Mol-Pick Szeged: végre hazai BL-mérkőzés, végre győzelem!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.11.26. 18:35
null
(Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában megszerezte első győzelmét a csoportkörben a Mol-Pick Szeged, amely hazai pályán kilenc góllal megverte a norvég Elverumot.

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 8. FORDULÓ
MOL-PICK SZEGED
ELVERUM (norvég)36–27(17–15)
Szeged, zárt kapuk mögött. Vezette:Marin, Serradilla (spanyolok)
SZEGED:MIKLER – B. Radivojevics2 (1),J. Canellas1,Mackovsek, BÁNHIDI6,BODÓ9,M. Stranovsky3. Csere:Nagy T. (kapus), KASPÁREK6,Bombac3,Gaber1,HENIGMAN4,Kecskés, ifj. Rosta M.1. Edző:Juan Carlos Pastor
ELVERUM:Fries – Abalo1,Máthé3,Pujol3,LANGAAS5,Fingren1,BLONZ7 (1). Csere:Imsgard (kapus), Solstad3,Gröndahl, Pettersen2,Sönnigsen1,Hedberg1. Edző:Börge Lund
Az eredmény alakulása. 3. perc:2–1.6. p.:3–3.10. p.:6–4.17. p.:8–8.21. p.:11–10.23. p.:12–13.27. p.:15–13.32. p.:19–15.36. p.:23–17.43. p.:26–23.49. p.:28–24.53. p.:32–25.57. p.:35–27
Kiállítások.2, ill. 4 perc
Hétméteresek:2/1, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Juan Carlos Pastor: –Jó meccset játszottunk a sportszerű Elverum ellen, noha az első félidőben időnként dekoncentráltan védekeztünk, és a lövéseink sem sikerültek. A második játékrész elején Mikler Roland bravúrjainak is köszönhetően sikerült ellépnünk, ekkor a védekezésünk feszesebb lett, mint korábban, és támadásban is jól teljesítettünk. Örülök, hogy kilenc hónap múltán ismét Bajnokok Ligája-mérkőzést játszottunk Szegeden.
Börge Lund: –Az első félidőben nyújtott teljesítményünkkel annak ellenére elégedett vagyok, hogy voltak kommunikációs gondjaink és számos helyzetet kihasználatlanul hagytunk. Szünet után a Szeged nagyobb energiát fektetett a játékba, agresszívebben védekezett, de az igazi különbséget Mikler Roland védései jelentették.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az elmúlt két hónapban négyszer került hatósági karanténba a Szeged, amely 284 nap után léphetett pályára otthon a Bajnokok Ligájában, legutóbb február 16-án, a PSG-t győzte le emlékezetes összecsapáson, 32–29-re. Az Újszegedi Sportcsarnokba most az Elverum, látogatott, amely magyar légiósa, Máthé Dominik remeklésének is köszönhetően tartotta az első félidőben a lépést a magyar csapatta, sőt kétszer még vezetni is tudott.

Jobban kezdett a magyar csapat a szünet után, Mikler Roland remekelt a kapuban, előtte Bodó Richárd, Dean Bombac, Bánhidi Bence és Stanislav Kaspárek elkezdte szórni a gólokat, a másik oldalon Máthé mellett Alexander Christoffersen Blonz és Endre Langaas is jó napot fogott ki, Blonz egyenesen klasszis teljesítménnyel rukkolt ki.

Csakhogy Mikler világklasszis formát mutatott a hajrában, és már ekkor eldőlt a meccs: a negyedik mérkőzésén megszerezte végre első győzelmét a Szeged a BL-csoportjában.

Reméljük: a nehezén túl vannak, túl vagyunk.

„Még ha nézők nélkül is, nagyon jó érzés volt ismét hazai pályán Bajnokok Ligája-mérkőzést játszani – ami még örömtelibb, hogy újra két pontot szereztünk a BL-ben. Jól felkészültünk az Elverumból, és bár volt egy kis kihagyás az elején, a visszafutásokat megoldottuk, a szünet után pedig sikerült gyorsan eldönteni a meccset. Csak a saját dolgunkra kell összpontosítani a jövőben” – értékelt Bánhidi Bence, a Szeged beállója.

„Az első félidőben jól játszottunk, több lerohanásgólt szereztünk, majd a második játékrészre teljesen megváltozott a játék képe: Mikler Roland nagyszerűen védett, a Szeged pedig sokkal agresszívebben védekezett, miközben támadásban is egyre hatékonyabb lett. Jó érzés volt a válogatottbeli társak ellen pályára lépni, de nagyon nehéz dolgom volt megállítani olyan játékosokat, mint Bánhidi Bence vagy Bodó Richárd” – mondta a mérkőzés után Máthé Dominik, az Elverum jobbátlövője.

PERCRŐL PERCRE

 


Megvan a Szeged első sikere a BL mostani kiírásában.

30. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

30. perc Nagy kivédi Máthé lövését, Rosta Miklós ziccerezik még egyet! Máthéé az utolsó gól, 36–27 a vége.

28. perc Fingren újabb két perce, majd beszól Kaspáreknek, miután nyakon verte őt. Kapuban az Eger ellen debütáló Nagy Tibor.

28. perc Mikler megmutatja Sólstadnak, hogy nem minden papsajt, védi a ziccerét!

26. perc Bodó bedobja, ez eldőlt. Sólstad azért nem adja fel, páros lábbal felugrik, 35–27.

25. perc Sólstad belövi, Kaspárek elnézi. Canellas pályára lép, és nem is hiába, itt az első gólja ma. A kilencedik szegedi góldobó.

23. perc Ahol most tombolnának a Bodó-találat, és bosszankodnának Solstad szép emelése után. 32–25, Stranovsky-szélsőgól aztán.

21. perc Aztán ünnepel a hazai B-közép helye felé!

20. perc Bodó ismét lecsap, Mikler véd, Bánhidi kezd belelendülni, 31–24! Kapuscsere ott, Mikler-védés itt!

19. perc Bodó gólja után hazai időkérés. 28–24! Pettersen kihagyja, Bánhidi lecsap, Mikler hatalmasat véd.

17. perc Bánhidi kiharcol egy hetest, Radivojevics kihagyja.

16. perc Pujol passzát Langaas bevetődve a jobb alsóba varázsolja, 27–24!

15. perc Kaspárek lövőcsel után beugrik, négy gól ismét a különbség.

12. perc Irgalmatlan nagy gól a bal szélről Fingrentől. Bombac támadóhiba, rossz lövés, Blonz gólt lő, és ismét ők jönnek. A bírók nincsenek velünk, nyilván.

10. perc Kaspárek ismét lecsap, majd Sólstadot kell ápolni. Máthé jól van, ballal a kilencesről felugrásból gólt lő, de csinál egy ilyet Kaspárek is! 26–11!

8. perc Máthé gólt lő, majd kiharcol egy hetest, Blonz kihasználja, 24–19! Blonz ziccerét védi Mikler, de Langaas pazar gólt cunderezik balról jobbal a bal alsóba. A földön fekve!

5. perc Bánhidi középről, Abalo a jobb szélről lő szép gólt, Henigman meg labdaszerzés után a szaggatottról talál a bal alsóba, estében! 23–17! De csak míg Bombac szólásra nem emelkedik…

3. perc Húsz tizenöt, Mikler nagy védése után Bodó ziccerezik! De Pujollal nem bírunk, ellenben Gaber bevetődve balról a bal alsóba lő a kapuscsere után.

2. perc Fingren kap két percet, odacsapott Stranovskynak. Kaspárek a bal felsőbe lő Bombac passza után. 19–15!

1. perc Egy laza Bodó-góllal, makd Mikler véd hatalmasat, Máthé bombája után. Először vezet hárommal a Szeged.

1. PERC FOLYTATJUK!

Kapust cserélnek a vendégek, Fries helyett Imsgard.

A Szeged az előző hónapban csak két meccset játszott.

Nincsenek topformában: az Elverum két pontot gyűjtött négy meccsen, a Szegednek ennyi van három találkozó után.


– A fiatalok helyzetét hogy látja Szegeden?
– Nem könnyű nekik, mert többen még a magyar első osztályban is tapasztalatlannak számítanak, nemhogy a Bajnokok Ligájában, ahol hirtelen a pályán találták magukat, ezért nem irigylem őket. Ahelyett, hogy lépésről lépésre haladtak volna, most egyszerre három-négy lépcsőfokot kellett átugraniuk, ami akár jól is elsülhet. A BL-nek viszont nemcsak az iramát, hanem a miliőjét is szokniuk kell. De rendes srácok, jól megállják a helyüket, örülök, hogy velünk vannak.

– Megváltozott az élete, mióta egyre több csapattársa kapta el a koronavírust?
– Március óta sokkal többet vagyok otthon, vigyázok magamra, ahogy mindenki más a jelenlegi helyzetben. Most (is) két dologra összpontosítok: a családomra és a kézilabdára. Kicsit nyugodtabb, mondhatni, unalmasabb lett az életünk, már nem járunk el, a gyerekek miatt azonban muszáj kimozdulni néha. Annak az okát nem tudom, miért a fiatalabbak betegedtek meg nálunk, miközben a harminc fölöttiek – Mirko Alilovic, Jonas Källman, Mikler Roland, Martin Stranovsky, Zsitnyikov vagy jómagam – egészségesek maradtak. Talán szerencsések vagyunk, de éppen ezért elővigyázatosnak kell lennünk, mert a rutinunkra most nagy szüksége van a Szegednek.

– Ezentúl is bátran vállalkozik majd lövésekre?
– Tény, hogy sokat lőttem eddig: Kielcében tizennyolcszor, Portóban tizenháromszor vettem célba a kaput. Hogy miért van ez? Mert ilyen szituációban vagyunk, hiányzik tíz játékosunk, sokszor nincs más megoldás. Dmitrij Zsitnyikovnak és nekem jutott ez a feladat eddig, de valljuk be, egyikőnk sem egy Bodó Ricsi. Arra számítok, ha mindenki egészséges, én is kevesebbet játszom, az irányítóposztot majd megoldjuk Dean Bombaccsal. Mindenesetre jó érzés látni, hogy át tudom lőni a falat, főleg a kilencesen kívülről, ez jót tesz az önbizalmamnak. Nem hinném azonban, hogy Juan Carlos Pastor hosszú távon ezt várná el tőlem, amúgy sem vagyok olyan, aki első szándékból tüzel. Jelenleg viszont abból főzünk, amink van. Ami engem illet: megmutattam, mire vagyok képes, hogy számíthat rám a klub, remélem, ezért hamarosan meghosszabbítják a jövő nyáron lejáró szerződésemet, mert nagyon jól érzem magam Szegeden. Habár azzal is tisztában vagyok, hogy harmincnégy évesen már nem én jelentem a jövőt.

A térdműtétét követően kihagyta a felkészülés nagy részét, habár ez nem látszik meg a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményén: két meccs alatt 18 gólt szerzett, ráadásul a Szeged mindkét idegenbeli találkozóját végigjátszotta – mindezt harmincnégy évesen. Ilyen jó fizikai állapotban van?
– Az operációm miatt nem igazán tudtam a többiekkel készülni a nyáron, később Bubori Kornél erőnléti edzővel dolgoztam, azaz egyáltalán nem voltam játékban szeptemberig – mondta a Nemzeti Sportnak a világ- és Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes Joan Canellas, a Mol-Pick Szeged irányítója, aki Kielcében tizenegyszer, Portóban hétszer volt eredményes, miközben csapata mindkétszer kikapott, és jelenleg az A-csoport utolsó helyén áll. – Jóllehet a második mérkőzésünkön, Portugáliában már az első félidőt megéreztem, ám ami meglepett: kifejezetten jól bírtam, hogy támadásban és védekezésben is végig a pályán kellett lennem. A mérkőzések másnapján persze mindenem fájt, de miután sok idő telik el két összecsapás között, van időm regenerálódni. Úgy érzem, még mindig szükségem van játékpercekre ahhoz, hogy visszanyerjem a formámat.

A nyáron megműtötték, kihagyta a felkészülés nagy részét, de még így is a 34 éves spanyol irányító Joan Canellas a Szeged legeredményesebb játékosa a Bajnokok Ligájában, noha eddig nem a lövőerejéről volt ismert.

 


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


30. perc
Időntúli szabaddobás, Bodó majdnem eltöri Pettersen kezét lövés közben. A sértett ívelése veszélytelen.

30. perc Négy másodperccel a vége előtt időt kérnek a vendégek!

30. perc Nem is hiába a varia, Henigmannak ma három per három! 17–15!

29. perc Még egy hazai időkérés a végére.

28. perc GYÖNYÖRŰ! Bombac csodapassza után Bánhidi bevetődik. De Schönningsen kínai figurából esett gólja sem volt csúnya. 16–15

28. perc Pettersen szép gólt lő. Az Elverum egyszer járt eddig Szegeden, 32–25-re kikapott.

26. perc Alakul, Henigman átlövése a jobb felsőben, és rossz az északiak letámadása. Henigman kontragóljával ismét vezet a Szeged, amelyenek már hét góllövője van a meccsen. 15–13!

24. perc Bodónak meg három perc három, harmadik lövése is utat talál a kapuba. Jó védekezés, Stranovsky-kapufával. Schönningsen lövése is a kapufán csattan. 13–13

23. perc Bodó kap sárga lapot, feldobta magát, ettől eltekintve a jobbszélső Hedberg gólja ér, majd Pujol visz végig egy kontrát, és jobbal beugorva a bal felsőbe pimaszkodja a labdát. 12–13.

21. perc De Blonz ismét lecsap, Bombac passza után Bodó lövése megpattan a sáncon, a jobb alsóba egészen. 12–11

19. perc Stranovsky két elrontott lövés után javít, Pettersen szerencsés góllal azonnal egyenlít szinte azonnal, de Bombac második lövése is gólba torkollik.

18. perc Bombac a jobb alsóba lő kilencről, Lonz jobbal ugyanolyan messziről a jobb felsőbe lő.

16. perc Kapusparádé, Mikler, de sajnos Fries részéről is. Blonz balról klasszis gólt lő, szélsőgól, 8–8!

14. perc Canellas passzol, Kaspárek az egekbe ugorva ballal a jobb felsőbe lő a szaggatott vonalról. De Máthé meredek passzával Langaas befodul, centergól.

12. perc Cenellas lövése a kapusé, Radivojics ziccerezése egyszerű, de hatékony, hét hat ide.

11. perc Máthé Bánhidi kezével együtt is a bal sarokba lő, Pujol kontrázik, cselez, egyenlő.

10. perc Radivojevics: hetes a bal alsóba, két góllal vezet a Szeged.

8. perc Mikler védése után védelmi zűrzavar, Langaas köszöni szépen, 5–4.


7. perc MIKLER! Bal lábbal kirúgja a bal alsó elől Gröndahl hetesét. Bánhidi labdát szerez, harcosan, majd gólt lő.

6. perc Nem sokáig, kihasználják. Langaas-találat. Bodó és Blonz gólpárbaja, 3–3. Canellas passzával Bánhidi bevetődik, és jobbal a kapus hónalja alatt a kapuba talál. 4–3

5. perc Bánhidi lövése a kapusé, de a kontra során Canellas labdát szerez. Bánhidi: támadóhiba, Kaspáreknek két perc Máthé leütéséért. Marad a 2–1!

2. perc Kaspárek balkezes átlövése tökély, félmagasan a bal sarkba.

1. perc Máthé és Stranovsky bomabgóllal, Mikler védéssel kezd, 1–1.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat kék-fekete mezben és fekete nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.


A válogatott szünet után tíz napig karanténba kerültem, akárcsak Luc Abalo, ez a játékunkon még látszik, és hogy egy ideje nem edzettünk a csapattal, de már teljes erőnkkel azon vagyunk, hogy minden klappoljon. Szeged ugyan eléggé messze van a szülővárosomtól, Nyíregyházától, és a családom sem tud
eljönni a mérkőzésre, mégis otthon játszhatok – ez nagyon motivál. MÁTHÉ Dominik, az Elverum
jobbátlövője.


Békeidőkben a bajnokságok téli szünetére készülődnénk így november végén, a koronavírus-járvány azonban eljesen átírta a forgatókönyvet a kézilabdában (is) – legfőképpen a férfi szakágban. A két hónap alatt négyszer hatósági karanténba kerülő Szeged megemlegeti még ezt az évet: Pastornak a sorozatos megbetegedések miatt 68 napot kellett várnia arra, hogy ismét 16 játékost tudjon nevezni egy mérkőzésre, 284 (!) napot pedig ahhoz, hogy újabb hazai Bajnokok Ligája-találkozóra készíthesse fel övéit. A Tisza-partiak ugyanis legutóbb február 16-án, a francia PSG-t győzték le emlékezetes összecsapáson 32–29-re az Újszegedi Sportcsarnokban, az azóta eltelt kilenc hónapban rajtuk kívül álló okok miatt egyszer sem léptek pályára otthon az elitsorozatban.

„Az első néhány edzés katasztrófa volt, nagyon nehezen ment minden: a zárás, a védekezés, a futás – tette hozzá a 2019-es év legjobb magyar férfi kézilabdázója, az idei Európa-bajnokság, továbbá az elmúlt Bajnokok Ligája-idény legjobb beállója, aki csaknem egy hónapig nem mozoghatott. – Most már kezdem megszokni, hogy nemcsak kondiból és állóképesség-fejlesztésből áll a napom. Fizikailag nagyon megviselt az újrakezdés, nem kívánom senkinek ezt az érzést.”     


Az Elverum elleni BL-összecsapás a szigorú norvég be- és kiutazási szabályok miatt elsőre elmaradt, ám az északiak közben enyhítettek a karanténkötelezettségen, így a kötelezően előírt PCR-tesztek eredményétől függően a jövő héten mégis létrejöhet ez a párharc. Bánhidi késznek érzi magát a visszatérésre az elitsorozatban, csak a következő feladatra összpontosít, a januári egyiptomi világbajnokságra még nem gondol.

„Nagyon remélem, hogy november végén-december elején már az igazi Szegedet látjuk a pályán – folytatta Bánhidi, aki szerint a pároskapcsolatok nem vesztek el az elmúlt két hónapban, ám védekezésben még szokniuk kell egymást.  – Teljesen más ez az idény, mint a többi, a legtöbb, amit tehetünk, hogy alkalmazkodunk a kialakult helyzethez. Mindegy, hányan vagyunk, ennyien kell, hogy megnyerjük a meccseket. Aki kiesik, többet dolgozik majd, hogy utolérje magát, plusz munkát végez, ahogy én is.”     

A csongrádiak legnagyobb problémáját az jelenti, hogy a fertőzésen nem egyszerre, hanem fokozatosan estek át. Az már az idényrajt előtt kiderült, a február közepén bokasérülést szenvedő horvát Luka Stepancic mégsem ússza meg műtét nélkül, ezért Stanislav Kaspárek egyedül maradt posztján – csakhogy a cseh jobbátlövő is koronavírusos lett… Portugáliába, a Porto elleni BL-csoportmeccsre már tíz hiányzóval utazott el a Pastor-csapat, a tizenhármas keretben két-két kapussal és balszélsővel, illetve öt juniorkorú játékossal. A nyáron térdműtéten áteső Joan Canellas nem éppen lövőerejéről ismert, mégis a 34 éves spanyol irányító szállította eddig a gólok nagy részét, noha ez is kevésnek bizonyult, a Pick ugyanis mind a három Bajnokok Ligája-mérkőzését elveszítette, és az A-csoport utolsó, nyolcadik helyén áll.

„Három héttel ezelőtt kezdtem el az edzéseket, úgyhogy erőnlétileg még nem érzem magam a csúcson – mondta a Nemzeti Sportnak Bánhidi Bence, a Mol-Pick Szeged 25 éves válogatott beállója, aki szinte az összes Covid-tünetet produkálta a betegségekor.  – Mindenesetre türelmes vagyok, várom, hogy visszanyerjem a formámat.   Amikor bepakoltam a táskámba szerdán, elgondolkodtam, mit vigyek magammal, mert olyan régen játszottam. A bemelegítésnél nem emlékeztem a sorrendre, csak lassan jöttek vissza a mozdulatok. A meccsterhelés egyébként is teljesen más, ezt a saját bőrömön tapasztaltam az Eger elleni bajnokin. Mindenekelőtt szeretném ugyanúgy élvezni a kézilabdát, ahogy régen. ”     

A Mol-Pick Szeged szeptember 11. óta négyszer vonult hatósági karanténba, és november 18-ig csupán háromszor tudott pályára lépni. A Tisza-parti együttes eddig nyolc NB I-es, valamint négy Bajnokok Ligája-találkozóját volt kénytelen elhalasztani a járvány következményeként. A szegediek 68 napot követően tudtak újfent 16 játékost nevezni egy mérkőzésre. A sereghajtó egrieket húsz góllal győzték le a hét közben, ám annak jobban örültek, hogy hosszú idő után végre ismét úgy érezhették, van csapatuk.

Bánhidi Bence visszatérésekor még a bemelegítés sorrendjére sem emlékezett (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)

Bánhidi Bence 68 nap után lépett ismét pályára, Juan Carlos Pastor ugyanennyi idő elteltével tudott újra 16 játékost nevezni egy mérkőzésre – éledezik a Mol-Pick Szeged férfi kézicsapata.

A Szegednek korábban már a Paris Saint-Germain, a Vardar Szkopje és a Flensburg elleni csoportmeccsét is el kellett halasztania, és három mérkőzés után pont nélkül áll csoportja utolsó helyén. A válogatott Máthé Dominikot is foglalkoztató Elverumnak négy meccs után két pontja van. A magyar és a norvég csapat szegedi találkozójára november 26-án kerül sor, egy koronavírus miatti halasztás miatt.

Aztán Egert 20 góllal megverték.

A Magyar Kézilabda-szövetség elhalasztotta a szegediek Komló és Ferencváros elleni bajnoki mérkőzését.

„Mi harcosok vagyunk! Ezt bizonyítottuk már a pályán. Ígérem, ezt a harcot folytatjuk majd, nem eshetünk el, és nem is bukunk el. Lesz kiút, biztos vagyok benne! Nagyon szeretnénk visszatérni azokhoz a napokhoz, amikor együtt, közösen, mindannyian edzünk, meccset játszunk, versenyzünk, meccseket nyerünk. Küzdeni a céljainkért, játszani a fantasztikus közönségünk előtt, látni, hogy megtelik a csarnok. Együtt, a Kékek-táborral elérni az álmainkat. Ezek a céljaink” – tette hozzá az 52 éves szakember.

„Nekem mindig pozitívnak kell maradnom, még ebben a nehéz időszakban is – utalt a lelkileg megpróbálkoztató helyzetre Juan Carlos Pastor, a Szeged spanyol vezetőedzője. – Nem könnyű, mert minden nap akad egy új probléma. Ha pesszimista lennék, vagy éppen negatívan látnám az életet, akkor hogyan működne minden? Ezt nem tehetem meg a játékosok és a munkatársaim miatt, így mindig, minden pillanatban erős maradok. Ebben a helyzetben is együtt kell maradnunk, ez fontos. Egy napon biztosan véget ér majd ez a rossz álom, én ebben hiszek, így élek. Fontos, hogy erősek maradjunk, mert ha végre újból minden működik majd, akkor könnyebb lesz a visszatérésünk.”

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZEGED–ELVERUM FÉRFI KÉZ BL-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik