Sorsoltak: Svédország, Észak-Macedónia és Törökország lesz a mieink csoportellenfele az idei női kézilabda Európa-bajnokságon

Vágólapra másolva!
2024.04.18. 18:52
Megint megkaptuk a svédeket! – a sorsoláson is részt vevő Győri-Lukács Viktória akcióban a minapi olimpiai selejtezőn (Fotó: Kovács Péter)
Csütörtök este Bécsben megtartották a három országban, Magyarországon, Ausztriában és Svájcban sorra kerülő idei női kézilabda Európa-bajnokság sorsolását. A kettes kalapból induló magyar válogatott az első kalapból Svédországot, a harmadikból Észak-Macedóniát, a negyedikből az újonc Törökországot kapta ellenfélnek a november 28. és december 15. közötti torna – az első 24 csapatos Eb – csoportkörére. A mieink a debreceni A-csoportban szerepelnek majd, és ha továbbjutnak (ehhez az első vagy a második helyen kell végezniük), a középdöntőben is a hajdúsági városban játszanak.

Még szinte fel sem ocsúdtunk a magyar női kézilabda-válogatott múlt hétvégi, debreceni sikeres olimpiai kvalifikációjából, a keddi hivatalos ceremónia után a leendő nyári, párizsi csoportriválisok kilétével is még csak barátkozunk, de nincs megállás a női szakágban, hiszen csütörtök este Bécsben kisorsolták az év végi, osztrák–magyar–svájci közös rendezésű Európa-bajnokság csoportjait. Mozgalmas hónapjai lesznek tehát női nemzeti csapatunknak, amelyre az ötkarikás játékok után novemberben-decemberben is jelentős erőpróba vár. Hazánk 2004 és 2014 után lesz ismét (társ)házigazdája a viadalnak.

A női szakág történetében először vesz részt 24 csapat a kontinenstornán, amelyen két újonc, Törökország és Feröer is pályára lép. Az már a sorsolás előtt eldőlt, hogy a második kalapba kerülő magyar válogatott (amely eddig az összes, mind a 15 Eb-n részt vett) az A-csoportban szerepel, és visszatér a debreceni Főnix Arénába, ahol a párizsi kvótát is megszerezte. Az európai sportági szövetség korábbi döntése értelmében Montenegró a szintén debreceni B-, Franciaország a C-, Svájc a D-, Ausztria az E-, Németország az F-csoportban játszik majd. Hat darab négyes csoportot alakítottak ki a bécsi eseményen.

A mieink az első kalapból Svédországot, a harmadikból Észak-Macedóniát, a negyedikből az újonc Törökországot kapták ellenfélnek. A skandinávokkal a 2022-es Eb-n, a 2023-as világbajnokságon és a múlt heti olimpiai selejtezőn is találkoztunk. A középdöntős ágon Montenegró, Románia, Szerbia, Csehország, Franciaország, Spanyolország, Lengyelország és Portugália szerepel. A franciákkal és a spanyolokkal az olimpián is egy hatosba kerültek a mieink.

Golovin Vlagyimir szerint a svéd és a francia válogatott kiemelkedik a középdöntős águnkon, de a továbbjutásra jó esélyt lát:

„A svédekről jó és friss emlékeink vannak, ám ellenük a napi forma dönthet. A B-csoport nagyon kiegyensúlyozott, bárki továbbjuthat, míg a franciák mellett a C-csoportból a spanyolok, esetleg a lengyelek számítanak esélyesnek a középdöntőbe jutásra. Rosszabb sorsolást is kaphattunk volna, a célunk első körben természetesen a továbbjutás a középdöntőbe. A másik ágra eggyel több, öt olimpiai résztvevő jutott, ott is biztosan nagy harc lesz a legjobb helyekért és az elődöntőért” – értékelt a szövetségi kapitány a hazai szövetség honlapjának.

A csoportmérkőzéseknek Bázel, Innsbruck és Debrecen ad otthont, a középdöntőket Debrecenben és Bécsben rendezik, míg az elődöntőknek, valamint a helyosztóknak és a döntőnek az osztrák főváros lesz a helyszíne. A torna 16 játéknapja során 65 meccsből összesen 24-et játszanak Magyarországon.

A magyar válogatott sorrendben a törökök (november 28.), a svédek (november 30.) és az északmacedónok (december 2.) ellen lép pályára.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, AUSZTRIA, SVÁJC, MAGYARORSZÁG
 CSOPORTKÖR – november 28.–december 3. 
A-CSOPORT (Debrecen)
Svédország
MAGYARORSZÁG
Észak-Macedónia
Törökország

B-CSOPORT (Debrecen)
Montenegró
Románia
Szerbia
Csehország

C-CSOPORT (Bázel)
Franciaország
Spanyolország
Lengyelország
Portugália

D-CSOPORT (Bázel)
Dánia
Svájc
Horvátország
Feröer

E-CSOPORT (Innsbruck)
Norvégia
Ausztria
Szlovénia
Szlovákia

F-CSOPORT (Innsbruck)
Hollandia
Németország
Izland
Ukrajna

 A TOVÁBBI PROGRAM 

KÖZÉPDÖNTŐ – december 5–11.
I. CSOPORT (Debrecen)
Az A-, a B- és a C-csoport továbbjutói (első és második helyezettek)
II. CSOPORT (Bécs)
A D-, az E- és az F-csoport továbbjutói (első és második helyezettek)

VÉGJÁTÉK – BÉCS, STADTHALLE
December 13.: elődöntő (I/1–II/2, II/1–I/2)
December 13.: az 5. helyért
December 15.: a 3. helyért
December 15.: döntő

EZ VOLT A KALAPBEOSZTÁS
1. kalap: Norvégia, Dánia, Montenegró, Franciaország, Svédország, Hollandia
2. kalap: Németország, Spanyolország, Románia, Magyarország, Svájc, Ausztria
3. kalap: Szlovénia, Horvátország, Lengyelország, Szerbia, Észak-Macedónia, Izland
4. kalap: Csehország, Ukrajna, Törökország, Feröer, Portugália, Szlovákia


A hivatalos dal és a kabala neve is megvan

A kontinenstorna hivatalos dalának előadója Ausztria kultikus popegyüttese, az OPUS, amely a Live Is Life című világhírű slágerét komponálta újra az Európa-bajnokság kedvéért. A hivatalos dal a bécsi sorsoláson élőben is hallható volt.

A közelmúltban az is kiderült, hogy az idei Eb kabalájának a neve a szurkolók javaslatai, majd szavazatai alapján „Catchy” lesz, ami összhangban áll a viadal „Catch the spirit” hivatalos szlogenjével is.


Így zajlott a sorsolás

Bevezetésképp Markus Plazer, az osztrák szövetség elnöke, Werner Kogler, az osztrák kormány sportért is felelős minisztere, valamint Michael Wiederer, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) elnöke mondott rövid köszöntőt, majd következett a sorsolás, amelyet négy lépésben tartottak meg.

1.: a 2. kalapból kihúzták a még be nem osztott két csapatot – a románok Montenegró mellé kerültek a debreceni B-csoportba, a spanyolok Franciaország mellé a C-be.
2.: az 1. kalapból kihúzták a még be nem osztott négy csapatot – a mieink a minapi olimpiai selejtezőben legyőzött Svédországot kapták.
3.: kihúzták a 4. kalap hat csapatát – a magyar csapatnak innen az újonc Törökország jutott.
4.: a 3. kalap hat csapatát Győri-Lukács Viktória húzta ki – a mieink csoportjába Észak-Macedónia érkezett.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik