Megvannak a magyar férfi kézilabda-válogatott ellenfelei az olimpiai selejtezőtornán

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.27. 18:34
Megvannak a magyar férfi kézilabda-válogatott olimpiai selejtezős ellenfelei (Fotó: AFP)
Véget ért a férfi kézilabdázók Afrika-bajnoksága, amelyet a toronymagas favorit Egyiptom nyert meg, miután a döntőben 29–21-re legyőzte Algériát, és kijutott a párizsi olimpiára. Eldőlt az is, hogy a magyar válogatott az olimpiai selejtezőn a 3. csoportba kerül, és március 14–17. között Norvégia, Portugália, valamint Tunézia ellen harcolhat a kvótáért.

 

Mint ismert, a magyar válogatott még a tavalyi világbajnokságon elért nyolcadik helyével harcolta ki az olimpiai selejtezőtornán való részvétel jogát, s akkor még úgy tűnt, hogy csak egy európai csapattal kerülünk össze, ám az Európa-bajnokság végjátékával és az Afrika-bajnokság végeztével kiderült, olyan csoportba kerülünk át, ahol két európai riválissal kell megküzdenünk.

Az már korábban biztossá vált, hogy a rendező Franciaország, a világbajnok Dánia, a Pánamerikai Játékok-győztes Argentína és az ázsiai selejtezőt megnyerő Japán már biztos résztvevője a nyári, párizsi olimpiának. Hozzájuk csatlakozik a németországi Európa-bajnokság győztese, pontosabban a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat. Ez azért is különösen aktuális, mert a franciák és a dánok vívják a döntőt, így az Európa-bajnok jogán a bronzérmes, azaz a svédek vagy a németek juthatnak ki selejtező nélkül az olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy a tavalyi vb-ről a selejtezőtornára, részt vehet a március 14. és 17. között zajló selejtezőn. 

Mivel az Afrika-bajnokságot Egyiptom nyerte és selejtező nélkül jutott ki az ötkarikás játékokra, biztossá vált, hogy a magyar válogatott a 3. csoportba kerül az olimpiai selejtezőtornán, ahol a vb 3. legjobb kvótával nem rendelkező csapatával, Norvégiával, a vb-n legjobban szereplő kontinens, azaz Európa saját kvalifikációs versenyéről érkező első számú képviselőjével, Portugáliával és és a vb-n második legjobban szereplő kontinens, azaz Afrika saját versenyéről érkező második képviselőjével, azaz Tunéziával kell megküzdenie a kvótáért, s legalább két ellenfelét kell megelőznie.

A magyar szövetség (MKSZ) a nőkhöz hasonlóan pályázott a férfi selejtezőcsoportunk megrendezésére is, Tatabánya helyszínnel. Az IHF várhatóan február első hetében dönt, a csoportunkból a portugálok nem, a norvégok viszont pályáztak a rendezésre.

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐCSOPORTOK EDDIG ISMERT BEOSZTÁSA
1. CSOPORT
– a vb legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Spanyolország
– a vb 6. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Szlovénia
– a vb-n a 3. legjobban szereplő kontinens (Ázsia) képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Bahrein
– a vb-n a 4. legjobban szereplő kontinens (Amerika) képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Brazília

2. CSOPORT
– a vb 2. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Svédország/Németország
– a vb 5. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Horvátország
– a vb-n a 2. legjobban szereplő kontinens (Afrika) 1. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Algéria
– a vb-n a legjobban szereplő kontinens (Európa) 2. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Ausztria

3. CSOPORT
– a vb 3. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Norvégia
– a vb 4. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: MAGYARORSZÁG
– a vb-n a legjobban szereplő kontinens (Európa) 1. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Portugália
– a vb-n a 2. legjobban szereplő kontinens (Afrika) 2. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Tunézia 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik