Férfi kézi BL: „A Kielcének falkavezére volt, a Veszprémnek táblás embere”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.31. 14:33
null
Talant Dujsebajev falkavezérként fanatizálta a játékosait (Fotó: AFP)
Dr. Kárpáti Róbert sportpszichiáter volt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának a keddi vendége, aki az MVM Veszprém hatalmas BL-döntőbeli leolvadásáról beszélt. A szakember szerint a rendkívül komoly múlttal bíró veszprémi játékosok személyisége túlnőtt Xavier Sabaté vezetőedzőén, és míg a magyar csapat időkérésénél mindenki egyszerre beszélt egy táblás ember körül, addig Talant Dujsebajev falkavezérként fanatizálta a játékosait.

 

„Valamennyi szerepe van a szerencsének, de kilencgólos előnyről azért minimalizálható ennek a szerepe, a vakszerencse a hétmétereseknél jött igazából ki – kezdte dr. Kárpáti Róbert sportpszichiáter a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. – Nagyon sok lehetősége volt a Veszprémnek visszajönni a meccsbe, én kevésbé gondolom, hogy a szerencsefaktoron múlt.”

„Én a felkészítés során igyekeztem volna levenni a játékosokról azt a terhet, hogy ez mennyire kiemelt mérkőzés. Fontos, nagy meccsnek próbáltam volna előadni, de túlmisztifikálni ezt az egészet... Itt két jó csapat játszik egymással, van egy tét, nézzük meg, melyik lesz a jobb.”

„A 46. percig az esélyesség terhe nem nyomasztotta a fiúkat, akkor azonban történt valami, mind mentálisan, mind fizikailag, amit viszont már nem tudtak elviselni. Nem volt már meg a belső fizikai erőtartalék, és kispadról sem jött egy olyan mentális erő, amely ezeken a nagyon nehéz pillanatokon át tudta volna őket segíteni.”

A sportpszichiáter szerint előbb következett be a fizikai fáradás a veszprémieknél és ezt követte a mentális zavar a csapat részéről. Ez az egész egy negatív spirált eredményezett, ennek következtében pedig a korábban értékesített ziccerek is kimaradoztak.

A Kielcének pedig már minden mindegy volt, amikor bekövetkezett a fordulat. „Akkor kerültek eksztázisba, amikor a Veszprémnél ez az állapot véget ért.”

Kárpáti Róbert a Kielce edzőjére, a korábbi magyar kapitány Talant Dujsebajevre is kitért.

„Amikor az Eb-re vezette a magyar csapatot, én már akkor is azt láttam, hogy ő egy fanatikus, aki gyakorlatilag a nyolcadik tagja a csapatnak, olyan, mint aki folyton bent akar lenni a pályán a játékosokkal, illetve olyan szinten tudja fanatizálni a játékosait, hogy ha megfelelő játékosok vannak a környékén, akkor képes őket transzba hozni.”

„A magyar kispadnál az időkérésnél mindenki egyszerre beszélt, a Kielce kispadjánál tátott szájjal figyelték, hogy ő mit mond. Mit ordít. Rángatja a játékosokat. Míg a kispadon az egyébként végtelenül szimpatikus és kulturált Sabaté a kis táblájával magyarázta, hogy ki hova álljon. Előtte az kellett, de eljött egy pillanat, amikor a táblával nem lehet mire menni. Fel kellett volna rázni ezeket a fiúkat, leordítani a fejüket finoman szólva.”

„Húszezer néző előtt, nagy téttel bíró meccsen ilyen szinten nem fogyhat el az erő. És ha el is fogy, profi játékosok esetében fel kell tudni állni. A Veszprémben nagyon komoly játékosok vannak, nagyon komoly játékosmúlttal, az ő személyiségük túlnőtt Sabaté személyiségén, szemben Dujsebajevvel, aki játékosként is egy zseni volt, és felnéznek rá. Ő játékosként is falkavezér volt, és képes volt a hátán vinni a csapatát, és ugyanezt csinálja edzőként is. Sabatéról ez nem mondható el, azzal együtt, hogy valószínűleg egy kiváló szakember.”

A teljes interjút itt hallgathatja meg!

EMLÉKEZTETŐÜL
FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, FINAL FOUR (Köln, május 28–29.)
DÖNTŐ

KS VIVE TAURON KIELCE (lengyel)–MVM VESZPRÉM 35–35 (13–17, 29–29) – hetesekkel 4–3
Köln, Lanxesss Aréna, 20 000 néző. V: López, Ramírez (spanyolok)
KIELCE: Szmal – Cupic, Lijewski 6, Zorman 4, Aguinagalde 4, Jurecki 2, Jachlewski 2. Csere: Sego (kapus), Kus, Bielecki 6, Paczkowski, Reichmann 8, Strlek 3, Chrapkowski. Vezetőedző: Talant Dujsebajev
VESZPRÉM: Mikler – Marguc 1, Pálmarsson 5, Nagy L. 6, Schuch, Terzic, Ugalde 7. Csere: Alilovic (kapus), Ilics 5, Nilsson 6, Sulic, Iváncsik G. 1, Lékai 3, Sliskovic 1. Vezetőedző: Xavier Sabaté
Kiállítások: 10, ill. 12 perc
Hétméteresek: 6/3, ill. 2/1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik