Férfi kézi BL: a Veszprém ezt csak elszúrni tudja

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 08:22
null
Nedim Remili (labdával) góljaira szüksége lesz a Veszprémnek, ha biztosra akar menni a Szeged ellen – Borut Mackovsek (jobbra) és társai csodát tennének idegenben (Fotó: Dömötör Csaba)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe jutásért küzd egymással a Szeged és az első meccsen hétgólos előnyt kiharcoló Veszprém. Ilyen különbséggel az Építők csak egyszer kapott ki a Veszprém Arénában, több mint tizenkét évvel ezelőtt a német Füchse Berlintől.

Rövid húsvéti pihenő után tér vissza a pályára a Telekom Veszprém és az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata, hogy csütörtökön újra összecsapjon egymással a Bajnokok Ligájában. A mérkőzés már közvetlenül a negyeddöntőbe jutásról dönt, amelyben a dán Aalborg vár a párbaj győztesére.

A múlt heti szegedi találkozót az Építők nyerte meg 37–30-ra, ami ezen a szinten, két ilyen erejű csapat között éppen a ledolgozható és a megnyugtató előny határán mozog, azaz a Szeged nincs lehetetlen helyzetben, de tény, a bajnoki címvédő rivális nemcsak összeért, de erősebb a kerete is, és a Tisza-partiak történetük során még sosem tudtak nyolc góllal nyerni Veszprémben. A legnagyobb különbségű győzelmük a nagy ellenfél csarnokában ötgólos siker volt a 2018-as alapszakaszban.

Kárpáti Krisztián csapata azóta a jó erőkből álló Tatabánya elleni idegenbeli bajnokiját nyerte meg 41–27-re, ráadásul kitűnő játékkal, az edző szerint csapata talán még nem is fogott ki olyan jó napot az idény során. Ez a diadal jót tett a játékosok önbizalmának, és ha a gárda olyan felszabadultan és gördülékenyen kézilabdázik, mint a múlt szombati találkozón, akkor a Veszprém ellen is lehet esélye.

A szoros eredményen kívül még a győzelem is benne lehet a pakliban, ha minden összejön, de maradjunk reálisak: nyolc góllal nemhogy a Szeged, más sem nagyon nyert még a Veszprém Arénában. Pontosabban egyetlen ellenfél volt képes erre, a német Füchse Berlin győzött itt 33–24-re 2011 novemberében a BL-csoportkörben, azóta a legnagyobb vereséget 2019 szeptemberében szenvedte el az akkor még David Davis irányította együttes, 37–31-re kapott ki a német THW Kiel­től.

A történeti hűség kedvéért érdemes még megemlíteni, hogy a Fotex KC 1999 novemberében is nyolcgólos vereséget szenvedett hazai pályán a Barcelonától (31–23), igaz, az még a régi otthonában, a Március 15. úti Sportcsarnok 2500 nézője előtt történt. De ha ezt beleszámítjuk, az akkor is csak két mérkőzés három és fél évtized alatt.

Momir Ilics csapata kiegyensúlyozottan kézilabdázik, igaz, több gólt kap, mint szokott, de ezt a BL-mezőny leghatékonyabb támadójátéka kompenzálja, átlagban 35 gólt lő meccsenként. Minden és mindenki a helyére került, a kemény védekezésével, valamint a sokoldalú és gyors támadójátékával kevés csapat bír, ráadásul a gárda nagyon elszánt, ha Köln­ről van szó. A Szeged az első meccsen kétszer tíz percet hagyott ellenfelének, hogy elszakadjon, ha ezt a visszavágón el tudja kerülni, lehet esélye a győzelemre – a továbbjutásra azonban minimális.


Kentin MAHÉ, a Veszprém irányítója: – A Szeged elleni összecsapás mindig az idény fénypontja, ráadásul a BL-negyeddöntőért játszunk, ami nekünk nagyon fontos cél. Most mi vagyunk otthon, és ha eredményesek akarnak lenni a vendégek, nekik kell diktálniuk az iramot, amire oda kell figyelnünk, de meg tudjuk csinálni, hiszen az egyik erősségünk a gyors játék, a sok futásból szerintem mi jövünk ki jobban. Tudunk még egy lapáttal rátenni a múlt heti teljesítményre, végig koncentrálni kell, a mai kézilabdában három-négy gól másfél perc alatt ledolgozható. Szeretnénk elkerülni a veszélyes helyzeteket, és uralni a meccset ezúttal is.

BÁNHIDI Bence, a Szeged beállója: – Egy sportoló egy percre sem adja fel, addig küzd, amíg le nem fújják a találkozót, nekünk pedig van hatvan percünk javítani. Az első meccs elején nagy hátrányba kerültünk, rengeteg helyzetet rontottunk el, míg ellenfelünk ziccereket lőhetett, ilyen hiba ezen a szinten nem fér bele. Ezután volt egy remek időszakunk, nagy különbségről sikerült szorossá tenni az eredményt, ami reményt adhat a visszavágóra, de az is igaz, hogy rengeteg energiát emésztett fel. Tanultunk a hibáinkból, felszabadultan kell játszanunk, mint a Tatabánya ellen. Kitűnő csapat a Veszprém, de nincs legyőzhetetlen ellenfél.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK
A negyeddöntőbe jutásért. Visszavágók
Csütörtök
18.45: TELEKOM VESZPRÉM–OTP BANK-PICK SZEGED (az első mérkőzésen: 37–30, tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.45: PSG (francia)–Wisla Plock (lengyel) (30–26, tv: Sport1)
Szerda
Industria Kielce (lengyel)–GOG (dán) 33–28
Továbbjutott: a Kielce, kettős győzelemmel
Montpellier (francia)–RK Zagreb (horvát) 30–24
Tj.: a Montpellier, 57–51-es összesítéssel   

A negyeddöntő párosítása
Kielce–Magdeburg (német)
Montpellier–THW Kiel (német)
Szeged/Veszprém–Aalborg (dán)
Plock/PSG–Barca (spanyol)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik