Az Eb-újonc Palasics parádézott a kapuban, két góllal nyertünk Montenegró ellen a nyitányon

Vágólapra másolva!
2024.01.12. 20:15
null
Palasics Kristóf bravúrjai kellettek a diadalhoz (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A Németországban zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének nyitányán Magyarország 26–24-re győzte le Montenegrót. A csoport másik mérkőzésen Szerbia 27–27-re végzett Izland ellen. 

 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 26–24
(14–14)
München, Olympiahalle, 12 128 néző. Vezette: I. Covalciuc, A. Covalciuc (moldávok)
MAGYARORSZÁG: PALASICS – Krakovszki Zs. 3, Ancsin G. 2, SIPOS A. 1, BÁNHIDI 6, Szita 2, Lékai 5 (2). Csere: Bóka 2, Hanusz 1, Bodó, Ligetvári, Rosta M. 1 (1), Ilic Z. 1, FAZEKAS G. 1, Máthé 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
MONTENEGRÓ: SZIMICS – M. Radovics, B. Vujovics 4, Klaudjerovics, Lazovics, BOROZAN 6, M. Vujovics 4 (2). Csere: Csepics, Gribovics 1, Csavor 1, Andelics, L. Radovics 1, DRAGASZEVICS 6, Bakics 1, Bozsovics. Szövetségi kapitány: Vlado Sola
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–3. 9. p.: 6–4. 18. p.: 9–7. 23. p.: 11–9. 28. p.: 14–11. 38. p.: 19–16. 42. p.: 19–19. 48. p.: 20–19. 53. p.: 23–23. 55. p.: 25–24
Kiállítások: 14, ill. 14 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 3/2

ÖSSZEFOGLALÓ

Bajor bőrnadrágos rezesbanda fújta a magáét rendületlenül a müncheni Olympiahalléban, a pálya és a lelátó között, de csak a C-csoport első mérkőzése előtt, utána kimentek a szabadba tovább zenélni, így a magyar és a montenegrói válogatott megúszta a fedett pályás Okterbefest-hangulatot, ami kétségtelenül szórakoztató, de nem biztos, hogy ideális vadászkürtre és tubára bemelegíteni.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány az első Eb-meccsünkre az Andó Arián, Imre Bence, Krakovszki Bence, Szöllősi Szabolcs négyest nem nevezte, ami egyben azt is jelentette, hogy a bal szélen Bóka Bendegúznak, a jobb szélen Krakovszki Zsoltnak egyedül kellett megoldania a feladatát. Míg az előző mérkőzésen az izlandi drukkerek megtöltötték a csarnokot, és több mint tizenkétezren szurkoltak, a magyar–montenegróira nagy részük már nekivágott a hideg müncheni éjszakának, így azok a szektorok, melyeket korábban megtöltöttek, most üresen ásítottak, cserébe viszont a magyar szurkolók végig hangosan biztatták a csapatukat.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy kapusnak az ötödik válogatott mérkőzése rögtön egy Eb-nyitómeccs, most azonban így történt, edzői stábunk a 21 éves Palasics Kristófnak szavazott bizalmat, akinek 3 perc 18 másodperc elteltével megvolt az első védése is, a jobbátlövő Branko Vujovics átlövését hárította, majd a 9. percben elakadt benne Milos Vujovics ziccere is, és mivel ebből Krakovszki Zsolt indult és gólt szerzett, a magyar csapat az első tíz perc végére lépéselőnybe került.

A válogatott fegyelmezetten tartotta magát az előzetes taktikához, keményen védekezve nem engedte a többet hibázó délszlávokat indulni, gólszerzés után gyorsan visszazárt, az ellenfél pedig a masszív hatos falunk ellen sokkal nehezebben tudott támadni. Biztató volt az is, hogy Palasics nagyon együtt élt a játékkal, ha kellett, csúszva vetődött, hetest hárított, Lékai Máténak is voltak jó pillanatai, egy hetest ugyan kapufára emelt, de másik kettőt bevágott, így már a 7. percben megszerezte 500. válogatott gólját, egy az egyben pedig néha olyan természetességgel verte meg az emberét, mintha az ott sem lett volna.

Közben a játékvezetők úgy osztogatták a kétperces kiállításokat mindkét oldalon, mintha elő lett volna írva nekik, az első félidőben nyolcszor döntöttek úgy, hogy valakinek le kell mennie a pályáról. A magyar együttes mégis leginkább magának köszönhette, hogy nem tudott vezetéssel a szünetre menni, pedig két perccel a félidő vége előtt még háromgólos előnyben volt (14–11). De miközben a hajrában nálunk Ancsin Gábor és Bóka Bendegúz is eladta a labdát, a másik oldalon alig másfél perc leforgása alatt Nemanja Grbovics, Sztefan Csavor és Arszenie Dragasevics is betalált, így 14–14 lett az első játékrész vége.

A második félidőben jött Máthé Dominik, és megint előnybe kerültünk, nemcsak Szita Zoltán, Bóka Bendegúz, Máthé és Bánhidi Bence góljai miatt, hanem mert a délszlávok sorra hibáztak, eladták a labdákat, pontatlanul passzoltak, és még emberelőnyben is trükközni akartak, teljesen feleslegesen, és el is szúrták a kínai figurát. Megnyugodni azonban háromgólos előnyél sem lehetett, mert Nebojsa Szimics védéseivel visszajött Montenegró, a meccs képe pedig nagyon hullámzó volt, hol egyik, hol másik csapat játszott jobban.

Aztán néhány perc alatt érthetetlen dolgok történtek, Lékai egy remek labdaszerzés után ki tudja, miért, tizenöt méterről váratlanul a kapusba lőtte a labdát, majd a következő támadásnál az ellenfél kezébe passzolt, amely azonban nem tudott belőle könnyű gólt szerezni, mert a magyar kapu előtt közben Mirko Radovics a földön maradt, a bírók megállították a játékot. A gólok pedig továbbra sem potyogtak, az állás öt percen át 20–19 volt ide, és az sem jött jól, hogy Máthé rossz csere miatt kétperces kiállítást kapott, ráadásul rendre rosszul passzolt Bánhidinek, vagy a bejátszásait könnyedén lelopták a beálló előtt a montenegrói védők.

A végén kétirányítós játékkal próbálkoztunk, Hanusz Egon és Fazekas Gergely egyszerre volt a pályán, Bánhidi nagyon belelendült, sorra szerezte a gólokat, és közben Palasics is kifejezetten jól mozgott a kapuban, fontos védései voltak. A csarnok sarkában lévő „magyar” szektorból ekkor már zúgott a „mindent bele” és a „harcoljatok”, és bár nem játszottunk igazán jól, meg tudtuk tartani a vezetést az utolsó percekre, leginkább azért, mert a montenegróiak többet hibáztak mint mi, kritikus pillanatban passzoltak rosszul.

Chema Rodríguez egy perccel a vége előtt időt kért, de Bodó Richárd bombája elakadt a sáncban, így fél perccel a vége előtt, montenegrói támadásnál maradt az egygólos magyar vezetés. Palasics azonban a legjobbkor védett újra, és egy hosszú indításból Ilic Zoran beállította a végeredményt, a magyar válogatott 26–24-re győzött első csoportmeccsén, és nagyon fontos két pontot szerzett.

A csoport másik mérkőzésén:
Izland–Szerbia 27–27

Szita Zoltán mindkét félidőt góllal nyitotta, a magyar válogatott fontos győzelmet aratott Montenegró ellen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Szita Zoltán mindkét félidőt góllal nyitotta, a magyar válogatott fontos győzelmet aratott Montenegró ellen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE! Nagyot küzdöttünk, győzelemmel indítottuk az Európa-bajnokságot! Köszönjük figyelmüket!

ÉS MÉG EGY GÓÓÓÓÓL! Ilics marad fent üresen, begyalogol a kapuig és gólt lő! 26–24!

PALASIIIIIICS!!! Branko Vujovics átlövését védi a magyar kapus!!

60. perc: Az utolsó passzig játszunk, Bodó átlövése a blokkban hal el. Még egy montenegrói támadás...fél perc. Montenegró időt kér.

Ismét magyar időkérés.

59. perc: Eladja Montenegró! Andzselics sokadik hibája az elmúlt percekben.

Két perc hátra...

56. perc: Branko Vujovics megint a szaggatottról ugrik fel, de Ligetvári blokkolja! De nem tudunk betalálni mi se, Fazekas lövését tolja ki Szimics.

55. perc: Fazekas megint jól teszi be Bánhidinek, akkor ezúttal is beállóból eredményes. Ráadásul Csavor kiszáll két percre. 25–24

54. perc: Újra vezetünk, Hanusz lendületből érkezik és nagy gólt lő, de Dragaszevics nem áll le és egy betöréssel egyenlít.24–24

53. perc: Passzívnál nem tűnik elsőre jónak Dragaszevics lövése, de a labda bevánszorog a jobb alsó sarokba, majd elrontjuk a támadást és Radovics lerohanásból egyenlít...23–23

52. perc: Bánhidi ihletett formában, újabb gól beállóból. 23–21

51. perc: Átlövést is tud védeni Palasics, Andzselics lövése után nincs gól.

50. perc: Montenegró gyorsan válaszol, Borozan átlövésből szerzi 6. gólját, majd Fazekas passza után Bánhidi beállós ziccert értékesít. 22–21

49. perc: Üres kapu mellett támadunk, Fazekas harcol ki büntetőt és két percet, Csepics ül le. A hetest Rosta lövi, a kapuba be. 21–20

49. perc: Jól védekezünk, Csavor ziccerét védi Palasics, de a kipattanó nem a miénk, bal szélről Bakics egalizál. 20–20

48. perc: Nagy hiba nálunk...elcseréljük magunkat, Máthé Dominik megy ki kettő percre.

48. perc: PALASIIICS! Megint bravúrral védi Grbovics ziccerét.

Az első magyar időkérés.

46. perc: Tanácstalanok vagyunk, felteszik a bírók a kezük, Szita lövését védi Szimics. De újra nálunk, mert Branko Vujovics indítása rossz.

45. perc: Borozan lövése blokkról a kapufára repül...a visszajátszás alapján a labda mintha a gólvonalon túlra pattanna volna, de nincs gól.

Radovicsot kell levinni, ziccerben rálépett Borozan bokájára...nem szép látvány.

44. perc: Ez viszont nem hiányzott, Bánhidi megy ki kettő percre. Majd Lékai megszerzi a labdát, de azt hiszi üres a kapu, így az időközben visszafutó kapus könnyedén véd.

44. perc: PALASIICS! Grbovics ziccerét védte az újonc kapus, majd Lékai használja ki az üres kaput. 20–19! Ez nagyon kellett!

43. perc: Elvisszük ziccerig jobb szélre, de Krakovszki először hibázik, Szimics nagyot véd.

42. perc: 7 az 5-ben támadunk, Szita eladja, de szerencsére Branko Vujovics az üres kapu mellé lövi. Ilyen nincs, Szita megint eladja 7 az 5-ben, Branko Vujovics ezúttal már közelebb megy és könnyedén lő az üres kapuba. 19–19

Minden magyar játékos szoros őrizetet kapott a montenegróiaktól (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Minden magyar játékos szoros őrizetet kapott a montenegróiaktól (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

42. perc: Vuk Lazovics viszi földre Bánhidit, kettő perc, és ez már a harmadik neki.

41. perc: Máthé tör be, ziccer, kapufa... Montenegró nem hibázza el a ziccert, Dragaszevics kínaiból talál be. 19–18

40. perc: Passzív nálunk, Bodó nagy lövését tolja ki Szimics, majd Branko Vujovics lő távolról, de Palasics a léc fölé tolja.

Ez volt az első góljuk betörésből...

39. perc: Branko Vujovics passza után Borozan bevetődve lő a bal felsőbe. 19–17

Montenegrói időkérés.

38. perc: Na azért...Milos Vujovics ziccerből inkább még kínaira adja fel Radovicsnak, de magas a labda...Bánhidi megmutatja hogy kell, beállóból szerez újabb gólt. 19–16

37. perc: Bóka megy ki kettő percre mezrángatásért.

36. perc: Bánhidi részére jó az elzárás, ezúttal a ziccert sem hibázza el. 18–16

35. perc: Máthé másodszor adja el, de Borozan is hibázik. Lékai passza után Bánhidi ziccer, de Szimics nagyot véd.

34. perc: Branko Vujovics újra meccsben, nagy gólt lő a szaggatottról. 17–16

33. perc: Lékai passza után Máthé egy csellel elküldi védőjét és a kapuba lő. 17–15

32. perc: Nincs sokáig nálunk az előny, Dragaszevics lövése a blokkról vágódik a kapunkba, de aztán újra vezetünk, Bóka bal szélről talált be. Még egy gyors montenegrói akció is belefér ebbe a percbe, Borozan a kapu fölé lő.16–15

31. perc: Szita szerzi a második félidőben is az első magyar gólt. 15–14

Folytatódott a mérkőzés, a mieinknél Máthé Dominik is a pályán.

Bánhidi Bence az első félidőben inkább védekezésben jeleskedett (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Bánhidi Bence az első félidőben inkább védekezésben jeleskedett (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Vége az első félidőnek, hiába vezettünk már hárommal is, de Montenegró az utolsó két percben egyenlíteni tudott.

30. perc: Bodó elengedi Csavort, aki átlövésből nagy gólt lő, majd gyorsan el is adjuk a labdát, Dragaszevics lövése pedigPalasicsról becsorog. 14–14

29. perc: Milos Vujovics pattintott passza után Grbovics talál be. 14–12

28. perc: Dragaszevics góljával zárkózik Montenegró, majd passzívnál Fazekas a kapufa segítségével talál be. 14–11

27. perc: Fennragadnak a zöld mezesek, Ancsin szélre teszi Krakovszkinak, aki Siposhoz passzol, ő pedig beállóból talál be. 13–10

26. perc: Hosszan járatja Montenegró, majd Borozan szerzi meg a negyedik gólját. Nálunk Fazekas teszi ki Krakovszkinak, aki ezúttal is magabiztos.12–10

25. perc: Vuk Lazovics megy ki két percre, piros lap nincs. Fazekas megbosszulhatná, de lövését védi Szimics.

Újabb videózás, Fazekast ütötték nyakon.

23. perc: Ancsin továbbítja szélre Krakovszkinak, aki nem hibázik ziccerben. 11–9

Rosta kiáll két percre, mert lövés közben szabálytalankodott Borozan ellen.

Videóznak a bírók...ez nem szokott jót jelenteni.

23. perc: Bodó betörés után a kapufát találja el, Montenegró viszont Borozan révén betalál. 10–9

22. perc: Éppen lejár az egyik kiállításunk, közben Bóka szélről talál be és kettő percet is kiharcol, Radovics ül le. 10–8

21. perc: Lékai adta el, Milos Vujovics rohan kapura, de Ilics lerántja, hetes és kettő perc. Vujovics ezt már nem rontja el. 9–8

20. perc: Hetest lőnek a montenegróiak, de Milos Vujovics lövését védi Palasics!

19. perc: Borozan lövését Palasics tolja kapufára, majd Ancsin lövését védi Szimics. Ancsin a másik kapunál is akcióban, kettő percet kap lökésért.

18. perc: Lékai formában, két védő között megy el és a rövidbe lő. 9–7

17. perc: 7 az 5 ellen támadunk megint, Lékai ügyes csellel betör és a kapuba lő. 8–7

15. perc: Lékai a labda mögött, de ejtése a felső lécről vágódik a kapu elé.

15. perc: Milos Vujovics értékesíti a büntetőt, majd Szita tör be Vuk Lazovics pedig két percet érően állítja meg, és még büntető is. 7–7

14. perc: Passzívig járatjuk, majd Ancsin lő, de Szimics véd. Milos Vujovics újra a kapunk felé robog, de Palasics véd, Krakovszki pedig szabálytalankodik.

13. perc: Üres kapu mellett emberhátrányban, eljutunk lövésig, de Hanusz kísérletét Szimics védi. Aztán a montenegróiak ellépik, így újra mi jöhetünk.

12. perc: Ráadásul emberhátrányba is kerülünk, Lékai ül le kettő percre.

11. perc: Kaludjerovics és Ancsin is lövést hibáz, Milos Vujovics gyorsan indul és el is csípi a kissé hosszúnak tűnő labdát, amit a kapunkba lő. 7–6

Montenegró máris időt kér.

10. perc: Bal szélre kerül a labda, MilosVujovics kihasználja a lehetőséget, majd Lékai passza után Szita talál utat a falban és a lövése is jó. 7–5

9. perc: Borozan ziccerét Palasics bravúrral védi, majd a lerohanást Krakovszki gólja zárja. 6–4

8. perc: Borozan is dupláz, keresztbe fut, majd átlövésből talál a kapunkban, majd támadásban üres kapuzunk, Ancsin betörés után talál be.5–4

Lékai Máté megszerezte 500. válogatott találatát (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Lékai Máté megszerezte 500. válogatott találatát (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

7. perc: Lékai harcol ki hetest, be is lövi! Ez az 500. gólja a válogatottban! 4–3

7. perc: Kaludjerovics a nyakánál fogva rántja le Ancsint, kettő perc.

6. perc: Vujovics elemében van, de már a második lövést hibázza el. Szita passza után Lékai tör be, Szimics lábbal véd, majd Borozan nagy lövése köt ki a kapunkban. 3–3

5. perc: Ancsin harcol ki hetest, melyet Lékai értékesít. Először vezetünk. 3–2

4. perc: Szélső befutás nálunk, Bánhidi egyenlít. Majd gyorsan BrankoVujovics kerül helyzetbe, de Palasics véd, mi is gyorsan ziccerig jutunk, de Krakovszki a kapufára lő. 2–2

3. perc: Passzívig megy az újabb montenegrói támadás, BrankoVujovics irgalmatlan nagy gólt lőtt a jobb felsőbe. 1–2

2. perc: Marad nálunk a labda, Szita készít elő Ancsinnak, aki megszerzi az első gólunkat az Eb-n. 1–1

1. perc: Branko Vujovic átlövésből szerzi a találkozó első gólját, nálunk Lékai tört volna be, de megállították a védők. 0–1

Montenegró kezdte a mérkőzést.

Montenegró tiszta zöldben, a mieink tiszta fehérben játszanak majd.

„A montenegróiak legnagyobb erőssége, hogy kapott gól vagy labdaszerzés után nagyon gyorsan futnak előre, ezért ha betalálunk, nagyon kell figyelni, nehogy gyorsan jöjjön a válasz. A mi erősségünk a csapategység, az, hogy sok variációt tudunk, a játékosaim meg okos srácok. A védelem jól dolgozik együtt a kapusokal, mindháromnak megvan az erőssége, nem aggódom. Az első meccs azért más mindig, mert ilyenkor mindenki ideges kicsit, emiatt nagyobb a nyomás, több játékosomnak pedig nincs tapasztalata az ilyen helyzetekben – és ahogy mi is megnyerhetjük mindhárom csoportmeccsünket, Montenegró is megnyerheti, emiatt olyan nehéz a csoportunk. Ha valakit ki kell emelnem közülük, a kapus Nebojsa Szimicset mondanám, aki ha elkapja a fonalat, bárkinek megnehezíti a dolgát.” – a magyar válogatott szövetségi kapitányával, Chema Rodríguezzel készült interjúnkitt olvasható.

„Sok montenegrói játékost ismerünk, tudjuk, milyen a stílusuk, és azt, mennyire keményen védekeznek. Ahogy néztük videón, minél többet igyekeznek lerohanni, de felállt fal ellen már nem megy nekik annyira. A fő célunk az, hogy ezeket a gyors támadásokat megszűrjük, próbálunk keveset cserélni, és csak akkor behozni a védekező játékosainkat, ha például fault miatt áll a játék. Az elejétől kezdve feszesen kell védekeznünk, hogy érezzék, itt nem lesz könnyű gólt szerezni, és ha a mi védekezésünk összeáll, akkor sokkal könnyebben tudunk gólokat is szerezni.” – Hanusz Egonnal készült interjúnkatide kattintva olvashatják.

Csoportunk másik mérkőzésén Izland nagyot hajrázott és 27–27-es döntetlent ért el a szerbek ellen. A szerbek 50 másodperccel a találkozó vége előtt még kétgólos előnyben voltak.

KÖSZÖNTJÜK ÖNÖKET! MEGKEZDI SZEREPLÉSÉT A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT A NÉMETORSZÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁGON. AZ ELSŐ ELLENFÉL MONTENEGRÓ LESZ. TARTSANAK VELÜNK!

C-CSOPORT (MÜNCHEN)
január 12.18.00Izland–Szerbia27–27
január 12.20.30MAGYARORSZÁG–Montenegró
január 14.18.00Montenegró–Izland
január 14.20.30Szerbia–MAGYARORSZÁG
január 16.18.00Szerbia–Montenegró
január 16.20.30Izland–MAGYARORSZÁG

A csoportok első két-két helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje az elődöntőbe kerül, míg a harmadikok az ötödik helyért játszanak. A többieket az elért eredményeik alapján állítják rangsorba.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok: 
Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők:Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők:Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók:Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók:Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők:  Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik