Kézilabda: nem győri és nem veszprémi 2023 legjobb játékosa

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.22. 14:42
Az Esbjerg norvég kiválósága, Henny Reistad két győrit megelőzve lett a 2023-as év legjobb női kézilabdázója (Fotó: Gety Images)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) hivatalos honlapján hirdette ki a 2023-as év legjobb játékosait. A nőknél az Esbjerg norvégja, Henny Reistad két győrit, Estelle Nze Minkót és Linn Blohmot megelőzve diadalmaskodott, míg a férfiaknál Mathias Gidselé lett a díj, megelőzve a veszprémi Ludovic Fabregast.

Az IHF négy kategóriában hirdette ki a 2023-as év legjobbjait, s a szurkolók szavazatai, a vb-n résztvevő nemzetek szövetségi kapitányainak értékelése, illetve az IHF Edzői és Módszertani Bizottságának megítélése alapján állt össze a végső sorrend – a három kategória szavazatai egyenlő arányban számítottak.

A nőknél a dán Esbjerg norvég átlövőjét, Henny Reistadot választották a legjobbnak, miután a 2023-as világbajnokság legértékesebb játékosának választották, a vb-ezüst mellett klubszinten dán bajnok és kupagyőztes lett. A Bajnokok Ligájában negyedik lett csapatával, de ő lőtte a legtöbb gólt a sorozatban.

Reistad a Győri Audi ETO KC világbajnok és BL-bronzérmes francia irányítóját, a második legtöbb szavazatot kapó Estelle Nze Minkót megelőzve érdemelte ki a díjat, s a kisalföldiek svéd beállója, Linn Blohm végzett a harmadik helyen.

A férfiaknál a német Füchse Berlin dán kiválóságát, a világbajnok, s ott a gólkirályi cím mellett a legértékesebb játékosnak járó díjat is begyűjtő Mathias Gidselt választották a legjobbnak. A jobbátlövő nemzeti csapata mellett klubszinten megnyerte a második számú sorozatot, az Európa-ligát a berliniekkel, majd a klubvilágbajnokságon (Super Globe) is döntőzött, de ott kikaptak a BL-győztes Magdeburgtól.

Gidsel a Telekom Veszprém francia beállóját, a második helyezett Ludovic Fabregast és a harmadik helyezett német kapust, a Kielcét erősítő Andreas Wolffot előzte meg.

Érdekesség, hogy a legutóbbi négy Év Játékosa-díjat dán kézilabdázó érdemelte ki, s a legutóbbi hatból ötször is a skandináv nemzetből került ki a győztes.

Az IHF idén először hirdette meg az Év Fiatal Kézilabdázója-díjat mindkét nemnél. A nőknél a Nantes világbajnok franciája, Léna Grandveau, a férfiaknál a Kiel feröeri tehetsége Elias Ellefsen á Skipagötu érdemelte ki az elismerést.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik