Pick Szeged: bravúros-bosszantó döntetlen a Kiel otthonában

NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 18:35
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája 5. fordulójában a Pick Szeged 32–32-es döntetlent ért el a THW Kiel vendégeként.
Döntetlent ért el a Szeged a Kiel otthonában (Fotó: AFP)
Döntetlent ért el a Szeged a Kiel otthonában (Fotó: AFP)
Döntetlent ért el a Szeged a Kiel otthonában (Fotó: AFP)
Döntetlent ért el a Szeged a Kiel otthonában (Fotó: AFP)
Döntetlent ért el a Szeged a Kiel otthonában (Fotó: AFP)


FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 5. FORDULÓ

THW KIEL (német)–PICK SZEGED 32–32 (17–14)
Kiel,
5824 néző. V: Mandak, Rudinsky (szlovákok).
KIEL: N. Landin – Ekberg 4 (1), REINKIND 5, PEKELER 8, Wiencek 1, Duvnjak 1, M. Landin 4. Csere: QUENSTEDT (kapus), Zarabec 2, Horák, BILYK 7, Dahmke, Ehrig. Edző: Filip Jícha
SZEGED: Mikler R. – B. Radivojevics 2, Tönnesen 2, MARTINS 4, BÁNHIDI 3, Mackovsek 4, Frimmel 3. Csere: ALILOVIC (kapus), Henigman, Bodó 3, Garciandia 4, Rosta M., SOSTARIC 5, Blonz 2. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 6. perc: 4–4. 15. p.: 5–10. 22. p.: 11–11. 25. p.: 12–13. 34. p.: 19–17. 41. p.: 25–18. 46. p.: 26–23. 52. p.: 30–26. 56. p.: 32–29.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 1/–
MESTERMÉRLEG
Filip Jícha:
– Csalódott vagyok, de nemcsak az eredmény, hanem az elején mutatott teljesítményünk miatt is. A szünet után azonban már tetszett a játékunk, a hétgólos előnyünket mégis sikerült elherdálnunk – ezt nem foghatjuk arra, hogy két meghatározó emberünk hiányzott és Niklas Landin is sérüléssel küszködött. A Szeged az egyik legkeményebb riválisunk a csoportkörben, ezért is fájó, hogy egy pontot veszítettünk ellene hazai pályán, a jövőben ezt nem engedhetjük meg magunknak.
Juan Carlos Pastor: – Az első negyedórában nagyon jól kézilabdáztunk, a teljesítményünk akkor kezdett leromlani, amikor a Kiel áttért a hét a hat elleni játékra. A második félidőt viszont kifejezetten rosszul kezdtük, hamar tetemes hátrányban kerültünk, amit lépésről lépésre kellett ledolgoznunk. Örülök az egy pontnak, ez a meccs is bebizonyította, hogy ebben a csoportban sincsenek lefutott meccsek, semmivel sem különb, mint a másik nyolcas, amit sokkal erősebbnek vél mindenki

ÖSSZEFOGLALÓ

Hiába kezdett kiválóan a Pick Szeged a Kiel vendégeként a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában, a második játékrész közepén talán már a tisztes vereséget is sokan aláírták volna a szurkolói közül, ám a Szeged csakúgy, mint Montpellier-ben, ezúttal is óriási lélekerőről tett tanúbizonyságot, és hétgólos hátrányt ledolgozva egy ponttal távozott a négyszeres BL-győztes otthonából.

A találkozónak több fordulópontja is volt: egyrészt a már öttel is vezető szegediek a 15. percben megtorpantak, a folytatásban pedig nem tudtak mit kezdeni a hazaiak hét a hat elleni és Nikola Bilyk (lövő)játékával, majd a Niklas Landin helyére a kapuba érkező Dario Quenstedttel sem, másrészt a játékvezetők óriásit hibáztak az első félidő végén, amikor nem adták meg Miguel Martins teljesen szabályos gólját (a portugál irányító lövését követően a labda teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon) – ezzel, mint utólag kiderült, győzelemtől fosztották meg a mieinket!

A jövőre nézve mindenesetre intő jel lehet a csongrádiaknak, hogy pillanatok alatt képesek voltak lerombolni egy odáig jól megkomponált mérkőzést, miképpen azt is ki kell emelni, hogy az utolsó 19 percben hétgólos különbséget tudtak ledolgozni Kielben – erre csak a legjobb együttesek képesek.

A végén ráadásul a slusszpoén is meglehetett volna, ugyanis 59:58-nál Mirko Alilovic előbb „lenyelte ” Harald Reinkind lövését, majd célba vette az üres német kaput, csakhogy közben Juan Carlos Pastor letette a zsűriasztalra a T-betűt, így hiába lett belőle gól, az időkérés lépett érvénybe és maradt a 32–32.

A következő fordulóban sem lesz könnyebb dolga a magyar bajnoknak, amely a sorozat legutóbbi ezüstérmesét, a dán Aalborgot látja vendégül.

A csoport többi mérkőzésén
Aalborg Handbold (dán)–Vardar Szkopje (északmacedón) 33–29 (16–13)
Elverum (norvég)–PPD Zagreb (horvát) 30–25 (15–10)
Montpellier HB (francia)–Meskov Breszt (fehérorosz) 32–26 (14–12)

AZ ÁLLÁS
1. Aalborg Handbold (dán)541165–144+218
2. Montpellier HB (francia)5311157–146+117
3. THW Kiel (német)5311172–163+97
4. PICK SZEGED5221149–141+86
5. Elverum Handball (norvég)5221154–150+46
6. Vardar Szkopje (északmacedón)5212146–1460 5
7. PPD Zagreb (horvát)514125–157–321
8. Meskov Breszt (fehérorosz)55141–162–210

PERCRŐL PERCRE

Forrás: ehfcl.eurohandball.com


60. PERC NINCS MÁR LÖVÉS, VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

A sípszó után szállt egyébként is a gólvonal mögé a labda, és tényleg Alilovic talált be.

59. perc IDŐKÉRÉS, de közben a hazai hálóban a labda. Alilovic lőtte be talán? De már mindegy, sípszó volt, miközben szállt a labda…

59. perc Alilovic megfogja Reinkind átlövését!

59. perc
Egy perc után végre passzív a Kielnek. Ez igen, hazai pálya...

Nagy csata a két bajnok között.

59. perc Hazai időkérés.

58. perc Sostaric
egyenlít a szokott helyéről a szokott módon, most Garciandia passzából. Duvnjak egy percen belül két lövést is elrontott előtte, 32 egyenlő!

57. perc
Lassú hazai támadás, labdacsere is. Passzív. Henigman sáncolja Duvnjakot. Okos támadás, Sostaric a jobb szélről ballal ismét a léc alá varrja! 32–31

56. perc Reinkind
föld-levegő rakétája nem a legjobbkor jött a Szegednek… 32–29. De Ekberg kiáll, Bánhidi meg eredményes volt beállóból estében és vízszintesen fekve is! 32–30!

54. perc
Duvnjak bombája a lécről Pekeler elé pattan, aki közelről jobbal a félig üres kapuba talál. De Garciandia azonnal válaszol szép csel és felugrás után!

54. perc
Bánhidi megpörgeti Pekelert, nincs két perc.

53. perc
Henigmann védekezik jól Zarabecen, Mackovsek üres kapura eredményes. Mínusz kettő.

52. perc Nagyon él sajnos a bal szélen, valósággal lubickol Zarabec, a háta mögött ad gólpasszt Jacobsennek. Ehrignek két perc. Sostaric is lendületben, 30–27.

51. perc Reinkind
gólt dob, ha már marad, Sostaric a jobb szélről ballal válaszol. 29–26!

50. perc Bánhidi igen akar most, beállóból eredményes, Horák ellöki, ez sem segít. Két perc. Renkind helyett, gyakorlatilag...

A Szeged nem járt még a legjobb 4 között a BL-ben, a Kiel háromszor is (2010, 2012, 2020).

48. perc Blonz második gólja, ismét szélről. De Jacobsen is visszatért... 28–24, Henigmann meg kiáll két percre.

47. perc Mackovsek távolija kapuscsemege. Reinkind a kapufára lő, Mackovsek elejti a labdát a másik kapu előtt... Kontra, Bilyk keze nem remeg meg.

Mumus: a Kiel megverte a Szegedet az előző két playoff-párbajban.

46. perc Hazai időkérés. 26–23!

45. perc Mackovsek betörése után Garciandia eredményes, belemenés Ekbergnél. Garciandia most passzol, Martins a végrehajtó, Pastor is pályára lép közben, a védekezésre figyelmeztet.

44. perc Jó szegedi védekezés a három (!) beálló ellen, Bilyk elrontja lányos zavarában, Mackovsek passzát Bánhidi ziccerből nem rontja el. Az első gólja ma. Pekelernek meg a hetedik...

(Fotó: Tumbász Hédi)

42. perc Alilovic fogja Dahmke ziccerét, Mackovsek betörése is pazar.

40. perc Alilovic a kapuban. Reinkind és Martins gólváltása közben.

39. perc Martins végre eredményes átlövésből. Hatott a beszéd. A védelemnek nem, Ekberg ismét Vajda János-i magányban a hatos előtt, köszöni is szépen a klasszis... 24–18!

Nem a legkedvezőbb előjel, hogy a Pick Szegednek még sohasem sikerült győznie a THW Kiel vendégeként (hét vereség, három döntetlen), s a már említett Bombac kézsérülése is a legrosszabbkor jött, mert a szlovén irányító nagyszerűen kezdte az évadot.

38. perc Magyar időkérés.

38. perc Pekeler ziccerben ismét pimaszkodik, de nem is az emelés a csúnya, hanem az állás...

37. perc Radivojevics meg a kapusba pazarolja! 22–17

36. perc Bánhidi kiharcol egy hetest, a kettő perc elmaradt...

35. perc
Bodó újabb bakija után Pekeler a kapusig gyalogolhat: 21–17! Tönnesen bombája a kapufán ártalmatlanodik, Reinkind lövését meg a háló fogja meg.

33. perc Két Mikler-bravúr közben egy Sostaric-ziccerezés a jobb szélről. De Bilyk is nagy formában, neki 6/6.

31. perc Mikler véd most, Martins két lövése is rossz, a második után összeszedi a lecsorgót, és a helyére is teszi azt jobbal a bal szélről Blonz.

31. perc Pekeler ismét üresen marad középen, nem is ront. Duvnjak lövése becsúszik Miklerről, Bánhidi rossz ziccerezése után. 4 lövés, 0 gól.

31. perc Heten támadnak a hazaiak, de rosszul, Bodó üres kapura eredményes, 17–15.

31. PERC FOLYTATJUK!



Videónkban azt is elmondja, milyen a kapcsolata Juan Carlos Pastorral és a csapattársaival, valamint arról is beszél, hogyan fogadták a szegedi szurkolók, s mennyire tetszik neki a város. Továbbá, az Elverum elleni vereség okaira is kitér.

„Nagyon jól érzem magam Szegeden, fantasztikus a szurkolótábor, gyorsan sikerült beilleszkedni a csapatba, és a játékszisztémába is lépésről lépésre beletanulok. Úgy gondolom, nagy dolgokra leszünk képesek együtt” – válaszolta érdeklődésünkre Kent Robin Tönnesen.

Kent Robin Tönnesen négy idény után a nyáron igazolt a Telekom Veszprémtől a Pick Szegedhez.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Frimmel lövése rossz, beállóból eredményes a másik oldalon Pekeler. Garciandia betörése rossz a hazai kapus előtt.

29. perc Garciandia gólt lő végre, jó a védekezés Frimmeltől, Henigman távolról a lécre lő... 16–14

28. perc Passzív, rossz a Martins-bejátszás, Bilyk indítja Ekberget, aki ziccerezhet...

27. perc A másik oldalon Martins igen, Bilyk köszöni szépen, üres kapura eredményes. 15–13!

26. perc Ekberg nem ront.

26. perc Bodó
ellöki Pekelert, kiáll.

26. perc A hazai kapus majdnem bepotyázza Radivojevics lövését, de hiába bent a labda, NEM ADJÁK MEG. Kellene a VAR...

24. perc Hosszas szegedi támadás, sok hazai szabálytalansággal. Passzív, állnak a szegediek... Bodó felugrik, tízről eredményes! Mindenki törlésre várt. Pekeler nem variál, igaz, a hatos előtt egyedül maradt a labdával.

23. perc
Bánhidinél belemenés, Bilyknél remek átlövés. 12–12!

22. perc Bilyk passza után Zarabec a hatosig mehet, nem is rontott. De Bodó megszerzi első gólját ma, Mikler meg fogja Reinkind átlövését. Még ha bele is sérül picit. Nem is a védésbe, elcsúszott kidobás közben!

21. perc Passzív az első szegedi támadás, nincs is lövés...

20. perc Magyar időkérés.

20. perc Talpról, kissé balról jobbal Bilyk irgalmatlan nagy gólt lő. 10–11!

19. perc Garciandia átlövése nagyon pontatlan. Előkészítetlen kísérlet.

Bánhidi és Mikler nem figyelt most.

18. perc Hét a hat ellen, Reinkind erre távoli felugrásból eredményes. De Bilyk betörése sem csúnya... 9–11

17. perc Bilyk a földről eredményes, Mikler bal tárde mellé. De csodagóllal válaszol átlövésből Garciandia!

15. perc Radivojevics betörése remek, ballal a jobb felsőbe varázsolja a labdát. Mackovsek nem szerencsés, Wiencek elé csorog a labda, páros lábas beugrással eredményes. Frimmel első hibája ma a másik oldalon. 6–10

14. perc Tönnesen kiáll, a földre rántotta Horakot. Jogos.

Szilágyi Viktor, a Kiel sportigazgatója. „A mi szempontunkból ugyan nem volt okom szomorkodni, de azért jobban örültem volna, ha a Szeged legyőzi az Elverumot, mert így nehezebb dolgunk lehet szerdán. A magyarok bizonyítani akarnak, láttam rajtuk, mennyire csalódottak voltak a múlt heti teljesítményüket követően. Úgy készülünk, hogy Dean Bombac a pályán lesz, miközben azért nekünk is vannak sérültjeink, most sem lesz teljes a keretünk. Elégedett vagyok, ahogy az idényt kezdtük, egyedül a Lemgo elleni bajnoki döntetlen nem volt bekalkulálva. Fáj, amikor ilyen meccseken veszítünk pontokat. Nagyon fontos nekünk ez a hét, a szegediek után ugyanis a Bundesliga-éllovas Magdeburggal játszunk.”

13. perc Hazai időkérés. Beáll Bilyk is, remek passzát Wiencek a kapufára pazarolja beugrásból, de Radivojevics ziccerezése sem különb.

13. perc Mackovsek nem, Tönnesen eredményes átlövésből, közte Mikler megfogta Duvnjak negyedik próbálkozását is. 5–9!

10. perc Duvnjak harmadik átlövését is védi Mikler, most ZSENIÁLIS reflexekkel! Tönnesen újabb asszisztja, Frimmel harmadszor eredményes bal szélről, neki 3/3!

10. perc Pekeler kiáll két percre, de Frimmel eredményes a szabálytalanság után. Dupla öröm: 5–7!

9. perc Máthé jobbal kilencről a földről a bal felsőbe lő, a kapus elment már jobbra. Pekeler ziccerből szemtelenül emel.

8. perc Zarabec átlövését eléri vetődve a bal alsó előtt Mikler, aki nagyon számított erre a megoldásra.

7. perc Tönnesent nem veszik komolyan, a hatosig sétálhat szinte. 4–5!

5. perc Mackovsek felugrásból eredményes, a levegőben elkapva a labdát, és már le sem érezve onnan az ellövésig, Bánhidi második ziccerét rontja el. Tönnesen sem figyel, Jacobsen köszöni szépen.

4. perc
Tönnesen, és előtte szerencsére Duvnjak második hibája, Jacobsen ziccerezhet. Egyenlő.

2. perc Radivojevics megindul középen, majd jön Mikler első védése, rá Frimmel első szélsőgólja. Mackovsek a háta mögött adott gólpasszt: 2–3

2. perc Reinkind: a zsenialitás mindig egyszerű, felugrik lazán ismét, és nincs ellenszer. 2–1!

1. perc Egy nagyon rosszul befejezett Bánhidi-ziccerrel, egy Reinkind-betöréssel, de Tönnesen átlövésből azonnal egyenlít.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a magyarok világoskék-sötétkék mezben és sötétkék nadrágban.

A Szeged még soha nem nyert a Kiel ellen idegenben.

„Sokkal jobb kezdést várok, mint az elmúlt idényben, amikor a nyolcaddöntő első meccsén már kilenccel is vezettek a kieliek – folytatta a Tisza-partiak válogatott játékosa. – Nem tartalékolhatunk, csak a száz százalék lesz elfogadható tőlünk, meg kell mutatnunk a pályán is, hogy tényleg nyerni mentünk Németországba. Pastor úgy próbálja forgatni a csapatot, hogy a hiányzóinkat pótolni tudjuk, de azért Dean Bombacot és Matej Gabert nem könnyű helyettesíteni. Azt szokták mondani, a sebzett vad a legveszélyesebb – ez vagyunk most mi is.”

Bánhidi elmondása szerint győzni mennek Kielbe, ehhez elsősorban mentálisan kell fejlődniük, ziccerekben jobb döntéseket hozniuk, mert úgy lassíthatják le szerdai riválisuk játékát, ha góllal fejezik be az akciókat – a középkezdés miatt ugyanis nem tudnak olyan gyorsan indulni a németek. A távolabbi zónákból pontosabban kell lőniük, míg a védelemtől ezúttal sokkal stabilabb produkció szükséges.

„Másnap ugyanúgy felkelt a nap – fogalmazott tömören a csongrádiak 26 éves csapatkapitánya, Bánhidi Bence az Elverum elleni vereséggel kapcsolatban. – Megbeszéltük a történteket a srácokkal, de azért kaptunk fejmosást is. El kell ismerni, a norvégok jobbak voltak, minden húzásunkra azonnal reagáltak, gyorsan kézilabdáztak, mi pedig egyáltalán nem tudtuk kontrollálni a mérkőzést. A portugál irányítónknak, Miguel Martinsnak láthatóan még új ez a rendszer, sok volt neki, hogy hatvan percen keresztül kellett vezényelnie a játékunkat. Majd belejön, szép jövő előtt áll – egyelőre azonban többet vár tőle az edzőnk.”

A rossz napot kifogó szegedieknél kevés volt a jó teljesítmény az északiak ellen, talán egyedül a hat gólig jutó beálló, Bánhidi Bence nyújtott átlagon felülit, de ő is inkább támadásban. Rajta kívül még a 12 védést bemutató Mikler Roland és az öt találatot szerző, védekezésre „szakosodott” szlovén balátlövő, Borut Mackovsek volt dicsérhető. A nem kalkulált vereséggel annyiban mindenképpen nehéz helyzetbe került Pastor csapata, hogy csak úgy zárhatja pozitív mérleggel az októbert, ha a következő két vetélytárs, a sorozatot négyszer megnyerő német Kiel, valamint a legutóbbi kiírásban a döntőig menetelő Aalborg ellen is pontokat szerez.

Már nincs veretlen csapat a férfi Bajnokok Ligájában, miután az előző, negyedik fordulóban a Pick Szeged nagy meglepetésre hazai pályán 34–30-ra kikapott a Máthé Dominikkal felálló norvég Elverumtól. A B-hez hasonlóan így az A-csoportban is nyílttá vált a küzdelem: az éllovas dán Aalborgot és az ötödik helyezett, kétszeres BL-győztes északmacedón Vardart mindössze egy pont választja el a tabellán, míg a sereghajtó fehérorosz Meskov Breszt egyre inkább leszakadni látszik.

Nehéz feladat előtt áll a veretlenségét elveszítő Pick Szeged, amelynek idegenben kellene legyőzni a Kielt a BL-ben.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A KIEL–SZEGED KÉZILABDA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik