NAGY PÉTER
2022.01.18 07:59 Frissítve: 2022.01.18 11:39

Férfi kézi Eb: az izlandiak felkészültek, ha kikapnak tőlünk, még csomagolhatnak is

Egyre jobban játékba lendülő férfi kézilabda-válogatottunk harmadik Eb-csoportmeccsét vívja ma 18 órakor Izland ellen, a tét a középdöntő. Az eddig hibátlan Izland kulcsjátékosai második győztes mérkőzésük után is arról beszéltek, hogy ha nem nyernek a magyarok ellen, elúszhat a továbbjutásuk a csoportból.

Aron Pálmarsson izgatott, hogy újra Magyrországon kézilabdázhat, ugyanakkor tudja, még bármi megtörténhet a csoportban

 

VÉLEMÉNY

Gudmundur Gudmundsson, az izlandi válogatott szövetségi kapitánya: – Nagyon nehéz meccset játszottunk a hollandokkal, de erre számítottunk. Felkészültünk rájuk, tudjuk, hogy az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül. Tisztelem őket azért, amit az utóbbi időkben elértek. Tisztában vagyunk vele, hogy hiába nyertük meg mindkét mérkőzésünket a csoportban, ha kikapunk a magyaroktól, a körbeverések miatt még ki is eshetünk. Nehéz négyesbe kerültünk, de a saját kezünkben van a sorsunk, ha legyőzzük a hazaiakat, elsőként jutunk tovább a középdöntőbe. A húszezer néző ellenére is minden esélyünk megvan erre, és ezzel a céllal futunk ki a pályára.

Igazi sportnemzet lett a kevesebb mint négyszázezer lakosú Izland, miután sportolói nemcsak atlétikában és kézilabdában, hanem labdarúgásban is figyelemre méltó eredményeket értek el az utóbbi időben. Az ország férfi kézilabda-válogatottja például már a 2008-as pekingi olimpián a döntőig menetelt, amelyben Franciaországtól öt góllal, 28–23-ra kapott ki, így ezüstéremmel zárt. Abból a gárdából mára egy játékos, a 36 esztendős kapus, Björgvin Páll Gústavsson maradt meg hírmondónak.

Az izlandiak futószalagon termelik a tehetségeket, mondjuk, a Németországban légióskodó jobbátlövőjük, Ómar Ingi Magnússon a maga 24 évével már rutinosnak számít, főleg azután, amilyen tizenkét hónap mögötte van: a Bundesligában gólkirály lett, klubcsapatával, a Magdeburggal pedig előbb az Európa-ligát, majd a Golden Globe-ot is megnyerte, a válogatottban viszont valamiért eddig nem jött ki neki a lépés.

 
Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a gólját; elárasztották ajánlatokkal

Habár a 203 centis, 115 kilós, 21 esztendős kapusuknak, Viktor Hallgrímssonnak sem sok sikerélményben volt része a hollandok ellen, a portugálokkal szemben megmutatta, miért tartják az egyik legnagyobb ígéretnek a posztján.

Az északiak eddig százszázalékosak az Eb-n, Portugáliát néggyel, Hollandiát eggyel verték meg, de ahhoz, hogy csoportelsőként a maximális két pontot vigyék a középdöntőbe, Magyarországot is le kell győzniük. Ezt az együttes legnagyobb sztárja, a 2015 és 2017 között Veszprémben játszó irányító-átlövő Aron Pálmarsson is jól tudja.

HATGÓLOS GYŐZELEM KELL A CSOPORTELSŐSÉGHEZ

Ha legyőzzük Izlandot és Hollandia is megveri Portugáliát, három négypontos csapat lesz a B-csoportban. Ez esetben minitabella dönt a két továbbjutóról, a portugálok elleni eredményét viszont egyik együttesnek sem veszik figyelembe. A hollandok +2-es gólkülönbsége így már nem változna, a mi –3-as gólkülönbségünk azonban mindenképpen pozitív, Izland jelenlegi, +1-es gólkülönbsége meg negatív irányba mozdulna el.
A csoportkör szabálya a sorrendre vonatkozóan:
1. több pont, 2. több egymás elleni pont, 3. jobb egymás elleni gólkülönbség, 4. több egymás elleni szerzett gól, 5. jobb gólkülönbség
Csoportelsőként két pontot viszünk a középdöntőbe, ha:
• nyerünk Izland ellen, a hollandok pedig kikapnak a portugáloktól
• nyerünk Izland ellen, a hollandok pedig döntetlent játszanak a portugálokkal
Csoportelsőként nem viszünk pontot a középdöntőbe, ha:
• legalább hat góllal nyerünk Izland ellen, majd a hollandok nyernek Portugália ellen
Csoportmásodikként egy pontot viszünk a középdöntőbe, ha:
• döntetlent játszunk az izlandiakkal, majd Portugália felülmúlja Hollandiát
Csoportmásodikként nem viszünk pontot a középdöntőbe, ha:
• legalább két, legfeljebb öt góllal nyerünk Izland ellen, a hollandok pedig legyőzik Portugáliát
Kiesünk, ha:
• vereséget szenvedünk Izlandtól
• döntetlent játszunk az izlandiakkal, majd Hollandia pontot szerez Portugália ellen
• egy góllal győzzük le az izlandiakat, később pedig a hollandok megverik a portugálokat.

„Hogy meddig juthatunk el? Ha kikapunk a magyaroktól, legfeljebb Izlandig – vágta rá a Nemzeti Sport kérdésére a dán Aalborg és az izlandi válogatott világklasszisa. – Egyelőre annyi történt, hogy megnyertünk két mérkőzést a csoportunkban, a továbbjutás még nem dőlt el, az utolsó fordulóban bármi megtörténhet. A játékunkra nem lehet panasz, ám egy veszélyes rivális még hátravan, a házigazda, amely mögött ott van húszezer ember. Nagyon nehéz dolgunk lesz, mégis izgatott vagyok, hogy ismét Magyarországon kézilabdázhatok. Láttam a magyarok mindkét találkozóját, tudom, hogy nagyok, erősek és taktikailag jól felkészültek. Lékai Máté az »agy«, remekül mozgatja őket.”

Pálmarsson elmondta, sohasem fogja elfelejteni, milyen hangulatot teremtettek a szurkolók a Veszprém Arénában, amikor ott játszott, ezért van sejtése arról, milyen atmoszféra vár rájuk a négyszer nagyobb budapesti arénában. Az izlandiak kiválósága arról is beszélt, nehéz időszakon van túl, két-három hetet agyrázkódás, másfél hónapot combsérülés miatt kellett kihagynia, de most már egyre jobb formában érzi magát.

Csakúgy, mint a nyáron a Kielcéből a norvég Kolstadba igazoló Sigvaldi Gudjónsson, akit a tornán másodszor választottak meg a meccs legjobbjának.

„Hollandia rettentően megnehezítette a dolgunkat, főleg a második félidőben, kicsit el is veszítettük a fonalat  – fogalmazott lapunknak a 17/13-as mutatójú Gudjónsson.Mindenesetre megmutattuk, hogy nem hét-nyolc játékosból áll a csapatunk, ezúttal a kispadról beszálló Janus Smárason jelentette a különbséget, akivel fel tudtuk törni az öt egyes védekezésüket. Természetesen örülünk az újabb két pontnak, de most jön a neheze: a magyarok felszálló ágban vannak, és jobban akarnak ellenünk játszani, mint az első két mérkőzésükön. Jól érzem magam a bőrömben, tömnek labdával, és a gólok sem hiányoznak. Hatalmas és gyönyörű az aréna, hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy sokan elutaztak Izlandról biztatni minket. Kicsi ország, kicsi nemzet vagyunk, összetartunk jóban-rosszban, ezért úgy érezzük magunkat, mintha otthon lennénk.”

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR , 3. FORDULÓ
B-CSOPORT (Budapesti Kézilabda Aréna)
18.00:
Izland–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Hollandia–Portugália (Tv: M4 Sport)
D-CSOPORT (Pozsony, Ondrej Nepela Arena)
18.00:
Lengyelország–Németország
20.30: Fehéroroszország–Ausztria 

ELLENFÉLNÉZŐ: IZLAND
Olimpia: 2. hely (2008) – 7 részvétel
Vb: 5. hely (1997) – 17 részvétel
Eb: 3. hely (2010) – 11 részvétel
Magyar mérleg ellene: 42 mérkőzés, 25 győzelem, 3 döntetlen, 14 vereség, 1077–1000-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2020. január 15., Malmö, Európa-bajnokság, csoportkör. Magyarország–Izland 24–18 (9–12).
Legjobb magyar dobók: Bánhidi 8, Bóka 4, Szita 4
Kulcsember: Kétségtelenül Aron Pálmarsson az izlandi kézilabdázás egyik legnagyobb alakja. Háromszor nyert Bajnokok Ligáját, tízszer szerepelt a BL négyes döntőjében, és már 21 évesen beválasztották a londoni olimpia álomcsapatába, azóta pedig számos alkalommal érdemelte ki a torna legjobb játékosának (MVP) járó címet. Nem a legjobb előjelekkel készült hetedik Európa-bajnokságára, az idény nagy részében sérülés hátráltatta. Habár húsz kísérletből csak tízszer talált be az Eb-n (50%), az önbizalmával nincs gond, és ha lendületbe jön, nagyon nehéz megállítani. Remekül lát a pályán, jól osztogat és kivételes lövőtechnikája van.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
Jobbszélsők:
Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők:
Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum HB, norvég)
Irányítók:
Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók:
Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:
Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők:
Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)
Elkülönítve:
Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya)

AZ IZLANDI VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Ágúst Elí Björgvinsson (Kolding – Dánia), Björgvin Páll Gústavsson (Valur), Viktor Gísli Hallgrímsson (GOG Haandbold – Dánia)
Jobbszélső: Sigvaldi Björn Gudjónsson (Kielce – Lengyelország)
Jobbátlövők: Teitur Örn Einarsson (Flensburg-Handewitt – Németország), Kristján Örn Kristjánsson (Pays d´Aix Université Club – Franciaország), Viggó Kristjánsson (Stuttgart – Németország), Ómar Ingi Magnússon (Magdeburg – Németország)
Irányítók: Elvar Ásgeirsson (Nancy – Franciaország), Gísli Thorgeir Kristjánsson (Magdeburg – Németország), Janus Dadi Smárason (Göppingen – Németország)
Beállók: Arnar Freyr Arnarsson (Melsungen – Németország), Ymir Örn Gíslason (Rhein-Neckar Löwen – Németország), Ellidi Snaer Vidarsson (Gummersbach – Németország)
Balátlövők: Daniel Thor Ingason (Ballingen – Németország), Elvar Örn Jónsson (Melsungen – Németország), Ólafur Andrés Gudmundsson (Montpellier – Franciaország), Aron Pálmarsson (Aalborg – Dánia)
Balszélsők: Bjarki Már Elísson (Lemgo – Németország), Orri Freyr Thorkelsson (Elverum – Norvégia) 

A B-CSOPORT (BUDAPEST) EREDMÉNYEI
1. 13.20.30MAGYARORSZÁG–Hollandia28–31
1. 14.20.30Portugália–Izland
24–28
1. 16.18.00Portugália–MAGYARORSZÁG
30–31
1. 16.20.30Izland–Hollandia29–28
1. 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁG 
1. 18.20.30Hollandia–Portugália
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Izland 2 2 57–52 +5 4
  2. Hollandia 2 1 1 59–57 +2 2
  3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 59–61 –2 2
  4. Portugália 2 2 54–59 –5 0
2023.03.18 15:24:46

Kézilabda nemzetisport.hu

Mindkét félidőt két góllal nyerte meg a zöld-fehér együttes, Armelle Attingré védései tartották életben a montenegróiakat.

2023.03.12 13:26:36

Kézilabda nemzetisport.hu

Már biztosan kijutottunk az Eb-re • Máthé Dominik gólokkal tért vissza a válogatottba, Rosta Miklós tízet dobott.

2023.03.09 17:07:31

Kézilabda nemzetisport.hu

A mieink már a csoportkör felénél szinte biztossá tették a 2024-es kontinensviadalon való részvételüket

2023.03.04 17:30:59

Kézilabda nemzetisport.hu

A mieink a második mérkőzésüket is elveszítették a németországi minitornán, ezzel az utolsó helyen zártak.

2023.03.03 18:15:58

Kézilabda nemzetisport.hu

Golovin Vlagyimir csapata a 2022. novemberi Európa-bajnokság óta először lépett pályára.