Pásztor István: Meg akartam nyerni az Európa-kupát!

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 11:51
Pásztor Istvánnak egyelőre vegyes érzései vannak az FTC kupakiesése után (Fotó: Árvai Károly)
Pásztor István, a Ferencváros férfi kézilabdacsapatának edzője szerint a kitűzött cél reális volt, de a csapat megfogyatkozott az Európa-kupa végére, ami jelentősen csökkentette az esélyeiket az elődöntőben a görög Olympiakosz ellen.

Athén volt a végállomás az FTC-Green Collect férfi kézilabdacsapatának, amely vereséget szenvedett az Olympiakosztól az Európa-kupa-elődöntő visszavágóján, így búcsúznia kellett a harmadik számú európai kupasorozattól. Pásztor István, a zöld-fehérek mestere elismerte, a jelenlegi körülmények között megérdemelten jutottak tovább a görögök, akik modern kézilabdát játszanak.

„A bajnokságukban van néhány csapat, például az AEK Athén vagy a PAOK, amely hasonló erőt képvisel, és jó csatákat vívnak egymással – mondta Pásztor István a Nemzeti Sportnak. – Az edzőjük Zeljko Babic, a horvátok korábbi szövetségi kapitánya, az idegenlégiósaik pedig tényleg erősítést jelentenek, például a horvát válogatott balátlövő, Ivan Sliskovic vagy a szlovén beálló, Miha Kavcic, aki a párharcban megoldhatatlan feladat elé állított minket. A gólkirályjelölt balátlövő Szavasz Szavasszal együtt nemzetközi szinten is kifejezetten jó játékosok.”

Kavcic a két mérkőzésen 13 gólt szerzett az FTC ellen, és azért is játszhatott kiemelkedően, mert a zöld-fehérek az Európa-kupa hajrájára éppen középen fogytak el: kiesett két irányító, Lékai Máté és Csörgő Kristóf, a balátlövő Prainer Viktor, aki nyitott védekezésnél zavarót játszik, valamint a jobbátlövő Ónodi-Jánoskúti Máté, így Balogh Zsolt egyedül maradt a posztján. A belső pozíciókról hiányzó négy emberhez az utolsó meccseken Balogh Zsolt is csatlakozott, Achilles-ín-gyulladása miatt három posztra három ember maradt, nagyon beszűkült a mozgástér védekezésben és támadásban is, az edzőnek jobbkezest kellett játszatnia jobbátlövőben.

„Egyik ismerősöm mondta, látja, hogy én már nem is a padról cserélek, hanem a posztok között – fogalmazott Pásztor István. – Bár nem volt kimondva hivatalosan, én meg akartam nyerni ezt a sorozatot, ami a mezőnyt nézve reális cél is volt. Persze nagyon jó teljesítmény kellett volna a végére, de a kulcsemberek kiesése alapvetően meghatározta a teljesítményünket a görögök ellen. Az Európa-kupa megfelelő szint volt, a riválisok többsége az NB I-es középmezőny alján helyezkedett el játékerőben, néhány csapat valamivel feljebb.”

Az edző hozzátette, más és más erősségű ellenfelek jöttek velük szemben, közülük egyértelműen az Olympiakosz volt a legkeményebb, de mindegyiknél oda kellett figyelni, mert a nemzetközi kupasorozatokban már nincsenek olyan csapatok, amelyek ne akarnának minél nagyobbat alakítani.

„Egyelőre vegyes érzéseim vannak a kiesés miatt, de korai lenne még értékelni, maradjunk annyiban, hogy a történteket még nem dolgoztam fel. Van még hátra két bajnokink, utána fog csak lecsapódni – fogalmazott. – Persze érzek némi csalódottságot, de arra is megvan bennem a szándék, hogy reálisan lássam a teljesítményünket. Most inkább azt kell feldolgoznom, hogy a meccs utáni napon van egy kis szabadidőm, egy teljes napig nem kell kézilabdával foglalkoznom, ami szokatlan. Eddig nem volt ilyen, mert már készülni kellett a következő mérkőzésre.”

Az viszont egy kicsit bántja Pásztort, hogy a magyar csapatoknak nem sikerült előrelépniük az Európa-ligában, amelyben mindig az előző néhány idény eredményei alapján adnak az országoknak újabb indulási lehetőséget, vagy éppen vesznek el tőlük. Mivel a hazai együttesek mostanában nem szerepeltek jól – az FTC kivételével –, így a bajnokságunkkal az utóbbi történt. Ez a Ferencváros szempontjából azt jelenti, ha a negyedik helyen végez az NB I-ben, akkor nagy valószínűséggel újra az Európa-kupában indulhat.

A gárda az Eger (május 4.) és a Dabas (május 15.) együttesénél papíron jobb, a negyedik helyét pedig már semmi sem veszélyezteti, viszont már nem valószínű, hogy be tudja hozni a pontelőnyben lévő Tatabányát.

2. forduló: FTC–Parnasszosz Sztrovolu (ciprusi) 84–47 (44–25, 40–22)
3. forduló: FTC–Bern (svájci) 62–57 (29–33, 24–33)
Nyolcaddöntő: FTC–Besiktas (török) 73–68 (34–32, 39–36)
Negyeddöntő: FTC–Tatran Presov (szlovák) 63–57 (32–29, 31–28)
Elődöntő: Olympiakosz (görög)–FTC 67–60 (28–28, 39–32)
A FERENCVÁROS MÉRKŐZÉSEI AZ EURÓPA-KUPÁBAN

 

NAGY Bence 46
IMRE Bence 46
BOGNÁR Alex 41
BUJDOSÓ Bendegúz 26
FÜZI Dániel 24
A FERENCVÁROS LEGJOBB GÓLLÖVŐI AZ EURÓPA-KUPÁBAN

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik