Női kézi-vb: nincs több számolgatás – le kell győzni a horvátokat az olimpiai selejtezőért!

Vágólapra másolva!
2023.12.11. 09:15
null
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak és játékosainak még maradt egy utolsó dobása a vb-n (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott talán az eddigi legjobb játékával kapott ki a világbajnokságon a társházigazda Svédországtól a középdöntő második körében. A lányok nagyon csalódottak voltak a vereség után, de fel kell állniuk a padlóról, ugyanis egy harmadik, utolsó esélyt még kaptak a sorstól: ha hétfőn legyőzik Horvátországot (18.00, élőben az NSO-n), ott lehetnek az olimpiai selejtezőtornán. 

Csalódottság, elkeseredettség, megtörtség – nagyjából ezzel a három szóval lehetett leginkább jellemezni a magyar női kézilabda-válogatott játékosait a Svédország elleni középdöntős mérkőzés után. Minden érzelem tisztán látszott az arcokon, a tekintetekben, amikor a lányok átvonultak a vegyes zónán – egyesek dühösek voltak, mérgelődtek, többen pedig a könnyeikkel küszködve vagy éppen zokogva mentek az öltözők felé. Hatalmas pofon volt ez a mieinknek, akik ismét nagy lehetőség kapujában álltak, de nem sikerült belépniük rajta.

Pedig a lehetőség megvolt, ugyanis korántsem egy világverő svéd válogatottól kaptak ki, az első félidő szenzációs teljesítményét követően azonban jött az újabb rövidzárlat a szünet után. Pedig ezúttal vezére is volt a magyar csapatnak: a karmester Vámos Petra ellenállhatatlan lendülettel dobta be magát a legnehezebb helyzetekben és a kispadról érkezve az eddig mellőzött jobbátlövő, Albek Anna lövései is ültek. Az irányítót a találkozó után a svéd kapitány, Tomas Axnér is sokat emlegette, kiemelve, hogy nem tudták megállítani, a magyar csapatot pedig az eddigi legkeményebb ellenfélnek, játékosait igazi harcosoknak nevezte.

Mert ezek a lányok szombat este teljes szívvel harcoltak, nem adták fel egy pillanatra sem. Nem törtek meg a hibák súlya alatt, mint Montenegró ellen, de hiába koncentráltak, az átütőerő mégis hiányzott. Sőt, lehetetlen helyzetekben pattant a labda a svédekhez. Talán ezért viselte meg a mieinket ennyire a vereség, mert tudták, hiába tettek meg mindent, ezzel a mérkőzéssel együtt a nyolc közé jutás, így az előzetesen kitűzött cél is elúszott.

HIT ÉS ÖNBIZALOM NÉLKÜL NEM MŰKÖDIK

Tatai Péter kapusedző a csapat szállodájában összegyűlt magyar újságíróknak elmondta: a két fontos és vereséggel zárult mérkőzésen az önbizalom veszett el a játékosoknál.

Minden mérkőzésen vannak rosszabb periódusok, ezután az időszak után támadásban, védekezésben és kapusteljesítményben nem sikerült visszatérnünk oda, ahol előtte tartottunk” – fogalmazott a tréner.

Tatai kiválóan ismeri a horvátok hálóőrét, a nyárig Székesfehérváron védő Tea Pijevicet. A Gloria Buzau Európa-bajnoki bronzérmes kapusa – Papp Nikolett klubtársa – kapcsán Pálinger Katalin, a magyar szövetség (MKSZ) alelnöke a torna előtt úgy fogalmazott: az elmúlt világversenyeken „okozott némi problémát”. Amint Tatai hangsúlyozta: készültek Pijevicből, el is mondták a játékosoknak a tudnivalókat.

Egy hálóőr azért áll a kapuban, hogy megfogja a labdákat, lehetetlen, hogy védés nélkül zárja a következő mérkőzést. Fejben azt a gátat kell áttörni, hogy ha egy kapus megfog két-három labdát egy periódusban, az ne romboljon le minket egy egész mérkőzésre. Tudják a lányok, hogy hova és hogyan kell lőni, csak olyan dolgokat mutattunk meg nekik most, amit korábban már megvalósítottak bajnoki vagy válogatott mérkőzéseken, ugyanezeket kell megvalósítani a következő találkozón is. Ez azonban hit és önbizalom nélkül nem működik” – fejtette ki a kapusedző.

Hozzátette, bár Pijevic nehezen ingatható meg az önbizalmában, minden lőtt góllal egyre inkább rombolni lehet a magabiztosságát.

Még a második középdöntős mérkőzés másnapján is látszódott az előző este nyoma a magyar kerettagokon – Klujber Katrin például alig aludt az éjjel, de ő is elmondta, nincs több lehetőségük, győzni kell Horvátország ellen hétfőn. Az idei világbajnokságon európai válogatottat még nem sikerült legyőzni – arról nem is beszélve, hogy 2019 óta huszonhét mérkőzésből tizenkilencet elbuktunk a saját kontinensről érkező ellenfelekkel szemben –, a siker ráadásul olimpiai selejtezőt érhet. Ettől függetlenül ne gondolja senki, hogy Horvátország ellen sétagalopp lesz, hiszen a rivális az ötkarikás kvalifikáció mellett még a nyolc közé jutásért is harcban áll.

De ha már megint a számolgatás van terítéken, azt is meg kell jegyezni, hajszálon múlt, hogy a további eredmények függvényében a magyar csapatnak már vasárnap sikerüljön jogot szerezni a selejtezőtornás szereplése. Ugyanis a brazilok Csehország elleni győzelmével már csak a spanyolok pontszerzésére lett volna szükség a hollandok ellen, ezzel szinte valamennyi, a tavalyi Európa-bajnokságon előttünk végző válogatott megelőzött volna minket és a világbajnokságról harcolta volna ki helyét a tavaszi kvalifikációs tornán – a kontinensviadalról kiadó két hely egyike így a magyar válogatottat illette volna meg. Mivel azonban az ibériaiak simán, 29–21-re kikaptak, hármas holtverseny alakult ki a 4. középdöntős csoportban, ebben pedig a legrosszabb összevetéssel csak csoport negyedikek lettek, és Csehország jutott a negyeddöntőbe.

Mit jelent mindez nekünk? Mivel az olimpiát rendező Franciaország és az Európa-bajnoki címvédő Norvégia már biztos párizsi résztvevő, miközben bejutott a nyolc közé a világbajnokságon, akárcsak a tavalyi Eb-második Dánia, így még a vb-n elért kilencedik hely is olimpiai selejtezőt érhet. Ha tehát a mieink hétfőn legyőzik Horvátországot, beelőzik déli szomszédunkat, és legjobb csoportharmadikként a kilencedik helyen végezhetnek. Ebben az esetben reálisan egy válogatott, a brazil előzheti meg a mieinket a gólkülönbséget tekintve, mivel azonban ők a dél-amerikai kontinenstornát megnyerve már kijutottak az olimpiára, a tizedik helyről is a magyar lányok mehetnének az áprilisi selejtezőtornára.

Az utolsó meccsünkön is vezéregyéniségként kell húznia Vámos Petrának (Fotó: Imago)
Az utolsó meccsünkön is vezéregyéniségként kell húznia Vámos Petrának (Fotó: Imago)

GOLOVIN VLAGYIMIR: A HORVÁTOK KÜZDENI FOGNAK, DE NEM SZABAD HAGYNI, HOGY MENTÁLISAN FÖLÉNK KEREKEDJENEK, MINT A MONTENEGRÓIAK

Minek tudhatók be a szünet utáni rövidzárlatok?
– Annak, hogy a megszerzett előnyt túl gyorsan akarjuk megduplázni vagy megtriplázni, és olyan különbséget kialakítani, ami megnyugvást ad, ha esetleg hibázunk is – válaszolta Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A kapkodás és a helyzetek kihasználásánál a koncentráció hiánya azt eredményezte, hogy ami az első félidőben sikerült, az a másodikban már nem.

Abban viszont talán előreléptek, hogy a Montenegró elleni meccsel ellentétben, amikor a svéd együttes előnybe került, nem roppantak össze, küzdöttek, még ha nem is sikerültek a megoldásaik.
– Igen, de az is érdekes, hogy ilyen helyzetekben mindig az ellenfélhez pattan a labda. Azt mondják, aki többet tesz érte, ahhoz pártol a szerencse, de nem hiszem, hogy szombaton ne tettünk volna meg mindent. A védekezésünk az első félidőben rendkívül jó volt, a másodikban viszont már nem zártuk le jól a területeket.

Egy héten belül másodszor kell kirángatni a lányokat a letargiából, ráadásul a svéd meccs láthatóan sokkal jobban megviselte a lelkeket.
– Bízom benne, hogy sikerül felrázni a játékosokat. Bármennyire is a jobb csapat, a svéd válogatott nyert hazai pályán, ez a vereség valóban jobban megviselte a lányokat. Az első félidőben sem az ellenfél játszott gyengén, mi daraboltuk szét a játékát, hogy ne legyen működőképes. A lányok tudták, milyen lehetőség áll előttük, ez mégis megfogta őket. A meccs után mindenkit úgy küldtem el aludni, hogy másnap is azzal az eltökéltséggel keljen fel, mint az előző két találkozó reggelén.

Az utolsó esélyt ragadhatja meg hétfőn a csapat a horvátok ellen. Mit vár a záró mérkőzésen?
– Hatvan perc koncentrációt és ugyanolyan harci kedvet várok, mint eddig. A horvátok küzdeni fognak, de nem szabad hagyni, hogy mentálisan fölénk kerekedjenek, mint a montenegróiak. Tudtuk, hogy ez lesz a másik fontos meccsünk a középdöntőben, bár arra számítottunk, hogy a nyolcba kerülésért vívhatjuk...

Camila Micijevic akcióban a svédek ellen (Fotó: AFP)
Camila Micijevic akcióban a svédek ellen (Fotó: AFP)

ÚJRA KI-KI MECCS A HORVÁTOKKAL

Nemigen lehetett tudni, mire számíthatnak a riválisok a horvátoktól. Három éve az Eb-n a bronzéremig meneteltek Nenad Sostaric vezetésével, majd a 2021-es spanyolországi vb-n leszerepeltek, csak a 18. helyen végeztek, a tavalyi kontinenstornán épp a mieinket előzték meg és lettek tizedikek. A 2022-es Eb-n két fontos kulcsemberük hiányzott, a korábbi siófoki Dejana Milosavljevic és a 2016 és 2020 között a Dunaújvárost erősítő Camila Micijevic azóta visszatért, és nagyszerűen teljesítenek a világbajnokságon. Akárcsak egy éve a csoportkörben, ezúttal is ki-ki meccset játszunk velük.

A horvátok immár az új kapitány, a korábbi válogatott játékos Ivica Obrvan vezetésével a Szenegál elleni első csoportkörös váratlan döntetlent követően kifejezetten jól teljesítenek, csak a svédektől kaptak ki nagy küzdelemben. A védelmük rendkívül kemény, és nagy magabiztosságot ad a hátsó alakzatnak a kapuban a korábban Székesfehérváron légióskodó Tea Pijevic.

 

ELLENFÉLNÉZŐ: HORVÁTORSZÁG
Olimpia:  
7. (2012)
Vb:   6. (1997), 7. (2011), 9. (2007), 10. (1995), 11. (2005), 14. (2003), 18. (2021) – 7 részvétel
Eb:  3. (2020), 5. (1994), 6. (1996, 2008), 7. (2006), 9. (2010), 10. (2022), 13. (2004, 2012, 2014), 16. (2016, 2018) – 12 részvétel

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. FORDULÓ

I. CSOPORT (Göteborg)
15.30: Kamerun–Szenegál
18.00: MAGYARORSZÁG–Horvátország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Montenegró–Svédország (Tv: M4 Sport)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 4 4 111– 70 +41 8
2. Montenegró 4 3 1 103– 76 +27 6
3. Horvátország 4 2 1 1 89– 84 +5 5
4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 109– 90 +19 4
5. Szenegál 4 1 3 81–107 –26 1
6. Kamerun 4 4 59–125 –66 0


III. CSOPORT (Herning)
15.30: Japán–Szerbia (Tv: M4 Sport)
18.00: Lengyelország–Románia
20.30: Németország–Dánia

A III. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 4 4 119– 90 +29 8
2. Dánia 4 3 1 122– 93 +29 6
3. Románia 4 2 2 114–119 –5 4
4. Lengyelország 4 2 2 93–116 –23 4
5. Japán 4 1 3 115–121 –6 2
6. Szerbia 4 4 91–115 –24 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC), Bukovszky Anna (Vác), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri ETO), Töpfner Alexandra (Debreceni VSC)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikoletta (Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debreceni VSC)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debreceni VSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik