PAPP BÁLINT
2023.06.11 00:00

Dán királyfik kora – Papp Bálint jegyzete

 

Június kilencedikén, péntek este nagyjából fél tizenegy körül végleg lezárult három hosszú fejezet a magyar kézilabdázásban. A Szeged férficsapata ekkor fejezte be és veszítette el a bajnoki döntőt a Veszprémmel szemben, és a finálé harmadik találkozója egyúttal a hazája férfiválogatottját korábban többek között világbajnoki címig vezető spanyol edző, Juan Carlos Pastor tízéves csongrádi regnálásának utolsó meccse is volt. A két női topcsapat, a Győr és a Ferencváros nyáron ugyancsak távozó trénere, a szintén spanyol Ambros Martín, illetve Elek Gábor már az elmúlt hétvégén, a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében elköszönt.

 
Martin Albertsen: Azért vállaltam ezt a munkát, hogy BL-t nyerjek

Nem vitás, kivételesen hosszú és páratlanul sikeres korszakok értek véget a három klubnál. A két női egyesületnél pedig mostantól beköszönt a dán éra. A győriek még tavaly karácsony előtt bejelentették Ulrik Kirkely érkezését, míg a ferencvárosiaknál szombaton vált hivatalossá Martin Albertsen kinevezése. Mindkét dán szakember nyert bajnokságot korábbi klubcsapatával, mindkettő dolgozott külföldön szövetségi kapitányként is – és mindketten roppant nehéz örökséget vesznek át.

Albertsen esetében pláne nem mindennapi a kihívás, hiszen elődje, a tizenöt év után távozó Elek Gábor egyet jelent az FTC-vel, július közepétől pedig nap mint nap a szintén klublegenda édesapáról, Elek Gyuláról elnevezett csarnokban kell a lehető legjobban felkészítenie a zöld-fehéreket. Ordas nagy közhely, de igaz, a léc roppant magasan van a Fradinál és a Győrnél is, mondhatni, innen csak bukni lehet. Egyik női élcsapat kerete sem lesz gyengébb a következő idényben, miként az elvárás is aligha változik: itthon az NB I-ben és a Magyar Kupában is az aranyérem a cél, a BL-ben pedig minimum a négyes döntőbe jutás mindkét egyesületnél. Ha pedig azt nézzük, hogy az ETO 2019 óta nem ült a kontinens trónján, míg Kubatov Gábor FTC-elnök a közelmúltban megüzente a világnak, hogy öt éven belül BL-t akarnak nyerni, a nyomás még nagyobb lesz a két skandináv tréneren.

Albertsen a dán Viborg edzőjeként a 2012-ben elbukott KEK-fináléban már testközelből is megtapasztalhatta, milyen a legendás Fradi-szív, és mire is képes a most általa is emlegetett Fradi család. Ha hamar, könnyen és sikeresen családtaggá tud válni és ott tudja tartani a csapatot a szűk európai elitben, illetve itthon legyőzi a győrieket, akkor a ferencvárosi szurkolók meg is koronázhatják a dán királyfit. Ha viszont nem válna be az északi módi, könnyen érezhetik majd azt a népligeti szimpatizánsok, hogy valami bűzlik Dániában.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.10.01 10:32:38

Kézilabda nemzetisport.hu

Történelmi vereséget szenvedett a Győri Audi ETO KC otthonában a montenegrói csapat, remekeltek a zöld-fehérek.

2023.09.30 15:31:37

Kézilabda nemzetisport.hu

Sokáig vezetett a Fradi a Rapid ellen, a hajrában aztán Böde-Bíró bravúrjai kellettek az egy ponthoz – mi lesz Albertsennel?

2023.09.30 15:51:08

Kézilabda nemzetisport.hu

A mérkőzés elején és a hajrában is sokkal jobb volt a dán Odense, háromgólos siker lett a jutalma.

2023.09.28 14:38:54

Kézilabda nemzetisport.hu

A sok hibával játszó bakonyiak idénybeli első vereségüket szenvedték el a sorozatban.

2023.09.27 16:45:09

Kézilabda nemzetisport.hu

A Tisza-partiak remek teljesítménnyel állították meg az eddig hibátlan Aalborgot.