az ellenfél szakvezetője, Paulo Pereira. A portugálok felkészülését több sérülés, illetve koronavírusos megbetegedés hátráltatta a torna előtt, míg nálunk Győri Mátyás legfrissebb tesztje lett pozitív. Rajta kívül ugyanazok (Borbély Ádám, Nagy Bence, Sunajko Stefán) a játékosok voltak a kimaradók, mint az első körben Hollandia ellen. A nyitányon bokasérülést szenvedő Bánhidi Bence ellenben ott volt a névsorban, ám kérdés volt, mennyire kockáztatjuk meg a játékát.

 
 Máthé Dominik: Boldog vagyok, hogy magyar lehetek
Így juthatnak tovább a mieink

A Pick Szeged klasszis beállója mindenesetre a kezdéskor csak a kispadon foglalt helyet, Topic Petar ment be a darálóba. Az első támadásunkból rögtön eladtuk a labdát, majd több lövést is rosszul helyeztünk, így háromgólos hátrányba kerültünk. Máthé Dominik az ötödik perc végén, hetesből tudott először betalálni a mieink részéről. A portugálok kubai születésű beállója, Victor Iturriza jól használta ki a testi adottságait, sok gondot okozott nekünk a falban.

Lékai Máté azon a hőfokon folytatta, ahol a hollandok ellen abbahagyta (több kiállítást is kiharcolt vagy éppen bevetődve ütötte el a labdát), és reméltük, hogy a társait is magával tudja ragadni. Nos, védekezésben labdákat szereztünk, egyre feljöttünk, Pereira rögvest időt kért. Nem tört meg ettől a lendületünk, Rodríguez Pedro videózás után megadott cundergóljával a 16. percben először vezettünk (7–6).

Micsoda harc volt! (Fotó: Szabó Miklós)Több játékosunk feljavult az első meccshez képest, Szita Zoltán bátran és eredményesen vállalkozott, Mikler Roland a kapuból tette hozzá a magáét, de egyáltalán az egész csapat más fordulatszámon pörgött. Fejtörést az okozhatott, hogy Topic megkapta a második két percét, igaz, a túloldalon meg Iturriza járt hasonló cipőben. A félidő hajrájában mínusz kettőről egyenlítettek a portugálok, amire Nagy László egyből lenyomta az időkérést jelző gombot. A csereként beálló átlövőink is feliratkoztak a gólszerzők közé, de nem tudtuk megőrizni az előnyt, sőt a szünetben újra Portugália állt jobban (14–15). Gilberto Duarte elöl-hátul hatalmas formában játszott, és Rui Silva is hozta a tőle megszokott produkciót.

 PÁRBAJ
MAGYARORSZÁG
PORTUGÁLIA
31/45 (69%) Gól/lövés 30/41 (73%)
11/41 (27%) Védés/lövés 14/45 (31%)
4/5 (80%) Gól/indítás 2/2 (100%)
3/4 (75%) Gól/szél 5/7 (71%)
11/19 (58%) Gól/átlövés 5/10 (50%)
4/4 (100%) Gól/beálló 5/8 (62%)
4/7 (57%) Gól/betörés 8/9 (89%)
5 Technikai hiba 9
31/50 (62%) Gól/támadás 30/50 (60%)

A folytatásra Székely Márton érkezett a kapuba, míg a védelembe Ligetvári Patrik, így amikor jutott rá idő, kettőt cseréltünk támadás után. A korábban a Portóban légióskodó Székely védéseivel, valamint Lékai találataival hamar fordítottunk, de rendre érkezett a válasz az ibériaiaktól. Próbáltunk takarékoskodni Máthé energiájával, így a második játékrészben már jóval hamarabb jött Ancsin Gábor, hogy az Elverum átlövője szusszanhasson.

Miután újra elmentünk kettővel, Pereira meghúzta a portugálokra jellemző hét a hat elleni játékot, amire sokat készülhettünk az elmúlt két napban. A Lékait váltó Hanusz Egon jól szállt be, kamatoztatni tudta a gyorsaságát, így először vezettünk hárommal a találkozón az utolsó tíz perchez érve. A legrosszabbkor álltunk meg támadásban, a ránk induló portugálok 28–28-nál egyenlíteni tudtak, majd Gustavo Capdeville hetest is védett.

Lékai és Máthé is visszajött, de nehezen tudtunk tiszta helyzetet kialakítani. Szita bombája hatperces gólcsendet tört meg, de érkezett a portugál válasz is. Ezután Szitát két percet és hetest érően állította meg a piros lappal távozó Iturriza, Lékai pedig belőtte a büntetőt, a portugálok azonban 12 másodperccel a vége előtt újra egyenlítettek. Azonnal időt kértünk, és a meccs legjobbjának megválasztott Máthé még a dudaszó előtt meglőtte a győztes gólunkat (31–30). Elképesztő befejezés volt!

 


 

Kedden 18 órától Izland ellen zárjuk a csoportkört, a továbbjutás mellett még arra is van esélyünk, hogy a maximális két pontot vigyük magunkkal. A variációkról itt olvashatnak!

SZITA ZOLTÁN ÉS LÉKAI MÁTÉ ÉRTÉKELÉSE

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Izland–Hollandia 29–28

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA A B-CSOPORTBAN
JANUÁR 18., KEDD

18.00: Izland–Magyarország (Tv: M4 Sport) élőben az NSO-n!
20.30:
Hollandia–Portugália

A B-CSOPORT ÁLLÁSA 
  1. Izland 2 2 57–52 +5  4  
  2. Hollandia 2 1 1 59–57 +2  2  
  3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 59–61 –2  2  
  4. Portugália 2 2 54–59 –5  0  

 

PERCRŐL PERCRE

 


A csapat és a nézők eléneklik a Himnuszt.

60. PERC SZÉKELY VÉDI MARTINS FÉLPÁLYÁS LÖVÉSÉT, MEGNYERTÜK A NAGYON FONTOS MÉRKŐZÉST!

60. perc Na nézzük, 12 másodperc van vissza. Szita passzol, Lékai Máthéhoz passzol, aki nyolcról ballal a jobb alsóba lő!!!!!!! 31–30!

60. perc Magyar időkérés, Lékai bemozdul, Máthé lesz a befejezőember.

60. perc NEM IGAZ, NEM IGAZ, SALINA ÜRESEN MARAD A JOBB OLDALON, ÉS KÖSZÖNI SZÉPEN, BEVETŐDVE JOBBAL A KAPUBA LŐ! 30–30!

60. perc Magalhaes Lékai lábára dobja, portugál időkérés.

60. perc LÉKAI JOBBAL BEDOBJA, 30–29!

59. perc Hiába reklamál aztán.

59. perc Szita kiharcol egy hetest, kiáll, immáron végleg Iturriza!

59. perc Kapus nélküli támadás, Silva kap fantomhetest Sipos mellett elfutva. Areia köszöni szépen, elhúzza a labdát a leülő Mikler feje fölött. 29–29!

58. perc Szita keze elsül, kissé balról, 9 méterről lő a jobb felső sarokba!!! 29–28!

58. perc
A portugál mester kap sárga lapot, rossz helyen állt a játékvezetői asztal mellett. Két szakvezető volt ott már.

58. perc Székely fogja Areias zseniális bejátszása után Iturriza ziccerét!

57. perc Hetes, Lékait lökték ziccerezés közben. Máthé lövését jobbal kiüti Capdeville...

56. perc Szita lövése a kapufán csattan, kontra, Iturriza befordul a Duarte kezéről elécsorgó labdával. Pocsék bejátszás a másik oldalon, Iturriza ziccerezik, de a vonalra lő.

54. perc Ancsin passza rossz, Duarte lövését legalább blokkoljuk. Duarte aztán közelebb megy, a hatosig lépdel, aztán beugrik. 28–27!

54. perc Magyar időkérés.

53. perc Silva egyedül marad a balon, ismét, újra és megint. 

52. perc Duarte majdnem letekeri Topics orrát, szabaddobás. Hanuszt megröpteti Iturriza, hetes. Máthé büntet végül, ballal egy csel után kötőt ad a kapusnak. 28–25!

52. perc Székely fejjel megy Areia hetese után, de bent van.

51. perc Ligetvárinak két perc, Silva jobb füle igen vörös, valljuk be.

50. perc Sokkal többet ezzel a remek Ancsin-bombával, áthúzta a labdát Iturrizán, a kapus elmegy balra, a szélső meg középre lő. Végre hárommal megyünk!

49. perc Alves lövése a kapufán csattan, nem sokat értünk az előnnyel...

48. perc Szita lövése nagyon rossz, elkapkodta, visszaért a kapus Martins gólja után. Most jobban megy ugyanez, a védekezés jó, Iturriza elesik, Bóka nem kapkod, a hatosig szalad, a kapus most nem ért vissza. 26–24!

Topicnak mezt kell cserélnie, szabaddobást sem ért az eset.

47. perc Ligetvári szerez labdát harcosan a balon. Hanuszt most Salina löki el, de gól a gól, és két perc! 25–23!

46. perc Hanuszt ketten is lökik, Máthé ballal most sem rontja el a hetest!

45. perc Silva megtalálja a rést, Ancsin nem merte már bántani. 23–23

45. perc Sipos kap két percet. Előre tolta Iturrizát, aki HÁTRAFELÉ esett el, hazai pálya...

44. perc Lékai ismét ront, le is cserélik gyorsan. A földről lőtte hétről hason a kapust, Hanusz a pályán újra.

43. perc Óriási Székely-védés! De Capdeville sem rossz kapus, fogja Lékai ziccerét, Iturriza bezzeg befordul Sipossal a hátán is, a magyar védő hiába fordul el a végén. 23–22!


42. perc Portugál időkérés.

41. perc Jó a védekezés végre, Székely fogja az átlövést. Cavalcanti nem remekel most... nem úgy Topics, 23–21!

40. perc Magalhaes passzol középre Sipos mellé Salinának, aki beugorhat. Székely védi aztán Szita rossz passza után Salina ziccerét, kontra, Máthé Salina feje fölött ugrik a hatosra, és a léc alá lő.

40. perc Lékai most felugrik, picit, szellős a fal, köszöni, Szita passza után labda a jobb felső sarokban.

38. perc Nem szálltak el maguktól, szó szerint, Martins és Lékai is a földről eredményes. De Silvát engedjük ismét befutni a hatoshoz... Húsz húsz.

37. perc Silva emel balra Fernandesnek, aki jó formában van sajnos. Ziccergól. Ziccergólra bombagól tíz méterről Máthétól a bal felsőbe!!!

36. perc Lékai sokat vállal, ahogyan kell, passzcsel után bebújik a beállós mellett, Duarte megijed, irányítónk jobbal a bal alsóba lő. Okosan: 18–17!

35. perc Sipos lerántja Iturrizát, hetes, de belülvédekezés is volt, mondjuk meg őszintén. Areia tekerésébe beleér Székely, de a jobb alsóban a labda!

34. perc Magalhaes átlövése is Székelyé, de szabaddobás. Silva a jobb szélről eredményes aztán, nyolcról. 16–16, de csak addig, amíg Lékai be nem tör a falba!

32. perc Máthé eredményes a Topics által kiharcolt hetesből! Székely véd ismét, kontra, Bóka eredményes a végén, vezetünk ismét! 16–15

31. perc Székely megfogja Iturriza átlövését!

31. PERC FOLYTATJUK!

Székely Márton áll a kapuba. Ligetvári pedig Sipos helyén.

 Fotó: Török Attila

 


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


30. perc
Bodó átlövése a kapufán csattan. Ez nem hiányzott... Silva betör a falba, eredményes, Rosta távolija rossz végül. 14–15!

29. perc Areia a bal alsóba lő ismét ballal, 14 egyenlő.

29. perc Bodó belülvédekezik Martins ellen, hetes.

29. perc Sipos kiáll, de előtte szépen lőtt a kapuba középről Rosta helyén Bodó.

27. perc Bodó kapja el Duarte grabancát. Kibékülnek. Sport.

27. perc Mikler védi Cavalcante lövését, Iturriza ellöki Lékait... de nem kap újabb két percet. Nesze neked, hazai pálya, Lékai a kispadon, Hanusz váltja. Ancsin újabb lövése Gasparé. Csemege.

26. perc Mexikói hullám, majd a frissiben beállt Ancsin eredményes a jobb szélről. 13–12

A portugálok sem úgy és annyit alkalmazzák a létszámfölényes játékot, mint akár csak két éve. Izland ellen csak az első félidő utolsó hat percében és a második játékrész második felében vetették be, inkább akkor, amikor már eredménykényszerben voltak, gólt kellett szerezniük a felzárkózáshoz. Azt is észre lehetett venni, hogy nem voltak meg az embereik ehhez a játékhoz, amihez nemcsak gyorsaság, hanem magas technikai tudás és koncentráció is szükségeltetik; főleg utóbbi, ugyanis egy hiba azonnal üres kapus gólhoz juttathatja az ellenfelet. Márpedig ha nincs elég ember, az időben korlátozza a lehetőségeket.

 25. perc Magyar időkérés. 12–12!

 
25. perc Duarte és Alves is góllal sokkolja a védelmünket.

24. perc Máthé varázslatos átlövésgólját nem lehet elvenni!

23. perc Rosta
jobbra dől, elesik, de így is a jobb alsóba lő, jobbal, Salinát a bal hóna alá kapva. Fernandes azonnal egyenlít Silva bejátszása után, ziccerből. 11–10

22. perc Salina a vonalra lép, Lékai meg gólpasszt ad Fernandesnek, de szó szerint... 10–9!

22. perc Mérgelődik az aréna, Topics
ellökte előtte Alvest, nem ér a gól. 10–8!

22. perc Tombol az aréna, Mikler véd, Máthé meg gólt dob üres kapura! 11–8!

20. perc A frissiben beállt Fernandes és Pedro gólváltása, Topicsot ledarálják középen. Két perc lesz... Videó! Iturriza "nyert". Neki már a második!

20. perc Topics is betalál szép zárás után, Máthé varázslatos emelése után. Magalhaes is csak lesett, 7–9!

19. perc Szita nem viccel, a szaggatottról felugrásból jobbal a bal alsóba lő. De Magalhaes keze sem remeg, középről eredményes, rossz védekezés után. 8–7

 


 

18. perc Iturriza eljátssza, hogy bántotta Bodó, és nyert. Két percet a magyar fiúnak. Alves a kapufára lő. A Sors keze...

17. perc Mikler, majd Lékai védekezik mesterien, de Bóka a kapusba lő a bal szélről, jobbal, ziccerből...

Ezt leshetik, bent volt! 7–6, végre vezetünk az Eb-n!

15. perc
Ez igen, Topics és Szita vált középen, lő beugrásból. Sipos védekezik zseniálisan, Pedro meg cunderezik, és gól! A videót megnézik azért, ami biztos, egy két perc a Pedrót ellökő Martinsnak.

14. perc De Martins felugrásos gólja meg ott...

13. perc Szita passza után Topics ziccerben, nem is rontja el a beálló! 5–5! De lélektani előny itt.

13. perc Megvan Mikler első védése, Salina a másik oldalon odacsap Lékainak, két perc. Nem őszinte a portugál mosolya.

A portugál válogatott egyébként is nehezen talált balkezes játékosokat, akik ebbe a játékrendszerbe még nem is illeszkednek bele tökéletesen, hiszen a hét a hat elleni játékot rengeteget kell gyakorolni ahhoz, hogy válogatott szinten is hosszú ideig alkalmazni merjék. Cserébe a másik oldalon kifejezetten jó átlövőik és jó kezű szélsőik vannak, valamint erősek az irányítói (Rui Silva és a Szegeden kézilabdázó Miguel Martins) és a beállói (Victor Iturriza, Tiago Rocha, Daymaro Salina), akiknek ráadásul nagyon jó a kapcsolatuk a pályán.

13. perc Portugál időkérés.

12. perc Rossz passzok ott és itt is, Szita felugrik a hatos fal előtt, jobbal irgalmatlan gólt szór a jobb felső sarokba. Ez igen! 4–5!

11. perc Szita okos passza után Máthé beugrásból a lécre lő!

11. perc Iturriza
lerántja a földre Lékait, jogos a két perc neki is!

10. perc
Sipos dr. úr bemutatót tart védekezésből, Martins megússza ki ápolással. Rossz az ütközés után még mosolygó Martins passza aztán, jön is Lékai!

9. perc Kapus nélkül, Rostával operálunk most... Lékai meglepi a földről a kapust, középről, nyolc méterről!

9. perc Átlövésből nagyon könnyen lő gólt Cavalcanti... 2–5!

8. perc Topics kap két percet, Iturrizát majdnem levetkőztette.

7. perc Ez igen, Lékai csele után balról beugorhat Bóka, jobbal nem is hibázik, szépen középre, a kapu felé repülve. 2–4!

6. perc Nem jó ötlet Lékait egyedül hagyni beállóban Iturrizával... Magahlaes nagy formában irányítgat ma.

6. perc Lékai bejátszása után földre viszik Topicsot, Máthé ballal a kapus jobb füle mellé dobja a labdát. mindenféle cselezgetés és lóbálás nélkül! 1–3!

5. perc Martins bombagólt lő Miklernek a bal szélről. 0–3!

4. perc Iturriza bentről lő gólt, nem ér, kontra, Máthé a kapusra vezeti a labdát, és a balra ugró kapust találja telibe beugrásból!

4. perc Lékai és Szita eladja, Iturriza indítása sem különb, Máthé kissé jobbról átlövésből a bal sarok mellé lő.

3. perc Areia nem variál, jobbal a bal alsóba lő.

3. perc Sipos szépen védekezik, szabaddobás. Iturrizát ellöki Pedro, hetes.

1. perc Pocsék magyar támadás, Salina ziccerezhet, a bal felsőbe lő, de be sem ugrik igazán. Szita lő a kapus jobb kezébe a másik oldalon a szaggatottról. 0–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta vörösben, a vendégek tiszta fehérben.

Topics kezd beállóban.

A csarnokban a hangulat remek, természetesen telt ház van.

(Fotó: Szabó Miklós)Pozitív koronavírustesztet adott szombaton Győri Mátyás, a kézilabda-válogatott tagja.
„Az Európai Kézilabda-szövetség szabályzata értelmében a pozitív tesztet adó játékosokat az első pozitív eredményt követően öt nappal lehet újra tesztelni, a pályára való visszatérés két negatív teszttel lehetséges” – emlékeztet az MKSZ kommünikéje.

 


 

PORTUGÁLIA
LEGJOBB EREDMÉNYEI
Olimpia: 
   9. hely (2021) – 1 részvétel
Vb:   10. hely (2021) – 4 részvétel
Eb:   6. hely (2020) – 6 részvétel
Magyar mérleg ellene:   7 mérkőzés, 5 győzelem, 2 vereség, 177–179-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:   2020. január 22., Malmö, Európa-bajnokság, középdöntő. Portugália–Magyarország 34–26 (16–14). Legjobb magyar dobók: Balogh Zs. 5, Bánhidi 5
Érdekesség: A 193 centijével 117 kilót cipelő portói beálló, a kubai születésű Victor Iturriza nemcsak fizikai adottságaival tűnik ki a portugál válogatottból, hanem betöltött szerepével is: hátul alapember, támadásban pedig Bánhidi Bencéhez hasonlóan mindig két-három védőt köt le. Barátja, a tragikus körülmények között tavaly elhunyt Alfredo Quintana elmékére minden meccsen egy róla készült pólót visel a meze alatt.

Megérkezni csak stílusosan szabad... (Fotó: Török Attila)„Bármit és bárhogy próbáltunk, nem jött össze. Ami kézilabdában hiba történhet, mi mindent elkövettünk, a játékosokat pedig nem sikerült megnyugtatni. Görcsösek voltak és nagyon meg akartak felelni, ebbe rokkant bele a csapat. Abban bízom, hogy a fiúkban a következő napokban enyhül a feszültség és a görcsösség és Portugália ellen jóval jobb mérkőzést fogunk játszani” – így a watchgamesseemore.hu-n Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

„Az izlandiak jól tudták, hogy fizikailag nem állunk készen az első meccsünkre, és ezt ki is használták – elemezte csapata első mérkőzését Paulo Pereira, a portugál válogatott szövetségi kapitánya. – Keveset tudtunk készülni az egy az egy elleni játékukra, az okokkal mindenki tisztában van. A nehézségeink miatt teljesítőképességünk határán mozogtunk, ellenfelünk egyébként is sokkal jobb volt nálunk. Tudunk azonban ennél jobban is kézilabdázni, szeretnénk is megmutatni. Amikor Budapestre érkeztünk, az újságírók megkérdezték tőlem, ilyen előzmények után milyen céllal vágunk neki az Európa-bajnokságnak. Azt feleltem, hogy amíg életben vagyunk, mindig nyerni akarunk – így megyünk fel a pályára Magyarország ellen is. A két mérkőzésünk között egy napunk volt pihenni, kihasználtuk. Rettentően nehéz dolgunk lesz, mert kiváló csapat a magyar, házigazdaként ráadásul a szurkolói is támogatják, mi mégis le akarjuk győzni.” 

Ki lenne a torna szuperembere? És van benne magyar játékos?

„Sokat ugratjuk egymást a szegedi csapattársaimmal, ám ezúttal mindannyian az életünkért fogunk küzdeni   – folytatta Miguel Martins.– A magyarokat húszezer ember űzi-hajtja majd, kíváncsi vagyok, milyen, amikor csordulásig megtelik ez a csarnok. A hangulatról már van sejtésem, a Pick Arénát több mint nyolcezer néző előtt avattuk fel, a szurkolóink fantasztikus atmoszférát teremtettek. Nyomás mindenesetre nem rajtunk, hanem a hazai­akon van. Muszáj okosan kézilabdáznunk ellenük, be kell osztanunk az erőnket, futtatni őket, tartani, megbecsülni a labdát.”

„Próbáltuk megállítani a lerohanásai­kat, ám ahogy fáradtunk, egyre kevésbé sikerült    – mondta Miguel Martins. – Az izlandiak nagyon keményen védekeztek, támadásban szinte esélyt sem adtak nekünk, de a vereség ellenére sem csüggedünk, meg akarjuk verni a magyarokat, hogy életben tartsuk a továbbjutási álmainkat. Sok problémával küzdünk, mégsem akarok kifogásokat keresni, ezeket a gondokat nekünk, játékosoknak kell megoldanunk. Az idők során összekovácsolódtunk, nemcsak társak, hanem barátok is lettünk, ahogy eddig mindent, ezt a helyzetet is meg fogjuk oldani.”

A Pick Szeged portugál irányítója, Miguel Martins szerint vasárnap mindkét együttes az életéért küzd, és arra számít, hogy szegedi csapattársát, Bánhidi Bencét összedrótozzák a találkozóra.

Sipos szerint a hollandok ellen kicsit nyitottan védekezett a magyar válogatott, mindenki inkább a saját dolgára figyelt, a portugálok ellen zártabban kell játszani hátul, és jobban együtt mozogni, hogy lezárják a területeket, mert akkor a betörések száma is csökken. A csapat és a stáb felkészült a hét a hat elleni játékra, amelynek a kulcsa Martins és Iturriza, az FC Porto két játékosa, és a köztük lévő rendkívül jó kapcsolat – ugyanakkor kérdés, Iturriza meddig bírja egyedül.

„Keményen kell védekeznünk, ahogy az izlandiak is tették, de figyelnünk kell rá, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert nem szeretnénk emberhátrányban végigjátszani a meccset...   – folytatta Sipos. – Már az elejétől határozottan kell fellépnünk, ki kell szorítanunk őket, nem engedni a betöréseket, mint sajnos a hollandok ellen. Inkább lőjenek távolról, az ellen az eddigi tapasztalatok alapján is hatékonyan tudunk védekezni, a védelem szervezettsége pedig a kapusaink dolgát is megkönnyíti, nem kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe.”

„Két évvel ezelőtt, amikor Malmőben találkoztunk, már az utolsó meccsünket játszottuk az Európa-bajnokságon, fizikailag és mentálisan egyaránt fáradtak voltunk kicsit, ez okozhatta a nyolcgólos vereséget, pedig ekkora különbség akkor sem volt a két gárda között    – mondta a Nemzeti Sportnak Sipos Adrián, a Veszprém beállója, a magyar válogatott védelmének egyik legfontosabb játékosa. – Már azon a meccsen is volt több jó megoldásunk a hét a hat elleni játék ellen, amit a portugálok évek óta játszanak, és amire most is nagyon figyelnünk kell. De ha mindenki pontosan megoldja a feladatát, szerintem nem lesz gond.”

A magyar válogatott eddig hétszer találkozott a portugálokkal, ebből ötször nyert, a legutóbbi Eb középdöntőjében lejátszott találkozó ugyanakkor keserű emlék lehet, akkor viszonylag simán, 34–26-ra kikaptunk. 

 


 

A portugál keret névsora ITT!

„A fő célunk a középdöntő elérése – jelentette ki Pereira. – Ez nem azt jelenti, hogy lejjebb adtunk volna az ambíciónkból, ha ott vagyunk a második körben, majd újabb célt tűzhetünk ki magunk elé. Ha túljutunk az első csoportkörön, nem kell részt vennünk a vb-selejtező első fázisában.”

A szegedi Miguel Martins, a nantes-i Alexandre Cavalcanti, a Benficát erősítő Gustavo Capdevillle, valamint a Nancyban légióskodó Tiago Rocha pedig koronavírus-fertőzés miatt hagyott ki edzéseket, így nem a legideálisabb körülmények között készülhettek a portugálok.

Ahogy korábban megírtuk, a Barca beállója, Luís Frade, a Melsungen átlövője, André Gomes, a Nantes szélsője, Pedro Portela, az Aarau átlövője, Joao Ferraz, valamint a Porto átlövője, Diogo Silva is sérülés miatt marad le a tornáról, de hiányozni fog a Benfica beállója, Alexis Borges és átlövője, Belone Moreira is, míg a veterán kapus, Humberto Gomes a kapitány döntése miatt nem tagja a keretnek. Bizonyára sok kézilabda-rajongó emlékszik tavaly februárról a felfoghatatlan hírre, hogy 32 évesen elhunyt a portugál csapat alapemberének számító kapus, Alfred Quintana. Ez a poszt így alaposan átalakult a korábbiakhoz képest.

A korábban a játékosként kétszeres olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Mats Olsson által is edzett válogatott stílusán érezhető a svéd hatás, az utóbbi években a hét a hat ellen játék magas szintre fejlesztése számít a fő fegyverüknek. A csapatot 2019-ben átvevő Paulo Pereirának ugyanakkor nincs könnyű dolga az Eb előtt, a sérülések alaposan átírták a terveit.

A 2020-as Eb-re tizennégy év után jutottak ki a portugálok, ez azonban nem látszódott meg a teljesítményükön, hanem egyenesen a legjobb eredményüket érték el a hatodik hellyel. Az utóbbi években nagy fejlődésen átmenő csapat az egyiptomi világbajnokságon sem szerepelt rosszul (10.), és története során először az olimpián is megmutathatta magát – Tokióból kilencedikként távozott

A TORNA ADATBANKJA ITT!

Nagy kérdés, mi lesz Bánhidi Bence bokasérülésével, a Pick Szeged beállója lesérült, most bicegve melegített.

„Mindenki tudta, hogy nekünk fognak esni – árulta el a kapitány azt, hogy meglepte-e a mieinket az ellenfelünk játéka. – Csomó labdát elszórtunk, lassúak voltunk, és lehet, hogy emiatt váltunk görcsössé. „Bízom benne, hogy átestünk a tűzkeresztségen. Féltünk tőle, beszéltünk róla, hogy ez egy nagyon speciális, nagyon nehéz mérkőzés lesz. Azt gondolom, hogy a második meccsen már jóval nyugodtabban fogunk tudni kézilabdázni."

„Az elején nagyon sokat hibáztunk – szögezte le Gulyás István a mérkőzés után az M4 Sportnak. – Ez elbizonytalanított bennünket, görcsössé vált a játékunk. Mindenki akart, de ebbe gyermeteg hibák csúsztak, és ma ezt a hollandok kihasználták.”

Mint ismert, a magyar férfi kézilabda-válogatott 31–28-ra kikapott Hollandiától az első fordulóban. A mérkőzés után Gulyás István szövetségi kapitány reményét fejezte ki, hogy ezzel átestünk a tűzkeresztségen, míg Lékai Máté amondó volt, ilyen hibákat álmunkból felkeltve sem véthetünk.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-Macedónia)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum HB – Norvégia)
Irányítók: Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)
Elkülönítve: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya)

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA KÉZILABDA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2023.03.25 15:48:57

Kézilabda nemzetisport.hu

2002 után nyert ismét a Bajnokok Ligájában kieséses párharcot a Ferencváros, a következő ellenfele a Metz.

2023.03.22 15:30:38

Kézilabda nemzetisport.hu

A bakonyiak már az első félidőben 13 góllal vezettek, majd magabiztos győzelmet arattak.

2023.03.21 18:38:12

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Hányszor derült már ki, hogy ebben az esetben nem számít az aktuális forma?

2023.03.18 15:24:46

Kézilabda nemzetisport.hu

Mindkét félidőt két góllal nyerte meg a zöld-fehér együttes, Armelle Attingré védései tartották életben a montenegróiakat.

2023.03.12 13:26:36

Kézilabda nemzetisport.hu

Már biztosan kijutottunk az Eb-re • Máthé Dominik gólokkal tért vissza a válogatottba, Rosta Miklós tízet dobott.