Női kézi-vb: „Minden ütközés fájni fog” – kiemelkedő teljesítményre és vezérre is szükség lesz a svédek ellen

Vágólapra másolva!
2023.12.09. 09:18
null
Legutóbb a tokiói olimpián sikerült legyőznie a magyar csapatnak a svédeket, most azonban a versenyben maradáshoz kötelező megszereznie a két pontot (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar válogatott szombaton hazai rekordot jelentő néző előtt csap össze a társházigazda Svédországgal (20.30, élőben az NSO-n) a női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében. Nemzeti csapatunk győzelmi kényszerben van, ráadásul Szenegál ellen újabb kapust veszített el: a sérült Szemerey Zsófi várhatóan már nem léphet pályára a tornán.

 

Második esélyt kaptunk az élettől – ez járhat most minden magyar fejében, ám a lehetőség csak akkor ér valamit, ha szombaton legyőzzük a társházigazda svédeket, és hétfőn sem hibázunk Horvátország ellen. A szintén továbbjutásért küzdő déli szomszédaink csütörtökön legyőzték Montenegrót a középdöntős csoportunk nyitó meccsén, ezzel a magyar csapat ismét saját kezébe vehette a sorsát. Az eddig is biztos volt, hogy lányainknak minden mérkőzésen nyerniük kell, ez az eredmény pedig megteremtette az esélyt, hogy számolgatás nélkül juthassunk a nyolc közé – már „csak” tudni kell élni vele.

Mindenesetre a csapat – a tervezettnél jóval rögösebb úton – megtette az első lépést a legjobb nyolc felé, hiszen magabiztosan, 30–20-ra legyőzte Szenegált. Akárcsak négy évvel ezelőtt Jacusiróban, amikor a két válogatott először találkozott a japán rendezésű világbajnokság csoportkörében. A könnyen megnyert ­meccs kellett is a lelkeknek. A Montenegró elleni fiaskót követően jókor jött a sikerélmény, így a játékosok pozitív töltettel és a jól megoldott helyzetek emlékével vághatnak neki a kiélezett csatáknak.

Szenegál ellen támadásban Vámos Petra állt a magyar válogatott élére, továbbra is hiányzik a mezőnyjátékosok között azonban egy meghatározó, klasszis vezér, aki a keményebb meccseken is át tudná lendíteni a társakat a holtpontokon. Szembetűnő, hogy míg rutinos szélsőink rengeteg lehetőséghez jutnak a világbajnokságon (4 mérkőzésen 49 helyzetből 28 gólt szereztek), a „nehéztüzérségünk” akkor is kifejezetten alacsony hatásfokkal értékesíti a helyzeteket, ha esélyt kap a klasszikus átlövésekre. A vb-n eddig 51 távoli lövést eresztettek el a jobb- és balátlövők, és mindössze 20-ból született gól. A leghatékonyabb Albek Anna (4/3, 75 %), őt követi a 21 éves kisvárdai jobbkezes, Juhász Gréta (8/5, 67 %), míg Kuczora Csenge (19/7, 37 %), Papp Nikolett (4/1, 25 %) és Klujber Katrin (9/2, 22%) egyelőre elmarad a várakozásoktól támadásban.

Márpedig ami Paraguay, Kamerun vagy Szenegál ellen elég volt, Svédország ellen kevés lesz szombaton. Nem elég tökéletesen védekezni, támadásban is szükség van valakire, aki képes váratlan húzásokra, arra, hogy megbontsa a rivális védelmét, és akkor se remegjen meg a keze, ha a többieknek épp nem megy.

Összekapaszkodva, egy csapatként – ezzel a jelszóval kell nekivágni a hátralévő két középdöntős mérkőzésnek Göteborgban (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)
Összekapaszkodva, egy csapatként – ezzel a jelszóval kell nekivágni a hátralévő két középdöntős mérkőzésnek Göteborgban (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)

 

CSÚSZNI-MÁSZNI KELL A PÁLYÁN
GYŐRI-LUKÁCS Viktória, a magyar válogatott jobbszélsője: „Bízom benne, a legutóbbi győzelmet úgy könyveljük el, hogy végre kijöttünk a gödörből, és igenis jó csapat vagyunk. Küzdenünk kell, hogy tartsuk ezt a szintet, mert innentől kezdve nem hibázhatunk. Úgy állunk ki a svédek ellen, hogy mindent ki akarunk adni magunkból, ezúttal is a gyors játékot és a lerohanásokat kell erőltetnünk. Nagyon erős hármas védőik vannak, a magunk helyzetét könnyítenénk meg, ha többször is lerohanásból találnánk be. Ha menet közben kicsit is fáradunk, a szívünk és a lelkünk visz minket előre, tőlem senki sem fogja hallani, hogy nem bírom. Hálásak vagyunk a magyar szurkolóknak, akik itt vannak velünk, és biztatnak minket. Várom, hogy egy majdnem telt házas arénában játszhassunk, annak mindig különleges hangulata van. ”
KLUJBER Katrin, a magyar válogatott jobbátlövője: „El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk győzni a hátralévő két fordulóban. A feladatainkra kell koncentrálnunk a mérkőzéseken, nem számolgatni. Csúszni-mászni kell a pályán, és együtt, csapatként igenis sikerülhet. A montenegrói meccs és vereség után ostoroztam magam, de az, hogy Szenegál ellen legutóbb ennyit játszottam, és jól sikerült a meccs, talán kicsit helyre tett. Bízom benne, hogy tartani tudjuk a tempót a svédekkel is. Védekezésben nagyon agresszívnek kell lennünk, így a kapusunknak is könnyebb dolga lesz. Eddig nem mutattuk meg az igazi sebességünket, remélem, a svédek ellen ebben is tudunk javulni.”

Hátul fokozatosan csiszolódnak össze a játékosaink, Bordás Réka és Papp Nikolett középen egyre keményebb védőpárost alkot: például beállóból és betörésből is mindössze háromszor volt eredményes Szenegál. A hatékony hatos falra pedig a folytatásban is nagy szüksége lesz a mieinknek a svédek komplex játéka ellen, hiszen az kevés, hogy a beálló Linn Blohmot vagy Anna Lagerquistet megfogják a vonalon, ha közben Jamina Roberts vagy Nina Koppang távolról tisztán lőhet Böde-Bíró Blanka kapujára.

A kapusok hatékonysága ezúttal is kulcskérdés lesz, miközben a ­Szenegál ellen csütörtökön alig fél perc játékot követően sérülést szenvedő Szemerey Zsófi hiányában csak a fiatal tehetség, Bukovszky Anna maradt bevethető Böde-Bíró mellett a következő mérkőzésre. A mosonmagyaróvári kapus pénteken elővigyázatosságból az ebédhez is mankóval bicegett le, de a sérülése szerencsére nem tűnik súlyosnak: a szalag és a porc ép, a térde zúzódott. Szemerey térdét folyamatosan kezeli az orvosi stáb, ettől függetlenül valószínű, hogy neki véget ért a világbajnokság.

Reméljük, a magyar csapatra nem ez vár, és a középdöntő után is versenyben lesz. Ehhez szombaton bravúr kell a göteborgi Scandinaviumban, ahol nézőcsúcs születhet: több mint tízezer néző vett jegyet a mérkőzésre, ami új rekord a svéd női válogatott történetében.

A GYŐRI BEÁLLÓ SZERINT BESEGÍTHETNEK NEKÜNK MONTENEGRÓ LEGYŐZÉSÉVEL

A magyar játékosoknak élénk emlékeik lehetnek a svéd válogatottról, hiszen a tavalyi kontinenstornán is találkoztak: a középdöntőben szoros meccsen az északiak örülhettek a hajrában 30–25-ösre hízó győzelemnek. Svédország a legutóbbi három világeseményen – a tokiói olimpián, a 2021-es spanyolországi vb-n és a tavalyi Eb-n is – a legjobb ötben végzett, egy éve mindössze a két későbbi döntőstől, Norvégiától és Dániától kapott ki.

A női kézilabda történetében egyébként először fordul elő, hogy három ország rendezi a világbajnokságot, ahogyan az is, hogy a három skandináv nemzet fogjon össze a tornarendezés érdekében – a svédek eddig még nem voltak vb-házigazdák. Éppen ezért hazai pályán szeretnék megmutatni, hogy ott a helyük a legjobbak között, erre pedig a keretük is alkalmas lehet: fiatal és rutinos játékosok kitűnő elegye, kifejezetten magas színvonalat és játékerőt képvisel. Olyan sztárjátékosok vannak Tomas Axnér csapatában, mint a Bajnokok Ligája-győztes, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes balátlövő, Jamina Roberts, a Győr beállója, Linn Blohm, a kiváló kapusok, Johanna Bundsen és Jessica Ryde vagy a közönségkedvenc jobbszélső, Nathalie Hagman, aki a vb-n szerzett eddigi 22 találatával a svéd válogatott legeredményesebbje. Hagman két évvel ezelőtt, a spanyolországi viadalon gólkirálynő lett, akkor összesen 71 gólt szerzett.

Fantasztikus élmény hazai közönség előtt játszani a vb-meccseinket – lelkendezett lapunknak Linn Blohm.Szombaton ráadásul új rekord lesz, több mint tízezer nézőt várnak, a családom és a kisfiam is kinn lesznek. Sok gyerek kilátogat a meccseinkre, így a lefújás után mindig ottmaradunk aláírást osztani és közös képeket készíteni. Ezzel is azt üzenjük nekik, hogy egy nagy közösséget alkotunk.”

Az ETO beállója egy olyan lehetőséget is felvázolt, hogy a svéd és a magyar csapat jut be a negyeddöntőbe a csoportból, más kérdés, hogy ehhez a mieinknek le kellene győzniük a házigazdát.

Montenegró vereségével a magyar csapatnak is ott az esélye a negyeddöntőre, ha mi is legyőzzük Montenegrót az utolsó meccsen, akár a magyar és a svéd csapat is továbbmehet a csoportból. Természetesen találkoztam a magyar játékosokkal a hotelben, de még nem volt szó egymás között a mérkőzésről. Az elsődleges célunk, hogy bejussunk az elődöntőbe, ha ez sikerülne, akkor természetesen már megcélozzuk a végső győzelmet is.”

A svédeket irányító Tomas Axnér is remek hangulatot vár a szombati meccsen, miközben a tisztelet hangján beszélt a mieinkről: „A magyar egy erős válogatott, nagyon tiszteljük a fiatal csapatukat, amely egyre jobban összeérik, így kemény meccsre számítok. Szilárdan kell védekeznünk, és folytatnunk kell a ránk jellemző kontrajátékot, ebben hiszünk, ezzel együtt kiegyenlített küzdelmet várok.”

ELLENFÉLNÉZŐ: SVÉDORSZÁG
Olimpia:
4. (2021), 7. (2016), 8. (2008), 11. (2012) – 4 részvétel
Vb: 4. (2017), 5. (2021), 6. (1993), 7. (2019), 8. (1957, 2001), 9. (2011, 2015), 11. (1995), 13. (1990, 2009) – 11 részvétel
Eb:  2. (2010), 3. (2014), 5. (2022), 6. (2006, 2018), 7. (1994), 8. (1996, 2012, 2016), 9. (2008), 11. (2020), 14. (2004), 15. (2002) – 13 részvétel


A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ, A SZOMBATI PROGRAM
I. CSOPORT (GÖTEBORG)
15.30:
Szenegál–Montenegró (Tv: M4 Sport+)
18.00: Horvátország–Kamerun (Tv: M4 Sport)
20.30: Magyarország–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 3 3 85–48 +37 6
2. Montenegró 3 2 1 74–55 +19 4
3. MAGYARORSZÁG 3 2 1 87–64 +23 4
4. Horvátország 3 1 1 1 65–69 –4 3
5. Szenegál 3 1 2 60–78 –18 1
6. Kamerun 3 3 44–101 –57 0

III. CSOPORT (HERNING)
15.30:
Románia–Japán
18.00: Szerbia–Németország
2030: Lengyelország–Dánia

A III. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 3 3 88–69 +19 6
2. Dánia 3 2 1 90–71 +19 4
3. Lengyelország 3 2 1 71–84 –13 4
4. Japán 3 1 2 87–89 –2 2
5. Románia 3 1 2 82–91 –9 2
6. Szerbia 3 3 70–84 –14 0
A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC), Bukovszky Anna (Vác), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri ETO), Töpfner Alexandra (Debreceni VSC)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikoletta (Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debreceni VSC)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debreceni VSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik