Férfi kézi Eb: játékvezetői műhiba történt a dán–svéd rangadón

Vágólapra másolva!
2024.01.20. 12:45
Műhiba történt az utolsó másodpercekben (Fotó: Getty Images)
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elismerte, hogy játékvezetői műhiba történt a címvédő Svédország és a világbajnok Dánia pénteki rangadóján az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában.

Kaotikus utolsó percet követően a hamburgi mérkőzést 28–27-re a dánok nyerték. Az EHF szombati közleménye felidézte, hogy 27 másodperccel a vége előtt a játékvezetők passzív játékot jeleztek, a svédek szabálytalansága és a dánok szabaddobása után utóbbiak Magnus Landin révén gólt szereztek. Ezzel 29–27-re alakult volna az állás, de a bírók 59:57-nél a videoismétlés segítségével ellenőrizték, nem passzolt-e a megengedettnél többet a világbajnoki címvédő a találat előtt. A túl sok passz miatt érvénytelenítették a gólt, és a játékvezetők, illetve a zsűriasztalnál ülő hivatalos személyek ezután követték el a hibát, mivel visszaállították az órát 59:43-ra, amikor az utolsó dán passz történt.

Az EHF leszögezte, hogy ez műhiba volt, mivel a nemzetközi szövetség játékszabályai szerint az időmérőt csak annak hibája, vagy az eredményjelző meghibásodása esetén lehet korrigálni.

A dán gólt érvénytelenítő döntés után a mérkőzést a svédek szabaddobásával kellett volna folytatni 59:57-nél. A 28–27-es végeredményt viszont a műhiba nem befolyásolja, mert a meccs után a svédek nem nyújtottak be óvást.

Nem a pénteki volt az első bírói tévedés a németországi Európa-bajnokságon, ugyanis a Dánia–Portugália csoportmérkőzés 22. percében a portugálok úgy szereztek gólt, hogy nyolc játékosuk volt a pályán. Az EHF szerint a játékvezetők és a zsűritagok műhibát követtek el, mivel élniük kellett volna a videoismétlés megtekintésének lehetőségével.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik