BACSKAI JÁNOS 2020.12.03 18:35 Frissítve: 2020.12.03 22:15

Két góllal kikapott a Mol-Pick Szeged a Flensburg otthonában

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Mol-Pick Szeged 26–24-re kikapott a német Flensburg otthonában.

Dean Bombac (labdával) és társai jól védekeztek, de pontatlanul támadtak (Fotó: Délmagyarország/Kuklis István – archív)

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
9. FORDULÓ
A-CSOPORT

FLENSBURG-HANDEWITT (német)–MOL-PICK SZEGED 26–24 (11–10)
Flensburg, zárt kapuk mögött. V:
 Brkic, Jusufhodzic (osztrákok)
FLENSBURG:
 BURIC – Svan Hansen 2, Röd 2, HEINL 1, HALD, GOTTFRIDSSON 5, Jöndal 3. Csere: M. Larsen, Golla 1, S. JOHANNESSEN 7, Semper 2, Wanne, Steinhauser 3 (3). Edző: Maik Machulla
SZEGED: Mikler – B. RADIVOJEVICS 6 (1), Kaspárek 1, Bombac 1, BÁNHIDI 4, BODÓ 6, Mackovsek 1. Csere: Alilovic (kapus), Gaber, Henigman 1, J. Canellas 4. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 3. perc:
 2–0. 9. p.: 4–3. 13. p.: 6–3. 16. p.: 6–6. 20. p.: 6–7. 27. p.: 11–8. 36. p.: 16–12. 46. p.: 18–16. 57. p.: 26–21
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Maik Machulla: 
– A Szeged bárkit megverhet, a Bajnokok Ligája egyik legjobb csapata, jó védelme van hatalmas fickókkal, de most nagyon jó volt a támadásunk, élmény volt nézni, hogyan járatjuk a labdát. A védelmünk is csodálatos volt. Kemény decemberünk lesz, jó volt győzelemmel kezdeni.
Juan Carlos Pastor: – Mindkét együttes védelme nagyon jó volt, a második félidő elején több hibánk is akadt, így az ellenfél kényelmesen tartani tudta a három-négy gólos előnyét.

Nem akármilyen előzmények után utazott el Németországba a Mol-Pick Szeged, amely a Bajnokok Ligája előző fordulójában megszerezte végre az első győzelmét a mostani kiírásban, de azután kikapott a hazai bajnokságban a Csurgótól – majdnem három évtizede történt meg legutóbb, hogy a Szeged nem a fő rivális Veszprémtől szenvedett vereséget odahaza a férfi kézilabda NB I-ben!

Ráadásul a remek Flensburg várt a hét játékosát is nélkülöző Szegedre, és a házigazda jobban kezdte a mérkőzést, de Mikler Roland védéseinek és a Bodó Richárd, Joan Canellas, Bogdan Radivojevics, Bánhidi Bence négyes góljainak segítségével végig pariban volt a magyar együttes az első félidőben.

Finoman szólva sem nyerni jár Németországba a Szeged, Flensburgba meg pláne. A Tisza-parti csapat egygólos hátránnyal térhetett szünetre, de ennek nem örült, mert a jó védekezés mellett rengeteget hibázott a támadásokban, ráadásul a hazaiak kapusa, Benjamin Buric is jó napot fogott ki.


Hanem aztán a második játékrészt nagyon rosszul kezdte a Szeged, és bár nem jutott nagy előnyhöz a Flensburg, azt a három-négy gólt mindig megőrizte, pontosabban a vendégcsapat nem tudott olyan jól védekezni, hogy a gyatra támadójátékát ellensúlyozza, és a játékvezetők tévedései is rendre a németeket segítették.

Negyedszer is vereséget szenvedett idegenben a Szeged ebben a kiírásban.

A csoport másik meccsén
Meskov Breszt (fehérorosz)–Elverum (norvég) 29–27
(15–17)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
 1. Kielce (lengyel) 8 6 1 1 257–226 +31  13
 2. Flensburg (német) 7 5 1 1 214–206 +8  11
 3. Meskov Breszt (fehérorosz) 7 4 1 2 192–194 –2  9
 4. Paris SG (francia) 6 3 3 190–184 +6  6
 5. FC Porto Sofarma (portugál) 8 2 2 4 225–230 –5  6
 6. Vardar Szkopje (északmacedón) 5 1 1 3 136–144 –8  3
 7. MOL-PICK SZEGED 5 1 4 126–130 –4  2
 8. Elverum Handball (norvég)615170–196–26 2

PERCRŐL PERCRE


30. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

30. perc Két szép szegedi kontragól még a végére. 26–24

28. perc Radivojevics betalált. 26–22.

28. perc Gabert ellökik beugrás közben, nyilván ez nem piros lap. Ápolás, a keze fáj. De legalább hetes. És két perc végül Rödnek.

27. perc Na, ez eldőlt, 26–21! Johannessen ismét.

25. perc Bombac passzát Mackovsek beugrásból jobbal a bal alsóba suhintja, 24–21! Jöndal meg felavatja Alilovicot mezőnyből is.

24. perc Két perc Bánhidinek.

23. perc Radivojevics kínai figurával javít, Johannessen beugrása nagyon jó, közben állt a játék, lesérült sajnos Semper, rosszul lépett, ölben vitték le.

22. perc Kapnak a hazaiak egy hetest, de előtte el kellett volna venni tőlük a labdát belemenésért. Steinhauser nem kíméli a cserekapus Alilovicot sem. Bombac: szélsőgól és labdaszerzés! Radivojecics: ziccerrontás. Johannessen megmutatja sajnos, hogyan is kell űzni ezt a műfajt, 23–19!

21. perc Sögard és Bodó is lő egy bombagólt.

18. perc Canellas nem figyel, Jöndal köszöni szépen, 19–16. Bánhidit ellöki, nincs hetes, pedig járt volna, Bombac lövését meg kijárja a jobb felső sarok elől Buric. Semper ziccerezik, gól, Canellas is megrázza magát végre, 20–17.


17. perc Gottfridsson lábról a jobb felsőbe bombázna 8-ról, ha Mikler hagyná. De nem hagyja!

15. perc Bodó gólja még jobb, 18–15! Aztán még egy! Radivojevics 14 gólt lőtt már a Flensburg ellen, ez a szegedi rekord.

13. perc Bodó passzával befordul Bánhidi, 3/3 neki ma! Bombac kap lehetőséget, jó a Szeged védekezése aztán.

A Flensburg a Szeged elleni előző hat meccséből 4-et megnyert, odahaza mind a három találkozót. A Szeged csak egyszer, a 2018-as csoportkörben verte meg a Flensburgot.

13. perc Mackovsek összehoz egy hetest Gollával szemben. Steinhauser ezt is bevarrja, 18–13 már.

10. perc Bodó után Mackovsek is ront, Canellas kis lövése ismét meglepi a hazai csodakapust! 16–13! Golla naná hogy most szerzi meg első gólját a BL mostani kiírásában...

8. perc HŰHA, Buric kirúgja a jobb felső elől Mackovsek közeli lövését!

A Szeged legutóbb 2017-ben nyert Németországban, a BL-csoportkörben, a Rhein-Neckar Löwen ellen. A Flesnburggal a Szeged először 2016-ban találkozott, a legjobb 16 között, kétszer kikapott.

7. perc Bánhidit egy ember löki, kettő lerántja, 2 perc, minimum. Hald második két perce.

6. perc Steinhauser, az eminens diák belövi, majd pocsék támadás, üres kapus gól Johannessentől. Időkérés, naná, 16–12!

Ejnye, igen könnyű kézzel előrángatott piros lap ez...

5. perc Henigman nemes bosszút áll, ideje volt már egy gólnak, gyorsan kap egy hetest Röd betörése után a hazai csapat. ÉS PIROS LAP AZ ELÉ LÉPŐ NIK HENIGMANNAK!

2. perc Röd bezzeg nem ront. Henigman sem, ellökik, csak éppen nincs sípszó, Svan kontra utáni ziccerezése ismét pontos. 14–11! 

1. perc Egy lábról eleresztett, jó Gottfridsson-lövéssel. 12–10, Bánhidi azonnal gólt dob, gyönyörű megoldással! Miklert is feldobja, véd, Canellasnál azonban belemenés.

1. PERC FOLYTATJUK!

„Sokan kérdezik, mire lehetünk képesek az idényben, amire nem tudok válaszolni, mert sok összetevős – jegyezte meg Mikler arra utalva, hogy két hónap alatt négyszer kellett hatósági karanténba vonulnia a csapatnak, emiatt nyolc NB I-es és négy BL-mérkőzést kellett elhalasztani. – Eddig nem fertőződtem meg, azaz minden egyes alkalommal, amikor valakinek pozitív lett a koronavírustesztje, azonnal elkülönítettek. Kapusként azért sem egyszerű, mert ilyenkor nincsenek lövések, kiesem a ritmusból, újra be kell lőni a távolságot, a szöget, felvenni a megfelelő pozíciót – ez beletelik négy-öt napba.”

A szerb kapusedző, Nenad Damjanovics munkáját dicséri, hogy nemcsak Nagy, de a másodedző Marko Krivokapics fia, a 18 éves Luka is bemutatkozott már a felnőttek között, holott Juan Carlos Pastorról köztudott, nem kísérletező típus. Az Elverum egyébként nem lepte meg Miklert, mivel a szegediek futós találkozóra készültek, rengeteg támadással és védekezéssel, ami be is jött. A teljesítményével kapcsolatban a csongrádiak kapusa kiemelte: a lövősávokból rendre eltalálta az irányt, és sikerült bravúrokat bemutatnia, főleg a beállós Endre Langaas ellen, amivel elbizonytalanította a norvégokat.

 

 

„Nem foglalkozom azzal, ki ül a kispadon, minden mérkőzésre úgy készülök, ha én kezdek, végig védek – mondta a Nemzeti Sportnak a Mol-Pick Szeged 36 esztendős kapusa, Mikler Roland, akire Mirko Alilovic hiányában nagyobb felelősség hárul. – Tisztában vagyok vele, csak abban az esetben jöhetnek a fiatalok, ha már eldőlt a meccs, ezért alapvetően hatvan percre rendezkedem be. A végén én döntöttem úgy, hogy lépjen pályára Nagy Tibor is, érezze a BL légkörét, még ha ezúttal nem is voltak szurkolók a lelátón. Óriási tett, hogy védéssel tudott bemutatkozni.”

Az Elverum elleni 36–27-tel megszerezte első győzelmét az idei Bajnokok Ligája-kiírásban a Szeged, s elmozdult az utolsó helyről az A-csoportban. Az első három idegenbeli találkozóján egyaránt vereséget szenvedő Pastor-csapat ezúttal nem „fogyott el” a végére, igaz, ahhoz, hogy az utolsó negyedórában 11 gólt szerezzen, leginkább Bodó Richárd hatékonysága kellett, aki tíz kísérletből kilencszer vette be a Máthé Dominikot foglalkoztató norvég együttes kapuját, na meg a parádésan védő Mikler Rolandé, aki ugyanezen időszakban csak négyszer „kapitulált”. A 208-szoros válogatott kapus 17 lövést hárított, az utolsó percekre mégis átadta helyét a 19 éves Nagy Tibornak, akinek még jutott annyi idő, hogy hatástalanítsa Máthé próbálkozását.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Mackovsek passzát Radivojevics a jobb szélről ballal a túlsó alsóba tekeri! Góllal zárt a Szeged: 11–10.

29. perc Gottfridsson lövését a léc hárítja, de hetes, Bánhidi löki a ziccerező Gollát. Wanne a léc fölé lő, a labda ott pattant meg, ahol a kapus nagy párbeszédpárbaj után feltöröltetett.

26. perc Újabb Mikler-bravúr! És támadószabálytalanság. Öt szegedi lövésből csak Radivojevics talált be, Canellas kettőt is elrontott, Bodónak és Mackovseknek sem megy. Canellas kicsi, de szép gólt lő, előtte sajnos betalált Gottfridsson. 11–9!

24. perc Johannessen lövése jó, de azután Canellasról kiáll Hein. De emberhátrányból is betalál Sögard. Újabb rossz szegedi akció, 

22. perc Gottfridssonnal nem bír a Szeged... 8–7! Bodóval meg szerencséje az ő védője.

A Szegedet 2014-ben és 2015-ben is német csapat ütötte el a négyes döntőtől, mindkétszer a THW Kiel.

20. perc Még mindig haton a Szeged, köszönhetően Mikler újabb védésének, aztán Bánhidi ravasz passzát Radivojevics a léc alá pattintja. De Johannessen betörése is szép, jobbal a kapus lába között talál a hálóba. Mackovsek lövése Buricé ismét a másik oldalon.

18. perc Gaber blokkol szépen, majd Mikler véd. Canellas kezéből kicsúszik a labda ziccerezés közben a másik kapu előtt!

17. perc Hazai időkérés.

16. perc
Canellas lövése becsorog a jobb alsóba, egy gólra feljött a Szeged! Jó védekezés, remek Bodó-beugrás, 6–6!

13. perc Kaspárek lövése pontos, Bodó védekezése szigorú, de újabb Buric-bravúr. 56 százalékos a védési mutatója!

13. perc Időkérés a Szegedről.

12. perc Henigman kap nyaklevest, de nincs hetes, Kaspárek lövését a jobb oldali kapufára spárgázza Buric. Bezzeg nem hibázik Gottfridsson, laza ziccerezés, fel sem ugrik. 6–3!

12. perc Henigman átlövése nem az igazi, védi a kapus, de Bánhidié a kipattanó. Buric a Bundesliga legjobb kapusa per pillanat.

11. perc Puff neki, Bodó is kiáll két percre. Mezt rántott. Gottfridsson átlövéses góllal büntet.

10. perc Gaber kap sárga lapot, pedig éppen már passzív játékot jeleztek a hazai csapat támadásánál.

9. perc Heinl kap egy sárga lapot Bodó ellökéséért, majd egy jó passzt Mensahtól, a ziccerezés is jó, de szerencsére Bánhidié is. 4–3, plusz egy kétperces kiállítás.

7. perc Röd és Bodó is hibázik, újabb hazai ellentámadás, gyors, pontos, Svan ziccerét eléri Mikler, de a jobb kezéről a jobb alsóba csorog a labda... 3–2

5. perc Ez szép, Mackovsek passzát jobbról ballal a jobb alsóba lövi a szaggatottról beugorva Radivojevics. 2–2!

3. perc Jó a védekezés, Kaspárek talpról a kapusba lő, kontratámadás, Jöndal ziccerezése hibátlan. Bodó átlövése dettó, 2–1! Mikleré meg Gottfridsson kilencméteres lövése.

1. perc Szegedi támadás, rossz lövés itt, bombagól ott, Rödtől. Újabb rossz támadás, Kaspáreknél lépéshiba. 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Nincs néző a stadionban természetesen.

A hazaiak tiszta fehérben, a magyar csapat fekete-kék mezben és kék nadrágban.

Hét sérült vagy beteg hiányzik a szegedi csapatból.

 


„A 2003-2004-es szezonban találkoztunk először német csapattal a Bajnokok Ligájában. Az akkor világsztárokkal felálló Magdeburg volt az ellenfelünk, és a németek kétszer is diadalmaskodtak. Eddig a BL-történetünkben öt német csapattal találkoztunk, az említett Magdeburg mellett a THW Kiel, a Füchse Berlin, a Rhein-Neckar Löwen és a mostani rivális, az SG Flensburg-Handewitt volt az ellenfelünk. Sok-sok ország csapata ellen remek a mutatónk, ez sajnos a Bundesligában edződött német együttesekre nem igaz. A BL-ben 26 meccsen 8-szor nyertünk, kétszer döntetlent értünk el, míg 16-szor vereséget szenvedtünk″ – írja a pickhandball.hu.

 

BÁNHIDI Bence, a Szeged beállója . „Az elmúlt napokban sokat beszélgettünk, mert nekünk is fájt a szombati vereség. Az ilyen beszélgetés mindig hasznos, erősíti a csapatszellemet. Fontos, hogy tanuljunk a hibákból, és ne visszafelé nézzünk, hanem csak előre, ugyanis nagy feladatok várnak ránk még ebben az évben, mint amilyen a Flensburg elleni találkozó. Erős csapat a német, ezt az elmúlt idényben testközelből megtapasztaltuk, ám mostantól szükségünk lesz idegenbeli bravúrokra is.”


„Nem könnyű a váratlan vereség után mentálisan felkészülni egy ilyen kaliberű csapatra   – mondta a Nemzeti Sportnak az Elverum ellen kilenc gólt szerző balátlövő, Bodó Richárd, aki szerint az első Bajnokok Ligája-sikerüket követően sokan azt gondolták, hogy ismét sorozatban nyerik majd a mérkőzéseket, holott az ellenfelek nagy része továbbra is előrébb jár náluk: többen vannak, hosszabb ideje edzenek együtt és jobbak erőnlétileg.  – Szombaton egyszerre jött ki rajtunk sok minden: a fáradtság, a fásultság, az egész sztori, ami eddig velünk történt – a Csurgó pedig kihasználta ezt. Ahhoz, hogy átlendüljünk a holtponton, kellett volna még néhány játékos, de nem volt. Jó lenne javítani Flensburgban, ám ha nem is sikerül, legalább jól kell játszanunk, hogy nyugodt szívvel jöhessünk le a pályáról. Elkelne most a szurkolóink segítsége, belőlük erőt meríthetnénk, de ezzel sajnos nem számolhatunk. Egyelőre hullámzó a teljesítményünk, ezért még sokat kell dolgoznunk.”     

Játszottak klasszikus jobbátlövő nélkül, egy kapussal, egy irányítóval, egyszerre két balszélsővel – a pontszerzésre azonban esélyük sem volt az első három BL-fellépésükön, ráadásul mindegyiket idegenben vívták. Bresztben pedig azzal a tudattal léptek pályára, hogy a hazaiaknál többen is betegséggel küszködtek, ám hiába tiltakoztak, az európai szövetség hajthatatlan maradt... Fehéroroszországból hazaérve újabb pozitív eseteket regisztráltak a Picknél, emiatt újra meg kellett szakítani a szakmailag nehezen értékelhető munkát, miközben az A-csoportban pont nélkül álló magyar gárdán a nyomás egyre csak nőtt. A jég végül a Máthé Dominikot foglalkoztató norvég Elverum ellen tört meg a múlt héten, amikor a Szeged megszerezte első győzelmét a sorozatban, és ezzel elmozdult az utolsó helyről. Csütörtökön újabb idegenbeli meccs jön: a Flensburg otthonában viszont eddig nem sok babér termett a Tisza-partiaknak, eddig mindhárom összecsapásukat elveszítették – legutóbb februárban, amikor a négyes döntőt érő csoportmásodik hely is elúszott.

„Ahhoz, hogy fizikailag utolérjük magunkat, idő kell, ami viszont nincs, mivel hetente két mérkőzést kell játszanunk    – így Pastor. – Hamarosan a játékosaim elmennek az egyiptomi világbajnokságra, utána megint kezdhetünk mindent elölről.”   

A meglepő bajnoki vereség oka a fáradtság is lehet, ugyanis alig több mint negyvenegy óra telt el a norvég Elverum elleni Bajnokok Ligája-győzelem után, és a Szeged ugyanazzal a tizenhatos kerettel állt ki a Csurgó ellen is. A spanyol tréner szerint nehéz megmondani, milyen erőnléti állapotban vannak játékosai, hiszen a klubot alaposan megtépázta a járvány, többen másfél-két hónapot hagytak ki sérülés és betegség miatt, míg mások folyamatosan karanténban voltak.

„Semmilyen pozitívumot nem láttam a Csurgó ellen, az ellenfél egyszerűen jobb volt nálunk, mi pedig nagyon rosszul játszottunk   – mondta a Nemzeti Sportnak Juan Carlos Pastor, a Szeged edzője. –   Huszonegy gólt kaptunk a második félidőben, ez mindent elmond a teljesítményünkről. Talán más a helyzet, ha nincs annyi hiányzónk, mert a szünet után mégiscsak tizenkilencszer betaláltunk, amivel illik nyerni, ám harminchárom kapott góllal erre esélyünk sem volt. Nagy a lemaradásunk, kiestünk a ritmusból, és eltűntek az automatizmusok, főleg a védelemből. Sokan kérdezik, a Csurgó ellen miért nem cseréltem a kapuban. Azt gondoltam, amint Mikler Rolandnak meglesz az első védése, elkapja a fonalat, bízom benne, tudom, mire képes.”

Arra is csak háromszor volt példa, hogy a Tisza-parti gárda pontot veszítsen otthon, 1997 márciusában a Győrrel (27–27), decemberében a Dunaferr-rel (20–20), 2017 novemberében a Budakalásszal (35–35) játszott döntetlent. A Csurgó elleni meccsen szinte végig a vendégek vezettek, akik úgy örültek a győzelmüknek, mintha bajnoki címet szereztek volna. Sikerük nem szerencsés, hanem megérdemelt volt, mert remekül játszottak hatvan percen át.

Egy kis statisztikai adat, csak hogy érezzük a Csurgói KK elleni szombati 33–30-as hazai zakó jelentőségét: ha a Veszprém elleni meccseket nem számoljuk, a Szeged legutóbb több mint huszonhét éve, 1993. május 31-én kapott ki otthon, akkor a Győri ETO KC együttesétől 21–17-re – éppen az első olyan idényben, amikor az alakulatot nem Tisza Volán SC-nek hívták, hanem már Pick-Szegednek.

A Mol-Pick Szeged nagyon ritkán szenved vereséget hazai pályán az NB I-ben, és ha ki is kap, általában legnagyobb hazai riválisától, a Telekom Veszprémtől.

De... Majdnem három évtizede történt meg legutóbb, hogy a Szeged nem a fő rivális Veszprémtől szenvedett vereséget hazai pályán a férfi kézilabda NB I-ben.

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában megszerezte első győzelmét a csoportkörben a Mol-Pick Szeged, amely hazai pályán kilenc góllal megverte a norvég Elverumot.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FLENSBURG–MOL-PICK SZEGED MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2021.01.20 15:37:39

Kézilabda MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Elek Gábor csapata szinte végig vezetve verte meg két góllal a csoportelsőségért küzdő franciákat.

2021.01.19 18:24:02

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

Van, amit lehet és érdemes eltanulni tőlük, vagy legalább megpróbálni megérteni, mitől ilyen eredményesek.

2021.01.19 19:43:13

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

A magyar válogatott egy góllal megnyerte a csoportrangadót, így négy pontot visz a következő körbe.

2021.01.17 19:57:18

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Az első félidő döcögő játéka után nagyon kinyílt a gólzsák a dél-amerikaiak ellen. Legalább 2 pontot viszünk a következő körbe.

2021.01.17 14:27:36

Kézilabda R. Gy.

A dánok jobban játszottak, öt góllal is vezettek tíz perccel a vége előtt, de az ETO döntetlenre hozta a meccset.