Férfi kézi BL: Az idény legnehezebb meccse jön – Momir Ilics

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.05.06. 10:54
null
Momir Ilics vissza szeretne térni Kölnbe (Fotó: Koncz Márton)
A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata az idény eddigi legnagyobb kihívása elé néz, a jövő héten a lengyel Kielce lesz az ellenfele a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, Momir Ilics edző szerint minden a védekezésükön múlik majd.

 

– Ebben a évadban melyik volt a Veszprém legnehezebb meccse?
– Ha a Bajnokok Ligáját nézem, akkor a PSG és a Magdeburg elleni csoportmérkőzéseink, de ezeknél is keményebbek voltak a hazai rivális Szeged elleni összecsapások, főleg a bajnokságban, még akkor is, ha idénybeli eddigi öt meccsünkből négyet megnyertünk – mondta a Nemzeti Sportnak Momir Ilics, a Telekom Veszprém edzője. – Jövő héten a Kielcével játszunk a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ami más kategória, és ha a kérdéshez visszakanyarodunk, az eddigi legnehezebb ellenfelünkkel találkozunk az évadban. A lengyelekről úgy beszélünk, mint akiknek ott a helye a négyes döntőben, és mindig esélyesek a címre is.

– Van önben tüske a Kielcével szemben?
– A 2016-os Veszprém–Kielce BL-döntőt játékosként éltem át, nyilván nem jó emlék, hogy elveszítettük, és főleg, ahogy elveszítettük, negyvenöt percen át jobbak voltunk, de ott és akkor nagyon megtanultuk, hogy egy mérkőzés hatvan percig tart, és hogyan kell kezelni az olyan helyzeteket. El kellett fogadni, a kézilabdában van olyan, hogy kilenc góllal vezetsz, aztán mégsem te mész le győztesen a pályáról. Ám az csak egy meccs volt, amelyet összességében azért sem érdemes kiragadni, mert azóta többször játszottunk már a Kielcével, az elmúlt idényben háromszor is, kétszer a csoportkörben, egyszer pedig az elődöntőben, és hol nyertünk, hol veszítettünk. Tavaly Kölnben jó első félidőt játszottunk, de elég volt egy tízperces rossz periódus, és kiderült, a lengyel csapat ellen az is nagyon sok.

– Miben változott azóta a Kielce?
– Sokkal jobb annál, mint amellyel 2016-ban csaptunk össze. Mondtam is a játékosaimnak, hogy óriási meccs lesz, mert mindkét együttesnek ott a helye a final fourban, de csak az egyik lesz ott. A kézilabdának nagyon jót fog tenni ez a párbaj, a négyes döntőnek viszont nem annyira, éppen azért, mert az egyik gárda nagyon fog hiányozni Kölnből.

– Az, hogy Nedim Remili éppen a jövő heti ellenféltől érkezett, segíthet?
– Nincsenek nagy titkok a két csapat között, régóta és elég jól ismerjük egymást, ezért is mondtam azt, hogy a kis részletek fognak dönteni. Nedim apróságokban segít, ám a legtöbbet nem az edzéseken, hanem a pályán tudja majd tenni ő is.

– Mit gondol, a lengyelek meggyengültek az elmúlt hónapok anyagi problémái miatt?
– A fő szponzort megtalálták, úgyhogy szerintem nem, és ne feledjük, a Kielce már jött ki jól hasonló helyzetből máskor is. Remili elvesztése persze sokat számít nekik is, de annyi jó játékosuk van, ha csak a jobbátlövő posztot nézzük, ott van Alex Dujshebaev, a csapat legjobbja, és ugyanazok vannak a keretben most is, akik tavaly csak büntetőkkel maradtak alul a Barcával szemben a BL-döntőben.

– Mi a legerősebb pontja a Kielcének?
– A támadás, gyors tempót diktál, és sok olyan játékosa van, akik el tudják dönteni a meccset. Rengeteg támadási variációja van, ami ellen nehéz védekezni, vagy megállítani, ám éppen ezért ha a védelmünk jó lesz, akkor az esélyeink is jelentősen megnövekednek. A védőinknek még nem volt ilyen nehéz dolga az idényben, beállóban fogni kell Arcjom Karaljokot és Nicolas Tournat-t, a középső posztokon Alex Dujshebaevet, Igor Karacicot és Szymon Sickót, a szélen pedig Dylan Nahit és Arkadiusz Morytót. Két meccsen óriási munka lesz.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett az első meccsen?
– Előnnyel akarunk menni Kielcébe, mert nem mindegy, a visszavágón kinek kell hátrányt ledolgoznia. Ehhez nagy szükség lesz a hazai közönségre, tele lesz a Veszprém Aréna, és kelleni is fog, hogy mindenki együtt lélegezzen. Persze, a legfontosabb a magyar bajnokság megnyerése, ám csalódott lennék, ha nem sikerülne a továbbjutás, ha nem lennék az, akkor edzőként nagy baj lenne velem. Tavaly nem volt kimondott cél a négyes döntő, mégis bejutottunk, de most már vissza akarok menni Kölnbe, ez nem is kérdés.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Május 11., 18.45:
Telekom Veszprém–Kielce (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

VISSZAVÁGÓ
Május 18., 18.45:
Kielce–Telekom Veszprém (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik