Gombhoz a kabátot – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 23:38

A Ferencváros ellen elvesztett női kézilabda Magyar Kupa-döntő után a Győri Audi ETO KC menesztette vezetőedzőjét, Ulrik Kirkelyt és segítőjét, Kristian Danielsent. Ideiglenesen az akadémia szakmai igazgatója, Kun Attila veszi át a munkát.

A dán szakvezető 2023-ban érkezett Ambros Martín helyére, irányításával két-két fájó kudarc érte az együttest az NB I-ben és a BL-ben: 2023 szeptemberében Mosonmagyaróváron kapott ki 33–30-ra, aztán az FTC-től (28–22), illetve a DVSC nyert ellene egy góllal (29–28), Győrben pedig a CSM Bucuresti kettővel (26–24), míg az MK-fináléban ismét a Fraditól kapott ki (25–23). A Magyar Kupa elment, a bajnokság matematikailag ugyan még nem, bár jobb megközelítés, hogy csak az FTC veszítheti el, és az ETO-nak még az ezüstért is meg kell harcolnia a Debrecennel – május 22-én DVSC–ETO rangadót rendeznek… Nem zárható ki, idén nem születik hazai sorozatban elsőség, ami legutóbb 2004-ben fordult elő a klubbal. A BL-sikerre van még esély, a négy közé jutásért a DVSC és a háromszoros győztes, egyben címvédő norvég Vipers Kristiansand párharcának győztese vár a Győrre.

Érdemes elolvasni a véleményeket az online térben – utólag mindenki okos. Hogy előbb a norvég Ole Gustav Gjekstadot akarta a Győr, de őt elvitte az Odense, a dán csapat kispadjáról felálló Kirkely ment Győrbe, ahol a játékosok és a szurkolók is fenntartással fogadták. Szemére vetik, a sztárokat az MK-négyes döntőre nem tudta megfelelő erőnléti állapotba hozni, a DVSC elleni egygólos győzelem után az FTC bedarálta a csapatot. Tény, szemre jobb a Győr kerete, mint ahogyan teljesít, márpedig ezt fel lehet róni egy edzőnek.

Ám tágítsuk némiképpen a kört: 2023-ban az FTC Martin Albertsen személyében ugyancsak dán szakembert szerződtetett segítőjével, Allan Heinével együtt. Albertsen menesztésekor Heinét megtartotta a Fradi – ha másért nem, a jót vigye tovább –, s lám, a fővárosiak szépen lábra kaptak. Mégis, Albertsennel a „szög mellé” ütöttek, s ha úgy tetszik, az északi vonallal a Győr is. Az addig rendben van, hogy az agresszív, gyors kézilabdát játszó dánok, norvégok jelentik a követendő példát, de a klaviatúra mellől olybá tűnik, a játékoskeret kialakításért nem feltétlenül az aktuális szakember felel, mondjuk úgy, stílusa nem passzol a pályára lépőkhöz – vagy fordítva.

Mintha a gombhoz varrnák a kabátot…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik