Janurik Kinga: Rendkívüli módon becsülöm a briteket, amiért elvállalták a beugró szerepét

Vágólapra másolva!
2024.04.11. 18:32
Janurik Kinga 12 lövést kapott, 7-et védett a britek ellen (Fotó: Kovács Péter)
Mint ismert, a magyar női kézilabda-válogatott Nagy-Britannia ellen 49–11-es kiütéssel kezdte meg szereplését a debreceni olimpiai selejtezőtornán. A mérkőzést követően Janurik Kinga és Pásztor Noémi elismerően beszélt az ellenfélről. Kácsor Gréta elárulta, miben kell javítaniuk a folytatásra, Debreczeni-Klivinyi Kinga pedig arra hívta fel a figyelmet: fontos volt számukra, hogy minél gyorsabban lőjék a gólokat.

Mindkét kapusunk kitett magáért a britek elleni első mérkőzésen, míg az első félidőben Szemerey Zsófi 8 védéssel 57 százalékkal zárt, addig a másodikban Janurik Kinga 7 hárítással 58 százalékkal végzett. Pedig speciális volt a helyzetük abból a szempontból, hogy nemigen volt előzetesen információ az ellenfél játékosairól.

Mit szólt hozzá, amikor kedd este kiderült, hogy Kamerun helyett Nagy-Britannia lesz az első ellenfél?
Természetesen meglepődtünk, de tisztában voltunk vele, hogy ugyanúgy kötelező számunkra a győzelem – válaszolta az interjúfolyosón Janurik Kinga a Nemzeti Sportnak. – Személy szerint rendkívüli módon becsülöm a briteket azért, hogy elvállalták a beugró szerepét, egy nap alatt összeszedték magukat, és eljöttek lejátszani három meccset a tornán. Első találkozónak nem volt túl izgalmas, de arra tökéletes volt, hogy elindítsuk a selejtezőt.

Kapusként mennyire volt speciális a találkozó, hiszen nem sok információjuk lehetett az ellenfél játékosairól?
– Valóban vakon mentünk bele a mérkőzésbe, nem sok anyag volt a britekről, márpedig ez kapusként a legrosszabb, mert a videókból készülünk fel a lövésekből. Néha kell az is, hogy ilyen hirtelen helyzetet meg tudjunk oldani. A kapusedzőnk, Tatai Péter azt mondta, vagyunk olyan szinten, hogy ezeket a lövéseket a gyorsaságunkkal és a sánccal együttműködve lereagáljuk.

– Mennyire szolgálta egy ilyen nagy különbségű siker a felkészülésünket a következő két, jóval keményebb összecsapásra?
– Hátránynak nem nevezném, mert annyira a britek sem voltak rosszak, és tudtuk gyakorolni, amit szerettünk volna. Az volt a tervünk, hogy mindenki játsszon, és kapjon egy olyan terhelést, hogy péntekre csúcsformába kerüljön – ez sikerült. Lélekemelőnek tökéletes volt, aztán most már jöhetnek a svédek!

GOLOVIN VLAGYIMIR: VÉDEKEZÉSBEN NEHÉZ VOLT BÁRMIRE IS FELHASZNÁLNI EZT A MÉRKŐZÉST

 

– Mire tudták használni ezt a hatvan percet?
– Kevés információnk volt a britekről, így az volt a tervünk, hogy a saját játékunkat játsszuk, fegyelmezett védekezésből szerezzünk gyors gólokat, és ne sérüljön meg senki, mert az első mérkőzésen akaratlanul is vannak fölösleges ütközések, de ezeket megúsztuk – válaszolta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. – Sikerült mindenkit a pályára küldenem, a kapus és a védők között megvolt az összhang, ugyanakkor védekezésben nehéz volt bármire is felhasználni ezt a mérkőzést, mert lássuk be, a játék és az ellenfél sebessége nem az olimpiai kvalifikációs torna szintjén volt, de elképesztő körülmények között ugrottak be, le a kalappal előttük!

Milyen utasítással küldte pályára a lányokat?
– Régóta készülünk erre a tornára, mindenki készen állt, és a meccs előtt arról beszéltünk, hogy ne nézzük le az ellenfelet, játsszuk azt, amit tudunk, amiben benne vannak a jó megoldások mellett a hibák is, de ha lelassultunk volna az ő szintjükre, az szerintem több kárt okozott volna, mint amennyi hasznot hoz.

Azt csináltunk, amit akartunk, de azért észrevett hibákat?
– Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Apróságok voltak, amelyek inkább figyelmetlenségből fakadtak az első félidőben, nagyon gyorsan akartuk befejezni a helyzeteinket. Ilyenkor becsúszik néhány kihagyott helyzet, de összességében elértük, amit akartunk.

KÁCSOR GRÉTA: ENNYI KIHAGYOTT HELYZET NEM FÉR BELE

Kácsor Grétáéknak nem volt nehéz dolguk a britek ellen (Fotó: Kovács Péter)

„Végre elkezdődött a selejtező! A legjobbakat remélem ettől a hétvégétől!” – mondta lapunknak Kácsor Gréta. A DVSC Schaeffler balátlövője úgy érzi, volt, amin javítania kell a magyar csapatnak a svédek és a japánok elleni találkozóra.

Egyértelmű, hogy a ziccereknél és a helyzetkihasználásban fejlődni kell. Ennyi kihagyott helyzet nem fér bele a folytatásban. A védekezésünkre fektettük a hangsúlyt, hiszen holnap kellenek a fellépések, kilépések az átlövésekre. Szorosan közel kell lennünk egymáshoz, hogy a svédeket meg tudjuk állítani. A mai találkozó egy gyakorlás volt a következő mérkőzésekre.”

„Nem érzem azt, hogy bármi döcögött volna a játékunkban” – fogalmazott Pásztor Noémi. Egy ilyen mérkőzésen, ahol állandóan védekezik, majd lerohan a csapat, becsúszik néhány hiba. A támadásokat annyira nem tudtuk gyakorolni, mint ideális lett volna, de a szükséges futómennyiségünk megvolt.”

A Mosonmagyaróvár beállója szerint a britek jobbak voltak, mint azt várták. Ahhoz képest, amit hallottunk róluk, hogy milyenek, nem voltak annyira rosszak technikailag. Még fiatalok, de szerintem néhány év múlva nem lesz rossz csapatuk!”

Próbáltunk nem mindent megmutatni magunkból – mondta a három gólig jutó Debreczeni-Klivinyi Kinga.Nem az volt a lényeg, hogy extra figurákat játsszunk, hanem hogy minél gyorsabban lőjük a gólokat és stabilak legyünk védekezésben. Voltak ugyan kihagyott ziccereink, de összességében jó meccset játszottunk. A svédekből sokat készültünk, tudjuk, mire számítsunk tőlük. A vébén az első félidőben jól ment ellenük, most szeretnénk ezt hatvan percig kitolni, és meglepetést szerezni.”

A magyar válogatott pénteken 18 órától Svédország, majd vasárnap 19.15-től Japán ellen játszik a párizsi részvételért. A négytagú csoport első két helyezettje jut ki az olimpiára.

 

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA , 1. FORDULÓ
1. CSOPORT (Debrecen, Főnix Aréna)
MAGYARORSZÁGNAGY-BRITANNIA: 49–11 (24–6) 
Debrecen, 2189 néző. Vezette: Lemes, Sosa (uruguayiak). 
MAGYARORSZÁG: SZEMEREY – GYŐRI-LUKÁCS 5, Klujber 5 (1), Vámos 1, Füzi-Tóvizi 5, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5. Csere: JANURIK (kapus), Papp N. 1, Debreczeni-Kilvinyi 3, FALUVÉGI 7, Márton G. 4, PÁSZTOR N. 6, Bordás, Kácsor 1, Simon P. 4. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
NAGY-BRITANNIA: Stephanides – Luke, Kesselring 1 (1), L. Davies 4, Warren 3, Gowland 2, Lacou. Csere: O'Sullivan (kapus), Saunders 1, D. Davies, Thornewell, Salter, Woodiwiss, Rayner, Tubacka, Steeples. Szövetségi kapitány: Mark Hawkins
Az eredmény alakulása. 7. perc: 6–2. 16. p.: 10–5. 21. p.: 15–5. 27. p.: 21–6. 35. p.: 27–7. 43. p.: 34–8. 50. p.: 40–10. 57. p.: 46–11
Kiállítások: 2, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Mark Hawkins: – Őrült negyvennyolc óra van mögöttünk, de hálásak vagyunk a lehetőségért, kiváltságnak érzem, hogy egyáltalán itt lehetünk az olimpiai selejtezőtornán, bár az ellenfelek teljesen más szintet képviselnek. A magyarok elleni meccs is nagyon nehéz volt, de örülök, hogy megmutathattuk magunkat, és láthattuk, hova kell eljutnunk.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN: Svédország–Japán 35–28 (17–13)

A TOVÁBBI PROGRAM
Április 12., péntek
18.00: Svédország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Japán–Nagy-Britannia  (Tv: M4 Sport)
Április 14., vasárnap
16.45: Nagy-Britannia–Svédország  (Tv: M4 Sport)
19.15: MAGYARORSZÁG–Japán  (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik