Böde-Bíró Blanka: Örömteli, ahogy az őszi szereplés után kiegyenesedtünk

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.02.20. 11:52
Böde-Bíró Blanka (Fotó: Török Attila)
A legutóbb döntős ferencvárosiak a francia Brest elleni párharcban bizonyítanák, hogy megérdemelték a továbbjutást a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Az FTC-Rail Cargo Hungaria kapusával, Böde-Bíró Blankával beszélgettünk.

– Mostantól tiszteletbeli Esbjerg-szurkolók lesznek?
– Azok azért nem – válaszolta a női kézilabda Bajnokok Ligájában legutóbb döntős FTC válogatott kapusa, Böde-Bíró Blanka, akinek csapata a dán Esbjerg múlt vasárnapi, a Rapid Bucuresti ellen aratott idegenbeli győzelmével megőrizte a még továbbjutást érő hatodik helyet a csoportkör utolsó fordulójában. – Persze szurkoltunk a dánoknak, és örültünk, hogy úgy alakult a többi mérkőzés is az utolsó fordulóban, hogy az Esbjergnek is fontos legyen a Rapid elleni győzelem. Szombaton a kezünkben volt a sorsunk, Metzben a végén egy kapufán múlt, hogy elmaradt a bravúr, és nem szereztünk pontot, de a realitás az volt, hogy a nagyon erős franciák otthon nyernek. Szerencsére a többi találkozó is éles volt, így a továbbjutás sportszerű keretek között dőlt el.

– Három vereséggel és egy döntetlennel kezdték a csoportkört, tavaly október óta a dicstelenül távozó Martin Albertsen helyett Allan Heine másodedző irányítja a csapatot, amelyet sérülések is hátráltattak. Ha így nézzük, akkor reális, hogy csak hatodikként zártak a B jelű nyolcasban, vagy ebben azért több volt?
– Az első négy fordulóban sokkal több volt bennünk, főleg a hazai meccseken. Az edzőkérdésre nem szeretnék kitérni, szerintem mindenki, aki látja a kezdeti és a mostani állapotunkat, le tudja vonni a megfelelő következtetéseket. Az első meccsekben maradtak pontok, amelyek nyilván nagyon hiányoztak, és amelyek birtokában nem lett volna ennyire kicentizve a végjáték. Viszont ha az első négy kör után valaki azt mondja nekem, hogy a hatodik helyen továbbjutunk a végén, azonnal aláírtam volna. Nagyon nehéz összegezni, de örömteli, ahogy az őszi szereplés után kiegyenesedtünk, és bravúrpontokat is szereztünk, azok nélkül nem sikerült volna a továbbjutás.

– Mi a csoportkörös szereplés legnagyobb tanulsága?
– Mindenképpen merítenünk kell az elmúlt hónapok küzdéséből. Annak, ahogyan indultunk, majd amilyen arculatra váltottunk, feltétlenül erőt kell adnia. Annak is, ahogyan egyes meccseken belül is vissza tudtunk kapaszkodni, például a metzi utolsó csoportösszecsapáson, amelyen ötgólos hátrányból álltunk talpra, nem adtuk fel, küzdöttünk csináltuk a dolgunkat rendületlenül. Ez jellemzett minket az ötödik BL-fordulótól kezdve.

– Márciusban a francia topcsapat Brest ellen folytatják a negyeddöntőbe jutásért. Mit vár a párharctól?
– Vasárnap estig nem is tudtuk, ki lesz az ellenfél, ha továbbjutunk, de úgy voltunk vele, innentől nekünk minden meccs ajándék – nagyon boldogok voltunk, hogy folytathatjuk a BL-szereplést. A Brest elleni két mérkőzés jó lehetőséget nyújt arra, hogy bizonyítsuk, nem véletlenül jutottunk tovább, megdolgoztunk érte, és méltó riválisa leszünk bárkinek, így még a negyeddöntő elérése sem lehetetlen küldetés.

– Előtte még itthon vár önökre egy jelentős erőpróba: csütörtökön Mosonmagyaróváron vívnak bajnoki rangadót, amelynek az eredménye kulcsfontosságú lehet az aranyérem szempontjából.
– Hétfő reggel el is kezdtük a munkát, és ráfordultunk a Mosonmagyaróvárra. Mindenki tisztában van vele, hogy a bajnokság végeredménye szempontjából kulcsfontosságú az a meccs. Az Óvár már megmutatta, hogy otthon nagyon veszélyes, a Győrt is legyőzte hazai pályán. Az elmúlt hétvégén továbbment az Európa-liga-csoportkörből a negyeddöntőbe, ez is azt bizonyítja, hogy erős ellenfél. Mindent fel kell tennünk erre a találkozóra. Egyelőre ennél messzebb nem is nézek, még nem foglalkozom a BL-folytatással – csütörtökön felrakunk mindent egy lapra, és utána majd lehet egyet szusszanni.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
Rájátszás a negyeddöntőért: FTC-RAIL CARGO HUNGARIA (6.)–Brest Bretagne (francia) (3.), SG BBM Bietigheim (német, Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi, Szikora Melinda) (6.)–Ikast (dán) (3.), Krim Mercator Ljubljana (szlovén) (5.)–CSM Bucuresti (román) (4.), DEBRECENI VSC SCHAEFFLER (5.)–Vipers Kristiansand (norvég) (4.)
Játéknapok: március 16–17. és 23–24
Zárójelben a csoportkörben elért helyezés szerepel. Az elöl álló csapatok kezdik otthon a párharcot.

A negyeddöntő párosítása: DVSC/Vipers–GYŐRI AUDI ETO KC (1.), Ljubljana/CSM–Metz (francia) (1.), Bietigheim/Ikast–Odense (dán) (2.), FTC/Brest–Team Esbjerg (dán) (2.)
Játéknapok: április 27–28. és május 4–5

Négyes döntő. Budapest, MVM Dome, június 1–2.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik